גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקים הם לא לנצח: מה אפשר ללמוד מהקריסה של פוראבר 21

אילו לקחים אפשר להפיק מקריסת קמעונאית האופנה האמריקאית שהגישה בקשה להגנה מפני נושיה? • נראה כי ההיצמדות לחנויות ענק מסורתיות בקניונים וחוסר התאמה לאיום המקוון ולשינויים בטעם הצעירים פגעו בפעילות החברה ● ניתוח

פוראבר 21 / צילום: שאטרסטוק
פוראבר 21 / צילום: שאטרסטוק

אחרי חודשים של אי-ודאות, הגישה ענקית האופנה פוראבר 21 לבית המשפט בקשה להגנה מפני בקשות פירוק מצד הנושים (צ'פטר 11). החברה הפרטית, שצמחה בצורה מהירה ואגרסיבית, מפעילה כ-549 חנויות בארה"ב ועוד 251 ברחבי העולם. במסגרת ההליך הנוכחי החברה תפסיק את הפעילות שלה בכ-40 מדינות, בהן יפן וקנדה. היא תיאלץ לסגור עד 178 חנויות בארה"ב ומאות חנויות בעולם. עם זאת, הרשת תמשיך ותפעיל את אתר הסחר המקוון שלה לצד מאות חנויות בארה"ב.

מה אפשר ללמוד מהקריסה של רשת הקמעונאות האמריקאית שעד לא מזמן הייתה לשוכר נחשק בישראל וברחבי העולם?

פוראבר 21 נוסדה בשנות ה-80 של המאה ה-20 על-ידי דו וון וג'ין סוק צ'אנג', זוג מהגרים מדרום קוריאה שהגיעו לקליפורניה. הרשת נחשבה לסיפור הצלחה. בניגוד למתחרות בתחומה שנקלעו לנקודת שבר דומה, היא לא נרכשה על-ידי קרן פרייבט אקוויטי דורסנית, והיא מנוהלת עד היום על-ידי משפחת המייסדים.

בשיאה הגיעה פוראבר 21 למחזור של 4 מיליארד דולר, כשהצליחה להציע פריטי אופנה טרנדיים, עדכניים ונגישים, במחירים תחרותיים בקטגוריה. ימי הזוהר של הרשת היו בתחילת שנות ה-2000, כשפרצה לתודעה העולמית ונעשתה פופולרית לאחר שהצליחה לקחת צעד קדימה את מה שמכונה "אופנה מהירה". מדובר באופנה שיודעת להעתיק במהירות טרנדים של מעצבי על, ולתרגם אותם לפריטים להמונים, במחירים נגישים - בדומה לקמעונאיות בינלאומיות מובילות, כמו ענקיות האופנה האירופיות זארה או H&M.

המנגנון של פוראבר 21, כמו גם של המתחרות שלה, הוא תחלופה אדירה של סחורה, לעתים גם פעמיים בשבוע, ולא רק אחת לעונה. כך יוצא שבכל ביקור בחנות ניתן להיתקל בפריטים חדשים.

החברה התבססה על חנויות ענק

הקריסה הנוכחית אינה מפתיעה את מי שעקב אחרי רשת הקמעונאות האמריקאית. נראה כי בניגוד לשתי המתחרות הבולטות, זארה ו-H&M, שעושות מאמצים כבירים להמציא את עצמן מחדש, כמו גם את המגוון, החדשנות, המטרה והייעוד שלהן - בפוראבר 21 התקשו לשמור על הנצחיות הזו.

אחת הסיבות לקריסה היא ההתרחבות האגרסיבית שביצעה הרשת. באתר המקוון שלה בעמוד ה"אודות", פוראבר 21 מגדירה את עצמה כקמעונאית החמישית בגודלה בארה"ב, ומצהירה כי המטרה שלה היא "להגיע למחזור של 8 מיליארד דולר עד 2017 ולפתוח 600 חנויות בשלוש השנים הבאות".

החברה גם מציינת כי גודלה הממוצע של חנות של הרשת עומד על כ-3,530 מ"ר - גודל של חנות סופרמרקט גדולה במונחי ישראל - מה שאומר חלל ענקי שדמי השכירות עליהם גבוהים בשל שטחם הרחב.

בהיבט הזה, מדובר במכה גם עבור בעלי קניונים בארה"ב. בשל גודלן של החנויות, פוראבר 21 מהווה שוכר משמעותי בקניונים האמריקאים, כשעבור רבים היוותה הרשת שוכר עוגן. בקניונים אחדים היא אף הפעילה חנויות בשטחי ענק של כ-9,000 מ"ר - שטחים בלתי נתפסים במונחים של רשת אופנה. וזאת, כחלק מהאסטרטגיה של הרשת להשתלט על חללים פנויים בחנויות כלבו על-מנת להתרחב.

סיבה נוספת לנפילה של רשת האופנה האמריקאית קשורה להתעצמות התחרות והאונליין. חברות כמו זארה הספרדית או H&M השבדית נאבקות על אותו קהל צרכני, שמחפש עיבוד טרנדי במחירים נגישים או מוזלים.
במקביל, בשנים האחרונות צמחו ועלו מתחרות מקוונות, דוגמת אתר האופנה אסוס הבריטי, שהציעו גם הם אלטרנטיבה זולה ונגישה עם תחלופה גבוהה, ונגסו אף הם ברווחים ובשיתופי-הפעולה עם מובילי דעת קהל או ידוענים.

שינויים בהרגלי הצריכה של צרכנים צעירים

במקביל לאלה, בשנים האחרונות חל שינוי בהרגלי הצריכה שמיוחסים בין היתר לדור ה-Z, שטומן בחובו התנגדות למה שתעשיית האופנה המהירה מסמלת עבור קהלים מסוימים: פסולת מזהמת, ייצור שאינו בר-קיימא ומעבר לחיפוש אחר חברות שמציעות אלטרנטיבה מבחינת תפישות חדשות בנושאים כמו קיימות ופתרונות סביבתיים יותר, דוגמת יד שנייה או השכרת בגדים. אלה כיוונים שרשתות רבות כבר סימנו, דוגמת אורבן אאוטפיטרס.

לצד אלה, נראה כי בשנים האחרונות רשתות אחרות השכילו להפנים תפיסות חדשות בתחומים נוספים, דוגמת דגמים ומחלקות ייעודיים למידות גדולות. זהו קהל שכוח הקנייה שלו הולך וגדל בהתאם לשיעורו באוכלוסייה. כך למשל, בחודשים האחרונים הציבה נייקי בובות ראווה במידות גדולות בחנות הדגל שלה

כך או כך, גם השוק המקומי זכה לטעימה מההתרחבות האגרסיבית, ובהמשך גם לכישלון של פוראבר 21. הרשת נכנסה לשוק הישראלי ב-2011 ופתחה חנויות בשטחים גדולים בקניונים בולטים, בהם הקריון בקריית ביאליק, גרנד באר-שבע, ביג אשדוד, עזריאלי תל-אביב, עזריאלי איילון ברמת גן, עזריאלי מלחה בירושלים, קניון הזהב בראשון-לציון וקניון גינדי TLV בתל-אביב. 

כישלון בשלט רחוק בשוק הישראלי

בשנים האחרונות ביצעה הרשת סגירה מדורגת של החנויות שלה בעקבות ביצועים חלשים, ובשנת 2018 סגרה הרשת את החנות האחרונה שלה בישראל.

בשוק המקומי יוחס הכישלון של פוראבר 21 לעובדה שהרשת נוהלה בשלט רחוק מארה"ב, והיא בחרה לא לתת את הניהול לזכיין מקומי או להקים בישראל מטה ניהולי.

"לא כל קונספט רשת שמגיע מחו"ל מתאים למציאות הישראלית, הן מהיבט ההתנהגות הצרכנית והן מהיבט בחירת מיקומים מיטבית. רשת עולמית שנכנסת לישראל מחויבת לפעול באמצעות זכיין עם ניסיון, או במקרה הפחות טוב להקים מטה של אנשי שיווק וקמעונאות עם ניסיון. כל שיטה אחרת נועדה לכישלון כמו במקרה של פוראבר 21 בישראל", אומר ל"גלובס" תמיר בן שחר ממשרד הייעוץ הכלכלי צ'מנסקי בן שחר.

לדבריו, "תמה התקופה שבכל מיקום 'אליו אזרוק חץ', הוא יפגע ויצליח. נדרשות אסטרטגיות פריסה קפדניות הנגזרות מאסטרטגיות שיווקיות מבוקרות. העולם הקמעונאי שייך למקצוענים".

הקריסה של פוראבר 21 מצטרפת לשחקניות נוספות בתחום הקמעונאות שהגישו לבית המשפט בקשה להגנה מפני נושים, או נדרשו לבצע תוכניות התייעלות אגרסיביות. בין השמות הבולטים שנרשמו בשנתיים החולפות נמנו טופשופ, ניין ווסט, טויס אר אס, סירס ואחרות. ב-2019 נרשמו עד כה סגירות של כ-8,200 חנויות בארה"ב, לעומת 5,589 חנויות שנסגרו ב-2018, שהייתה אף היא שנה קשה לענף.

השינויים הללו - בין אם בהתאמות בשטחי החנויות בחירת המיקומים וקצב ההתרחבות, בתחרות, בפיתוחים הטכנולוגיים ובמערכות היחסים עם צרכני העתיד בסוגיות כמו קיימות, דימוי גוף ותפישות מגדריות - יהוו גורמים מכריעים בנוגע לעתיד של שחקניות נוספות בענף. 

עוד כתבות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג יורד בכ-1%

הניקיי יורד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח בעליות שערים ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה