גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון עוצר את חגיגת החילוטים

עבירות איסור הלבנת הון מוצאות את דרכן כמעט לכל תיק ואיתן "כלי החילוט". בתי המשפט החלו לאזן את שימוש המדינה בכלי עוצמתי זה

בית המשפט העליון / צילום: גיל יוחנן
בית המשפט העליון / צילום: גיל יוחנן

במסגרת תחום המשפט הפלילי הולך ומתפתח בשנים האחרונות תחום החילוטים והתפיסות. תחום זה משלב בתוכו גם את התחום המסחרי-קנייני, דיני קדימויות, דיני בנקאות, דיני משפחה וכו'. כל אלה נבחנים ב"מגרש ההליך הפלילי", דבר שמוביל לעתים להחלטות שמנוגדות לדין המסחרי ואף לעתים מנוגדות לזכות יסוד הקניין.

העובדה שלאחרונה הפך תחום התפיסות והחילוטים ליותר ויותר פופולרי במגוון הליכים פליליים, נובעת משילוב של מספר סיבות:

הסיבה הראשונה היא כמובן הכוח האדיר שמקבל הליך החילוט באמצעות חוק איסור הלבנת הון. החוק קובע כי כאשר הורשע אדם בעבירה על חוק איסור הלבנת הון, מחויב בית המשפט, בנוסף על כל עונש שקבע, לצוות על חילוט רכושו, "זולת אם סבר שלא לעשות כן מנימוקים מיוחדים שיפרט", וזאת "בשווי" של "רכוש אסור". הרכוש האסור הוא למעשה רכוש שנעברה בו העבירה וכן רכוש ששימש לביצוע העבירה, שאיפשר את ביצועה או שיועד לכך, וכמו כן רכוש שהושג, במישרין או בעקיפין, כשכר העבירה או כתוצאה מביצוע העבירה, או שיועד לכך.

הפרשנות שניתנה בפסיקה להליך זה היא רחבה מאד; היא חלה גם על רכוש כשר למהדרין, שכן במקרים בהם לא נמצא רכוש של העבריין למימוש צו החילוט במלואו לפי "השווי", רשאי בית המשפט לצוות על מימושו של הצו מתוך רכוש של אדם אחר, שהעבריין מימן את רכישתו או שהעבירו לאותו אדם בלא תמורה, וזאת כל עוד הוא בתוך ה"שווי". "השווי" לפי הפרשנות הקיימת הוא הברוטו, המחזור - לא הרווח.

שנית, לאחרונה, כחלק מעיקרון "האכיפה המשולבת" כמעט בכל תיק של עבירות "צווארון כחול", מתווספת עבירה כלכלית ("צווארון לבן"), שמאפשרת חילוט בנוסף לעונש; וכחלק מכך - סעד ביניים ("חילוט זמני") למשך כל ההליך הפלילי החל מתחילתו - התקופה שבה עומדת לחשודים חזקת החפות.

מעת לעת נשמעות ביקורות על "זילות" של חוק איסור הלבנת הון ש"נדבק" לכל הליך פלילי, אך יש לזכור כי בית המשפט בדרך-כלל מאפשר למדינה לפעול כך כל עוד הסמכות הופעלה על-פי דין. הדין המתפתח מאפשר פרשנות מרחיבה מאד, המאפשרת צירוף אישום בעבירת הלבנת לכל הליך שבו יש "עבירת מקור" העונה על יסודות עבירת המרמה, מה גם שבתיקון 14 לחוק איסור הלבנת הון התווספו עבירות המס החמורות כ"עבירות מקור" לחוק איסור הלבנת הון (החל מאוקטובר 2016).

לצערי, הליך החילוט אינו הוגן ואינו "כוחות" כלפי החשוד/הנאשם, זאת מאחר ש"השווי" בעבירות כלכליות הוא מוגזם ביותר ועשוי להיות לא פרופורציונלי בשום קנה-מידה ל"רווח האמיתי" של החשוד. משכך, הרי שבשל מנגנון התפיסה והחילוט המקלים - שוויו של הרכוש שנתפס בדרך-כלל גבוה הרבה יותר מהרכוש האמיתי שיש לאותו חשוד, דבר שאינו הוגן כלפיו, לבטח בשלבים המוקדמים שבהם עומדת לו חזקת החפות, ובנוסף אף קיימת פגיעה אפשרית בצדדי ג' חפים מפשע תחת המטרייה של אותו "שווי".

דוגמה מופשטת להמחשת הדרקוניות שבחוק: רווח של חשוד הוא 1% מהמחזור. רווח זה אינו מופרך ואף נהוג בענפים רבים כגון אצל "נותן שירותים פיננסיים", קבלנים מבצעים, זכייה במכרזים וכו'. לצורך ההמחשה נניח שהחשוד גילגל מחזור של 100 שקל, אך הרוויח בפועל 1%. ב-1% הזה הוא יכול היה לקנות בפועל קניין בסך 1%. אם יוחלט בדיעבד כי מסיבה כלשהי הוא חשוד בעבירות על חוק איסור הלבנת הון - הרי שלכאורה, לעמדת המדינה, ניתן יהיה לתפוס לו רכוש בשווי של 100 שקל. מאחר שכאמור לאותו חשוד יש רכוש רק בשווי של 1 שקל, הרי שניתן לחלט רכוש שלו ושל אחרים עד לשווי של 100 שקל, כולל למשל רכוש כשר שהוא קיבל לפני 20 שנה בירושה מקרוב משפחה שנפטר, ואין מחלוקת שבכלל אינו קשור לעבירות.

אגב, קיימת שאלה בפסיקה האם החילוט (הן הסופי והן, כנגזרת, הזמני) הוא חילוט ברוטו (כעמדת המדינה) או נטו (כעמדת המייצגים), אך בשלב זה אין הלכה חד-משמעית של בית המשפט העליון, והדבר תלוי ועומד בערכאות שונות ואף בפני בית המשפט העליון, בהיבט מסוים, בהליך אליו הצטרפה לשכת עורכי הדין כידיד בית משפט.

לשמחתי, לאחרונה החלו להגיע לבית המשפט העליון מקרים, מהם עולה כי בירושלים החליטו לבלום את "חגיגת החילוטים" של המדינה. המקרה המפורסם ביותר הוא המקרה של שאול ואיריס אלוביץ' - שם בית המשפט העליון שם קץ לאווירת ה"הכול כלול" בדיני התפיסות לצורך חילוט, והורה להשיב לגברת אלוביץ' תכשיטים בשווי של כ-600 אלף שקל (שווי התכשיטים פורסם באמצעי התקשורת), מאחר שצו התפיסה לא כלל תכשיטים, כך שהתכשיטים נתפסו שלא כדין בניגוד לצו התפיסה. גם שם טענה המדינה לפי "השווי".

גם בעניין מפורסם אחר - עניינו של עו"ד רונאל פישר - קבע בית המשפט העליון כי "לא ניתן לחלט בכפל את הסכומים בהם נעברו העבירות". באותו עניין ביקשה המדינה לחלט זמנית רכוש בשווי של העבירה שביצע לכאורה פישר פעמים - הן מכוח השוחד שלכאורה קיבל פישר והן מכוח המסלול המקביל לפי חוק איסור הלבנת הון. אך בית המשפט העליון קבע כי "ניתן לחלט את הסכום בו עבר המערער את העבירות רק על-פי אחד המסלולים האפשריים" ולא שניהם, ובכך צמצם את החילוט הזמני לחצי ממה שנתפס.

לאחרונה החליט בית המשפט העליון (השופטת ענת ברון) לשחרר מחצית מרכושו של אחד מנאשמי פרשת "מי אביבים", מאחר שהרכוש מוחזק כבר כ-5 שנים, אך ההליך הפלילי מתנהל בעצלתיים, ובקושי נשמעו עדים. 

כמובן שלא כל התיקים מגיעים לבית המשפט העליון, ולצערי קיימים תיקים קטנים יותר ופחות מפורסמים, שנדונים בפני ערכאות נמוכות יותר - שם עדיין בתי המשפט נוטים לתת למדינה לחלט ככל העולה על רוחה.

אני תקווה כי המדינה תבין את הכוח האדיר שניתן לה במסגרת ארסנל כלי הנשק של החילוט הזמני ותרסן את עצמה. עם זאת, אני אף תקווה כי אם כבר יגיעו מקרים לבית המשפט - הוא ירסן מלכתחילה את המדינה, החל מערכאת בית משפט השלום. 

הכותב הוא עורך דין במשרד גולדמן ושות' וסגן יו"ר (משותף) ועדת איסור הלבנת הון בלשכת עורכי הדין

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה