גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסכם עם ארדואן: ממשל טראמפ תקע סכין נוספת בגב הכורדים

ההתקפלות של טראמפ לפני ארדואן היא מהלומת קטלנית על שאיפת הכורדים לבית לאומי ומנציחה את דריסת הרגל הטורקית בסוריה ● מיט רומני: "האם ארה"ב כל כך חלשה עד שטורקיה הצליחה לכופף לה את היד?"  ● האם הנדל"ן של טראמפ בטורקיה שימש אמצעי לחץ בידי ארדואן? ● פרשנות

הנשיא טראמפ / צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ / צילום: רויטרס

 

הסכם הפסקת האש בסוריה שעליו חתמו אתמול סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס, ורג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה, הוא מהלומה קטלנית לשאיפת הכורדים לבית לאומי. ההסכם מנציח את דריסת הרגל הטורקית בסוריה, פותח חלון הזדמנויות לדאעש, מעניק מרחב פעולה לאיראן בסמוך לישראל ונותן אור ירוק להעמקת הנוכחות הרוסית בסוריה. וכמובן, ההסכם משמיד את שאריות אמינותה של ארה"ב כבעלת ברית של כוחות האור בתבל.

את הפיאסקו הזה אפשר לסכם בשלושה משפטים קצרים: ארדואן גבר על דונלד טראמפ. טורקיה כופפה את ידה של ארה"ב. ממשל טראמפ תקע סכין נוספת בגבם של הכורדים בפעם השניה בתוך פחות משבועיים.

זה הכישלון הדיפלומטי והאסטרטגי הגדול ביותר של טראמפ מאז כניסתו לבית הלבן, לפני קצת פחות משלוש שנים, ואי-אפשר להימלט מההשוואה המתבקשת בין הפקרת הכורדים לבין ההתנערות של נוויל צ'מברלין מצ'כוסלובקיה ב-1938.

לא חשוב שבעקבות חתימת ההסכם הכריז טראמפ על ניצחון "מדהים", בהצהרה מצוייצת שמהווה עלבון לשכל הישר: "זה יום גדול לציוויליזציה. אני גאה בארה"ב שצעדה עמי במסלול הכרחי, אם כי בלתי קונוונציונלי במידה מסוימת. אנשים ניסו להשיג עסקה כזו במשך שנים רבות. חייהם של מיליוני אנשים ניצלו. ברכות לכולם".

אך למי הברכות? לארדואן שהציג את נשיא ארה"ב ככלי ריק? לכורדים, שנעקרו מהאזור האוטונומי שלהם בצפון סוריה? לרוסים שהמדיה שלהם שמה ללעג את התקפלות אמריקה הגדולה? (הנה שתי שורות ממאמר אופ-אד בעיתון "מוסקובסקי קומסומולטס", מאתמול: "פוטין זכה במפעל הפיס בנצחונו הבלתי צפוי במזה"ת... אלה שהיו משוכנעים שלא נוכל לעשות שימוש בטראמפ צריכים לחשוב שוב").

אם פורטים לרכיביו את הניצחון ה"מדהים" שהשיגו מייק פנס ומייק פומפיאו, שלוחיו של טראמפ לארדואן, מתברר שמדובר בתבוסה גדולה: עשרות, אם לא מאות כורדים נהרגו בבליצקרייג של טורקיה; אלפי אנשים, רובם כורדים, נאלצו לנטוש את בתיהם ונהפכו לפליטים; נחילים של לוחמי דאעש נמלטו ממחנות המעצר שלהם, לאחר שהשומרים הכורדיים עזבו את משמרתם והצטרפו למערכה הצבאית להגנה על הבית; מנהיגי הכורדים, שנותרו ללא משענת אמריקאית או אחרת, נאלצו לחפש חסות אצל בשאר אסד, שליט סוריה, במהלך שצפוי לשנות את היערכות הכוחות באזור לרעת ישראל וארה"ב.

טראמפ אומר, כי היה צריך "טיפה של אהבה קשוחה" וכמובן סנקציות נשכניות, כדי לשכנע את ארדואן להסכים להפסקת אמש. אבל המחבר של "אמנות העסקה" לא טרח להסביר מה נתן השליט הסמכותני של טורקיה במהלך המו"מ. אלו ויתורים הוא עשה? ובכן, התשובה היא אפס ויתורים. ארדואן קיבל את מבוקשו: רצועת ביטחון ברוחב 20 ק"מ בתוך סוריה, במקביל לקו הגבול עם טורקיה, שמלכתחילה היתה מטרת הפלישה.

"נראה כאילו מדובר בהתקפלת מוחלטת של ארה"ב לנוכח כל דרישות הטורקים", אמר אריק אדלמן, לשעבר שגריר ארה"ב בטורקיה ופקיד בכיר בפנטגון בממשל ג'ורג' וו. בוש, בראיון ל"ניו יורק טיימס". "לא נראה שהטורקים ויתרו על משהו".

במילים אחרות: ארדואן צריך להודות לארה"ב על ההסכם הזה, שמעניק לגיטימציה לכיבוש, אבל טראמפ מעדיף להציג המסמך כהישג אמריקאי. וצריך להדגיש: הטורקים מסרבים להודות שהושג הסכם להפסקת אש של ממש. שר-החוץ הטורקי, מובלוט קובוסוגלו, אמר אמש שלא מדובר בהפסקת אש אלא ב"הסכם להפסקת הפעילות המבצעית" ל-120 שעות. הוא הוסיף: "קיבלנו מה שרצינו".

ועכשיו לא נותר אלא לראות איך ימשיכו הטורקים לנהל את קמפיין הטיהור האתני ברצועת הביטחון, עילת המתקפה שלהם, בחלוף 120 השעות. לאחר הכל, ההסכם עם האמריקאים לא אוסר במפורש קיומו של קמפיין לטיהור הרצועה מתושביה הכורדים. האם כולם יתפנו - או יסכימו להתפנות - מהרצועה הטורקית החדשה? האם סוכני נדל"ן טורקיים יעברו מבית לבית, עם פרחים ביד, ויציעו לרכוש את הנכס במחיר השוק?

בינתיים מתברר, שההסכם עם ארדואן לא שיכך את מחאות המחוקקים האמריקאים בקונגרס על הבגידה בכורדים. "הודעת הממשל (על ההסכם) מציגה אותו כניצחון", אמר אתמול הסנטור מיט רומני, שהתמודד בזמנו על הנשיאות מול ברק אובמה. "אבל זה רחוק מלהיות ניצחון. נותרו שאלות רציניות לגבי ההחלטה להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה. כיצד התקבלה ההחלטה הנמהרת הזו ומה מצדיק אותה"?

והוא מוסיף: "בהתחשב בפרטים הראשוניים על הסכם הפסקת האש, הממשל חייב גם להסביר מה יהיה תפקידה העתידי של ארה"ב באזור. מה יקרה עתה עם הכורדים ומדוע טורקיה אינה משלמת מחיר על הפלישה לאזור הכורדי".

"אני מקווה שהצדדים יכבדו את ההסכם, אבל במוקד הבעיה הזו נמצאת השאלה מדוע ממשל טראמפ לא ניהל מו"מ עם הטורקים לפני שהחלה הפלישה?", אמר הסנטור.

ואכן, החדירה הטורקית לא הפתיעה את הממשל. למעשה, בהודעתו על ההחלטה להוציא את החיילים האמריקאים מסוריה, לפני פחות משבועיים, מדגיש טראמפ שהטורקים ייכנסו לאזור. ההודעה הזו פורסמה בתום שיחה עם ארדואן. מדוע לא ניהל טראמפ מו"מ על גורל הכורדים לפני ההחלטה להוציא את הכוחות האמריקאים?

רומני אומר עוד: "הפסקת האש אינה משנה את העובדה שאמריקה נטשה את בעלי בריתה הכורדים, וכאילו כדי לזרות מלח על הפצעים, הממשל מדבר עליהם בזלזול, כלאחר יד, למרות שכורדים נהרגו כאשר לחמו בצד האמריקאים, בתיהם עלו באש ומשפחותיהם נקרעו".

"מה שעשינו לכורדים יישאר ככתם עקוב מדם בהיסטוריה האמריקאית", הוא אומר. "האם אנו כה חלשים, כה נטולי כישורים דיפלומטיים עד שטורקיה הצליחה לכופף לאמריקה את היד? טורקיה?"

ובאמת, מדוע התקפל טראמפ לפני ארדואן? או, כפי שרומני מציג זאת: "האם טראמפ נתן את כל הסחורה לארדואן מפני שארדואן היה משכנע במיוחד, או בגלל משהו אחר - נאמר האינטרסים העסקיים של טראמפ בטורקיה, או רצונו להתנער מכל המזה"ת?"

אה, כן. מה שנכון, נכון. סוריה באמת "אינה גובלת באמריקה", כפי שאמר אתמול טראמפ להצדקת רצונו להתנער מהמדינה הזו. ההצהרה הזו מהווה המשך הגיוני ישיר להצהרות קודמות שלו, שלפיהן "אנו רחוקים יותר מ-7000 מייל מהאזור". אבל טראמפ שכח להזכיר, שהטרוריסטים הסעודיים, אלה שרצחו 3000 אמריקאים ב-11 בספטמבר 2001 גמעו את המרחק הזה בלי בעיה. 

עוד כתבות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נגמ''ש ישראלי בדרכו לסוריה / צילום: Reuters, Avi Ohayon

בפעם השנייה בתוך שבוע: צה"ל עצר בדרום סוריה חוליית טרור שהופעלה ע"י כוח קודס האיראני

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

אלו הדברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו