גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנורבגים "שוחים בכסף", אז למה הממשלה שוב פדתה חצי מיליארד דולר מקרן העושר

הצעד, שהתרחש בקיץ, הוא הפעם הרביעית אי-פעם שממשלת נורבגיה מושכת כספים מהקרן הענקית מאז הקמתה ● המטרה - לאזן תקציבית את הירידה שנרשמה במחירי הנפט באוגוסט ● חוסר היציבות בשוק הנפט, יחד עם שיקולי איכות הסביבה, עומדים גם מאחורי תהליך של שינוי ארוך-טווח בטעמי הקרן והסטת השקעות מחברות גז ונפט

מתקן של BP בים הצפוני  / צילום: רויטרס Jack Gruber
מתקן של BP בים הצפוני / צילום: רויטרס Jack Gruber

אירוע פיננסי נדיר התרחש בקיץ האחרון, אך נחשף רק לפני שבועיים: ממשלת נורבגיה פדתה באופן חריג כחצי מיליארד דולר מקרן העושר שלה, שנבנתה בשני העשורים האחרונים מכספי הנפט והגז של המדינה. זו הייתה הפעם הראשונה זה יותר משנה - והרביעית אי-פעם - שבה מימשה הממשלה נכסים מהקרן.

הסיבה, לפי מומחים, הייתה ירידת מחיר הנפט העולמי באוגוסט האחרון לשפל שנתי. כרבע מהכנסות המדינה הסקנדינבית, יצואנית הגז הטבעי השלישית בגודלה בעולם, מגיעים מנפט וגז. לדברי המומחים, המחירים היורדים איימו ליצור פגיעה תזרימית בתקציב השנתי של המדינה. הפגיעה תוקנה על ידי משיכה קטנה, זעירה במונחי הקרן, ששווייה כיום עומד על יותר מטריליון דולר.

אך מזערית ככל שתהיה, ולאחר שמחירי הנפט והגז שבו ועלו מאז הקיץ האחרון, האירוע שב והציב את קרן העושר הנורבגית במוקד תשומת הלב. במקרה, בימים אלה גם מציגה הממשלה הנורבגית את התקציב השנתי שלה, וגם מסתיים תהליך רב-שנים שבו החליטה הקרן לראשונה להסיט חלק מהשקעותיה מתחום הנפט לתחומים אחרים.

יצואנית הנפט הגדולה במערב אירופה

נורבגיה היא יצואנית הנפט והגז הגדולה ביותר במערב אירופה, תוצאה של עשרות קידוחים בים הצפוני, שהחלו עוד במחצית שנות ה-60, וגילויים חדשים של שדות גז ונפט במים הכלכליים והטריטוריאליים שלה בשנים האחרונות. היא אינה חברה באופ"ק. כל תעשיית האנרגיה שלה מתנהלת באמצעות חברות ממשלתיות.

עוד ב-1990 החליטה ממשלת נורבגיה להפקיד את הרווחים מהכנסות הנפט והגז שלה לקרן עושר, שתשקיע אותם בפורטפוליו מגוון של השקעות מניבות ותסייע לשמר את הממון לדורות הבאים, שלא ייהנו יותר מהכנסות דלקי המאובנים.

מאז 1996, אז הופקדה הקרונה הראשונה בקרן, מוגבלת הממשלה - לפי נוהג בלבד - בשימוש בכספים, והיא יכולה לקבל לתקציב המדינה רק חלק מהתשואה השנתית על הר הכסף המופקד בה. בעבר עמדה התשואה המובטחת לממשלה לטובת התקציב על 4%, ולפני כשנתיים הפחיתה אותה ממשלת הימין-מרכז השולטת בנורבגיה ל-3% בלבד. עדיין, בשנה האחרונה, למשל, מדובר על כ-30 מיליארד דולר.

את הקרן, ששמה הרשמי הוא "קרן הפנסיה הגלובלית" של נורבגיה, מנהלת יחידה עצמאית בבנק המרכזי הנורבגי. עד כה הצטברו בה 1.05 טריליון דולר. בהיותה קרן העושר הגדולה בעולם, הנורבגים מחזיקים באמצעותה ב-2% מהמניות באירופה, ובמניות של יותר מ-9,000 חברות ברחבי העולם, כולל ענקיות כמו סימנס, מיקרוסופט ואפל. מדיניות ההשקעה אינה סולידית - חלק גדול מהקרן מושקע במניות, חלק אחר באג"ח, ובשנים האחרונות החלה הקרן להשקיע גם בנדל"ן. ב-2008, שנת משבר האשראי, נשחקו רווחי הקרן בלא פחות מ-25%; שנה אחרי זה, הם טיפסו ב-26%. התשואה הממוצעת שלה בעשור האחרון עומדת על קרוב ל-6%.

הטאבו נפרץ לראשונה לפני שלוש שנים

למרות שהנורבגים "שוחים בכסף", הקרן מגבילה את העושר שלהם, ובביקורים במדינה לא נדיר לשמוע תלונות מצד התושבים המקומיים על מצב הדרכים או על ההשקעה החסרה בחינוך. לפני שלוש שנים, על רקע המחיר היורד של חבית נפט, פרצה לראשונה הממשלה את הטאבו שהיה מקובל עד אז בנוגע למשיכת כספים מהקרן, והעבירה כ-800 מיליון דולר לתקציב השוטף. מאז עשתה זאת עוד שלוש פעמים - פעמיים ב-2018 ובפעם האחרונה באוגוסט השנה. מעל הכול, לדברי מומחים, מימושים אלה מלמדים עד כמה תלויה המדינה במחיר הנפט העולמי ועד כמה התקציב השנתי תלוי בתחזיות למחיר חבית נפט.

וזו הסיבה שהמשיכה הנוכחית מתלווה לתהליך נוסף שמגיע לסיומו בימים אלה - הסטת השקעות בשווי מיליארדי דולרים דווקא מחברות הקשורות להפקת נפט וגז טבעי. הפרלמנט הנורבגי הכריע לפני כשנתיים, בהחלטה שטלטלה את השווקים בתחום, להפסיק את ההשקעה ביותר מ-135 חברות הקשורות להפקת גז ונפט. ההיגיון היה לנתק במידת האפשר את השפעת שוק האנרגיה על מצבה הפיננסי של המדינה. אם ההכנסות של המדינה תלויות ממילא במחיר הנפט והגז, הכתיב ההיגיון, הרי שההשקעות שלה אינן צריכות להיות בתחום זה. ארגוני איכות סביבה בירכו על המהלך, שלדבריהם מפגין את המחויבות של המדינה לאנרגיות ירוקות.

בימים אלה נחשף, כי הרשימה של החברות שבהן תחסל הקרן את השקעתה מצומצמת ממה שהוחלט, ותכלול רק 94 חברות הנמצאות בסקטור ה-Upstream של תחום האנרגיה, כלומר החיפוש, הקידוח וההפקה של דלקי מאובנים. חברות הנפט הגדולות כמו של, BP, אקסון מוביל ואחרות ימשיכו לככב בפורטפוליו הנורבגי. במקום הסטת השקעות בשווי 40 מיליארד דולר כפי שדווח לפני שנתיים, תמכור קרן העושר מניות בשווי 6 מיליארד דולר בלבד. הבנק המרכזי הנורבגי הבטיח לעשות זאת על פני תקופת זמן ארוכה, כדי לא לטלטל את השווקים.

ניהול ההשקעה בקרן עמד במרכז קרב פוליטי, ומהווה פשרה בין הממשלה השמרנית העומדת בראש המדינה לבין דעת הקהל הציבורית, שהופכת ליותר ויותר "ירוקה" בשנים האחרונות, על רקע שינויי האקלים המורגשים היטב באירופה ובמיוחד באזורים הארקטיים. הממשלה הציגה את השינוי לא כהיענות לדרישות ארגוני איכות סביבה ודעת הקהל, אלא כחלק מהקטנת החשיפה והסיכון הנלווה אליה לתעשיית הנפט.

ברחבי העולם, הקרן הנורבגית נחשבת למודל של שימור הכנסות הזמניות והמוגבלות מדלקי מאובנים לדורות הבאים. היא גם זכתה לתשומת לב בינלאומית בשל החלטות ועדת האתיקה שלה בנוגע להשקעות. הקרן מחויבת להימנע מהשקעות "פסולות מבחינה מוסרית", ואינה משקיעה בתחומי הנשק והטבק, בין השאר. בעבר גם משכה את השקעותיה מחברות ישראליות בתחום הביטחון, כמו אלביט, ומחברות בנייה הקשורות לבנייה בשטחים. היא הייתה - ועודנה - אחד היעדים העיקריים של תנועת ה-BDS.

מומחים כלכליים במדינה, שהגיבו על תוכנית התקציב המוצעת של הממשלה המוצגת בימים אלה לפרלמנט, אמרו כי על המדינה "להדק עוד יותר" את התקציב שלה, בין השאר בגלל החוק המגביל את התשואה מהקרן ל-3%, והמצב הלא-יציב של מחירי הנפט העולמיים. יצוא הנפט והגז של נורבגיה פחת בהדרגה בעשורים האחרונים, אולם חיבורו של שדה חדש ועצום של נפט שהתגלה בים הצפוני צפוי להקפיץ את כמות היצוא ב-33% כבר השנה. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית