גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מארק צוקרברג: "לפייסבוק תפקיד חשוב במניעת תוכן שגורם לקיטוב"

מנכ"ל פייסבוק נאם בשידור חי ופרש את משנתו בנושא חופש הביטוי ● בפוסט שפרסם יממה קודם לשידור הנאום כתב צוקרברג כי יתייחס לאיומים המרכזיים על חופש הביטוי, וכי הנאום הוא זיקוק של כל הדברים שלמד על הנושא בשנים האחרונות

מארק צוקרברג / צילום: צילום מסך מפייסבוק
מארק צוקרברג / צילום: צילום מסך מפייסבוק

מנכ"ל הרשת החברתית פייסבוק מארק צוקרברג נשא הערב נאום חריג בנושא חופש הביטוי. כיממה טרם השידור פרסם צוקרברג פוסט, בו כתב כי בנאומו הוא "ינסה לזקק את הדברים שלמד בשנים האחרונות, במהלכן התמקד באופן אינטנסיבי בנושאים אלה". בפוסט המקדים ציין צוקרברג כי מדובר במסמך המקיף ביותר שהוא כתב בנושא אי פעם.

לדברי צוקרברג, "אני מבין את החששות מריכוז הכוח, אבל אני חושב שרשתות חברתיות ביזרו את הכוח ושמו אותו בידי אנשים. הדבר נעשה בעבר באמצעות התרבות, ועתה הוא נעשה באמצעות הטכנולוגיה.

"כיום אנו רואים תגובות מקוטבות לסוגיות כמו הגירה", הוסיף צוקרברג, "ועומדות בפנינו שתי אפשרויות - להגן על חופש הביטוי, או שנחליט שהמחיר כבד מדי. אני כאן היום כי אני חושב שאנו צריכים להמשיך לעמוד לצד חופש הביטוי. הוא מעולם לא היה מוחלט.

"יש כאלה שטוענים שהאינטרנט צריך לאפשר חופש ביטוי מלא לפי התיקון הראשון לחוקה אבל כולם מסכימים עם הבעייתיות, למשל כשיש קריאה לטרור או שימוש לצורך פורנוגרפיה. ברגע שמורידים את התוכן הזה, נשאלת השאלה איפה הגבול. יש כאלה שטוענים שאסור לומר דברים שאנשים לא אוהבים, אבל היום יש יותר ויותר דברים שאמירתם מסוכנת".

לדברי צוקרברג, יש לפייסבוק "תפקיד חשוב במניעת תוכן שגורם לקיטוב". שידורי לייב, לדברי צוקרברג, "משמשים עבור מורות כדי להעביר תכנים לתלמידים, אבל גם מעשי רצח. האתגר הוא לפתח מערכת שתגיב במהירות. כיום מערכת אנושית ובוססת בינה מלאכותית מאפשרת תגובה תוך דקות".

לדברי צוקרברג, פייסבוק לא תצנזר דברי פוליטיקאים כדי שהציבור יוכל לשמוע בדיוק מה הם אומרים. צוקרברג הרים את קולו מעט והדגיש כי "לא ראוי שחברה פרטית תצנזר חדשות בחברה דמוקרטית" וכי "אנשים צריכים להחליט מה נכון ומה לא, ולא חברת טכנולוגיה.

"אני מזהה שלושה איומים על חופש הביטוי", אמר צוקרברג, "הראשון הוא רגולציה נגד זכויות אדם. סין בונה אינטרנט שמבוסס על ערכיה שלה והיא מפיצה אותה למדינות אחרות. עד עתה האינטרנט הושפע מארה"ב, אבל אין ערובה לכך שהדבר יוסיף להימשך. עתה יש יותר ויותר שחקניות סיניות.

"בוואטסאפ יש הצפנה ששומרת על פרטיות השיחה, אבל בטיקטוק הסינית יש מילים שאסורות לשימוש, אפילו בארה"ב. האם זה העולם שבו אנו רוצים? אני רוצה שהשירותים שלנו יפעלו בסין, אבל הם לעולם לא יתנו לנו להיכנס לשם. השאלה שכולם צריכים לשאול את עצמם היא ערכים של איזו חברה אנו רוצים שיתנו את הטון בעשורים הקרובים. כאן, אנו אולי לא מסכימים היכן להעביר את הגבול, אבל לפחות אנו מתווכחים היכן הוא צריך לעבור, ועצם קיומו של הוויכוח אומר שיש לנו לפחות כמה ערכים משותפים. האלטרנטיבה היא סט ערכים אחר לגמרי".

בהמשך דבריו הכריז צוקרברג על הקמת פורום שיחליט על ענייני חופש הביטוי, ויספק תשובות ברורות יותר למשתמשים. "בניית המוסד הזה חשובה לי", אמר צוקרברג, "כי לא אהיה כאן לנצח ואני רוצה להבטיח שערכים האלה יושרשו בניהול של פייסבוק גם בהמשך".

האתגר השלישי לדברי צוקרברג "מגיע מהתרבות עצמה". לדבריו, "דמוקרטיה מבוססת על היכולת לשמוע אחד את השני בלי תלות בשאלה האם הוא אוהב את התוצאה שאליהם יכולים להוביל הדברים. אנו לא צריכים לאבד את חופש הביטוי, על מנת שנוכל להבין כמה הוא חשוב, כל עוד אנו נותנים מקום לעוד פרספקטיבות נוכל להתקדם. זה ייקח זמן, אך נתגבר על כך.

"עברנו תהליכי קיטוב אחרי מלחמת העולם הראשונה ובשנות השישים, אבל אם אנשים לא יוכלו לדבר על הנושאים שעל הפרק, לא נוכל לצלוח את האתגרים. יש לנו הרבה אי הסכמות, יותר מאי פעם, אבל זה משום שעתה אנו שמים אותן על השולחן יותר מאי פעם.

"ייקח זמן לאחד את הדעות השונות לנרטיב קוהרנטי. אנו מתמקדים בממשלות אבל הסיפור תמיד היה אנשים רגילים שמשתמשים בקול שלהם כדי להפוך את חיינו ואת הקהילות שלנו טובות יותר. העתיד תלוי בכולנו ובין אם אתה אוהב את פייסבוק או לא, אני מאמין בלתת לאנשים קול כי אני מאמין באנשים. ככל שנלחם על כך, נוכל לכתוב פרק חדש בהיסטוריה", חתם צוקרברג את דבריו.

על מסלול התנגשות עם הממשל

לאחרונה עלו צוקרברג ופייסבוק על לא מעט מסלולי התנגשות עם הממשל האמריקני. באפריל 2018 התעמת צוקרברג עם חברי קונגרס בעת שימוע שנערך בסנאט בפרשת קיימברידג' אנליטיקה.

בתחילת החודש פורסמו דברים שאמר צוקרברג בפגישות פנימיות שערך עם עובדי החברה, ועסקו בתוכנית של הסנאטורית והמועמדת בבחירות המקדימות של המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב, אליזבת וורן, לפירוק ענקיות הטכנולוגיה ובהן פייסבוק.

על פי הדיווח, אמר צוקרברג כי הוא מתנגד לפירוק ענקיות הטכנולוגיה וכי אם וורן תהפוך לנשיאה "אני מהמר שנתמודד עם אתגר משפטי, ושננצח בו". עוד אמר צוקרברג כי "בסופו של דבר, אם מישהו מאיים על משהו קיומי, אז נכנסים לזירה ונלחמים".

הפגישות נערכו אחרי שפורסם כי פייסבוק תשלם קנס של 5 מיליארד דולר במסגרת הסכם פשרה עם רשות הסחר הפדרלית (FTC), בעקבות חקירה בתחום הפרטיות שהרשות ניהלה נגד פייסבוק, ונערכו במתכונת של שאלות שעובדי החברה הפנו לצוקרברג.

בנוסף לתוכניתה של וורן ולקריאות דומות של מתמודדים נוספים לנשיאות ארה"ב מהצד הדמוקרטי, פייסבוק מתמודדת עם מספר חקירות הגבלים עסקיים: של ה-FTC, של תובעים כלליים ממספר מדינות בארה"ב ושל ועדת השיפוט של הקונגרס.

צוקרברג טען בפגישה כי פירוק החברה רק יפגע באופן בו היא מתמודדת עם סוגיות כמו התערבות זרה בבחירות, וציין את המתחרה טוויטר: "טוויטר לא יכולה לעשות עבודה טובה כמונו, הם מתמודדים עם אותם נושאים אבל לא יכולים להשקיע כמונו. ההשקעה שלנו בתחום בטיחות המשתמשים גדולה יותר מעל ההכנסה שלהם", אמר.

וורן עצמה פרסמה ציוץ בו הגיבה לדבריו של צוקרברג, וכתבה כי "חברות כמו פייסבוק לוקחות חלק בפרקטיקות לא תחרותיות, דורכות על זכויות הפרטיות של משתמשים, ומתעלמות מהאחריות שלהן להגן על הדמוקרטיה", וכי צריך "לתקן את המערכת המושחתת" שמאפשרת להן לנהוג באופן הזה, לטענתה.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב