גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

הפסד לנאמני מגה, קו-אופ וקלאבמרקט: נדחתה בקשתם להעביר עשרות מיליוני שקלים מקופות הגמל לנושים

ביהמ"ש קבע כי כספים בסך 32 מיליון שקל שהופקדו בקופות גמל שייכים לעובדים ולא לרשתות שקרסו ● זאת, על אף שלא אותרו העובדים שעבורם הופקדו הכספים ● הנאמנים אומנם התחייבו לנסות לאתר את העובדים שלהם שייכים הכספים, אך ביהמ"ש סירב לאשר את העברתם לקופות הפירוק

סניף מגה / צילום: איל יצהר, גלובס
סניף מגה / צילום: איל יצהר, גלובס

כספים שהופקדו בידי מעסיק בקופת גמל שייכים לעובדים ולא למעסיק. זאת, גם אם הם העובדים שלטובתם הופקדו הכספים אינם מאותרים, וגם אם הכספים אמורים לשמש את נושי המעסיק שקרס ונכנס להליכי חדלות פירעון - כך קבעה השופטת עירית וינברג-נוטוביץ מבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, שדחתה את בקשת נאמני רשת מגה - שאליה הצטרפו גם נאמני קלאבמרקט והקו-אופ - להעביר את כספי הגמל שהפקידו לעובדים לא מאותרים, לקופת הפירוק של שלוש רשתות הקמעונאות שקרסו. 

בכך קיבלה השופטת את עמדת רשות שוק ההון ובית ההשקעות הלמן אלדובי, שמתחו ביקורת נוקבת על התנהלותן של הרשתות מול עובדיהן לאורך שנים, וטענו כי החוק לא מאפשר להשתמש בכספי קופות גמל לטובת המעסיק, גם לא בהליכי פירוק שבמסגרתם מיועדים כספים אלה בראש ובראשונה לנושיו. לו הייתה מתקבלת בקשת נאמני מגה, היא הייתה מעשירה את קופות הפירוק של שלוש הרשתות ב-32 מיליון שקל. 

רכוש המעביד

הבקשה שנדחתה עסקה בהפקדות של כספי גמל והשתלמות שביצעו הרשתות מגה, קו-אופ וקלאבמרקט עבור מרבית עובדיהן החל משנות ה-70. ב-2012 רכש בית ההשקעות הלמן אלדובי את הקופות הללו, שבהן הצטברו נכון לאותו מועד כ-300 מיליון שקל. לגבי סכום בגובה 32 מיליון שקל מכספים אלה, השייך לכ-15 אלף עובדי הרשתות בעבר, לא אותרו העובדים שלהם שייכים הכספים, זאת על אף ניסיונותיו הקדחתניים של בית ההשקעות הלמן אלדובי לאתר את העובדים החל מיום רכישת הקופות.

בנסיבות אל ביקשו נאמני מגה, עורכי הדין אמיר ברטוב ואהוד גינדס ורו"ח גבריאל טרבלסי, לגבש מתווה שמטרתו נקיטה של הליך מרוכז, אינטנסיבי ואחרון של איתור העובדים שלטובתם הופקדו הכספים. בקשה זו אושרה על-ידי השופטת ולא נתקלה בהתנגדות כלשהי.

אולם הרכיב הנוסף של בקשת הנאמנים הוא שהיווה את סלע המחלוקת: נאמני מגה - שאליהם הצטרפו גם נאמני קלאבמרקט והקו-אופ - דרשו כי כל היתרות הבלתי מזוהות בקופות יחולקו בין המעסיקים שהפקידו את הכספים, ובראשם הרשתות מגה, קלאבמרקט וקו-אופ.

לטענת הנאמנים, הרשתות נמצאות בעיצומם של הליכי הסדר נושים, שבמסגרתם הוסדרו כל חובות העבר שלהן, ובכלל זה לעובדים, לרבות בגין הפרשות לקופות. לטענת נאמני מגה, במצב דברים זה יש להשיב את הכספים שהופקדו לרשתות המפקידות, ולא להעבירם לשום גורם אחר.

עוד טענו נאמני מגה כי הכספים הצבורים בקופת הפיצויים הם רכוש של המעביד, ומטרתם להבטיח כי כל עובד יקבל פיצויי פיטורים במועד הרלוונטי. לטענת הנאמנים, בהתאם לכך אין הצדקה להותרת כספים שנצברו בקופה, מעבר לשיעור פיצויי הפיטורים שלו זכאי העובד, שזכויותיו כבר הוסדרו במסגרת הסדרי הנושים.

הנאה מהמחדל

מנגנון החלוקה שהציעו הנאמנים נתקל בהתנגדות עזה מצידם של בית ההשקעות הלמן אלדובי ואגף שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר. בית ההשקעות עמד על כך שאין לאפשר את העברת היתרות הבלתי מזוהות חזרה לרשתות, והציע לחלקן בין העמיתים שכן מזוהים. משמעות המתווה שהציע הלמן אלדובי היא חלוקה של כ-1,200 שקל נוספים לכל עמית מאותר ומזוהה.

בית ההשקעות מתח גם ביקורת קשה על הרשתות שמבקשות, לשיטתו, ליהנות ממחדלן. לטענת הלמן אלדובי, המעסיקים הם האחרונים שיכולים ליהנות מהכספים. "הנאמנים מבקשים למעשה כי בעלי הרשתות ייהנו מהמחדל הרישומי שהם אחראים במידה רבה להיווצרותו או לפחות, להנצחתו. הרשתות הללו נהנו מהטבות מס בגין ההפרשות שבוצעו, וגילו אדישות כלפי אופן רישום הזכויות ושמירת הפרטים המזהים של עובדיהן. השבת הכספים דווקא לרשתות, מעבר להיותה נוגדת את הוראות הדין, דוקרת את העין ואת הלב, ואין בה צדק".

הממונה על שוק ההון התנגד גם הוא להעברת הכספים חזרה לרשתות, והדגיש כי "עצם היווצרותם של עודפי כספים, שטרם שויכו לחשבונות העמיתים (העובדים המזוהים, מ' ב') נובע מאי-סדר בתהליכי ההפקדה של הכספים לחשבונות העמיתים, ולפיכך אין הצדקה שהמעסיק יצא נשכר מכך".

עוד הדגיש הממונה על שוק ההון כי הוא סבור שאין כל ראיה שתומכת בטענות הנאמנים, שלפיהן היתרות שבעליהן לא אותרו מקורן בטעות, בהפרשות יתר או בשל צורת העברות ידניות, שהיו נהוגות אז. הממונה על שוק ההון אף ביקש לדחות את טענת הנאמנים, שלפיה העמיתים המזוהים קיבלו את מלוא הכספים המגיעים להם.

צער על הנושים

השופטת עירית וינברג-נוטוביץ דחתה את הבקשה להעברת 32 מיליון השקל שבעליהם לא אותרו, חזרה לרשתות. היא קבעה כי "הרשתות, שנטל ההוכחה מוטל עליהן, לא הוכיחו כי עסקינן בכספים שהופקדו ביתר. אין די בהשערות, ויש צורך בהוכחה פוזיטיבית הנשענת על ראיות כי הכספים הופקדו ביתר, דבר שלא עלה בידי הנאמנים להציג".

עוד ציינה השופטת כי תקנון הקופות שבמחלוקת קובע במפורש מה ייעשה ביתרות כספים שלא ברור מי בעליהן. לפי התקנון, הכספים הלא מאותרים יועברו ל"קרן עזר" שחברי הקופות יחליטו איזה שימוש לעשות בכספים באמצעותה. "כלומר, רצון הצדדים בעת ההצטרפות לקופות היה כי ייעשה שימוש בכספים שאין להם תובעים לטובת החברים. לא קיימת הוראה המאפשרת העברת כספים לטובת הרשתות". 

בנוסף, השופטת וינברג-נוטוביץ נדרשה לדון בטענות התקדימיות של הנאמנים, שלפיהן מדובר במקרה מיוחד שבו כל הרשתות נמצאות בהליכי חדלות פירעון, ולכן אין לתת יד להעברת יתרות הכספים הבלתי מזוהות לעמיתים המזוהים של הקופות, כך שכל אחד מהם ייהנה ממתנה בסך יותר מ-1,000 שקל. זאת, בזמן שמלוא החוב לעמיתים כבר נפרע במסגרת הסדרי הנושים של הרשת. מנגד, טענו הנאמנים, נושיהן האחרים של הרשתות יצאו מופסדים ככל שלא יועברו הכספים חזרה לרשתות.

בית המשפט אומנם דחה את טענות הנאמנים ביחס לנושי הרשתות, אך הדגיש כי הוא עושה זאת בלב כבד, וכי לא בטוח שמדובר בתוצאה צודקת מבחינתם של נושי הרשתות שקרסו. השופטת וינברג-נוטוביץ ציינה כי מדובר ב"טענות שובות לב" מצד הנאמנים. "עתירת הרשתות עולה בקנה אחד עם תחושת הצדק, במיוחד לאור העובדה כי בסכום שבו עסקינן יש כדי להיטיב באופן משמעותי עם נושי הרשתות, שנותרו בחסרון כיס כבד, ולעומת זאת, להיטיב באופן זניח עם העמיתים המזוהים, שנפרעו זה מכבר מלוא חובם וצפויים, על-פי עמדת הקופות והלמן אלדובי, לקבל סכום נוסף שאינו משמעותי, יש מאין". 

השופטת לא הסתפקה בכך ואף ביקרה את עמדתו של הלמן אלדובי שהתנגד נחרצות לבקשת הנאמנים, "בהיותה של חברת הלמן אלדובי המחזיקה בכספים בלבד, היא לא אמורה להיות בעלת עמדה בסוגיה שעל הפרק. התנגדותה הנחרצת לבקשה מעלה חשש כי שיקולים עצמאיים וזרים הם אלה שמנחים אותה". 

בית המשפט ביקר אף את אגף שוק ההון וקבע כי עמדתו "מעוררת תמיהה, במיוחד לאור התוצאה האבסורדית שאליה מובילה החקיקה הקיימת, או ליתר דיוק היעדר חקיקה למקרים מהסוג שלפניי, כשמדובר בעודפי כספים שהצטברו בקופות, ללא כל דורש ובחברות חדלות פירעון, שקריסתן פגעה בזכויותיהם של נושים רבים".

עם זאת, השופטת וינברג-נוטוביץ ציינה כי אין לה ברירה אלא לדחות את הבקשה להעביר את יתרת הכספים, שכן היא אינה יכולה לפסוק, אפילו לא כשמדובר בהליכי חדלות פירעון - מצב שבו שיקול-הדעת של בית המשפט רחב יותר - "באופן הסותר באופן מובהק את הוראות הדין, ובהיעדר ראיות המוכיחות את טענות הרשתות".

עוד ציינה השופטת בשולי פסק דינה: "למרות תחושת הצדק התומכת בצורך להיטיב עם נושי הרשתות, נראה כי המצב המשפטי אינו מאפשר להיעתר לבקשה, אף כשמדובר בחדלות פירעון של הרשתות. יש להותיר מלאכה זו למחוקק".

פסק הדין, אם כן, לא אישר את ההצעה של הלמן אלדובי - לחלק את יתרות הכספים בין העמיתים (העובדים) שכבר אותרו, ולכן, ככל שהמהלכים הנוספים לאיתור העובדים הלא מאותרים לא יישאו פרי, תגיע הסוגיה לפתחו של בית המשפט פעם נוספת.

הנאמנים: "תוצאה בלתי צודקת. נשקול ערעור"

עו"ד אמיר ברטוב, מנאמני מגה, מסר בתגובה להחלטה: "כפי שנאמר גם על-ידי בית המשפט, מדובר בתוצאה בלתי צודקת בעליל, שלפיה בית ההשקעות הלמן אלדובי ימשיך להחזיק כספים עבור אנשים בלתי ידועים, ושלמעשה לא נמצא שום זכר לקיומם - בעוד שנושים של מגה, של קלאבמרקט ושל קו-אופ לא קיבלו את מלוא כספם. לכן, מדובר בתוצאה בלתי צודקת שכולה נובעת מחמדנות של הלמן אלדובי".

עו"ד ברטוב הבהיר כי לאור התוצאה הבלתי צודקת, "אנחנו שוקלים לערער על פסק הדין לבית המשפט העליון". 

מטעם בית ההשקעות הלמן אלדובי נמסר: "בהתאם לחוק ולעמדת רשות שוק ההון, הלמן אלדובי מנהלת כספים בנאמנות השייכים אך ורק לעמיתים, ובמקרה הזה לעובדי מגה לדורותיהם. לא נרתע ונמשיך לפעול לטובת העמיתים להם שייכים הכספים, ולא לטובת האינטרסים והרווחים של המפרקים".

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

בעולם מזהירים: חוקי המלחמה השתנו, וגם ישראל צריכה להיערך מחדש

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הרחפנים וטילים מדויקים שינו את שדה הקרב, בעולם חלוקים כמה זמן איראן תוכל להמשיך במלחמה ומדוע היחסים בין טראמפ לנתניהו התעררו? • כותרות העיתונים בעולם 

קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן / צילום: הרשות להגנת הצרכן

המתנדבים שידאגו לתג המחיר: המהלך החדש של הרשות להגנת הצרכן

הרשות להגנת הצרכן תגייס לראשונה מתנדבים שיפעלו בשטח מול עסקים וצרכנים - ייכנסו לבתי עסק ויסבירו לבעלי העסקים את דרישות החוק ● בשלב הראשון מדובר במהלך הסברתי ולא אכיפתי ● במקביל, הרשות תרחיב גם את פעילות ההסברה לצרכנים עצמם, בין היתר באוכלוסיות מוחלשות, בתי אבות, מתנ"סים וועדי עובדים

חומרים: wikimedia,AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בדרך להנפקת המאה, מה מלמדת ההיסטוריה על הסיכוי להרוויח

ההיסטוריה לא מעודדת - לרוב, תשואות של הנפקות נוצצות נוטות להיות שליליות בשנים הראשונות ● לקראת ההנפקה הגדולה בהיסטוריה של SpaceX ואלה של אנטרופיק ו-OpenAI, יש אומרים שהפעם זה יהיה אחרת, האמנם?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

המבצע החשאי שחשף טראמפ: "העברנו יותר מ-200 ספינות במצר הורמוז בלי שאיראן ידעה"

מקורות איראניים לרויטרס: טהרן ממשיכה במשא ומתן עם וושינגטון על ההסכם הראשוני ● פיקוד המרכז האמריקאי: "השלמנו סדרת התקפות נגד מטרות באיראן ● משמרות המהפכה: "פגענו במטרות אמריקניות חשובות במפרץ" ● "טראמפ: ישראל לא הייתה מעורבת כלל במתקפה ● טראמפ: נפוצץ לאיראן את הצורה גם מחר אם לא יסכימו לעסקה ● עדכונים שוטפים

עלייה במספר התביעות לפינוי שוכרים / איור: גיל ג'יבלי

עלייה במספר התביעות לפינוי שוכרים: מה עושים כשהשוכר מסרב להתפנות ולא משלם

מספר התיקים שנפתחו נגד דיירים שלא משלמים את שכר הדירה ומסרבים להתפנות שובר שיאים בשנים האחרונות ● מומחים מסבירים מה אפשר לעשות וכמה זמן באמת לוקח הליך הפינוי המזורז, ומזהירים: "הסרבנים מתורגלים, הם מותחים את סדרי הדין עד הקצה"

אסי כהן, מצטרף כמשקיע; רון ארבל, מנכ''ל Aryon, עומר אדם, משקיע מהסבבים בקודמים / צילום:  אלעד גוטמן, נדב מרגלית, עידן כהן

מה שטוב לעומר אדם, טוב לאסי כהן: המשקיעים של חברת הסייבר Aryon

חברת הסייבר Aryon השלימה גיוס של 25 מיליון דולר ומצרפת לרשימת המשקיעים את השחקן אסי כהן, בהשקעתו הראשונה בסטארט־אפים ● בין המשקיעים בחברה גם עומר אדם, אהוד ברק ויסמין לוקאץ’ ● וגם: לוריאל וסופר־פארם יציינו את יום ה־Refill הבינלאומי במתחמי פופ־אפ ייעודיים ● אירועים ומינויים

מורן קיסוס / צילום: פרטי

הסטודנטית שמשקיעה כבר 7 שנים ומכה את ה-S&P

למורן קיסוס היה "חשוב להתחיל לצבור הון מוקדם", אז היא קראה ספרים, חקרה ואת השבתות בצבא הקדישה ללימוד השוק ● היא לא תשקיע במשהו בגלל באזז ו-FOMO, וגם בעתות משבר המוטו הוא: "לתת לכסף לעשות את שלו" ● ומה היא לומדת מאילון מאסק ● המשקיעים החדשים, מדור חדש 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מח”ש עוברת לשר המשפטים: מה קובע החוק החדש ומה הסיכוי שייפסל?

ברוב של 43 תומכים מול 39 מתנגדים הכנסת אישרה הלילה את החוק להעברת מח”ש מהפרקליטות למשרד המשפטים, והתנועה לאיכות השלטון כבר עתרה נגד המהלך ● מה קובע החוק, מהם החששות שמעלים מתנגדיו, ומה הסיכוי שבג”ץ יתערב? ● גלובס עושה סדר

הנפקת חברת פיוניר / צילום: Nasdaq, Inc

פיוניר כמשל: חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מוול סטריט בהפסד

חברת הפינטק הישראלית עשויה להימכר לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר ● זו רק דוגמה למגמה רחבה יותר: חברות ה־SPAC הישראליות יוצאות מהבורסה אחרי השמדת ערך דו־ספרתית למשקיעים

מלון הנסיכה, אילת / צילום: ויקימדיה

כעשור לאחר רכישת מלון הנסיכה באילת: נצבא תשלם מס של מעל 17 מיליון שקל

העליון דחה את ערעורה של נצבא על חיובה במס רכישה בגין העסקה לרכישת מלון הנסיכה באילת ● החברה טענה כי רכשה חברה בעלת פעילות מלונאית ולא "איגוד מקרקעין", אך נקבע כי בעת העסקה המלון עמד בפני סגירה ושיפוץ נרחב ולכן חיוב המס נותר על כנו

פורסמו שני מכרזי מגורים ראשונים במרחב תל אביב ל-2026 / צילום: Shutterstock

מרחב תל אביב מפשיר מהקיפאון? פורסמו שני מכרזי מגורים ראשונים ל־2026

רמ”י פרסמה שני מכרזי מגורים ראשונים השנה במרחב תל אביב, לאחר חודשים של קיפאון בפעילות השיווק ● נתנאל גרופ רכשה אופציה למגרשים באלעד תמורת 22 מיליון שקל, במטרה להקים 131 דירות ● וגם: מה עומד מאחורי ההתנגדויות לתוכנית התמ"ל הגדולה בנס ציונה? ● חדשות השבוע בנדל”ן

הבנק המרכזי באירופה / צילום: Shutterstock, Yavuz Meyveci

עליות באירופה; הבנק המרכזי האירופי צפוי להעלות ריבית

החוזים בניו יורק עולים קלות לאחר יום מסחר אדום, שבו איבד הנאסד"ק כ-2% בשל המתיחות מול איראן וגל מימושים בשבבים ● למרות דוחות חזקים, אורקל צנחה ב-10% במסחר המאוחר וסופר מיקרו איבדה 20% על רקע תוכניות גיוס הון מסיביות • שוק האג"ח האמריקאי מאותת על העלאת ריבית, בעוד ה-ECB צפוי להעלות היום את הריבית לראשונה מזה כמעט 3 שנים • אסיה ננעלה במגמה מעורבת, מחירי הנפט יורדים

פקקים / צילום: שלומי יוסף

שלושה מופעי ענק והפגנה: עומסי תנועה חריגים צפויים היום במרכז

היום בשעות הערב צפוי גל תנועה חריג לאזור המרכז: עומר אדם, אייל גולן ובן צור יופיעו במקביל ברמת גן, תל אביב ופתח תקווה וימשכו יותר מ־80 אלף צופים ● במקביל צפויות הפגנות של הפלג הירושלמי במספר מוקדים במרכז הארץ, שעלולות לגרום לחסימות ולשיבושים נוספים בתנועה

צילום מסך מטלגרם

סוף לעדכוני טילים בטלגרם? צה"ל סגר את צינור הגישה להתרעות מקדימות

פיקוד העורף צמצם משמעותית את הגישה למערכת שוע"ל, שהזינה במשך שנים קבוצות וואטסאפ וטלגרם במידע על שיגורי טילים לפני ההתרעות הרשמיות ● מה עומד מאחורי המהלך?

נבחרת גרמניה באימונים לקראת המונדיאל. אדידס על המדים בפעם האחרונה בגביע העולם / צילום: Reuters, Heiko Becker

המונדיאל האחרון של אדידס בגרמניה

נייקי הדיחה את אדידס מחסות נבחרת גרמניה אחרי יותר מ־70 שנה ● בעוד היריבה הגרמנית מאבדת נכס סמלי, ענקית הספורט האמריקאית מקווה שהמהלך יסייע גם לבלום את המשבר העסקי המתמשך שלה

צילומים: יח''צ

ישראכרט מול כאל: האותיות הקטנות של מועדוני התעופה, ואיפה מגיעים הכי מהר לכרטיס טיסה

לקראת עונת הקיץ והחופשות, המאבק בין חברות כרטיסי האשראי תופס תאוצה - עד כדי מכתבי התראה ● באיזה מועדון הצבירה משתלמת יותר לטיסות, מה קורה לנקודות הקיימות של מחזיקי פליי קארד, והיכן מגיעים הכי מהר לכרטיס טיסה? ● גלובס עושה סדר

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

מניות האנרגיה בתל אביב נפלו בשל חשש למיסוי מיוחד על חוות שרתים

הציפייה להקמה המונית של חוות שרתים בישראל בעקבות מהפכת הבינה המלאכותית הביאה לפריחה בתחום האנרגיה, אך באוצר חוששים מהשפעות שליליות על רשת החשמל ● אחד מן הפתרונות הנשקלים הוא מיסוי מיוחד על חוות שרתים, מה שעורר בהלה בשוק ● הצוות הבין-משרדי שהוקם לטיפול בנושא עוד רחוק מניסוח מסקנות סופיות ● האוצר: "אין כוונה קונקרטית להטיל מסים חדשים בנושא"

פי גלילות / צילום: איל יצהר

עשרות רכשו קרקע בפי גלילות והופתעו לגלות: חלק ממנה הופקע

80 בעלי זכויות בפי גלילות תובעים 11.9 מיליון שקל מרשם המקרקעין, בטענה כי נסחי הרישום לא שיקפו את ההפקעה ● בשל כך, למרבית התובעים אין זכאות אפילו לדירה אחת

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

מרוץ ה-AI גובה מחיר: מניית אורקל צונחת למרות דוחות חזקים

ענקית התוכנה והענן הציגה רבעון רביעי פיסקלי חזק בזכות זינוק של 93% בתשתיות הענן וצבר הזמנות פנומנלי של 638 מיליארד דולר • אלא שתוכניות גיוס הון וחוב מסיביות, תזרים מזומנים שלילי והחמרת המצב הגיאופוליטי, שולחות את המניה לטריטוריה שלילית במסחר המוקדם בוול סטריט

אנבידיה ואינטל / צילום: אסף גלעד

דוח חדש: מאות עובדים עוזבים את אינטל, ואנבידיה היא המרוויחה הגדולה

דוח חדש של אתוסיה חושף כי אינטל, החברה שנחשבה במשך שנים למעסיקה הגדולה והמשפיעה ביותר בענף, רשמה ירידה משמעותית בכוח האדם, לאחר שמאות עובדים עזבו אותה בשנה החולפת ● וגם: כך משתנים יחסי הכוח במאבק על הטאלנטים