גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקדח המעשן שהעליונים הניחו על שולחן הממשלה

מי היו השרים שביקשו לאתגר את מערכת המשפט, ומה גרם לכישלונם הפוליטי בדרך לשינוי? • אילו מחירים אנחנו משלמים בגלל החובה שמטיל ביהמ"ש על שרי הממשלה לפרוש עם הגשת כתב אישום • וגם, מדוע צריך להתנגד למתווה הנבצרות של הנשיא ● דעה

אהרון ברק ואיילת שקד /צילום: רפי קוץ
אהרון ברק ואיילת שקד /צילום: רפי קוץ

לפני כשלוש שנים דיברנו לראשונה. אחרי שיחה של שעה בטלפון ביקש שנמשיך את שיחתנו פנים אל פנים. הוא התקרב באותה העת לגיל 80 וקבענו שאגיע למשרדו שבמרכז הבינתחומי בהרצליה לפגישה ארוכה יותר. כשהגעתי, מצאתי אותו עסוק בכתיבה. למארח שלי קראו אהרון ברק, שהרגיש אז שמפעל חייו המשפטי עומד בפני אתגר לא צפוי. הייתי בתפקיד והוא ביקש שנדבר.

המפגש שלנו התקיים באווירה טובה מאוד למרות שכצפוי לא נרשמו בינינו הרבה הסכמות. מתוך שעתיים-שלוש של פגישה התווכחנו שבע שעות. בשלב מסוים שלף ברק מאמר שפרסם לפני שנים, נגד דניאל פרידמן. לטענתו אז, שר משפטים לא אמור לפעול כפי שפעל פרידמן מול מערכת המשפט.

ברק לא חסך מולי את ביקורתו, וכיוון לכאורה את כל חיציו לשר המשפטים ההוא. אלא שהיה ברור לי שפרידמן, שכהונתו הסתיימה לפני כעשור, הוא אולי בובת הוודו במונולוג של ברק, והאובייקט האמיתי היה אחר. למעשה, אחרת לחלוטין. האובייקט ישבה אז בלשכת שרת המשפטים בצלאח א-דין, ופעילותה המיניסטריאלית טרדה את מנוחת ברק, שנאנח ואמר "פעם שרי המשפטים ידעו את מקומם".

"מעולם לא התווכחו איתי בנושא הזה"

נדרכתי. הביטוי הזה, שהפך את שרי המשפטים שביקשו לחולל שינוי לסוג של מתבגרים המבקשים לבחון גבולות מול המבוגר האחראי, קומם אותי. התעכבתי על הביטוי. ביקשתי שיסביר מהו לטעמו שר משפטים היודע את מקומו. וברק אמר לי: "יצא לי לעבוד עם השרים שטרית והנגבי (מאיר וצחי). הם תמיד הצביעו איתי בוועדה לבחירת שופטים, ואמרו לי: 'אנחנו לא מבינים בזה אז תמנה אתה את מי שנראה לך'. השרים האלה מעולם לא התווכחו איתי בנושא הזה". נדהמתי.

אלא שימי התום של ברק חלפו-עברו, ואיתם גם עידן שרי המשפטים שהתפרקו מאחריותם הפוליטית, ויישרו קו מוחלט עם מערכת המשפט. עוד ועוד שרים שאינם יודעים את מקומם - חלקם באופן מלא וחלקם באופן חלקי - נכנסו למערכת. הם באו מימין ומשמאל. האחרונה הייתה איילת שקד. לפניה היו דניאל פרידמן, יעקב נאמן, חיים רמון, ובמובנים רבים, ואף שקשה לקבל זאת כיום, אפילו ציפי לבני בחלק מכהונתה. גם לבני ידעה מאבקים עם מערכת המשפט, עד שגילתה את הטוב הגנוז לאותם היודעים את מקומם.

הימין הפוליטי השתנה באותן השנים. מחוסר עניין שהפגין ביחס למערכת המשפט בתקופת שטרית והנגבי, הגדיר את עצמו באופן חדש. זו כבר לא הייתה רק תפיסת ביטחון ואהדה למפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון, שעיצבו את תפיסתו הפוליטית. מעתה תפס את עצמו גם באמצעות יחסו למערכת המשפט, וביקש לראות שינוי במערך האיזונים שהופר בין בית המשפט לכנסת ולממשלה. חלקים בו שיוועו לכך. והימין הפוליטי לא היה לבדו, גם חלקים בשמאל הפנימו את הצורך בשינוי במערכת המשפט. בעיקר בפרקליטות. אך רוב הזמן, רוב הגורמים נחלו כישלון חרוץ.

פנחסי, צ'כוב, ומה שביניהם

לאחרונה פרסם פרופסור יואב דותן, הדיקן לשעבר של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מאמר שכותרתו: "הדחה באמצעות מערכת המשפט - מערכת האיזון והבלמים המוזרה של ישראל". במאמר המקיף והחשוב ביקש דותן לענות על השאלה: ממה נובע הכישלון הזה? מדוע לא מצליחים המבקשים לשנות את מערך האיזונים שבין הרשויות, ליצור שינוי מבני? מה הסיבה לכך שהמערכת הפוליטית כל-כך חלשה מול כוחה של מערכת המשפט?

לצד התשובות הרבות לחוסר ההצלחה הזה, מציע דותן הסבר נוסף. ההסבר הזה מעניין במיוחד לאור הדד-לוק הפוליטי שישראל נקלעה אליו, ושהוליד את "מתווה הנבצרות" שמציע הנשיא ראובן ריבלין. במתווה, שנראה כמקובל על סיעות הימין, יפרוש ראש הממשלה מניהול ענייני המדינה במקרה שיוגש נגדו כתב אישום, אף שהחוק קובע שכהונתו פוקעת רק במקרה של הרשעה חלוטה.

דותן טוען, שכישלון המערכת הפוליטית מול מערכת המשפט טמון בפסיקת העליון משנות התשעים, בעניין אריה דרעי ורפאל פנחסי - "הלכת פנחסי" המחייבת נבחרי ציבור לפרוש עם הגשת כתב אישום, שהיא האקדח המונח על שולחן המערכת הפוליטית.

יש הרבה צדק בטענת דותן. כל ששת ראשי הממשלה האחרונים של ישראל היו מושא לחקירת משטרה ארוכה, ולפי פסיקת העליון עמדו בפני סכנה של הגשת כתב אישום נגדם וסילוקם מהחיים הציבוריים. המחשבה שיוגש נגדם כתב אישום מיישרת גם את הסוררים שבהם. מבחינתם זה הסוף. לדברי דותן, "בשונה מאמרתו המפורסמת של צ'כוב, האקדח המוצג על-ידי מערכת המשפט במערכה הראשונה אינו חייב לירות במערכה השלישית - העובדה שהוא מוצג באופן קבוע מספיקה".

מטבע דמוקרטי ומטבע של זכויות אדם

דותן אינו קונספירטור, הוא מלומד מכובד. ודאי שאינו טוען לאיזה סוג של החלטה מודעת במסגרת הכינוס השנתי הסודי של זקני העליון. אין כאן מזימה לשימור כוחה של מערכת המשפט הנרקמת במערה חבויה. דותן חושף כאן את זרמי המעמקים של הפוליטיקה הישראלית.

הוא מזהה שפסיקת העליון, שלפיה לא תיתכן כהונת שר תחת כתב אישום, בולמת את המערכת הפוליטית מלבצע שינוי במערך הכוחות מול בית המשפט. היא גורמת לראשיה לבעתה. הרי תקלה עלולה להתרחש. גם אם לא חטאו. מוטיבציית-יתר שתפגין הפרקליטות בצירוף מידת פזיזות ואהבת פרסום מצד כמה פרקליטים, והקריירה של "הראשים" מחוסלת.

וזו הנקודה החשובה. דותן מודע לכך שהפסיקה הזו, שאין לה אח ורע במדינות מערביות, לצד הניקיון שהיא מייצרת בחיינו הציבוריים, עולה לנו במחיר כבד. אנחנו משלמים עליה בשני מטבעות יקרים: במטבע דמוקרטי, ובמטבע של זכויות אדם.

הדחת פוליטיקאים בלי שהורשעו בפלילים, נעשית במערב בהליכים עם איזונים פוליטיים המונעים עיוות של רצון הבוחר ופגיעה קשה בשיטה הדמוקרטית. הם נעשים על בסיס סעיפים מפורשים בחוקה, ולפחות - סעיפים מפורשים בחקיקה הרגילה. רובם דורשים את החלטת הפרלמנט, לעיתים על שני בתיו, ומחייבים רוב מיוחד. הערובות הדמוקרטיות האלה ננטשו בישראל לטובת החלטה שיפוטית. החלטה שסותרת את לשון החוק, ושאינה נלמדת ממנו באופן פשוט, אלא באמצעות פרשנות יצירתית ולא מתחייבת.

וההחלטה הזו פוגעת גם בזכויות האדם הבסיסיות. הזכות שלנו כציבור לבחור את נציגינו; וזכות נציגינו להעמיד את עצמם לשירותינו כל זמן שלא הורשעו. ההחלטה חריגה גם ביחס למה שמקובל לזכויות אדם. דותן סבור ש"עקרונות הפרשנות מחייבים לפרש סעיפי החוק מתוך הצורך להגן על זכויות אדם בסיסיות", ולכן, "גם אם סעיפי החוק היו עמומים, קשה היה לראות מה מקור סמכותו של בית המשפט למלא את החורים בפרשנות שאינה לטובת זכויות אדם".

אומרים 'לא' למתווה הנשיא ריבלין

הביקורת הזו על הלכת פנחסי היא הסיבה שצריך להתנגד ל"מתווה ריבלין". אני תומך בממשלת האחדות שהיא מטרתו של המתווה הנשיאותי, אבל מתנגד לחלק שמחייב את ראש הממשלה לפרוש עם הגשת כתב אישום נגדו (סעיף הנבצרות). עד היום היה תפקיד ראש הממשלה שמורת טבע משפטית. כזו שפסיקת העליון טרם החריבה. הפסיקה חייבה כל שר שנאשם בפלילים להתפטר, מלבד ראש ממשלה (שמקרהו טרם התגלגל לבית המשפט). המתווה שמוצע כעת מיישר קו עם הפסיקה הבעייתית הזו; והוא עושה זאת באופן וולונטרי.

הוא מוצע כדי לפתור את הפלונטר הפוליטי שנוצר לאחר שכחול לבן התחייבו לציבור שלא לשבת עם ראש ממשלה הנאשם בפלילים. אבל על הדרך הוא ממשיך לפגוע ביכולתנו כציבור לבחור את נציגינו. הוא ממשיך לפגוע בחזקת החפות שלהם, וממשיך את הקו שפתח בית המשפט בזלזלו בהכרעת המחוקק, שקבע נקודת איזון אחרת שרק בהגיענו אליה פוקעת כהונת השרים.

והוא ממשיך להפחיד את נבחרינו לבל יבקשו להביא שינוי מול מערכת המשפט. במקום להסיר את האקדח משולחן הממשלה, הוא מחמש אותו בכדור נוסף וקטלני. הוא מרחיק אפשרות לייצר רפורמה שכל-כך נדרשת ביחסי הרשויות; ומייצר מסורת פוליטית חדשה ובעייתית. בפעם הבאה שיוגש כתב אישום נגד ראש ממשלה, והסטטיסטיקה אומרת שזה כנראה יקרה, יהיה לו קשה שלא לקבל על עצמו בהתנדבות את "הלכת פנחסי" ולפרוש.

הסיטואציה הפוליטית שנוצרה צריכה להיות מנוצלת בכיוון ההפוך. ההיגיון הפוליטי מורה שבזמן שנתניהו ישמש כראש ממשלה ישמש בנימין גנץ כמשנהו. ובזמן שגנץ ישמש כראש ממשלה ישמש נתניהו כמשנהו. אלא שההיגיון המשפטי מורה את ההיפך. הלכת פנחסי לא מאפשרת את קיום המצב האחרון, ולכן מחבלת, בלי ששופטי העליון התכוונו לכך, בהקמת ממשלת אחדות.

בשל כך נוצרה כעת הזדמנות טובה לבטלה, או לפחות לצמצמה. כך הציע לאחרונה המשפטן ד"ר הלל סומר המבקש לראות את תפקיד משנה ראש הממשלה ככזה שהלכת פנחסי לא חלה עליו בסיטואציה שנוצרה. בכך תתאפשר כהונת נתניהו כשר בממשלת ראש הממשלה גנץ.

נוסף לכך שקבלת מתווה הנשיא מגבירה את שלטון האימים על שרינו "שאינם יודעים את מקומם" כלשון ברק, היא פוגעת במבנה הדמוקרטי שלנו. ועל הדרך מקבעת את רמיסת זכויות הנאשמים. היא מעבירה מסר ברור מלמעלה למטה: אם כך ייעשה לאיש החזק במדינה שמעולם לא הורשע אך הוחלט להאשימו, מה יאמרו אזובי הקיר? הם יוכלו רק לשער עד כמה ההבחנה בין אישום להרשעה התמוססה בישראל של 2019. 

הכותב שימש בארבע השנים האחרונות יועצה הבכיר של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד ואחראי מטעמה על ענייני הכנסת והממשלה במשרדה. בנוסף, שימש מרכז ועדת השרים לחקיקה וכמרכז ועדת שקד-לוין להגברת המשילות בישראל. הוא תלמיד לתואר שלישי באוניברסיטה העברית

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם