גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישאיר חצי מיליארד שקל על השולחן? חיים סבן מתקרב לרגע האמת בו יוותר על השליטה בפרטנר

כפי שנחשף ב"גלובס" לסבן, ששווי החזקתו בפרטנר עומד על 753 מיליון שקל, אין הצדקה כלכלית בתשלום החוב (ש"ירש" במסגרת רכישת השליטה ב-2013) של 1.1 מיליארד שקל להאצ'יסון בינואר 2020 ● לפי הערכות, האצ'יסון לא מתכוונת לחזור לשוק המקומי, ואם תקבל את מניות פרטנר תנסה למכור אותן במהירות

חיים סבן / צילום: אמיר מאירי
חיים סבן / צילום: אמיר מאירי

חיים סבן מתקרב לרגע האמת: האם להחזיר את מניות השליטה בחברת התקשורת פרטנר לידי האצ'יסון מהונג קונג - לאחר ש"שרף" כחצי מיליארד שקל על רכישתה - על רקע המועד המתקרב להחזר הלוואה של 1.1 מיליארד שקל להאצ'יסון בינואר 2020. כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר, לסבן אין כיום הצדקה כלכלית בתשלום החוב (שאותו "ירש" במסגרת רכישת השליטה בפרטנר ב-2013) והוא יעדיף להחזיר את המניות המשועבדות כנגד ההלוואה. עוד נחשף אז כי האצ'יסון תעדיף במקרה שכזה למכור את מניות פרטנר שתקבל, ואין לה כל כוונה לחזור ולשלוט בחברה שייסדה ולפעול בשוק התקשורת המקומי.

סבן, איש עסקים ומיליארדר ישראלי-אמריקאי, היה בעבר חלק מגרעין השליטה בחברת התקשורת בזק ורשם רווח מכובד כשמכר את השקעתו בה. על רקע זה, הוא חזר להשקיע בשוק התקשורת המקומי ב-2012, כשרכש את השליטה בפרטנר (העסקה הושלמה בתחילת 2013) מידי איש העסקים אילן בן-דב, שהחברות בשליטתו נקלעו באותה תקופה לקשיים פיננסיים ובהמשך קרסו.

במסגרת העסקה רכש סבן 30.7% ממניות פרטנר שהיו בידי סקיילקס של בן-דב, בתמורה ל-250 מיליון שקל (לפי מחיר של כ-32 שקל למניית פרטנר), ועוד כ-2% מהמניות שהיו בידי בנק לאומי, תמורת 83 מיליון שקל נוספים (לפי מחיר של 26 שקל למניה).

נוסף על כך, סבן לקח על עצמו את החוב של סקיילקס להאצ'יסון, בהיקף 300 מיליון דולר - שנטל בן-דב כשרכש את השליטה בפרטנר מידי האצ'יסון בשנת 2009. ההלוואה הייתה אמורה להיפרע בתשלום אחד ב-2014 (כאשר מועד פירעונה הוארך מאז), היא נושאת ריבית של 2% והבטוחה להלוואה הייתה מניות פרטנר.

בהמשך הזרים סבן סכומים נוספים בהנפקת מניות ותשלומי ריבית על הלוואת המוכר - כאמור סך הכל כחצי מיליארד שקל שאותם "ישאיר על השולחן" אם יוותר על מניות השליטה בפרטנר לטובת האצ'יסון.

בניגוד לתקופת בן-דב, בתקופת סבן בפרטנר החברה לא חילקה דיבידנדים לבעלי המניות. פרטנר נסחרת כיום לפי שווי שוק של קרוב ל-2.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של כ-18% במחיר המניה מתחילת השנה. שווי ההחזקה של קבוצת סבן בפרטנר (30.4% מהמניות) עומד היום על 753 מיליון שקל - נמוך משמעותית מגובה החוב להאצ'יסון (1.1 מיליארד שקל).

פירוט ההשקעות של סבן במניות פרטנר

הציפייה לשינויים בשוק התקשורת שוב מתעוררת

השחיקה במניית פרטנר מגיעה על רקע המשך התחרות העזה בשוק התקשורת הישראלי, אם כי מצבה של פרטנר נוח יותר מזה של המתחרה הוותיקה סלקום, שמנייתה רשמה ירידה של 66% מתחילת 2019. גם דירוג החוב של פרטנר משופר ביחס לזה של סלקום - ilA פלוס לעומת ilA. בחברת הדירוג מעלות מעריכים כי ההרעה בביצועים התפעוליים תימשך ב-2019-2020, בשל תחרות המחירים האינטנסיבית בשוק הסלולר, ומחוסר היכולת של פרטנר לפצות על כך באופן מלא בהכנסות משירותי הטלוויזיה והאינטרנט שגם הם מושפעים מתחרות אגרסיבית.

העזיבה המסתמנת של סבן את פרטנר והחזרת מניות השליטה שלו בחברה להאצ'יסון, מעוררת מחדש את הציפייה לשינויים בשוק התקשורת. כאמור, על פי הערכות, האצ'יסון אינה מתכוונת לחזור לשוק המקומי, ולכן קבלת השליטה בפרטנר בחזרה תוביל אותה לניסיון מהיר למכור את מניות השליטה במסגרת מכרז. במצב כזה, רוב הסיכויים ששחקנים מקומיים כגון הוט, או איש העסקים חזי בצלאל, בעלי קבוצת התקשורת אקספון, ישקלו להשתתף במכרז כזה.

כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר, התרבו הסימנים שסבן לא יישאר בפרטנר לאחר שבחודשים האחרונים הוא מנהל מו"מ עם האצ'יסון על תנאי ההלוואה. סבן מופסד על ההשקעה ולאור העובדה שאין שינוי שמסתמן בשוק התקשורת בישראל שעשוי להביא בעתיד הנראה לעין תשואה למשקיעים, די ברור שאין לו שום עניין להמשיך בהשקעה.

העובדה שסבן עומד על סף החזרת המניות להאצ'יסון מעלה כמה וכמה סוגיות. ראשית, השאלה היא האם המדינה תסכים שהאצ'יסון הסינית (הונג קונגית במקור) תחזיק בחברת תקשורת בישראל. נזכיר שלאור המתיחות של ארה"ב עם Huawei הסינית, עליה הטילה מגבלות, ולאור האזהרות של הממשל לממשלה בישראל בדבר סכנות אלה, הסיכוי שיינתן אישור לעסקה כזו אינו גבוה, וממילא לא בטוח שהאצ'יסון בכלל תרצה להיכנס לסאגה הזאת מחדש. ולכן, לאור מצב שוק התקשורת בישראל, ובצירוף הקשיים להשיג אישור לשליטה בפרטנר מחדש, נראה שהסיכויים נוטים לכך שהאצ'יסון תחליט למכור את פרטנר במכרז.

במצב דברים כזה, ההערכה היא שהוט תהיה החברה הראשונה שתשקול את רכישת המניות, על רקע העובדה שקיימת בין הפעילויות של שתי החברות סינרגיה גבוהה מאד. בראש ובראשונה הן מחזיקות רשת סלולרית משותפת ולכן כניסה של משקיע אחר לשותפות במקום פרטנר אינה דבר מובן מאליו ועשויה להוביל לשינוי גם מצידה של הוט בדבר המשך השותפות ברשת.

נקודה נוספת היא שלשתי החברות יש אינטרס מובהק להמשיך ולפרוס סיבים אופטיים ביחד. פרטנר כבר הציעה להוט לחבור אליה ולהשתמש בתשתיות שפרסה, אך הוט סירבה. עכשיו מדובר בסיטואציה חדשה וחיבור בין שתי החברות הוא הגיוני עבור שתיהן, היות שהוט חייבת לשדרג את תשתיותיה הנייחות ופרטנר כבר פרסה תשתיות לחצי מיליון לקוחות.

הנקודה השלישית היא שבכל השוק יודעים שהסיכוי שרשות התחרות תאשר יותר מאשר מיזוג אחד גדול, הוא נמוך מאד. במלים אחרות, יש להניח שהרשות תעדיף מיזוגים בין שחקן קטן לשחקן גדול, ותתקשה לעכל מיזוג בין שני שחקנים גדולים. אלא שמצב שוק הסלולר הוא בכי רע, ומשרדי התקשורת והאוצר כבר מדברים על כך שניתן לאשר מיזוגים בשוק ושהם לא צפויים לפגוע בתחרות. כפי שבעבר משרד האוצר השפיע על רשות התחרות שלא לאשר את המיזוג בין סלקום לגולן טלקום, יש להניח שהפעם הם ידחפו לאשר מיזוג כזה.

מנגד, יש לזכור שמיזוג בין פרטנר להוט ייאלץ את החברה הממוזגת לוותר על פעילות הטלוויזיה שלה, וזה דבר שיידרש למצוא לו פתרון.

יחד עם זאת, ולמרות שפטריק דרהי, בעלי הוט, ניהל מו"מ עם חיים סבן כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות, נראה שהוא לא יהיה היחיד שיבחן את רכישת החברה. גולן טלקום שואפת בתנאים המתאימים להיהפך לשחקנית סלולר גדולה יותר. גולן טלקום פנתה לראשי אי.די.בי, בעלת השליטה בסלקום, וניסתה לגשש האם יסכימו למכור את סלקום במסגרת הניסיון של אי.די.בי להתמודד על בזק, מה שהיה מאלץ אותה למכור את סלקום. המהלך לא יצא אל הפועל, אבל גולן טלקום לא גנזה את שאיפות ההתרחבות שלה.

גם חזי בצלאל, שמעורר הרבה מאד "כאבי בטן" לכל השחקנים בשוק, עשוי להיות מי שירצה לרכוש את פרטנר ולהגשים את חלומו להיהפך לשחקן גדול בשוק התקשורת. 

חיים סבן אינו קוסם - טור מלפני 4 שנים

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"