גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טרנד הבוטיק חלף? נצבא תקים מלון ענק סמוך לנתב"ג - וזו רק הסנונית הראשונה

"יש לנו אמון בענף התיירות בישראל", אומר ל"גלובס" מנכ"ל משותף בחברת איירפורט סיטי נצבא, פריאל אטיאס, לאור כוונת החברה לפתוח 2,200 חדרים ב-6 בתי מלון ברחבי הארץ בשנים הקרובות ● המהלך מצטרף לכניסת של חברות נדל"ן נוספות כמו ישראל קנדה לתחום

מלון שרונה העתידי / הדמיה: חברת נצבא
מלון שרונה העתידי / הדמיה: חברת נצבא

"יש לנו אמון בענף התיירות בישראל", אומר ל"גלובס" מנכ"ל משותף בחברת איירפורט סיטי נצבא, פריאל אטיאס, לאור כוונת החברה לפתוח 2,200 חדרים ב-6 בתי מלון ברחבי הארץ בשנים הקרובות. המהלך של נצבא מצטרף לכניסת של חברות נדל"ן נוספות דוגמת ישראל קנדה לתחום המלונאות, שכבר אינו נחלת הרשתות המלונאיות בלבד.

המלון הראשון שתפתח נצבא ושיהווה את דריסת הרגל הראשונה של חברת הנדל"ן בתחום המלונות בישראל, הוא מלון הנסיכה באילת. החברה רכשה את המלון ב-2015 ותנהל אותו עבורה חברת ניהול המלונות הטורקית Swandor. ההסכם תקף לעשור ומשקף דמי ניהול של 7.5 מיליון אירו לשנה. אחרי שנים שבהן המלון עמד שומם, הוא מתוכנן להיפתח במהלך 2020 ויפעל כמיטב המסורת הטורקית במתכונת "הכול כלול".

בנוסף למלון הזה, בשנתיים הקרובות ייפתחו כ-1,200 חדרים במלונות בירושלים, בחיפה ובנתניה, ובעוד כ-3 שנים ייפתח מלון שמבחינת אטיאס מהווה את גולת הכותרת, בסמוך לנמל התעופה בן-גוריון. מאז מלון אוויה שנסגר בשנת 2000 אין מלון בקרבת נמל התעופה, כפי שקיים במרבית נמלי התעופה בעולם.

המלון, שבנייתו החלה לאחרונה, ממוקם באייר פורט סיטי וימנה 250 חדרים בשטח של 30 אלף מ"ר. קהל היעד העיקרי של המלון הוא בעיקר אנשי הצוות של חברות התעופה, שכיום לנים בתל-אביב או בפתח-תקווה. בתוך כך נציין כי רשות שדות התעופה פרסמה לפני כשנתיים מכרז להקמת מלון בשטחי נמל התעופה, אולם המהלך הזה רחוק מלהבשיל לכדי ביצוע, משלא התקבלו הצעות למכרז.

מלון נוסף המוקם על-ידי הקבוצה הוא "מלון הלאום" בירושלים, הממוקם במתחם משרד החוץ לשעבר. המלון, הכולל כ-360 חדרים, נמצא בשלבי בנייה מתקדמים. מלון נוסף שהקמתו מצויה בשלבי עבודות הגמר, הוא מלון המושבה בחיפה. המלון, הבנוי על מגרש בשטח של כ-13 דונם במושבה הגרמנית, כולל כ-260 חדרים.

יצוין כי בחו"ל נצבא כבר פעילה בתחום המלונות באמצעות שמונה מלונות בוטיק, בין השאר באמסטרדם, בפראג ובברלין. לאחרונה רכשה הקבוצה מספר בניינים בספרד, לגביהם תיבחן האפשרות להסבה למלונות.

פונים גם לשוק היוקרה וגם לשוק הביניים

את הבעת האמון של נצבא בתחום המלונאות בישראל מסביר אטיאס כך: "החלטנו להיכנס לפני מספר שנים לתחום המלונאות, וכעת ההחלטה מגיעה למימוש. אנחנו מסתכלים על התיירות הנכנסת, שהמספרים שלה גדלים, וגם על השוק של תיירות הפנים. מבחינת נצבא מדובר בפיזור ההשקעות בתחומי הנדל"ן, שכולל משרדים, מסחר, מגורים וכעת גם מלונאות. השאיפה והרצון הם שהתשואה מהמלונות תתקרב לשוק המשרדים ולשוק המסחר", הוא אומר.

היצע בתי המלון בישראל עומד על כ-56 אלף חדרים. מדי שנה נפתחים בתי מלון חדשים, אולם רובם פונים לשוק היוקרה ואינם מספקים מענה למחסור בפתרונות לינה בדרגת אירוח בינונית עם מחירים עממיים. האם תתנו לזה פתרון, או שגם אתם מעדיפים להתמקד בשוק היוקרה?

"אנחנו בונים מלונות שפיזית יאפשרו לנו לפנות גם לשוק היוקרה וגם לשוק הביניים. בתל-אביב, למשל, נשלב את שני הסגמנטים הללו. שילובים כאלה ייעשו גם בהתאם להחלטות של החברה שתשכור מאיתנו את הנכסים".

לפי אטיאס, מתנהלים מגעים מול חברות ניהול מקומיות ובינלאומיות לניהול בתי מלון, כשגם Swandor נבחנת לניהול שאר בתי המלון של הרשת.

הפוקוס של תיירים שבאים לארץ הוא בירושלים ובתל-אביב. אתם בוחרים להתמקד גם בערים אחרות - למה?

"נהיה פרוסים באילת, בירושלים, בתל-אביב ובחיפה. אנחנו מאוד מאמינים בחיפה כיעד בעל פוטנציאל לתיירות, וניכנס לנתניה עם מלון קטן יחסית שימנה 70 חדרים כחלק מפרויקט מגורים".

המלון הגדול מבין הפורטוליו של נצבא, שצפוי להיות המלון הגדול בישראל, הוא מלון שרונה, שישתרע על פני 45 קומות ויכלול 800 חדרים. גודלו של המלון יאפשר כאמור להציע חדרים ברמות מחיר שונות.

מחירי הלינה בישראל ובתל-אביב בפרט מדורגים מהגבוהים בעולם. איזו בשורה תוכלו להביא מהכיוון הזה?

"אנחנו מאמינים שבנייה נכונה ולוקיישנים נכונים יכולים להשפיע על מחיר הקצה לרמת הסביר".

"במלונאות למדנו שהיצע מייצר ביקוש ולא להפך"

מלונאים בארץ מתלוננים בין היתר על רגולציה מכבידה שמשפיעה על יוקר המחירים.  

"זה תחום שיש בו המון מה לעשות. המדיניות של שר התיירות יריב לוין להיכנס לנבכי הרגולציה בצורה מעמיקה היא טובה ונכונה, ואני מקווה שגם השר הבא ימשיך בקו הזה, ושייעשו צעדים משמעותיים. בין השינויים שנעשו - והם דרמטיים עבור היזמים - שינוי תקני החניה, שירדו ממקום חניה אחד לכל שני חדרים למקום חניה לכל 4 חדרים. הקלה אחרת היא בנושא המיגון עם הורדת השטח המוקצה לכל חדר מ-4 מטרים למטר אחד. זו דרמה של ממש, כי ניתן לרכז את המיגון בקומת המרתף. זו חשיבה על מפעיל הקצה ועל היזם. הדברים הללו מצטרפים למחיר שאותו צריך לגבות מהאורח.

"המהפכה הבאה צריכה לבוא לידי ביטוי בארנונה. אני חושב שהמודל הנכון בתיירות הוא גבייה של ארנונה 'פר ראש'. גביה כזו תשקף את עונתיות התיירות ותצמצם עלויות בתקופות השפל. זה יאפשר להגדיל את השטחים הציבוריים. היום אתה לא רוצה לבנות, כי זה יהווה נטל על שוכר הקצה שלי. צריך לדעת לייצר אווירה נכונה ליזמים, ואני מאמין שגם רשויות ידעו להשתתף בזה.

"נושא אחר הוא עידוד להקמה של אטרקציות: בעולם בונים אטרקציות לתיירים במאות מיליוני שקלים. אין סיבה שלא יתנו גם ליזמים בארץ כר נרחב בנושא הזה. במלונאות למדנו שהיצע מייצר ביקוש ולא להפך. ככל שמקלים בנושא הרגולציה ומקטינים עלויות ליזמים, יהיו עוד מלונות, זה גם יתגלגל במחיר לצרכן הסופי וגם יביא עוד תיירים. גם נושא המע"מ היא סוגיה מרכזית. תיירים לא משלמים מע"מ בבתי מלון, זה משהו שיכול להיות תקף גם לתיירות הפנים".

סוגיה אחרת שנותרה ללא מענה רגולטורי היא של דירות Airbnb. מה עמדתך בנושא?

"זו סוגיה חדשה יחסית בנוף, אבל היא צריכה להיות מטופלת ביד חזקה כפי שראינו בברלין או בברצלונה. יש פה עיוות עצום. לא ייתכן שבעל מלון שמונה אפילו 10 חדרים צריך לעמוד ברגולציה מלאה, ובעל בניין דירות בתל-אביב פטור מזה. אני משוכנע שכאן היהודים ילמדו מהגויים - נעתיק ממדינות שכבר למדו מה צריך לעשות". 

תביעה של מיליוני שקלים

מלון הנסיכה באילת, שימנה 460 חדרים, יהווה כאמור את דריסת הרגל הראשונה של נצבא בענף - דריסת רגל שנפתחת עם טעם מר בעקבות תביעה שהגיש לאחרונה המלונאי אלכסנדר טסלר בדרישה לקבל 10.5 מיליון שקל. טסלר טוען כי נצבא הפרה מולו את הסכם הרכישה של מלון הנסיכה באילת, בו החזיק באמצעות חברת לקסן.

ב-2015, כזכור, רכשה נצבא את מלון הנסיכה, אחרי שהרשות לתחרות לא אפשרה לישרוטל לנהל את המלון שעומד שומם מזה שנים. "בהתאם להסכם הרכישה", מסביר אטיאס, "תמורה ראשונה הייתה בסך כולל של 250 מיליון שקל עם אופציית תמורה תלוית ביצועים של עוד 10 מיליון שקל. טסלר טוען שמגיע לו לקבל את התמורה הזו, אבל אנחנו סבורים שלא מגיע לו, כי התנאים שנקבעו בהסכם לא התממשו. נציג את עמדתנו בבית המשפט".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"