גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בן-ארי מחזקת את הטענה ל"משחק מכור מראש"

תמוה שפרקליטה בכירה שמלווה את חקירות נתניהו מראשיתן נעדרה מהשימוע

עו"ד ליאת בן-ארי / צילום: שלומי יוסף
עו"ד ליאת בן-ארי / צילום: שלומי יוסף

בזמן האחרון הבינה מדינת ישראל כי לפחות בעיני שי ניצן, פרקליט המדינה, ישנה בפרקליטות עובדת חיונית ביותר, שבלעדיה לא ירים איש את ידו או את רגלו. הכוונה כמובן לפרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) עו"ד ליאת בן-ארי. תפקיד המשנה לפרקליט המדינה (אכיפה כלכלית) עמד לא מאויש במשך זמן רב, אולם פרסום המכרז לתפקיד זה לא יכול היה להמתין ולו רגע אחד.

יש הבדל בין לשמוע לבין לקרוא מהפרוטוקול? | עו"ד שחר בן מאיר

ברגעי הדמדומים שבין עזיבת איילת שקד לכניסת אמיר אוחנה לתפקיד שר המשפטים, פורסם המכרז. שי ניצן עומד לסיים את תפקידו בקרוב, וכהונת פרקליט מדינה קצובה ל-4 שנים. המשנה החדשה תכהן במשך שמונה שנים תחת שני פרקליטי מדינה אחרים. גם עובדה זו, כמו גם העובדה שמנכ"לית משרד המשפטים כתבה לנציב שירות המדינה כי בשלב זה לא ברור שכלל יש צורך במשרה זו, לא עצרו את הליכי איוש המכרז, שיש שיאמרו שנתפר עבור בן-ארי.

במיוחד על רקע זה, תמוה מאוד שעובדת כה חיונית ובכירה, שמלווה את חקירות ראש הממשלה מראשיתן, ושיש דחיפות בשימורה בתפקיד בכיר במשרד המשפטים, מצאה לנכון להיעדר מהליך השימוע הנערך לראש הממשלה.

המושג "בלב פתוח ובנפש חפצה" הפך בימים האחרונים למוכר ולשגור. שימוע, ובוודאי שימוע לראש ממשלה, אמור להיערך תוך נכונות של גורמי התביעה להכיר בכך שהקונספציה שבה הם שבויים זמן רב, שגויה מן היסוד.

לזכותה של הפרקליטות ניתן לומר כי שיעור התיקים שנסגרים לאחר שימוע, ללא שמוגש כתב אישום, גבוה יחסית. על-פי דוח שהוציאה הנציבה הילה גרסטל בשנת 2015, מדובר על כ-40% מכלל התיקים שבהם נערך שימוע בעל-פה. אם בתיק רגיל, כך בעניינו של ראש ממשלה, כשמוצגת תזה חדשנית ותקדימית לפיה סיקור אוהד הוא שוחד - הלב הפתוח והנפש החפצה נדרשים הרבה יותר. האם יציאה לחופשה והתעלמות מהטיעונים שיועלו בהיעדרה של ליאת בן-ארי, יכולים להיתפס כפתיחות וכהקשבה לטיעוני פרקליטי נתניהו?

הטענה כי מדובר בחופשה שתוכננה מראש, היא תירוץ הגרוע מהמעשה עצמו. נתניהו ופרקליטיו ביקשו שוב ושוב את דחיית השימוע, ונענו בשלילה. ניתן רק לדמיין את התגובה החריפה שהיינו שומעים מכיוון הפרקליטות אם אחד מפרקליטי נתניהו היה מבקש דחייה של השימוע בשל חופשה שתוכננה מראש.

טענה נוספת שעלתה מכיוון הפרקליטות היא שההכרעה בעניין הגשת כתב האישום היא רק בידי היועץ המשפטי לממשלה, ועל כן זה אין פסול בכך שהפרקליטה המטפלת יוצאת לחופשה באמצע השימוע.

אם אכן כך הדבר, מדוע נכחה בן-ארי בשימוע עד היום, מלווה בצוות גדול של פרקליטים? ומדוע לוח הזמנים שבו אמור להכריע היועמ"ש, תלוי בסיום כהונתו של פרקליט המדינה שי ניצן? הרי ההכרעה אינה קשורה לפרקליטות, אלא ליועץ בלבד.

חקירות נתניהו מתנהלות מראשיתן בעין התקשורת. גם נושאי החקירה והחשדות נגד נתניהו קשורים ברובם לסיקור התקשורתי של פעולותיו. ההדלפות,והנראות התקשורתית הביאו אפילו את כלת פרס ישראל למשפט, פרופ' רות גביזון, לומר שקשה לה לראות כיצד נתניהו יקבל משפט צדק.

יש לזכור כי בן-ארי כבר הביעה ברבים, בעוד חקירת התיק מתנהלת, את דעתה על התנהלותו של ראש הממשלה ואמרה במהלך יום עיון של לשכת עורכי הדין: "אין דבר כזה מתנות פעוטות של מאות אלפי שקלים בין חברים".

הנראות הציבורית אינה עניין צדדי בתיק שכזה, אלא עניין מהותי שבלב-ליבה של החקירה. יציאת הפרקליטה בן-ארי לחופשה, תוך כדי השימוע המתנהל, מחזקת מאוד את טענת תומכי נתניהו שלפחות מבחינת בן-ארי, אין מדובר בלב פתוח ובנפש חפצה - אלא במשחק מכור. 

הכותב הוא היועץ המשפטי של התנועה למשילות ולדמוקרטיה

עוד כתבות

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?