גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישאיר חצי מיליארד שקל על השולחן? חיים סבן מתקרב לרגע האמת בו יוותר על השליטה בפרטנר

כפי שנחשף ב"גלובס" לסבן, ששווי החזקתו בפרטנר עומד על 753 מיליון שקל, אין הצדקה כלכלית בתשלום החוב (ש"ירש" במסגרת רכישת השליטה ב-2013) של 1.1 מיליארד שקל להאצ'יסון בינואר 2020 ● לפי הערכות, האצ'יסון לא מתכוונת לחזור לשוק המקומי, ואם תקבל את מניות פרטנר תנסה למכור אותן במהירות

חיים סבן / צילום: אמיר מאירי
חיים סבן / צילום: אמיר מאירי

חיים סבן מתקרב לרגע האמת: האם להחזיר את מניות השליטה בחברת התקשורת פרטנר לידי האצ'יסון מהונג קונג - לאחר ש"שרף" כחצי מיליארד שקל על רכישתה - על רקע המועד המתקרב להחזר הלוואה של 1.1 מיליארד שקל להאצ'יסון בינואר 2020. כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר, לסבן אין כיום הצדקה כלכלית בתשלום החוב (שאותו "ירש" במסגרת רכישת השליטה בפרטנר ב-2013) והוא יעדיף להחזיר את המניות המשועבדות כנגד ההלוואה. עוד נחשף אז כי האצ'יסון תעדיף במקרה שכזה למכור את מניות פרטנר שתקבל, ואין לה כל כוונה לחזור ולשלוט בחברה שייסדה ולפעול בשוק התקשורת המקומי.

סבן, איש עסקים ומיליארדר ישראלי-אמריקאי, היה בעבר חלק מגרעין השליטה בחברת התקשורת בזק ורשם רווח מכובד כשמכר את השקעתו בה. על רקע זה, הוא חזר להשקיע בשוק התקשורת המקומי ב-2012, כשרכש את השליטה בפרטנר (העסקה הושלמה בתחילת 2013) מידי איש העסקים אילן בן-דב, שהחברות בשליטתו נקלעו באותה תקופה לקשיים פיננסיים ובהמשך קרסו.

במסגרת העסקה רכש סבן 30.7% ממניות פרטנר שהיו בידי סקיילקס של בן-דב, בתמורה ל-250 מיליון שקל (לפי מחיר של כ-32 שקל למניית פרטנר), ועוד כ-2% מהמניות שהיו בידי בנק לאומי, תמורת 83 מיליון שקל נוספים (לפי מחיר של 26 שקל למניה).

נוסף על כך, סבן לקח על עצמו את החוב של סקיילקס להאצ'יסון, בהיקף 300 מיליון דולר - שנטל בן-דב כשרכש את השליטה בפרטנר מידי האצ'יסון בשנת 2009. ההלוואה הייתה אמורה להיפרע בתשלום אחד ב-2014 (כאשר מועד פירעונה הוארך מאז), היא נושאת ריבית של 2% והבטוחה להלוואה הייתה מניות פרטנר.

בהמשך הזרים סבן סכומים נוספים בהנפקת מניות ותשלומי ריבית על הלוואת המוכר - כאמור סך הכל כחצי מיליארד שקל שאותם "ישאיר על השולחן" אם יוותר על מניות השליטה בפרטנר לטובת האצ'יסון.

בניגוד לתקופת בן-דב, בתקופת סבן בפרטנר החברה לא חילקה דיבידנדים לבעלי המניות. פרטנר נסחרת כיום לפי שווי שוק של קרוב ל-2.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של כ-18% במחיר המניה מתחילת השנה. שווי ההחזקה של קבוצת סבן בפרטנר (30.4% מהמניות) עומד היום על 753 מיליון שקל - נמוך משמעותית מגובה החוב להאצ'יסון (1.1 מיליארד שקל).

פירוט ההשקעות של סבן במניות פרטנר

הציפייה לשינויים בשוק התקשורת שוב מתעוררת

השחיקה במניית פרטנר מגיעה על רקע המשך התחרות העזה בשוק התקשורת הישראלי, אם כי מצבה של פרטנר נוח יותר מזה של המתחרה הוותיקה סלקום, שמנייתה רשמה ירידה של 66% מתחילת 2019. גם דירוג החוב של פרטנר משופר ביחס לזה של סלקום - ilA פלוס לעומת ilA. בחברת הדירוג מעלות מעריכים כי ההרעה בביצועים התפעוליים תימשך ב-2019-2020, בשל תחרות המחירים האינטנסיבית בשוק הסלולר, ומחוסר היכולת של פרטנר לפצות על כך באופן מלא בהכנסות משירותי הטלוויזיה והאינטרנט שגם הם מושפעים מתחרות אגרסיבית.

העזיבה המסתמנת של סבן את פרטנר והחזרת מניות השליטה שלו בחברה להאצ'יסון, מעוררת מחדש את הציפייה לשינויים בשוק התקשורת. כאמור, על פי הערכות, האצ'יסון אינה מתכוונת לחזור לשוק המקומי, ולכן קבלת השליטה בפרטנר בחזרה תוביל אותה לניסיון מהיר למכור את מניות השליטה במסגרת מכרז. במצב כזה, רוב הסיכויים ששחקנים מקומיים כגון הוט, או איש העסקים חזי בצלאל, בעלי קבוצת התקשורת אקספון, ישקלו להשתתף במכרז כזה.

כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר, התרבו הסימנים שסבן לא יישאר בפרטנר לאחר שבחודשים האחרונים הוא מנהל מו"מ עם האצ'יסון על תנאי ההלוואה. סבן מופסד על ההשקעה ולאור העובדה שאין שינוי שמסתמן בשוק התקשורת בישראל שעשוי להביא בעתיד הנראה לעין תשואה למשקיעים, די ברור שאין לו שום עניין להמשיך בהשקעה.

העובדה שסבן עומד על סף החזרת המניות להאצ'יסון מעלה כמה וכמה סוגיות. ראשית, השאלה היא האם המדינה תסכים שהאצ'יסון הסינית (הונג קונגית במקור) תחזיק בחברת תקשורת בישראל. נזכיר שלאור המתיחות של ארה"ב עם Huawei הסינית, עליה הטילה מגבלות, ולאור האזהרות של הממשל לממשלה בישראל בדבר סכנות אלה, הסיכוי שיינתן אישור לעסקה כזו אינו גבוה, וממילא לא בטוח שהאצ'יסון בכלל תרצה להיכנס לסאגה הזאת מחדש. ולכן, לאור מצב שוק התקשורת בישראל, ובצירוף הקשיים להשיג אישור לשליטה בפרטנר מחדש, נראה שהסיכויים נוטים לכך שהאצ'יסון תחליט למכור את פרטנר במכרז.

במצב דברים כזה, ההערכה היא שהוט תהיה החברה הראשונה שתשקול את רכישת המניות, על רקע העובדה שקיימת בין הפעילויות של שתי החברות סינרגיה גבוהה מאד. בראש ובראשונה הן מחזיקות רשת סלולרית משותפת ולכן כניסה של משקיע אחר לשותפות במקום פרטנר אינה דבר מובן מאליו ועשויה להוביל לשינוי גם מצידה של הוט בדבר המשך השותפות ברשת.

נקודה נוספת היא שלשתי החברות יש אינטרס מובהק להמשיך ולפרוס סיבים אופטיים ביחד. פרטנר כבר הציעה להוט לחבור אליה ולהשתמש בתשתיות שפרסה, אך הוט סירבה. עכשיו מדובר בסיטואציה חדשה וחיבור בין שתי החברות הוא הגיוני עבור שתיהן, היות שהוט חייבת לשדרג את תשתיותיה הנייחות ופרטנר כבר פרסה תשתיות לחצי מיליון לקוחות.

הנקודה השלישית היא שבכל השוק יודעים שהסיכוי שרשות התחרות תאשר יותר מאשר מיזוג אחד גדול, הוא נמוך מאד. במלים אחרות, יש להניח שהרשות תעדיף מיזוגים בין שחקן קטן לשחקן גדול, ותתקשה לעכל מיזוג בין שני שחקנים גדולים. אלא שמצב שוק הסלולר הוא בכי רע, ומשרדי התקשורת והאוצר כבר מדברים על כך שניתן לאשר מיזוגים בשוק ושהם לא צפויים לפגוע בתחרות. כפי שבעבר משרד האוצר השפיע על רשות התחרות שלא לאשר את המיזוג בין סלקום לגולן טלקום, יש להניח שהפעם הם ידחפו לאשר מיזוג כזה.

מנגד, יש לזכור שמיזוג בין פרטנר להוט ייאלץ את החברה הממוזגת לוותר על פעילות הטלוויזיה שלה, וזה דבר שיידרש למצוא לו פתרון.

יחד עם זאת, ולמרות שפטריק דרהי, בעלי הוט, ניהל מו"מ עם חיים סבן כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות, נראה שהוא לא יהיה היחיד שיבחן את רכישת החברה. גולן טלקום שואפת בתנאים המתאימים להיהפך לשחקנית סלולר גדולה יותר. גולן טלקום פנתה לראשי אי.די.בי, בעלת השליטה בסלקום, וניסתה לגשש האם יסכימו למכור את סלקום במסגרת הניסיון של אי.די.בי להתמודד על בזק, מה שהיה מאלץ אותה למכור את סלקום. המהלך לא יצא אל הפועל, אבל גולן טלקום לא גנזה את שאיפות ההתרחבות שלה.

גם חזי בצלאל, שמעורר הרבה מאד "כאבי בטן" לכל השחקנים בשוק, עשוי להיות מי שירצה לרכוש את פרטנר ולהגשים את חלומו להיהפך לשחקן גדול בשוק התקשורת. 

חיים סבן אינו קוסם - טור מלפני 4 שנים

עוד כתבות

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי עפ"י ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים, כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל מהשבוע הבא ● "KLM תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ותבחן מחדש את ההחלטה בהתאם לנסיבות" ● בשלב זה אייר פראנס, השייכת לאותה קבוצת תעופה, ממשיכה לפעול כרגיל

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

רגע לפני ז'נבה: עסקת הנשק האחרונה של איראן וסין

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

ג'נסן הואנג בראיון לאחר פרסום דוחות אנבידיה: "השווקים טעו"

שעות ספורות לאחר שאנבידיה היכתה פעם נוספת את תחזיות השוק ופרסמה דוחות כספיים מצוינים וצפי מכירות אופטימי, מנכ"ל החברה, ג'נסן הואנג, שוחח עם אנליסטים והתראיין לרשת CNBC ● על החששות מהיווצרות בועה בשוק שבבי ה-AI, והבטחתו כי הביקוש רק יגבר ככל שהכלים יהיו חכמים יותר

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר זעם ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים