גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

התאגיד סימן יעד: לשלב ברייטינג גם את נתוני הרדיו

נתוני הרייטינג של תאגיד השידור בטלוויזיה אינם מזהירים, אך ב"כאן" מסבירים זאת בכך שחלק ניכר מהצפייה נעשה באמצעות הדיגיטל ● כעת, עם פרישתו מוועדת המדרוג והכוונות לבצע מדידה "אחודה", בתאגיד מבקשים לקחת את הנושא צעד קדימה ולשלב במדידה גם את החשיפה לתכני הרדיו

אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור / צילום: דן חיימוביץ'
אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור / צילום: דן חיימוביץ'

בתחילת השבוע פקע המועד שהוקצה לחברות מחקר וטכנולוגיה להציע הצעות לתאגיד השידור הציבורי "כאן" על האפשרויות המצויות בשוק לצורך ביצוע מדידה אחודה של תכני התאגיד. המונח "מדידה אחודה" פרץ לשוק המדיה הישראלי כשוועדת המדרוג ערכה לפני חודשים ספורים מכרז לצורך בחירת חברה שתבצע מדידה של צפייה בתוכן וידאו בטלוויזיה ובדיגיטל. אך מסתבר כי בתאגיד מבקשים לקחת את הנושא צעד קדימה ולשלב במדידה גם את החשיפה לתכני הרדיו.

לפני כשבועיים פרסם התאגיד פנייה מוקדמת לקבלת מידע (RFI) בעניין מדידה אחודה, בה צוין כי התאגיד מבקש לבדוק את היכולות הקיימות בשוק וללמוד מספקים מתמחים מהם טכנולוגיות המדידה הקיימות לביצוע מדידה אחודה - לרבות אופן ניהול פאנל צרכני מדיה. "הפנייה נועדה לצורך קבלת מידע בלבד, ובעקבות כך ישקול התאגיד את המשך פעולותיו בהתאם לשיקולים מקצועיים עניינים", נכתב בפרסום. 

המהלך של התאגיד מעורר עניין בחברות טכנולוגיה שפנו והציעו הצעות. ל"גלובס" נודע כי בין החברות נמנית נילסן ישראל (שלא זכתה במכרז ועדת המדרוג), שחברה לצורך זה ל-MRL - חברת טכנולוגיה המספקת שירותי מדידה בדיגיטל לחברות בינלאומיות כמו גוגל ורנטר. MRL פיתחה אפליקציה ש"מתלבשת" על הטלפון הנייד והופכת אותו למעין פיפל מיטר. השימוש באפליקציה אמור לפשט את שאיבת הנתונים והוזיל את עלות הקמת פאנל הצרכנים ממנו מתבצעת המדידה. עוד נודע ל"גלובס" כי גורם נוסף שביקש לחבור ל-MRL לצורך הפרויקט של התאגיד הוא יפעת בקרת פרסום.

מדידת הצפייה בטלוויזיה (רייטינג) הייתה עד עתה נחלתה של ועדת המדרוג בלבד - גוף בלתי תלוי שפעילותו ממומנת על-ידי הגופים המשדרים, איגוד המפרסמים והפרסומאים והרשות השנייה. נתוני הרייטינג שמספקת הוועדה הם הבסיס למכירת הפרסום של הערוצים המסחריים. עם השינויים בשוק והתרחבות צריכת התכנים בדיגיטל הבינו בוועדה כי צריך לייצר מדידה אחת שאוספת את העיניים הצופות מכלל המסכים, ולכן יצאו למכרז לבחירת ספק למדידה האחודה. בעולם יש מעט מאוד חברות העוסקות בכך באופן מהימן, ובארץ התמודדו על הפרויקט רק נילסן וקנטר, שזכתה בסופו של דבר.

נתוני הרייטינג של התאגיד בטלוויזיה אינם מזהירים, אך לטענתם חלק ניכר של הצפייה בהם נעשה באמצעות הדיגיטל. על-פי גורמים בארגון, מאחר שמדובר בגוף ציבורי הממומן מתקציב ציבורי ולא מתקיים מפרסום, המידע שהוא מבקש לעצמו עוסק בעיקר בכמות הפגישות שיש לאזרח עם כלל התכנים שהתאגיד מציע, ולא מסתפק בדיגיטל ובטלוויזיה בלבד.

הביקורת: "מהלך יקר וחסר תועלת מכסף ציבורי"

המהלך שמוביל התאגיד זוכה לביקורת רבה מטעם גורמים במדיה וחברות המדיה. לטענתם, מדובר במהלך יקר וחסר תועלת שעשוי להביא לבזבוז כסף ציבורי.

כיום משלם התאגיד לוועדת המדרוג כ-1.2 מיליון שקל לשנה. היסטורית, התשלום של גוף השידור הציבורי נמוך יותר משל האחרים - בבעלותו יחידה אחת מוועדת המדרוג, לעומת שתיים שמחזיקים הערוצים המסחריים. ברור מאליו שכדי לקבל נתונים ראויים ישלם התאגיד הרבה יותר ממה שהוא משלם כיום, כי הוא יצטרך לממן לבד את מה שממנים כיום מספר גופים יחד. אז אולי התאגיד לא ייאלץ לשלם את מלוא הסכום, ותימצא אופציה תפעולית שתוזיל את הנתונים חלקית, אבל זה בוודאי יהיה יקר משמעותית ממה שמששלם התאגיד כיום - במיליונים רבים.

לדברי בכיר בתעשייה, "ועדת המדרוג משקיעה מיליון שקל בשנה רק על סקר הכינון (סקר שבודק מאפיינים דמוגרפיים כמו השכלה, הכנסה, מגזר וכדומה של כ-4,500 בתי-אב) כדי ליצור מדגם מייצג של תושבי מדינת ישראל, זאת על-מנת שהנתונים ותוצאות הפאנל יהיו מייצגים. לבצע מדידה ללא מדגם מייצג זאת לא בעיה. בשביל ליצור מדגם מייצג צריך לבצע מחקר מעמיק". לדבריו, כיום התאגיד משלם כ-1.2 מיליון שקל בשנה, שזה כ-10% מהעלות. "כדי לעשות את זה התאגיד ישלם פי עשרה - אלא אם כן ימצאו פתרון שהוא חלטורה".

בצד ייקור עלויות המדידה קיימת גם סכנה של פגיעה בהכנסות מפרסום. כאמור, כל השוק מתבסס על נתוני הרייטינג של ועדת המדרוג. בכל חברות המדיה שרוכשות את זמן הפרסום, הנתונים נכנסים לאותה מערכת תכנון (אינסטאר), ומתוכה גוזרים את הכיסוי (האופן שבו מתפזר הקמפיין). למשל: אם מחפשים את קהל היעד למכונית מסוימת, ויעד המפרסם הוא חמש חשיפות של המסר הפרסומי, המערכת מאפשרת לחשב איך לחלק את הכסף בין בעלות הרישיון כדי שכך יקרה. זה מתאפשר כי "השפה" של הנתונים היא אחת, והם מגיעים מאותו בית.

בחברות המדיה מסבירים כי אם התאגיד ייצא מהמערכת, ואפילו אם הנתונים שיסופקו על-ידו יהיו ראויים, החברות יתקשו להשתמש בהם. ומאחר שממילא נתוני הצפייה בתכני הטלוויזיה של התאגיד נמוכים, וקיימות מגבלות קשות על האופן בו מותר לפרסם שם - סביר שיעדיפו לוותר על הפרסום לגמרי.

בתאגיד, כך נראה, מודעים לאפשרות הפגיעה בפרסום - אם כי כנראה לא מייחסים לו חשיבות רבה: היקף הפרסום שמשווק התאגיד באמצעות טרגט מרקט (בעלת הזיכיון לשיווק הפרסום של תכני התאגיד) עומד על כ-100 מיליון שקל בשנה. מתוכם רק כ-15 מיליון שקל מפרסום בטלוויזיה, והיתרה מפרסום בתחנות הרדיו של התאגיד.

כך או כך, בשבועות האחרונים נפגשה עירית שרמן, סמנכ"ל שירות ומכירות בתאגיד, עם חלק מחברות המדיה כדי לבדוק מה עמדתם לגבי סוגיית המדידה העצמאית. העמדה שהוצגה בפניה הייתה חד-משמעית: התנגדות מוחלטת לכל נתון שאי-אפשר לשלב בתוך תוכנות המדיה בהן עושות כיום החברות שימוש.

אחד מהפתרונות: להישאר בוועדת המדרוג

לעומת הביצועים השנויים במחלוקת של הטלוויזיה, תחנות הרדיו של תאגיד השידור דווקא זוכות להצלחה. אולם בשוק אין כיום מדידה מסודרת של אחוזי האזנה, והשוק כולו נסמך על סקר ה-TGI שמתפרסם אחת לחצי שנה. לתאגיד יש באופן טבעי אינטרס לשפר את איכות המדידה - בעיקר כדי לשקף הצלחה, ופחות כדי לנצל זאת מבחינה מסחרית.

ועדת המדרוג איננה מודדת האזנה לרדיו, אך נראה כי יש פתרונות המאפשרים לעשות זאת גם באמצעותה: "הפאנל הרגיל של טלוויזיה, העומד על כ-2,300 בתי-אב, לא מספיק למדידה מדויקת בגלל הרדיו האזורי שמצריך תאים סטטיסטיים גדולים יותר, ולכן צריך להגדיל את הפאנל - זה עולה כסף והרבה. לכן אחד מהפתרונות הוא להישאר בוועדת המדרוג ולשלם את המחיר הנמוך שמשלם התאגיד על המדידה האחודה לטלוויזיה ודיגיטל שתיכנס בינואר לתוקף, ובנוסף לשאת בעלויות הגדלת הפאנל הנדרש לצורך המדידה של הרדיו. זה לא מעט כסף אבל בוודאי לא יקר כמו לממן את מלוא המדידה לבד", אומר הבכיר. 

באשר לנתוני הצפייה בדיגיטל, התאגיד ממילא יתקשה למדוד אותם כראוי. עיקר תכני הווידאו של התאגיד משודרים ביוטיוב שבבעלות גוגל, והאחרון לא מאפשר לאף גורם חיצוני לבצע מדידה על הפלטפורמה שלהם. כך שהבעיה שניצבת בפני התאגיד לקבל מספר אחוד של טלוויזיה ודיגיטל תעמוד בעינה בכל צורת מדידה שלא תתבצע כל עוד התכנים שלהם שם.

על-פי בכיר בחברות המדיה, השאלה היא האם הנתונים שהתאגיד יציג באופן עצמאי מצדיקים את מיליוני השקלים שנדרשים כדי להשיג אותם. "הם הולכים להפסיד עשרות מיליונים של כסף ציבורי יקר ובלי שום סיבה אמיתית". בינתיים, עד סוף 2019 התאגיד הוא חלק מוועדת המדרוג, אבל להמשך כבר נחתם הסכם מייסדים חדש, והתאגיד איננו חלק ממנו. 

"עדיין לא הגענו לנקודת האל-חזור", אומר הבכיר, "אבל אם בתאגיד ירצו לחזור אחרי שתתחיל המדידה החדשה, סביר שהם כבר לא יוכלו להחזיק רק יחידה אחת, והם יתבקשו ליישר קו עם קשת ורשת ולשלם יותר". 

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

"הצמיחה החזקה אי פעם": טאואר בדרך להכנסות של 2 מיליארד דולר בשנה

יצרנית השבבים הישראלית עקפה את תחזיות האנליסטים לרבעון השלישי וסיפקה תחזית אופטימית להמשך השנה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר מצהיר: "נכנסים לשלב הצמיחה החזק בתולדות החברה" ● מנוע הצמיחה המרכזי - תחום הסיליקון פוטוניקס, שצפוי לזנק פי 5 מקצב ההכנסות של 2025 ● למרות המספרים החזקים, המניה צוללת

דליה קורקין, מנכ''לית ושותפה בחברת עמל ומעבר, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס / צילום: שלומי יוסף

דליה קורקין, מנכ"לית עמל ומעבר: "15% מהאוכלוסייה שלנו עברה את גיל מאה"

דליה קורקין, מנכ"לית ושותפה בקבוצת עמל ומעבר, שממעטת להתראיין בתקשורת, סיפרה בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס על הדרך שעשתה מגזברית בקיבוץ עני לניהול חברה שהונפקה לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל ● על המשבר הכלכלי בקיבוצים: "כל שבוע הייתי צריכה לחפש את הדרך להביא כסף ולשרוד" ● ועל המעבר לבורסה: "אחריות עצומה כלפי המדינה וכלפי המשקיעים"

משרדי מארוול בקליפורניה, ארה''ב / צילום: Shutterstock

רכישת ענק בשוק ה-AI: מארוול רוכשת חברה ב-115 מיליארד דולר

יצרנית השבבים האמריקאית תרכוש את חברת הרכיבים האופטיים לומנטום בעסקת מניות, בפרמיה של כ-24% על מחיר המניה לפני הדיווחים על המגעים ● לפי הודעת החברות, המיזוג צפוי להניב חיסכון שנתי של יותר ממיליארד דולר ולהרחיב את השוק הפוטנציאלי שלהן ל-550 מיליארד דולר

מתקן נפט בסעודיה / צילום: ap, Amr Nabil

איראן בצד אחד, סעודיה מנגד: ענקיות היצוא לא מוצאות פתרון למשבר הנפט

באיראן צנחו ההכנסות מנפט ב־44% באוקטובר לעומת הממוצע החודשי במחצית הראשונה של השנה, וארה"ב מתייצבת כמפיקה ויצואנית הנפט המובילה בעולם על חשבון ענקיות המפרץ ● בינתיים, מחיר הנפט מאמיר

אבי לוי, מנכ''ל קבוצת דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

דיסקונט מתניע מחדש את מכירת כאל. אלה המועמדים המובילים

דיסקונט נערך למכרז מחודש למכירת כאל, לאחר שההסכם עם יוניון-הראל פקע ● הבנק מקווה לקבל ארכה מהרגולטורים, בעוד גיל אגמון בוחן אף הוא את רכישת חברת כרטיסי האשראי

מערכת ברק MX של התעשייה האווירית ומערכת SAMP/T NG של יורוסאם / צילום:  תע''א,  רויטרס-Benoit Tessier

7 מיליארד דולר על הכף: מי תזכה - ישראל או צרפת?

כ־7 מיליארד דולר עומדים על הפרק במכרז הגנה אווירית בשווייץ, שבו מתחרות מערכת ברק MX של התעשייה האווירית ו־SAMP/T NG הצרפתית ● ברקע, מקרון ממשיך להצר את צעדי החברות הישראליות בתערוכות הביטחוניות בפריז ● מה עלול לסכן את הזכייה במכרז?

מערכת תותח רועם של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

מתקן חדש לחיל התותחנים: אלביט חתמה על חוזה של 600 מיליון שקל עם משרד הביטחון

החוזה נחתם ל־15 שנה במהלך שנועד לשפר את הכשרת הלוחמים והמפקדים, לקצר זמני הסמכה ולחסוך בעלויות באמצעות סימולטורים ותשתיות טכנולוגיות ● ההסכם מצטרף להתרחבות פעילותה הבינלאומית של אלביט, הכוללת שיתופי־פעולה בארה"ב וחוזה בהיקף 235 מיליון דולר לאספקת מערכות PULS ורקטות לאזרבייג'ן

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

חובות של כ-14 מיליון שקל: קבוצת המסעדות שמבקשת הקפאת הליכים

קבוצת אבידן, המפעילה שבעה ברים ומסעדות בת"א ובמרכז, הגישה בקשה לעיכוב הליכים למשך 45 ימים, בניסיון להגיע להסדר עם נושיה ● בין הגורמים למשבר: הפסדים של כ-2.5 מיליון שקל ממסעדת שף שנפתחה ברוטשילד ונסגרה בתוך חודשים ● במסגרת ההסדר המוצע, חלק מהנושים צפויים לקבל 10%-20% בלבד מחובם, בעוד שהקבוצה מבקשת להמשיך להפעיל את המסעדות ולשמור על כ-250 מקומות עבודה

דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Evan Vucci

טראמפ יאבד את השליטה בקונגרס? התרחיש שמפחיד את השווקים

יוקר המחיה מכביד על טראמפ, והתחזיות מצביעות על אפשרות שהדמוקרטים ישתלטו על שני בתי הקונגרס ● נתוני העבר מראים שכשיש נשיא רפובליקאי, רוב לדמוקרטים בשני הבתים הוא התרחיש שמניב את התשואה הנמוכה ביותר למניות

מקרר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

בעקבות מתקפות הסייבר באירופה: אזהרה דחופה לרשתות המזון בישראל

בעקבות גל מתקפות סייבר חריג באירופה, שבמסגרתו השתלטו האקרים על מערכות קירור והקפאה בסופרמרקטים, העלו טמפרטורות וגרמו להשמדת כמויות גדולות של מזון, מערך הסייבר הלאומי מפרסם היום (ב') אזהרה דחופה לרשתות השיווק והמזון

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

"החל ממחר נחל בנקיטת צעדים": ארקיע בדרך לסכסוך עבודה?

איגוד עובדי התחבורה ונמלי הים שלח היום מכתב התראה טרם הכרזה על סכסוך עבודה לנציג בעלי החברה, אבי חורמרו, ולמנכ"ל עוז ברלוביץ' והודיע כי ממחר יחלו בנקיטת צעדים נגדם ● "עולה חשש כי בכוונתם להטיל את מחיר כשלי הניהול על כתפי העובדים", כך נכתב ● בנוסף מאיימים הכותבים, שלא במפורש, על שביתה

הדירה  ברחוב רעות בשכונת ''בצוותא'' בחריש / צילום: יעקב קדם

מחיר חריג: בכמה נמכרה דירת גן עם 5 חדרים בחריש?

בשכונת "בצוותא" בחריש נמכרה דירת גן בת 5 חדרים, בשטח בנוי של 141 מ"ר תמורת 3.035 מיליון שקל ● הדירה נמכרה על רקע ירידת מחירים של כ־12% בעיר בדירות רגילות ● מדובר במחיר גבוה מאוד יחסית לשוק דירות הגן בחריש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט נערכת לשבוע נפיץ: כך המשקיעים מנסים להגן על עצמם

המשקיעים דרוכים אחרי הטלטלה במניות הטכנולוגיה ולקראת בחירות האמצע בארה"ב, ומחירי הביטוח מפני ירידות בשווקים קופצים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

איראן מכשירה את הקרקע למלחמה: "מכות מחרידות בנשק חדש"

טראמפ: לא ממהרים למלחמה עם איראן ● דיווח: החשש מחידוש המלחמה גרם לתושבים בדאחיה בביירות לשנות את מקום מגוריהם ● טראמפ: אני הולך לקרוא למצר הורמוז "מצר טראמפ" ● עדכונים שוטפים

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: ap, Jeff Chiu

הפסדי אנתרופיק חצו את רף ה-100 מיליארד הדולר

אנתרופיק עדכנה את המשקיעים בתוצאותיה הכספיות לתשעת החודשים הראשונים של השנה לקראת הנפקה אפשרית, וחשפה כי הכנסותיה מאז תחילת השנה ועד סוף חודש ספטמבר עמדו על 33.2 מיליארד דולר, עלייה של 1,200% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד ● ההפסד עלה ביותר מפי ארבעה בתוך שנה

ג'ף ארונסון, מנהל קרן סנטרברידג';  גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב; ג'ורג' חורש, בעל השליטה ביוניון / צילום: wikimedia, אוהד רומנו, יח''צ

המרוץ לרכישת כאל נפתח מחדש: המועמדים, הדד־ליין והשווי שיתכווץ

דיסקונט נערך לחידוש המכרז למכירת חברת האשראי לאחר קריסת העסקה הקודמת ● ביוניון־הראל צפויים להתמודד גם הפעם במתכונת שונה כדי לעמוד בדרישות רשות התחרות, וגיל אגמון נמצא גם בתמונה ● ברקע: הדד־ליין שנמצא מעבר לפינה וסיכויי הבנק לקבל אורכה

איור: גיל ג'יבלי

הנתון החריג שהופיע בצרפת והשאלה: האם החשש ממשבר חוב מוגזם?

ההפגנות ברחובות פריז הן רק קצה הקרחון של משבר כלכלי ופוליטי מורכב ● מרווח התשואות בצרפת זינק מול גרמניה ושבר שיא של 15 שנה ● ומה הסיכויים של צרפת לעמוד באתגרים? ● נתון בשבוע - עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנאסד"ק וה-S&P 500 עברו לאדום; מחירי הנפט צונחים, מניות השבבים בשפל של חצי שנה

הנאסד"ק יורד בכ-0.4% ● מחירי הנפט יורדים בשל אופטימיות לעסקה מול איראן ● תשואות האג"ח הממשלתיות הארוכות בארה"ב יורדות לשפל של כחודשיים ● מניית אורקל נופלת לאחר הכרזה על גיוס הון ענק ● אפל תדווח הערב על תוצאותיה לרבעון השלישי ● עסקת ענק: מארוול רוכשת את יצרנית הרכיבים האופטיים לומנטום - שתי המניות נופלות במסחר ● צ'ק פוינט וטאואר מאבדות גובה אחרי הדוחות

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג נכנסת לבולגריה: רוכשת 7 נכסים תמורת 223 מיליון אירו

חברת המרכזים המסחריים מרחיבה את פעילותה באירופה, באמצעות רכישת נכסים שחלקם מצויים בהקמה, וצפויים לייצר NOI שנתי של כ-16.8 מיליון אירו ● המהלך מגיע כחלק מהתרחבותה של ביג מעבר לים, בדגש על מדינות הבלקן ומזרח אירופה

שדרות רוטשילד בתל אביב / צילום: Shutterstock

מרכז ת"א מתחדש באלפי דירות, והפעם העירייה דאגה להיטל השבחה שמן

תוכנית רובעי 5 ו־6 צפויה להוסיף אלפי דירות מחוף הים ועד איילון ● התוכנית נשענת על חלופת שקד, ותאפשר לעירייה לגבות מיליארדי שקלים בהיטלי השבחה כבר בעת מכירת הדירות