גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

התאגיד סימן יעד: לשלב ברייטינג גם את נתוני הרדיו

נתוני הרייטינג של תאגיד השידור בטלוויזיה אינם מזהירים, אך ב"כאן" מסבירים זאת בכך שחלק ניכר מהצפייה נעשה באמצעות הדיגיטל ● כעת, עם פרישתו מוועדת המדרוג והכוונות לבצע מדידה "אחודה", בתאגיד מבקשים לקחת את הנושא צעד קדימה ולשלב במדידה גם את החשיפה לתכני הרדיו

אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור / צילום: דן חיימוביץ'
אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור / צילום: דן חיימוביץ'

בתחילת השבוע פקע המועד שהוקצה לחברות מחקר וטכנולוגיה להציע הצעות לתאגיד השידור הציבורי "כאן" על האפשרויות המצויות בשוק לצורך ביצוע מדידה אחודה של תכני התאגיד. המונח "מדידה אחודה" פרץ לשוק המדיה הישראלי כשוועדת המדרוג ערכה לפני חודשים ספורים מכרז לצורך בחירת חברה שתבצע מדידה של צפייה בתוכן וידאו בטלוויזיה ובדיגיטל. אך מסתבר כי בתאגיד מבקשים לקחת את הנושא צעד קדימה ולשלב במדידה גם את החשיפה לתכני הרדיו.

לפני כשבועיים פרסם התאגיד פנייה מוקדמת לקבלת מידע (RFI) בעניין מדידה אחודה, בה צוין כי התאגיד מבקש לבדוק את היכולות הקיימות בשוק וללמוד מספקים מתמחים מהם טכנולוגיות המדידה הקיימות לביצוע מדידה אחודה - לרבות אופן ניהול פאנל צרכני מדיה. "הפנייה נועדה לצורך קבלת מידע בלבד, ובעקבות כך ישקול התאגיד את המשך פעולותיו בהתאם לשיקולים מקצועיים עניינים", נכתב בפרסום. 

המהלך של התאגיד מעורר עניין בחברות טכנולוגיה שפנו והציעו הצעות. ל"גלובס" נודע כי בין החברות נמנית נילסן ישראל (שלא זכתה במכרז ועדת המדרוג), שחברה לצורך זה ל-MRL - חברת טכנולוגיה המספקת שירותי מדידה בדיגיטל לחברות בינלאומיות כמו גוגל ורנטר. MRL פיתחה אפליקציה ש"מתלבשת" על הטלפון הנייד והופכת אותו למעין פיפל מיטר. השימוש באפליקציה אמור לפשט את שאיבת הנתונים והוזיל את עלות הקמת פאנל הצרכנים ממנו מתבצעת המדידה. עוד נודע ל"גלובס" כי גורם נוסף שביקש לחבור ל-MRL לצורך הפרויקט של התאגיד הוא יפעת בקרת פרסום.

מדידת הצפייה בטלוויזיה (רייטינג) הייתה עד עתה נחלתה של ועדת המדרוג בלבד - גוף בלתי תלוי שפעילותו ממומנת על-ידי הגופים המשדרים, איגוד המפרסמים והפרסומאים והרשות השנייה. נתוני הרייטינג שמספקת הוועדה הם הבסיס למכירת הפרסום של הערוצים המסחריים. עם השינויים בשוק והתרחבות צריכת התכנים בדיגיטל הבינו בוועדה כי צריך לייצר מדידה אחת שאוספת את העיניים הצופות מכלל המסכים, ולכן יצאו למכרז לבחירת ספק למדידה האחודה. בעולם יש מעט מאוד חברות העוסקות בכך באופן מהימן, ובארץ התמודדו על הפרויקט רק נילסן וקנטר, שזכתה בסופו של דבר.

נתוני הרייטינג של התאגיד בטלוויזיה אינם מזהירים, אך לטענתם חלק ניכר של הצפייה בהם נעשה באמצעות הדיגיטל. על-פי גורמים בארגון, מאחר שמדובר בגוף ציבורי הממומן מתקציב ציבורי ולא מתקיים מפרסום, המידע שהוא מבקש לעצמו עוסק בעיקר בכמות הפגישות שיש לאזרח עם כלל התכנים שהתאגיד מציע, ולא מסתפק בדיגיטל ובטלוויזיה בלבד.

הביקורת: "מהלך יקר וחסר תועלת מכסף ציבורי"

המהלך שמוביל התאגיד זוכה לביקורת רבה מטעם גורמים במדיה וחברות המדיה. לטענתם, מדובר במהלך יקר וחסר תועלת שעשוי להביא לבזבוז כסף ציבורי.

כיום משלם התאגיד לוועדת המדרוג כ-1.2 מיליון שקל לשנה. היסטורית, התשלום של גוף השידור הציבורי נמוך יותר משל האחרים - בבעלותו יחידה אחת מוועדת המדרוג, לעומת שתיים שמחזיקים הערוצים המסחריים. ברור מאליו שכדי לקבל נתונים ראויים ישלם התאגיד הרבה יותר ממה שהוא משלם כיום, כי הוא יצטרך לממן לבד את מה שממנים כיום מספר גופים יחד. אז אולי התאגיד לא ייאלץ לשלם את מלוא הסכום, ותימצא אופציה תפעולית שתוזיל את הנתונים חלקית, אבל זה בוודאי יהיה יקר משמעותית ממה שמששלם התאגיד כיום - במיליונים רבים.

לדברי בכיר בתעשייה, "ועדת המדרוג משקיעה מיליון שקל בשנה רק על סקר הכינון (סקר שבודק מאפיינים דמוגרפיים כמו השכלה, הכנסה, מגזר וכדומה של כ-4,500 בתי-אב) כדי ליצור מדגם מייצג של תושבי מדינת ישראל, זאת על-מנת שהנתונים ותוצאות הפאנל יהיו מייצגים. לבצע מדידה ללא מדגם מייצג זאת לא בעיה. בשביל ליצור מדגם מייצג צריך לבצע מחקר מעמיק". לדבריו, כיום התאגיד משלם כ-1.2 מיליון שקל בשנה, שזה כ-10% מהעלות. "כדי לעשות את זה התאגיד ישלם פי עשרה - אלא אם כן ימצאו פתרון שהוא חלטורה".

בצד ייקור עלויות המדידה קיימת גם סכנה של פגיעה בהכנסות מפרסום. כאמור, כל השוק מתבסס על נתוני הרייטינג של ועדת המדרוג. בכל חברות המדיה שרוכשות את זמן הפרסום, הנתונים נכנסים לאותה מערכת תכנון (אינסטאר), ומתוכה גוזרים את הכיסוי (האופן שבו מתפזר הקמפיין). למשל: אם מחפשים את קהל היעד למכונית מסוימת, ויעד המפרסם הוא חמש חשיפות של המסר הפרסומי, המערכת מאפשרת לחשב איך לחלק את הכסף בין בעלות הרישיון כדי שכך יקרה. זה מתאפשר כי "השפה" של הנתונים היא אחת, והם מגיעים מאותו בית.

בחברות המדיה מסבירים כי אם התאגיד ייצא מהמערכת, ואפילו אם הנתונים שיסופקו על-ידו יהיו ראויים, החברות יתקשו להשתמש בהם. ומאחר שממילא נתוני הצפייה בתכני הטלוויזיה של התאגיד נמוכים, וקיימות מגבלות קשות על האופן בו מותר לפרסם שם - סביר שיעדיפו לוותר על הפרסום לגמרי.

בתאגיד, כך נראה, מודעים לאפשרות הפגיעה בפרסום - אם כי כנראה לא מייחסים לו חשיבות רבה: היקף הפרסום שמשווק התאגיד באמצעות טרגט מרקט (בעלת הזיכיון לשיווק הפרסום של תכני התאגיד) עומד על כ-100 מיליון שקל בשנה. מתוכם רק כ-15 מיליון שקל מפרסום בטלוויזיה, והיתרה מפרסום בתחנות הרדיו של התאגיד.

כך או כך, בשבועות האחרונים נפגשה עירית שרמן, סמנכ"ל שירות ומכירות בתאגיד, עם חלק מחברות המדיה כדי לבדוק מה עמדתם לגבי סוגיית המדידה העצמאית. העמדה שהוצגה בפניה הייתה חד-משמעית: התנגדות מוחלטת לכל נתון שאי-אפשר לשלב בתוך תוכנות המדיה בהן עושות כיום החברות שימוש.

אחד מהפתרונות: להישאר בוועדת המדרוג

לעומת הביצועים השנויים במחלוקת של הטלוויזיה, תחנות הרדיו של תאגיד השידור דווקא זוכות להצלחה. אולם בשוק אין כיום מדידה מסודרת של אחוזי האזנה, והשוק כולו נסמך על סקר ה-TGI שמתפרסם אחת לחצי שנה. לתאגיד יש באופן טבעי אינטרס לשפר את איכות המדידה - בעיקר כדי לשקף הצלחה, ופחות כדי לנצל זאת מבחינה מסחרית.

ועדת המדרוג איננה מודדת האזנה לרדיו, אך נראה כי יש פתרונות המאפשרים לעשות זאת גם באמצעותה: "הפאנל הרגיל של טלוויזיה, העומד על כ-2,300 בתי-אב, לא מספיק למדידה מדויקת בגלל הרדיו האזורי שמצריך תאים סטטיסטיים גדולים יותר, ולכן צריך להגדיל את הפאנל - זה עולה כסף והרבה. לכן אחד מהפתרונות הוא להישאר בוועדת המדרוג ולשלם את המחיר הנמוך שמשלם התאגיד על המדידה האחודה לטלוויזיה ודיגיטל שתיכנס בינואר לתוקף, ובנוסף לשאת בעלויות הגדלת הפאנל הנדרש לצורך המדידה של הרדיו. זה לא מעט כסף אבל בוודאי לא יקר כמו לממן את מלוא המדידה לבד", אומר הבכיר. 

באשר לנתוני הצפייה בדיגיטל, התאגיד ממילא יתקשה למדוד אותם כראוי. עיקר תכני הווידאו של התאגיד משודרים ביוטיוב שבבעלות גוגל, והאחרון לא מאפשר לאף גורם חיצוני לבצע מדידה על הפלטפורמה שלהם. כך שהבעיה שניצבת בפני התאגיד לקבל מספר אחוד של טלוויזיה ודיגיטל תעמוד בעינה בכל צורת מדידה שלא תתבצע כל עוד התכנים שלהם שם.

על-פי בכיר בחברות המדיה, השאלה היא האם הנתונים שהתאגיד יציג באופן עצמאי מצדיקים את מיליוני השקלים שנדרשים כדי להשיג אותם. "הם הולכים להפסיד עשרות מיליונים של כסף ציבורי יקר ובלי שום סיבה אמיתית". בינתיים, עד סוף 2019 התאגיד הוא חלק מוועדת המדרוג, אבל להמשך כבר נחתם הסכם מייסדים חדש, והתאגיד איננו חלק ממנו. 

"עדיין לא הגענו לנקודת האל-חזור", אומר הבכיר, "אבל אם בתאגיד ירצו לחזור אחרי שתתחיל המדידה החדשה, סביר שהם כבר לא יוכלו להחזיק רק יחידה אחת, והם יתבקשו ליישר קו עם קשת ורשת ולשלם יותר". 

עוד כתבות

גיל מרנץ, יזם זוכה נינג'ה ישראל, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: מיכל מוסלר

זוכה נינג'ה ישראל: "יש קו מחבר בין ספורט להשקעות ויזמות. צריך תעוזה"

גיל מרנץ, שהקים רשת של 12 מתחמי נינג'ה, הסביר בוועידת ישראל לנדל"ן למה "תזרים הוא המלך" וכיצד בונים מנגנון שמייצר הון בין־דורי לדורות קדימה

המחלף החדש בכביש החוף / הדמיה: אדר' עירית רז לוינסקי, י.ע.ל אדריכלות

מחלף חדש בכביש החוף יוצא לדרך. מי ירוויח?

המחלף, המוכר גם בשם "הרב מכר", צפוי ליצור חיבור תחבורתי חדש בין הרצליה לרמת השרון ולהפחית את עומסי התנועה באזור מחלף הסירה

קרנות סל ממונפות, הכפלה ושילוש של תשואות אך גם הפסדים באותם היקפים / צילום: ap, Seth Wenig

אתם לא קשוחים מספיק כדי להשיג את תשואות הענק האלה

הטיעון האחרון להגנת קרנות הסל הממונפות לא מחזיק מים עבור רוב המשקיעים

מנכ''ל אנתרופיק דריו אמודיי ומנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף / צילום:  AP - Markus Schreiber, עמית אלקיים

ביטול העסקה עם דקארט ותמרור האזהרה לחברות ה־AI הישראליות

עסקת הענק בין אנתרופיק לחברת ה־AI הישראלית דקארט - שהוקמה לפני פחות משלוש שנים ע"י שני בוגרי 8200, ותוך פחות משנתיים קפץ שוויה פי 40 - עלתה על שרטון ● בענף מצביעים על שלל סיבות אפשריות לביטול: החל מדרישה להעתקת הפעילות לסן פרנסיסקו ועד שיקולים אסטרטגיים לקראת הנפקת אנתרופיק ● כעת, לאחר שדקארט כבר סירבה בעבר להצעה אחרת מאנבידיה, היא עלולה להתקשות למצוא רוכשות חדשות

הקמפיין החדש ל-''מכרז הדירות הגדול של פרשקובסקי'' / צילום: מתוך המודעה של פרשקובסקי

המכרז הגדול של פרשקובסקי הסתיים. כמה דירות נמכרו?

יותר מ־100 אלף איש נכנסו לאתר, הקמפיין עלה כ־15 מיליון שקל ומאות דירות הוצעו למכירה ● אלא שבסופו של "מכרז הדירות הגדול" של פרשקובסקי נמכרו 53 דירות בלבד ● עם זאת, מדובר בקצב מכירות יפה בהתחשב בהאטה בקצב העסקאות בשוק המגורים, אף שהיקף המכירות בפועל נמוך ממספר הדירות שהוצעו במסגרת המכרז

עבודה של ג'ואנה בלמונט למותג LOEWE / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הפרמיה של האנושיות: למה מותגי-העל בורחים מ-AI וחוזרים למכחול

בעוד שהשוק ההמוני מאמץ בינה מלאכותית כדי לחסוך בעלויות, מותגי יוקרה כמו דיור, הרמס ושאנל שוברים שמאלה חזק ומשלמים הון לאמנים בשר ודם ● כך נולד סממן הסטטוס החדש ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

טיל Anthem של חברת Covenant, צילום צד בעת טיסה / צילום: Covenant

עם 250 מיליון דולר וחוזה עם הפנטגון: חברת החימושים הסודית יוצאת לאור

חברת החימושים המעופפים קובננט, שהוקמה בארה"ב ע"י היזם מייקל קאופמן, חושפת לראשונה מערכת נשק לטווח ארוך בשם Anthem, הסכמים עם מערכת הביטחון האמריקאית, מפעל חדש בדאלאס וסך גיוסים של 250 מיליון דולר ממשקיעים כמו פלנטיר, אנודריל וקלע

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור מתקרבת לבורסה: הגישה תשקיף לקראת הנפקה

אלקטרה מוצרי צריכה הגישה לרשות ני"ע טיוטת תשקיף ראשונה לקראת הנפקה אפשרית של רשת קרפור בבורסה בת"א ● ככל שתצא לפועל, ההנפקה צפויה אחרי החגים, כנראה במהלך נובמבר ● לאחרונה נחשף בגלובס כי קרפור החליטה לא להמשיך לחצי שנה נוספת את מהלך "הסל של ישראל"

רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: ap, Hussein Malla

117 מיליארד דולר בשנה: טורקיה שמה את הביטחון במרכז

טורקיה מגדילה את תקציב הביטחון לשנים הקרובות, והמטרה ברורה: הרחבת העצמאות הביטחונית ● המומחית שמסבירה: "השאיפות של טורקיה דורשות סכומים נכבדים" ● וברקע, המצב הכלכלי בטורקיה בעייתי, עם מטבע שנשחק ב־15% בשנה האחרונה

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

מ"מ מנהל רמ"י זומן לשימוע לפני פיטורים. אלה הסיבות שהציג השר כץ

היחסים בין שר הבינוי והשיכון חיים כץ לבין מ"מ מנהל רמ"י יהודה אליהו עכורים מזה תקופה, אולם השר הצדיק את הפיטורים בעיקר בתלונות שהגיעו אליו מצד ועד עובדי רמ"י - ובהן גם תלונה על ביטול אירוע עובדים עקב שירת נשים

שוטר נותן דוח תנועה / צילום: תמר מצפי

החל מהבוקר: מאות שוטרי תנועה וניידות בכל רחבי הארץ

על רקע העלייה במספר ההרוגים בכבישים, המשטרה והרלב"ד יוצאות למבצע אכיפה נרחב ברחבי הארץ ● מאות שוטרים וניידות יתפרסו בכבישים, לצד שימוש ברחפנים וביחידה האווירית, ויתמקדו בעבירות מסכנות חיים ● מתחילת השנה נהרגו 309 בני אדם בתאונות דרכים

בראש הטבלה: EY ו-KPMG / אילוסטרציה: Shutterstock

החברות הממשלתיות שילמו לפירמות רואי החשבון הגדולות 59 מיליון שקל ב-3 שנים

דוח של רשות החברות הממשלתיות חושף את שכר-הטרחה ששילמו החברות לפירמות ראיית החשבון בשנים 2023-2025 ● בראש הטבלה: EY ו-KPMG שהכניסו יחד כמעט 40 מיליון שקל ● ומי הייתה החברה הממשלתית ששילמה הכי הרבה על ביקורת?

צחי אבו, מנכ''ל ארי נדל''ן, בוועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

צחי אבו רוכש מחצית מגרעין השליטה בוויי בוקס ב-76 מיליון שקל

העסקה תכניס את גפן לשליטה משותפת בוויי בוקס ותוסיף לצבר הפרויקטים שלה יותר מ-40 פרויקטים ואלפי יחידות דיור בתל אביב ובגוש דן ● למהלך יצטרף תמיר כהן, לשעבר מנכ"ל שיכון ובינוי, שירכוש 5.4% מחלקה של גפן וייקח חלק בניהול וויי בוקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות קלות בת"א; מדד נפט וגז מזנק, הביטוח יורד

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% ● מניית אלטשולר שחם קופצת בעקבות השמועות על אפשרות למכירת בית ההשקעות ● דיסקונט מבקש לבטל את עסקת המכירה של כאל ● גולדמן סאקס: מחירי הנפט עלולים לזנק ל-120 דולר לחבית ● בנק אוף אמריקה משנה כיוון: מעדיף את הין ומזהיר מהיחלשות המטבע האמריקאי

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

נקודת מפנה באודיטי טק? המניה מזנקת בעקבות תוצאות משופרות ברבעון השני

החברה, שאכזבה את המשקיעים בשני הדוחות הקודמים שפרסמה על רקע שיבוש באלגוריתם של שותף הפרסום הגדול שלה, עקפה את התחזיות ברבעון השני ● המניה מזנקת במסחר המוקדם בוול סטריט

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

בהובלת בריטניה: 12 מדינות הודיעו כי יטילו חרם על מוצרים מההתנחלויות

בריטניה, צרפת, קנדה, דנמרק, פינלנד, איסלנד, אירלנד, נורבגיה, פולין, פורטוגל, ספרד ושבדיה הודיעו על הצעד היום: "פעולות ממשלת ישראל בגדה המערבית פוגעות באפשרות של פתרון שתי מדינות" ● היצוא הישראלי לאירופה, שמקורו מעבר לקו הירוק, מוערך בכ-300 מיליון אירו בשנה ● שר החוץ גדעון סער הודיע על שורת צעדי תגובה, ביניהם סגירת הקונסוליה הבריטית בירושלים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

בחסות יום כיפור: זה לכאורה הכסף הכי קל שתוכלו לעשות בפולימרקט

ביממה האחרונה זירת המסחר המקוונת פולימרקט סוערת סביב השאלה "האם ישראל תסגור את המרחב האווירי שלה באופן נרחב עד סוף ספטמבר" ● המהמרים בטוחים ב-97% שהוא ייסגר עד סוף החודש - אבל לא בגלל החשש ממלחמה

עוז ברלוביץ, ליהי טולדנו ואבי נקש / צילום: גיא בר-און דוברות ארקיע

לראשונה בישראל: טיסות ישירות לפיליפינים. כמה זה יעלה?

ארקיע תשיק בינואר קו ישיר לפיליפינים ותהיה לחברת התעופה הישראלית הראשונה שתטוס ישירות למדינת האיים ● וגם: חברת קרוז תור משיקה הפלגות נהר קצרות עם הופעות של אמנים ישראלים, ומצפה להגדיל את פעילותה בכ-15% בשנה הקרובה ● אירועים ומינויים

הבינה המלאכותית תהרוג את כולנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

חוקר ה-AI התפטר במחאה: "עלולה להרוג אותנו עד סוף העשור"

ג'ייקוב קוקסון, מדען מאנתרופיק שלפני כן עבד גם ב־OpenAI, הודיע על התפטרותו מאנתרופיק וטען כי שתי החברות דוהרות לפיתוח בינה מלאכותית שתוכל לשפר את עצמה, בלי להבטיח שתישאר בשליטה אנושית ● לדבריו, גם מי שמפתחים את הטכנולוגיה חוששים מהשלכותיה, אך התחרות דוחפת אותם להמשיך קדימה ללא בקרה

פרויקט Global Towers / צילום: יח''צ

כ־13 מיליון שקל בשנה: מילגם בדרך למשרדים חדשים בפתח תקווה

מילגם צפויה לשכור כ־18 אלף מ"ר במתחם Global Towers בפתח תקווה, בעסקה המוערכת בכ־13 מיליון שקל בשנה • רנט איט רוכשת 30 דירות בירושלים בכ־63 מיליון שקל, שיושכרו לטווח ארוך לאוכלוסייה החרדית • וגם: פארק תעשייה חדש נפתח בקיבוץ מפלסים, ריאליטי זכתה במכרז בהרצליה ותוכנית פינוי־בינוי ביקנעם עילית אושרה להפקדה ● חדשות השבוע בנדל"ן