גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האופק כבר כאן, והאבק הצטבר על השולחן: שוק המדיה ממתין לשורת מינויים דחופה

מינוי דירקטורים ושיפור נתוני הרייטינג של חדשות 13, איוש חברי מועצת תאגיד השידור ויו"ר חדש לאיגוד חברות הפרסום ● "גלובס" סימן את המשימות שנדחו ל"אחרי החגים" - ואלה, נזכיר, כבר כאן

במשך שלושה חודשים עבדה תעשיית המדיה על אש קטנה, וכעת מגיע האופק אל קיצו - עם שלל משימות דחופות שהצטברו על השולחן. "גלובס" עם תקציר הבעיות שנוצרו והחורים שיש למלא. 

המשימה של הרשות השנייה: למנות דירקטורים לחברת החדשות 13

רגע לפני החגים, כשתשומת-הלב הציבורית הופנתה בעיקר לחופש הממשמש ובא, הודיעה זהר קדמון, יו"רית דירקטוריון חברת חדשות 13, כי היא פורשת מתפקידה לאחר ארבע שנים. פרישתה יצרה סיטואציה חדשה בה בדירקטוריון החברה מכהנת מטעם הציבור רק דירקטורית אחת: אורנה לביא-שטיינר.

לדירקטורים מטעם הציבור יש חשיבות בכל חברה, אבל בחברת חדשות חשיבותם גדולה שבעתיים, בגלל ההשפעה שיש לחברה כזאת על התודעה הציבורית והחשש שייעשו ניסיונות לעשות שימוש בכוח לטובתם של בעלי מניות או אנשי שררה ולא לטובת הציבור. החוק משקף את ההכרה בחשיבות זאת, ולכן נקבע כי דירקטורים מטעם הציבור יהוו 40% מדירקטוריון חברות החדשות, כלומר 4 דירקטורים - כאשר יו"ר הדירקטוריון ימונה מבין ארבעתם.

אלא שכבר ארבע שנים אין בחברת החדשות של מה שהיה פעם ערוץ עשר את מניין הדירקטורים שהחוק קובע. מבין ארבעת האחרונים, הראשון שהוצא מהדירקטוריון היה רמי סדן, שכיהן חודשים ספורים בתפקיד והודח על-ידי הרשות השנייה תחת הסיבה הרשמית כי מסר פרטים לא נכונים בקורות-החיים שהגיש כדי להתמנות לתפקיד, ואחרי סאגה מתוקשרת בעקבות התבטאות שלו שנתפסה בקרב חלקים בדירקטוריון כגזענית. יחד אתו הודח דירקטור נוסף - איתן זינגר - שגם הוא לא דייק במסירת פרטים, ולמרות שהצהיר כי אין לו זיקה פוליטית, התברר כי היה מועמד מטעם רשימת "יש עתיד".

לכאורה, כבר אז אמורה הייתה הרשות השנייה למנות שני דירקטורים חדשים, אולם ברשות העדיפו אז לתת לכל אחת מהדירקטוריות שנותרו כוח הצבעה כפול ולדחות את ההחלטה. כזכור, באותה עת עוד עמדו באוויר המלצות ועדת פילבר, שבהן נכללה המלצה לבטל את הסעיף הקובע כי יש למנות נציגי ציבור לדירקטוריונים של חברת החדשות.

ההמלצות, כידוע, לא יושמו, וכשלימים ועדת הריכוזיות נדרשה לאשר את מיזוג ערוץ עשר עם רשת, נקטו שם דווקא קו הרואה חשיבות בנוכחות דירקטורים מטעם הציבור, ואף הציעו כי גם בדירקטוריון הערוץ הממוזג (שהוא חברה נפרדת מחברת החדשות) יאומץ פורמט דומה. רק בחודשים האחרונים אפשר היה ללמוד שיעור על חשיבות של דירקטורים אלה כשקדמון ולביא-שטיינר הביעו בגלוי התנגדות למהלך ההדחה של מנכ"ל חברת החדשות דאז גולן יוכפז מתפקידו.

האחריות על מינוי דירקטורים היא כאמור של הרשות השנייה, שלה כבר יש מאגר אנשים מתאימים מתוכם אפשר למנות לתפקיד. עד עתה נמנעו ברשות למלא את מלוא המכסה הנדרשת. כעת הם ייאלצו למנות לפחות דירקטור אחד.

המשימה של אילן שיף ומשרד התקשורת: להשלים את מניין מועצת התאגיד

מתוך רצון לשמור על עצמאותו של תאגיד השידור הציבורי, ניתנה לחברי המועצה שלו עצמאות שאין לה אח ורע. למעשה, פרט למבקר המדינה, אין גוף ציבורי לו היא מוכרחה לתת דין וחשבון. עם זאת, החוק קבע "משבצת" מוגדרת לכל אחד מ-12 האנשים החברים בה. המועצה נבחרת לארבע שנים, אך כבר תקופה ארוכה היא פועלת בהרכב חסר של 9 חברים בלבד. נפתלי גליקסברג עזב כמה חודשים לאחר מינויו, לפני כשנה פרש אבי רט, ואחריו פרשה מישל קרמרמן, שזכתה במכרז על תפקיד יו"ר הרשות השנייה, אך מינויה לא מומש עד היום.

חוק תאגיד השידור הציבורי נותן תוקף לחשיבות המועצה, וכדי לוודא שחבריה נבחרים משיקולים נקיים, מופקדת על בחירתם ועדת איתור. את יו"ר הוועדה - לפי לשון החוק, שופט - ממנה שר התקשורת. השופט הנבחר ממנה שני חברים נוספים, והשלושה אחראים יחד על בחירת חברי מועצה לפי "המשבצות" שהגדיר החוק. יצוין כי השר איננו יכול לבחור בין חלופות שונות - אך באופן פורמלי הוא הממנה. 

בתפקיד יו"ר הוועדה מחזיק כיום השופט בדימוס אילן שיף, שמונה לפני כשנה על-ידי שר התקשורת דאז איוב קרא. מאז מינויו נעשה תהליך ארוך לאיתור שני חברי מועצה חדשים - אחד למשבצת "מורשת" ואחר במשבצת "טלוויזיה". כעת בחרה הוועדה שני מועמדים שהיא מבקשת למנות ושמם הועבר למשרד התקשורת. אלא שכלל לא ברור אם שר תקשורת בממשלת מעבר רשאי למנות - גם אם האישור שלו פורמלי בלבד. עד עתה התנגדה הממשלה למינויים מסוג זה, כפי שעלה ממקרה מישל קרמרמן, שהגיע לשווא עד בג"ץ כדי שיכפה על הממשלה לאשר את מינויה. יש להניח כי סוגיית האישור תתגלגל בקרוב לפתחו של היועמ"ש שיצטרך להכריע.

בינתיים התחילה ועדת האיתור בהליכים לבחירת חבר מועצה שלישי. אבל ההליך המשמעותי ביותר יתרחש לקראת אפריל, אז תסתיים כהונתם של חברי המועצה הנוכחית ושל היו"ר גיל עומר. ועדת האיתור תידרש להכריע האם היא מגייסת חברים חדשים, מאריכה את כהונתם של הקיימים או עושה גם וגם. נקווה שעד אז כבר יהיה שר תקשורת שיוכל לחתום על מינויים.

המשימה של רשת: להשיק מחדש את הפרה-פריים ולשפר את מהדורת החדשות

לכבוד ראש השנה קיבלה רשת 13 מבעל השליטה לן בלווטניק שי צנוע לחג - צ'ק של 100 מיליון שקל, שאמור לסייע לערוץ לסגור בורות עבר, לפתח תוכניות עתיד ולעלות סוף-סוף על המסלול הנכון. הכסף ניתן לערוץ כהלוואה, משום שלו בלווטניק היה מזרים כסף לערוץ בלי שבעלי המניות האחרים עושים זאת - היה צורך לדלל אותם, ובלווטניק היה מוצא את עצמו עם למעלה מ- 74% שהחוק מותיר לו.

אבל לא רק כסף חדש הגיע לערוץ, גם מנהלים חדשים-ישנים: זיוית דוידוביץ' ויובל כהן, שחזרו מהפקת האירוויזיון ואמורים - יחד עם המנכ"ל יוסי ורשבסקי, היו"ר נדב טופולסקי ומנכ"ל חברת החדשות ישראל טויטו - לייצר את התפנית.

הבעיות ברורות לכולם: רצועת פרה-פריים שלא יוצרת מספיק עניין ולא מצליחה לאסוף צופים שיישארו למהדורה ואחריה לתוכניות הפריים-טיים. את הכיוונים אליהם מכוונת ההנהלה כבר אפשר להתחיל לראות עם שיבוצים כמו שרון גל, שיגיש את מגזין הצרכנות "ברקוד"; או תוכנית התיירות "טרמינל", שתחליף לעת עתה את "הכול כלול" של סיון כהן שיצאה לחופשת לידה. השאלה שנותרת פתוחה היא האם "הטפטופים" האלה יצליחו לשנות את מגמת שחיקת הרייטינג של הערוץ. 

המשימה של איגוד חברות הפרסום: למצוא יו"ר ולגייס הנהלה

כבר שנתיים שאף פרסומאי לא מוכן לקחת על עצמו את תפקיד יו"ר איגוד חברות הפרסום, שפעם נחשב לנחשק, והחזיקו בו פרסומאי על כמו מודי כידון ורמי שלמור. היום, כאמור, איש אינו רוצה בו.

כבר שש שנים מחזיק בו מנכ"ל משרד הפרסום אדלר-חומסקי אמיר גיא - שנתיים מעל הכהונה המקסימלית המותרת בתקנון הארגון, זאת בעיקר כי כל מאמצי השכנוע שהפעיל האחרון יחד עם מנכ"ל האיגוד יגאל בראון על הבכירים בתעשייה כדי שיסכימו להגיש מועמדות לתפקיד, כשלו.

בהיעדר ברירה אחרת תיאלץ ההנהלה הנוכחית לקבל בקרוב החלטה כיצד בכל זאת ניתן לייצר הנהלה חדשה. כעת מסתמן כי יפורסם "קול קורא" לצורך הגשת מועמדות לתפקיד.

מה המשמעות של הדבר, והאם זה יעזור? קשה להניח, שכן מדובר בתעשייה קטנה, וכדי להגיע אל הדמויות המשמעותיות בה, אין צורך ב"קול קורא". האם מישהו יענה לקריאה? נחכה ונראה. 

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן על השיחות: "אנחנו רואים אופק חיובי"

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

ח''כ לימור סון הר-מלך. ''זמרי ופתחי בע''מ'', גלי ישראל, 22.2.26 / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לימור סון הר-מלך טענה שאין חוק שאוסר על כניסה לעזה. מתברר שיש שניים כאלה

ח"כ לימור סון הר-מלך נכנסה לעזה והתעקשה שאין חוק שאוסר זאת עליה ● אלא שיש שני חוקים כאלה, והפרתם יכולה לעלות כדי עבירה פלילית ● המשרוקית של גלובס

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות בת"א, בהובלת מניות הנדל"ן והבנקים; אל על צונחת בכ-7%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.8%, מדד ת"א 90 נופל בכ-2% ● אלביט עולה ב-4% ● מניות האופנה נחלשות, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס