גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה שבה הבנקים המרכזיים שינו כיוון

ככל שמתרבים הסימנים להאטה בכלכלה הגלובלית, יותר ויותר בנקים מרכזיים עוברים למדיניות של הורדת ריבית ● אבל מה בעצם גורם להאטה - התעצמות המתחים הגיאופוליטיים או סיבה אחרת? לפי התשובה לשאלה נדע אם הורדות הריבית יימשכו

יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס
יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס

שנת 2019 שונה באופן מהותי ביחס לשנים הקודמות, שכן בה הבנקים המרכזיים בעולם החלו לשנות כיוון באופן דרמטי. עד כה השנה, לא פחות מ-16 מדינות הפחיתו את הריבית ועל פי האיתותים שנשלחים מכיוון קובעי המדיניות, נראה כי המספר הזה לא סופי ומדינות נוספות יצטרפו אל מעגל ההפחתות בחודשים הקרובים, ישראל, ככל הנראה, תהיה ביניהן.

שינוי הכיוון התחיל בארה"ב כאשר בחודש ינואר, לאחר הנפילות החדות שנרשמו בשוקי המניות במהלך הרבעון האחרון של 2018 ולאור חולשה שהחלה להתגלות בנתונים הכלכליים, יו"ר הפד ג'רום פאוול אותת לראשונה כי הפד יהיה "סבלני" בכל הנוגע למתווה הריבית העתידי. באותם ימים, שוקי האג"ח עוד גילמו מתווה של העלאות ריבית, אך מאותו רגע הכיוון השתנה לחלוטין, שכן למילה "סבלני" ישנה פרשנות מיוחדת כשהיא מגיעה מכיוון הפד - תהליך עליות הריבית נעצר.

הריבית המוניטארית בקרב מדינות שהפחיתו את הריבית ב-2019

"סבלנות" הפד מתומחרת בשווקים

בהמשך השנה, "סבלנות" הפד הפכה אט-אט להיות מתומחרת בשווקים כמתווה הפחתות ריבית וזאת על רקע הנתונים הכלכליים שאותתו על תהליך ההאטה בארה"ב, כאשר במקביל מתנהלת מלחמת סחר בין ארה"ב וסין, אשר פגעה ועדיין פוגעת בסנטימנט המגזר העסקי בארה"ב ובעולם. פגיעה זו הובילה לירידה ברצון להשקיע ולהאטה בסחר העולמי. סיכונים אלו התווספו לתהליך ההאטה הכלכלית המובנה שמתקיים בסין מאז 2015 ואשר נחשב לבעל השפעה רבה על הסחר העולמי ועל אופק הצמיחה הכלכלית של השווקים המתעוררים. אחרי הכל, סין מהווה כ-50% מהביקוש העולמי לסחורות תעשייתיות.

מאחר ולשינוי כיוון כל כך משמעותי של הבנק המרכזי החשוב בעולם ישנן השלכות מעבר לארה"ב, הבנקים המרכזיים האחרים בעולם לא חיכו, שכן הפחתת ריבית בארה"ב ללא תגובה מצד המדינות האחרות עשויה היתה לייצר לחצים לייסוף המטבעות של אותן מדינות תוך דרדור תנאי הסחר שלהן ופגיעה באופק הצמיחה הכלכלית שלהן.

וכך, חודשים לפני שבארה"ב בכלל החלו לפעול (הפחתת הריבית הראשונה נעשתה ביולי האחרון), מדינות רבות בעולם כבר החלו לפעול להפחתת הריבית. כמובן ששינוי הכיוון בארה"ב לא היה הגורם היחיד שהוביל לשינוי הכיוון הגלובלי. כיום, כמעט שנה וחצי לאחר פתיחת מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, ברור כי לעימות זה ישנה השפעה משמעותית על הפעילות הכלכלית בשאר המדינות, הן דרך החולשה בסחר העולמי והן דרך אי הוודאות הגיאופוליטית, אשר גרמה לפירמות לעצור את תוכניות ההשקעה שלהן. כלומר, גם ללא נזק כלכלי ישיר, עצם העובדה שחברות ברחבי העולם החלו לעצור תהליכי השקעה, העצימה את ההאטה הכלכלית.

ואכן, כאשר בוחנים מה הבנקים המרכזיים שהפחיתו ריבית במהלך 2019 כתבו בהודעות שלהם, עולה תמונה מפתיעה באחידותה - כל הבנקים המרכזיים תולים את האשמה בעיקר בחולשת הכלכלה הגלובלית ובעליית המתחים הגיאופוליטיים. כשבמקביל האינפלציה ממשיכה להיות נמוכה כמעט בכל העולם, ההחלטה להפחית ריבית הופכת להיות הרבה יותר קלה. אגב, ישראל אינה יוצאת דופן - בהחלטת הריבית האחרונה אמנם בנק ישראל לא הפחית את הריבית, אך שם דגש רב על ההאטה הגלובלית והסיכונים הגיאופוליטיים ככאלו אשר עשויים לפגוע באופק הצמיחה הכלכלית ויעד האינפלציה של ישראל.

ישנם לא מעט ויכוחים בכל הנוגע לסיבות להפחתות הריבית להן אנו עדים ברחבי העולם. לא מעט טוענים כי כל ההאטה הכלכלית לה אנו עדים היא תוצר של מלחמת הסחר וכי אם זו תיפתר, הפעילות הכלכלית בעולם תתאושש. עם זאת, אנו היינו רוצים להציע סיבה נוספת - לאחר 11 שנה, המחזור הכלכלי הגלובלי קרוב לסיומו והחולשות שעולות הן תופעה של סוף מחזור כלכלי, אשר רק מועצמת מהמתחים הגיאופוליטיים.

בין פער התוצר לפער האבטלה

כמובן שקשה מראש לומר עד כמה אנו קרובים לסיומו של המחזור, אך בסופו של דבר אם מביטים על העולם דרך פערי התוצר ופערי האבטלה, ניכר שהעולם המפותח נמצא בנקודת פיתול.

מהו פער התוצר ופער האבטלה?

פער התוצר מוגדר בספרות כפער בין התוצר בפועל לבין התוצר הפוטנציאלי של המדינה. איך מגדירים מהו התוצר הפוטנציאלי? מבלי להיכנס ליותר מדי פרטים טכניים, נסתפק בלומר שמדובר על התוצר במצב אידיאלי של שווי משקל. כמובן שבמציאות, התוצר נע במחזוריות עם תקופות בהן הכלכלה צומחת מעל הקצב הפוטנציאלי שלה ותקופות בהן היא צומחת בקצב הנמוך מהפוטנציאל. לאורך זמן, מצב בו התוצר של המדינה כבר גבוה מהפוטנציאל שלה מוגדר כפער תוצר חיובי. לכאורה, יש למצב זה קונוטציות מאוד חיוביות, אך המשמעות האמיתית של פער תוצר חיובי היא שהכלכלה כבר לא יכולה לצמוח בקצב מהיר כבעבר וכי סביר להניח כי בהמשך היא תאט באופן משמעותי.

תמונת המראה של פער התוצר היא פער האבטלה. בשיא המחזור, כאשר פער התוצר גבוה, פער האבטלה נמוך. במלים פשוטות - זוהי תקופה בה שיעורי האבטלה הם הנמוכים ביותר במחזור הכלכלי. גם כאן, הקונוטציה היא חיובית, אך מהי המשמעות להמשך? ששיעורי האבטלה כל כך נמוכים, שלכלכלה כבר אין יכולת לייצר משרות באותו קצב כפי שייצרה בעבר בשל הגעה למה שכלכלנים מגדירים כמגבלת צד ההיצע של העובדים.

בפשטות, כשלמדינה יש שיעור אבטלה של 10%, המשמעות היא שיש הרבה מאוד אנשים מחוץ לשוק העבודה והריפיון בשוק העבודה גבוה. ככל שהכלכלה מתאוששת, יותר ויותר אנשים חוזרים לשוק העבודה ונוצרות משרות בקצב גבוה, בדרך-כלל גם בתמיכה מדיניות מוניטרית ופיסקלית מרחיבות. לעומת זאת, כלכלה בה שיעור האבטלה הוא 3.5% לא יכולה בשום מצב עולם לייצר משרות באותו קצב כפי שייצרה שהאבטלה הייתה גבוהה. המשמעות - פער תוצר חיובי עם שיעורי אבטלה בשפל משמעו צמיחה נמוכה יותר בעתיד. זהו למעשה המחזור הכלכלי ולפחות עד היום, אף אחד עוד לא הצליח להתחמק ממנו.

אם נסתכל על המצב היום (ראו תרשים), פער התוצר בקרב המדינות המפותחות חיובי ונמצא ברמה גבוהה, כאשר במקביל פער האבטלה נמצא בשפל היסטורי. לכן, גם ללא קשר למלחמת הסחר, העולם אמור להימצא בהאטה כלכלית, שכן אנו נמצאים בשלב מאוחר של המחזור הכלכלי.

פער התוצר מול פער האבטלה בכלכלות המפותחות

לכן, ב-2019 הבנקים המרכזיים מקדימים תרופה למכה ומנסים להקל על התנאים הפיננסים, כדי לצלוח את סיומו של המחזור הכלכלי עם כמה שפחות פגיעה בכלכלה, על מנת שתקופת השפל תהיה קצרה ככל שניתן. זהו למעשה אחד מהתפקידים של המדיניות (הפיסקלית כמו המוניטריים) - "החלקת" המחזור הכלכלי.

כל ז, מוביל אותנו להחלטת הריבית של הפד שצפוי השבוע להפחית את הריבית פעם נוספת, ולאור הנתונים הכלכליים והציפיות שלנו קדימה, אנו מעריכים כי לא תהיה זו ההפחתה האחרונה, וכי תהליך הפחתות הריבית יימשך אל תוך 2020 בארה"ב ובעולם. 

הכותב הוא מנהל מחלקת מאקרו בפסגות.  אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע 

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. ילידי אמריקה / צילום: איור: ספריית הקונגרס, ויקיפדיה

אמריקה הייתה שלווה עד בוא האדם הלבן? המציאות הייתה יותר מורכבת

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לפי הוליווד, העולם החדש הושחת ע"י אירופה, אלא שגם לפניה לא הכל התנהל בהרמוניה

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

המשטרה עיכבה לחקירה את צחי ברוורמן וערכה חיפוש בביתו

ברוורמן, ראש הסגל של רה"מ נתניהו ומי שמיועד להיות שגריר ישראל הבא בלונדון, נדרש להגיע הבוקר ללהב 433 • אלי פלדשטיין, עד מפתח, זומן גם הוא • החשד נגד ברוורמן: שיבוש חקירה

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

חזית המדע. איך פועל החוש השישי / צילום: Shutterstock

קבוצת מדענים הציבה לעצמה מטרה שאפתנית: לגלות איך פועל החוש השישי

הפרויקט, בהובלת חתן פרס נובל לרפואה ארדם פטפוטיאן, קיבל לאחרונה מענק של 14 מיליון דולר כדי ליצור אטלס הממפה את האופן שבו איברים פנימיים מתקשרים עם המוח ומשפיעים עלינו פיזית ונפשית ● המחקר שהוזנח במשך שנים זוכה עכשיו לעדנה מחודשת ועשוי להוביל לטיפולים חדשים בכאב כרוני ודיכאון

חפשו את הנציג האנושי / צילום: AI

החברה הזאת פיטרה 700 עובדים והחליפה אותם בבוטים. ואז החזירה את כולם

חברות רבות עוברות לאייש מוקדי שירות בבוטים, מחליפות את הנציגים האנושיים וגם גורמות ללקוחות ללא מעט תסכול ● יש מי שהחזירו את הגלגל לאחור ואת הנציגים האנושיים, ואחרים דווקא מתהדרים באחוזי פניות גבוהים שנסגרים בדיגיטל ● האם זו הצלחה או שרבים מהלקוחות נותרים חסרי מענה? ● גלובס יצא לבדוק לאן הולכת המהפכה, מה אנחנו מרוויחים ממנה ואם עוד אפשר לסגת לאחור

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

המודל המוזל של טסלה 3 / צילום: טסלה

הוזלה של 30 אלף שקל: טסלה מתחילה לשווק בישראל גרסת בסיס חדשה של טסלה 3 בכ-194 אלף שקל

רמת האבזור נמוכה יותר, אך המכונית עדיין מצוידת בגג זכוכית ● בענף מעריכים כי טסלה תנסה לבצע עם הדגם החדש מהלך אסטרטגי בציי הרכב והליסינג בישראל ● עפ"י הערכות, בקרוב גם תתחיל החברה לשווק את גרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y

תחנת הכוח ''אורות רבין'' בחדרה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

באיחור של שנים: תחנת הכוח האחרונה של חברת החשמל נכנסה לשימוש מסחרי

החל מה-9.1 תחנת הכוח החדשה של חברת החשמל נכנסה להפעלה מסחרית ● למרות שזו מתוכננת להיות התחנה האחרונה, בחברת החשמל מבקשים להקים תחנות נוספות

מערכות תותח SIGMA של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

טראמפ לוחץ על תוצרת אמריקאית - וכך הגיבו לדרישה באלביט

חברת הבת של אלביט בארה"ב השלימה לאחרונה את יצירת הדגם הראשון של מערכת התומ"ת שלה במתקן בדרום קרולינה ● הקונגלומרט הביטחוני האמירותי מתעניין ברכישת 30% מהחברה האוקראינית פייר פוינט תמורת 760 מיליון דולר ● קזחסטן מתכוונת לפתח טנק שיתבסס על הנגמ"ש טולפאר מתוצרת טורקיה ● והודו מרחיבה את יכולות ייצור הטילים והרקטות שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שוק השכירות בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק השכירות בת"א: הדירות ששוות יותר ואלו ששוות פחות

אחרי שנים שבהן מחירי השכירות בתל אביב לא עצרו לרגע, ועל כל דירה שיצאה לשוק היה תור, נראה כי הביקוש לדירות בשכירות בעיר מתמתן ● המחירים עדיין רושמים עליות, אך לא בכל אזור ולא בכל תנאי

גל אביב, מנכ''ל בלנדר / צילום: סיון פרג'

בשל שינויים בסביבת הריבית וקיטון בהפקדות: בלנדר יוצאת מההלוואות החברתיות

חברת האשראי של משפחת אביב הודיעה כי תפסיק להעמיד הלוואות P2P חדשות, בעקבות "שינויים מהותיים שחלו בסביבת הריבית, שגרמו לקיטון בהפקדות למערכת" ● בלנדר הונפקה בתחילת 2021, ומנייתה צנחה בכ-88% ביחס למחירה בעת ההנפקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "איראן רוצה חירות, ארה"ב ערוכה ומוכנה לעזור"

גורמים בממשל טראמפ ערכו דיון ראשוני בנוגע לאפשרות של תקיפה באיראן ● ח'אמנאי הורה על העלאת הכוננות באיראן ● רופא בטהרן אמר לטיים כי בשישה בתי חולים בעיר נרשמו לפחות 217 מפגינים הרוגים ● רזא פהלווי יורש העצר הגולה של איראן: "אני מתכוון לחזור למולדת כאשר המהפכה תנצח" ● ניתוק האינטרנט באיראן נמשך כבר 48 שעות ● דיווח: בישראל ובחמאס נערכים לאפשרות של חידוש הלחימה ברצועת עזה ● ראש עיריית ניו יורק ממדאני גינה קריאות בעד חמאס בהפגנה נגד ישראל בעיר ● שר החוץ של איראן עראקצ'י נפגש אתמול בלבנון עם מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם ● עדכונים שוטפים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אלפאבית התקרבה לשווי של 4 טריליון דולר

מספר המשרות החדשות בארה"ב נמוך מהצפי; שיעור האבטלה ירד ● באירופה מתבשלת עסקת ענק שתיצור את חברת הכרייה הגדולה בעולם: ריו טינטו עומדת לרכוש את גלנקור הבריטית ● מחירי הנפט עולים בעקבות המתיחות הגאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן

''חץ מוילן''. קיבל הכרה ציבורית / צילום: Shutterstock

הגאון שבאמצעות המצאה אחת פשוטה חסך לנו מבוכה בתחנת הדלק

ביום גשום בדטרויט מהנדס של פורד עשה טעות, נספג כולו במים - ואז עלה במוחו רעיון ● נדרשו עשרות שנים עד שקיבל קרדיט על החץ שהפך למושא קנאתה של תעשיית הרכב

אקספנג G6 פרפורמנס 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-205 אלף שקל: הקרוס-אובר החשמלי הזה עבר שדרוג מקיף

השדרוג המקיף שעבר הקרוס־אובר החשמלי אקספנג G6 פרפורמנס שמר על העיצוב, אבל העניק לרכב שיפור משמעותי באיכות, בעידון וביכולת הדינמית ● המחיר עדיין אטרקטיבי אבל התחרות העיקרית היא מול דגמי פלאג־אין חדשים

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

כורדים סורים מפגינים נגד המשטר בחסכה, השבוע / צילום: Reuters, Orhan Qereman

המחאות באיראן עלולות לפגוע באינטרסים הישראליים בסוריה

בעוד שהקשב הבינלאומי מופנה לאיראן ולוונצואלה, טורקיה שולחת כוחות צבאיים לשטח מדינת החסות סוריה - והמיעוט הכורדי מבין שזהו חלון הזדמנויות מסוכן ● המונים התקבצו היום בשערי בסיס אמריקאי בחיפוש אחר הגנה מפני ארדואן, אך וושינגטון שומרת בינתיים על שתיקה

איתמר אבירן על רקע היקב שלו. ''אני משקיע אין סוף מאמץ בכרם כדי להביא את הפרי הכי טוב שאני יכול'' / צילום: טל להב

הקסם של יקב צור: בתל גזר יש יינן שהוא גם כורם, ואי אפשר לפספס את איכות העשייה שלו

בימים אלה מושלמת הקמתו של יקב חדש המשמר מסורת חקלאית בת מאות שנים ● זוהי הגשמת חלום עבור איתמר אבירן, שמלווה את התהליך לאורך כל שלבי הייצור: "חשוב לי לשמור על המובחנות ועל חותם המקום"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"