גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודש שלילי לחברות הישראליות בוול סטריט; תת-מדד הטכנולוגיה איבד 3.7%

מדד ת"א טכנולוגיה עלה בספטמבר ב-2.7% ונאסד"ק טכנולוגיה ב-1.7% ● מדד גלובס-פרומתאוס ירד ב-1.2% לעומת עלייה של 3.5% בת"א 125 ושל 0.5% בנאסד"ק ● תת-מדד מדעי החיים ירד ב-1.5% בהובלת יורוג'ן שצללה ב-30%

 יונתן סולומון, מנכ"ל ביומיקס/ צילום: איל יצהר
יונתן סולומון, מנכ"ל ביומיקס/ צילום: איל יצהר

החברות הישראליות בוול סטריט נסחרו בחודש ספטמבר במגמה שלילית, שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס (שעוקב אחר אותן חברות) לירידה של 1.2%. במקביל, מדד ת"א 125 עלה בחודש שעבר ב-3.5% ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 0.5%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים ירד בספטמבר ב-1.5%. באותה תקופה, מדד ת"א ביומד ירד בשיעור של 0.5%, ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה איבד מערכו 3.3%. החברה שבלטה ביותר בתת-המדד החודש היא יורוג'ן פארמה, שנפלה בספטמבר בכ-30%.

החברה, העוסקת במחקר ופיתוח מוצרים תרופתיים לטיפול במגוון סוגי סרטן בתחום האורולוגיה, קיימה בסוף החודש יום משקיעים, שבו הודיעה על תוצאות הניסוי שערכה במוצר השני בצנרת המוצרים שלה, המיועד לטיפול בסרטן שלפוחית השתן. המוצר הוביל להיעלמות הגידול הסרטני ב-63% מהחולים. המוצר נועד להחליף ניתוח שגם הוא מעלים את הגידול, אבל לרוב, הגידול חוזר ונדרשים ניתוחים חוזרים בתוך שנה לערך. האנליסטים שהשתתפו ביום המשקיעים הסבירו כי משך הזמן עד לחזרת הגידול יהיה הנתון המשמעותי לבחינת התוצאות - יותר מאשר מספר החולים המגיבים. בתגובה לפרסום צנחה המניה.

מניות הטכנולוגיה הישראליות בנאסד"ק נסחרו גם הן במגמה שלילית בחודש ספטמבר, שהובילה את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לירידה של 3.7%. לעומת זאת, באותה תקופה עלה מדד ת"א טכנולוגיה ב-2.7% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה עלה ב-1.7%.

החברה שבלטה ביותר בתת-המדד החודש היא ורינט, שעוסקת בפיתוח ושיווק תוכנות אבטחה, ניתוח ומודיעין עסקי, עבור תעשיות ביטחוניות וחברות מסחריות. ורינט איבדה בספטמבר כ-20%, לאחר שבתחילת החודש היא פרסמה את תוצאות הרבעון השני, ששיקפו ביצועי חסר ביחס לציפיות האנליסטים בעיקר ברמת ההכנסות.

גלובס-פרומתאוס ספטמבר 2019

ביומיקס מתמזגת לצ'רדן ומצטרפת למדד

חברת המיקרוביום הישראלית BiomX (ביומיקס) הודיעה ביולי האחרון על הפיכתה לחברה ציבורית, באמצעות מיזוג לתוך חברת צ'רדן שנסחרת בבורסת ניו-יורק, ועם השלמת העסקה היא תצטרף למדד גלובס-פרומתאוס. הרוכשת, צ'רדן, היא חברה מסוג SPAC - חברות המוקמות כחברות ציבוריות ללא פעילות משלהן. כחלק מהליך הקמתן הן מגייסות כסף במיוחד על מנת להתמזג עם חברות פרטיות מעניינות, בהליך שמהווה אלטרנטיבה להנפקה.

במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים שצ'רדן גייסה 70 מיליון דולר, ושווי השוק הראשוני של החברה שתיווצר מהמיזוג ייאמד בכ-254 מיליון דולר. השלמת העסקה צפויה להיות באוקטובר.

בפרומתאוס מציינים שביומיקס היא חברת מיקרוביום - תחום הנחשב כיום ללוהט ביותר. המיקרוביום הינו השם המדעי של מכלול הבקטריות הקיימות בגוף האנושי. כיום ישנה הבנה שאוכלוסיות החיידקים החיים על גופנו ובתוכו משפיעות על השונות בין בני אדם, על בריאות ומצבי חולי ואפילו על הקוגניציה והרגש, לא פחות מהשונות הגנטית שיש בינינו. הרכב החיידקים היוצרים את המיקרוביום, בעיקר חיידקי מעיים, נקשר למצבים בריאותיים שונים, כולל אלרגיות, הפרעות במערכת העיכול, השמנת יתר וסרטן. בחלק מהמחלות ניתן לאתר חיידק ספציפי אשר עלול לגרום או להחמיר את המצב.

לפי מחקרים, כמות הדנ"א של המיקרוביום גדולה פי 100 מכמות הדנ"א האנושית. מדענים רואים במיקרוביום כמעין איבר, שמשקלו כפול ממשקל המוח והוא בעל תפקידי מפתח בבריאות האדם.

ביומיקס צוללת לתוך המיקרוביום האנושי ומפתחת טיפולים מבוססי פאג'ים (וירוסים המשמידים חיידקים) בהתאמה אישית, לשם טיפול במחלות כרוניות כמו מחלות מעי וכבד דלקתיות, סרטן המעי הגס וכן חיידקים המשפיעים על מראה העור. כיום הטיפול הרווח בחיידקים גורמי מחלות הוא נטילת אנטיביוטיקה, אך לטיפול זה ישנם חסרונות משמעותיים. בראש ובראשונה, אנטיביוטיקה מהווה אמצעי ל"השמדת המונים", והיא משמידה "על הדרך" גם חיידקים המועילים לגוף. חיסרון שני הוא נטיית החיידקים לפתח עמידות לאנטיביוטיקה, באופן שמביא למרוץ בלתי נגמר למציאת אנטיביוטיקות חדשות.

בפרומתאוס אומרים שכאן נכנסת ביומיקס לתמונה: הרעיון הוא שהפאג'ים מהווים נשק סלקטיבי המתביית על חיידקים מסוימים, ונמנע מפגיעה בחיידקים המועילים. התוצאה היא טיפול מדויק יותר, שלא מפר את איזון כלל אוכלוסיית החיידקים שלנו ומפחית את העמידות לאנטיביוטיקה בקרב חיידקים מזיקים.

אחד הגיוסים הגדולים בתחום המיקרוביום

לפי פרומתאוס, ביומיקס גייסה ב-2017 סכום משמעותי של 24 מיליון דולר ממשקיעים שונים, בהן חברות ענק, גיוס שהיה אחד הגדולים בתחום המיקרוביום. חקר המיקרוביום צובר תאוצה בעולם - וכספים רבים מושקעים בשנים האחרונות בחברות מהתחום. לפי כלכלני פרומתאוס, בין ההשקעות ניתן למנות את ההשקעה של חברת Janssen בחברת Vadenta בגובה 241 מיליון דולר, ההשקעה של נסטלה בחברת SERES בגובה 120 מיליון דולר, ההשקעה של פייזר ורוש בחברת Second Genome בגובה 43 מיליון דולר ועוד.

לדברי אייל שבח, שותף מייסד וראש תחום טכנולוגיה בפרומתאוס, "לחברות בתחום המיקרוביום עשוי להיות יתרון משמעותי על פני חברות המפתחות תרופות וטיפולים רפואיים 'מסורתיים' מכיוון שההתערבות בנעשה במיקרוביום הינה התערבות המתאפיינת במינימום פולשנות בגוף האדם. לפיכך נראה שעלויות המחקר והפיתוח של חברות בתחום צפויות להיות נמוכות יותר, מחזורי הפיתוח מהירים והניסויים פחות מסוכנים לבריאות המשתתפים".

נוסף על כך, לדברי שבח, מסתמן שהיתרון של ביומיקס על פני המתחרות הוא שבעוד שרוב החברות מוסיפות חיידקים לתמהיל, ביומקס גורעת חיידקים באופן סלקטיבי, וזאת ללא התערבות כימית אלא באמצעות פאג'ים.

צנרת המוצרים של החברה כוללת ארבעה מוצרים: טיפול באקנה, במחלות מעי דלקתיות, בסרטן המעי הגס ובמחלות כבד דלקתיות. המוצר נגד אקנה הוא בשלבים המתקדמים ביותר, וניסויים קליניים בו צפויים להתחיל כבר בסוף 2019.

מבדיקות מחלקת המחקר של פרומתאוס, נראה שביומיקס מתמקדת בשווקים מסחריים משמעותיים בגודל כולל של עשרות מיליארדי דולרים. כך למשל, גודל השוק העולמי של טיפולי אקנה הוערך בכ-2 מיליארד דולר וצומח ב-8.2%, והשוק העולמי של טיפול בסרטן המעי הגס צפוי להגיע ל-10.8 מיליארד דולר עד 2022. בנוסף, השווקים לטיפול במחלות מעי דלקתיות ובמחלות כבד דלקתיות צפויים להגיע בקרוב לכ-22 מיליארד דולר ולכ-3.5 מיליארד דולר, בהתאמה.

בפרומתאוס מוסיפים שעדות נוספת להתפתחות שוק המיקרוביום היא הצלחת אחת הגישות המבטיחות בשנים האחרונות בתחום - השתלת ביום, כלומר שינוי אוכלוסיית חיידקי המעיים של המטופל בניסיון להשפיע על בריאותו. לצורך זה מפיקים את החיידקים מדגימת צואה של אדם בריא, ומעבירים אותם למערכת העיכול של אדם שמחלתו קשורה לשיבוש בחיידקי המעי. השתלה זו מהווה כבר כיום תחליף לטיפול אנטיביוטי והיא מוכחת בשטח כטיפול יעיל במקרים מסוימים.

"סביר להניח שבשנים הקרובות יתגלה מלוא הפוטנציאל של ענף המיקרוביום. ככל שתתגשם ההבטחה לה מייחלים החוקרים בתחום, ייתכן וענף בלתי צפוי זה יניב את הדור הבא של חברות הענק בתחום מדעי החיים", מסכם שבח. 

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק - ובכלל זה חברות ישראליות אשר נרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"