גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה שבה הבנקים המרכזיים שינו כיוון

ככל שמתרבים הסימנים להאטה בכלכלה הגלובלית, יותר ויותר בנקים מרכזיים עוברים למדיניות של הורדת ריבית ● אבל מה בעצם גורם להאטה - התעצמות המתחים הגיאופוליטיים או סיבה אחרת? לפי התשובה לשאלה נדע אם הורדות הריבית יימשכו

יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס
יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול / צילום: Sarah Silbiger, רויטרס

שנת 2019 שונה באופן מהותי ביחס לשנים הקודמות, שכן בה הבנקים המרכזיים בעולם החלו לשנות כיוון באופן דרמטי. עד כה השנה, לא פחות מ-16 מדינות הפחיתו את הריבית ועל פי האיתותים שנשלחים מכיוון קובעי המדיניות, נראה כי המספר הזה לא סופי ומדינות נוספות יצטרפו אל מעגל ההפחתות בחודשים הקרובים, ישראל, ככל הנראה, תהיה ביניהן.

שינוי הכיוון התחיל בארה"ב כאשר בחודש ינואר, לאחר הנפילות החדות שנרשמו בשוקי המניות במהלך הרבעון האחרון של 2018 ולאור חולשה שהחלה להתגלות בנתונים הכלכליים, יו"ר הפד ג'רום פאוול אותת לראשונה כי הפד יהיה "סבלני" בכל הנוגע למתווה הריבית העתידי. באותם ימים, שוקי האג"ח עוד גילמו מתווה של העלאות ריבית, אך מאותו רגע הכיוון השתנה לחלוטין, שכן למילה "סבלני" ישנה פרשנות מיוחדת כשהיא מגיעה מכיוון הפד - תהליך עליות הריבית נעצר.

הריבית המוניטארית בקרב מדינות שהפחיתו את הריבית ב-2019

"סבלנות" הפד מתומחרת בשווקים

בהמשך השנה, "סבלנות" הפד הפכה אט-אט להיות מתומחרת בשווקים כמתווה הפחתות ריבית וזאת על רקע הנתונים הכלכליים שאותתו על תהליך ההאטה בארה"ב, כאשר במקביל מתנהלת מלחמת סחר בין ארה"ב וסין, אשר פגעה ועדיין פוגעת בסנטימנט המגזר העסקי בארה"ב ובעולם. פגיעה זו הובילה לירידה ברצון להשקיע ולהאטה בסחר העולמי. סיכונים אלו התווספו לתהליך ההאטה הכלכלית המובנה שמתקיים בסין מאז 2015 ואשר נחשב לבעל השפעה רבה על הסחר העולמי ועל אופק הצמיחה הכלכלית של השווקים המתעוררים. אחרי הכל, סין מהווה כ-50% מהביקוש העולמי לסחורות תעשייתיות.

מאחר ולשינוי כיוון כל כך משמעותי של הבנק המרכזי החשוב בעולם ישנן השלכות מעבר לארה"ב, הבנקים המרכזיים האחרים בעולם לא חיכו, שכן הפחתת ריבית בארה"ב ללא תגובה מצד המדינות האחרות עשויה היתה לייצר לחצים לייסוף המטבעות של אותן מדינות תוך דרדור תנאי הסחר שלהן ופגיעה באופק הצמיחה הכלכלית שלהן.

וכך, חודשים לפני שבארה"ב בכלל החלו לפעול (הפחתת הריבית הראשונה נעשתה ביולי האחרון), מדינות רבות בעולם כבר החלו לפעול להפחתת הריבית. כמובן ששינוי הכיוון בארה"ב לא היה הגורם היחיד שהוביל לשינוי הכיוון הגלובלי. כיום, כמעט שנה וחצי לאחר פתיחת מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, ברור כי לעימות זה ישנה השפעה משמעותית על הפעילות הכלכלית בשאר המדינות, הן דרך החולשה בסחר העולמי והן דרך אי הוודאות הגיאופוליטית, אשר גרמה לפירמות לעצור את תוכניות ההשקעה שלהן. כלומר, גם ללא נזק כלכלי ישיר, עצם העובדה שחברות ברחבי העולם החלו לעצור תהליכי השקעה, העצימה את ההאטה הכלכלית.

ואכן, כאשר בוחנים מה הבנקים המרכזיים שהפחיתו ריבית במהלך 2019 כתבו בהודעות שלהם, עולה תמונה מפתיעה באחידותה - כל הבנקים המרכזיים תולים את האשמה בעיקר בחולשת הכלכלה הגלובלית ובעליית המתחים הגיאופוליטיים. כשבמקביל האינפלציה ממשיכה להיות נמוכה כמעט בכל העולם, ההחלטה להפחית ריבית הופכת להיות הרבה יותר קלה. אגב, ישראל אינה יוצאת דופן - בהחלטת הריבית האחרונה אמנם בנק ישראל לא הפחית את הריבית, אך שם דגש רב על ההאטה הגלובלית והסיכונים הגיאופוליטיים ככאלו אשר עשויים לפגוע באופק הצמיחה הכלכלית ויעד האינפלציה של ישראל.

ישנם לא מעט ויכוחים בכל הנוגע לסיבות להפחתות הריבית להן אנו עדים ברחבי העולם. לא מעט טוענים כי כל ההאטה הכלכלית לה אנו עדים היא תוצר של מלחמת הסחר וכי אם זו תיפתר, הפעילות הכלכלית בעולם תתאושש. עם זאת, אנו היינו רוצים להציע סיבה נוספת - לאחר 11 שנה, המחזור הכלכלי הגלובלי קרוב לסיומו והחולשות שעולות הן תופעה של סוף מחזור כלכלי, אשר רק מועצמת מהמתחים הגיאופוליטיים.

בין פער התוצר לפער האבטלה

כמובן שקשה מראש לומר עד כמה אנו קרובים לסיומו של המחזור, אך בסופו של דבר אם מביטים על העולם דרך פערי התוצר ופערי האבטלה, ניכר שהעולם המפותח נמצא בנקודת פיתול.

מהו פער התוצר ופער האבטלה?

פער התוצר מוגדר בספרות כפער בין התוצר בפועל לבין התוצר הפוטנציאלי של המדינה. איך מגדירים מהו התוצר הפוטנציאלי? מבלי להיכנס ליותר מדי פרטים טכניים, נסתפק בלומר שמדובר על התוצר במצב אידיאלי של שווי משקל. כמובן שבמציאות, התוצר נע במחזוריות עם תקופות בהן הכלכלה צומחת מעל הקצב הפוטנציאלי שלה ותקופות בהן היא צומחת בקצב הנמוך מהפוטנציאל. לאורך זמן, מצב בו התוצר של המדינה כבר גבוה מהפוטנציאל שלה מוגדר כפער תוצר חיובי. לכאורה, יש למצב זה קונוטציות מאוד חיוביות, אך המשמעות האמיתית של פער תוצר חיובי היא שהכלכלה כבר לא יכולה לצמוח בקצב מהיר כבעבר וכי סביר להניח כי בהמשך היא תאט באופן משמעותי.

תמונת המראה של פער התוצר היא פער האבטלה. בשיא המחזור, כאשר פער התוצר גבוה, פער האבטלה נמוך. במלים פשוטות - זוהי תקופה בה שיעורי האבטלה הם הנמוכים ביותר במחזור הכלכלי. גם כאן, הקונוטציה היא חיובית, אך מהי המשמעות להמשך? ששיעורי האבטלה כל כך נמוכים, שלכלכלה כבר אין יכולת לייצר משרות באותו קצב כפי שייצרה בעבר בשל הגעה למה שכלכלנים מגדירים כמגבלת צד ההיצע של העובדים.

בפשטות, כשלמדינה יש שיעור אבטלה של 10%, המשמעות היא שיש הרבה מאוד אנשים מחוץ לשוק העבודה והריפיון בשוק העבודה גבוה. ככל שהכלכלה מתאוששת, יותר ויותר אנשים חוזרים לשוק העבודה ונוצרות משרות בקצב גבוה, בדרך-כלל גם בתמיכה מדיניות מוניטרית ופיסקלית מרחיבות. לעומת זאת, כלכלה בה שיעור האבטלה הוא 3.5% לא יכולה בשום מצב עולם לייצר משרות באותו קצב כפי שייצרה שהאבטלה הייתה גבוהה. המשמעות - פער תוצר חיובי עם שיעורי אבטלה בשפל משמעו צמיחה נמוכה יותר בעתיד. זהו למעשה המחזור הכלכלי ולפחות עד היום, אף אחד עוד לא הצליח להתחמק ממנו.

אם נסתכל על המצב היום (ראו תרשים), פער התוצר בקרב המדינות המפותחות חיובי ונמצא ברמה גבוהה, כאשר במקביל פער האבטלה נמצא בשפל היסטורי. לכן, גם ללא קשר למלחמת הסחר, העולם אמור להימצא בהאטה כלכלית, שכן אנו נמצאים בשלב מאוחר של המחזור הכלכלי.

פער התוצר מול פער האבטלה בכלכלות המפותחות

לכן, ב-2019 הבנקים המרכזיים מקדימים תרופה למכה ומנסים להקל על התנאים הפיננסים, כדי לצלוח את סיומו של המחזור הכלכלי עם כמה שפחות פגיעה בכלכלה, על מנת שתקופת השפל תהיה קצרה ככל שניתן. זהו למעשה אחד מהתפקידים של המדיניות (הפיסקלית כמו המוניטריים) - "החלקת" המחזור הכלכלי.

כל ז, מוביל אותנו להחלטת הריבית של הפד שצפוי השבוע להפחית את הריבית פעם נוספת, ולאור הנתונים הכלכליים והציפיות שלנו קדימה, אנו מעריכים כי לא תהיה זו ההפחתה האחרונה, וכי תהליך הפחתות הריבית יימשך אל תוך 2020 בארה"ב ובעולם. 

הכותב הוא מנהל מחלקת מאקרו בפסגות.  אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע 

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון