גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

התאגיד סימן יעד: לשלב ברייטינג גם את נתוני הרדיו

נתוני הרייטינג של תאגיד השידור בטלוויזיה אינם מזהירים, אך ב"כאן" מסבירים זאת בכך שחלק ניכר מהצפייה נעשה באמצעות הדיגיטל ● כעת, עם פרישתו מוועדת המדרוג והכוונות לבצע מדידה "אחודה", בתאגיד מבקשים לקחת את הנושא צעד קדימה ולשלב במדידה גם את החשיפה לתכני הרדיו

אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור / צילום: דן חיימוביץ'
אלדד קובלנץ, מנכ"ל תאגיד השידור / צילום: דן חיימוביץ'

בתחילת השבוע פקע המועד שהוקצה לחברות מחקר וטכנולוגיה להציע הצעות לתאגיד השידור הציבורי "כאן" על האפשרויות המצויות בשוק לצורך ביצוע מדידה אחודה של תכני התאגיד. המונח "מדידה אחודה" פרץ לשוק המדיה הישראלי כשוועדת המדרוג ערכה לפני חודשים ספורים מכרז לצורך בחירת חברה שתבצע מדידה של צפייה בתוכן וידאו בטלוויזיה ובדיגיטל. אך מסתבר כי בתאגיד מבקשים לקחת את הנושא צעד קדימה ולשלב במדידה גם את החשיפה לתכני הרדיו.

לפני כשבועיים פרסם התאגיד פנייה מוקדמת לקבלת מידע (RFI) בעניין מדידה אחודה, בה צוין כי התאגיד מבקש לבדוק את היכולות הקיימות בשוק וללמוד מספקים מתמחים מהם טכנולוגיות המדידה הקיימות לביצוע מדידה אחודה - לרבות אופן ניהול פאנל צרכני מדיה. "הפנייה נועדה לצורך קבלת מידע בלבד, ובעקבות כך ישקול התאגיד את המשך פעולותיו בהתאם לשיקולים מקצועיים עניינים", נכתב בפרסום. 

המהלך של התאגיד מעורר עניין בחברות טכנולוגיה שפנו והציעו הצעות. ל"גלובס" נודע כי בין החברות נמנית נילסן ישראל (שלא זכתה במכרז ועדת המדרוג), שחברה לצורך זה ל-MRL - חברת טכנולוגיה המספקת שירותי מדידה בדיגיטל לחברות בינלאומיות כמו גוגל ורנטר. MRL פיתחה אפליקציה ש"מתלבשת" על הטלפון הנייד והופכת אותו למעין פיפל מיטר. השימוש באפליקציה אמור לפשט את שאיבת הנתונים והוזיל את עלות הקמת פאנל הצרכנים ממנו מתבצעת המדידה. עוד נודע ל"גלובס" כי גורם נוסף שביקש לחבור ל-MRL לצורך הפרויקט של התאגיד הוא יפעת בקרת פרסום.

מדידת הצפייה בטלוויזיה (רייטינג) הייתה עד עתה נחלתה של ועדת המדרוג בלבד - גוף בלתי תלוי שפעילותו ממומנת על-ידי הגופים המשדרים, איגוד המפרסמים והפרסומאים והרשות השנייה. נתוני הרייטינג שמספקת הוועדה הם הבסיס למכירת הפרסום של הערוצים המסחריים. עם השינויים בשוק והתרחבות צריכת התכנים בדיגיטל הבינו בוועדה כי צריך לייצר מדידה אחת שאוספת את העיניים הצופות מכלל המסכים, ולכן יצאו למכרז לבחירת ספק למדידה האחודה. בעולם יש מעט מאוד חברות העוסקות בכך באופן מהימן, ובארץ התמודדו על הפרויקט רק נילסן וקנטר, שזכתה בסופו של דבר.

נתוני הרייטינג של התאגיד בטלוויזיה אינם מזהירים, אך לטענתם חלק ניכר של הצפייה בהם נעשה באמצעות הדיגיטל. על-פי גורמים בארגון, מאחר שמדובר בגוף ציבורי הממומן מתקציב ציבורי ולא מתקיים מפרסום, המידע שהוא מבקש לעצמו עוסק בעיקר בכמות הפגישות שיש לאזרח עם כלל התכנים שהתאגיד מציע, ולא מסתפק בדיגיטל ובטלוויזיה בלבד.

הביקורת: "מהלך יקר וחסר תועלת מכסף ציבורי"

המהלך שמוביל התאגיד זוכה לביקורת רבה מטעם גורמים במדיה וחברות המדיה. לטענתם, מדובר במהלך יקר וחסר תועלת שעשוי להביא לבזבוז כסף ציבורי.

כיום משלם התאגיד לוועדת המדרוג כ-1.2 מיליון שקל לשנה. היסטורית, התשלום של גוף השידור הציבורי נמוך יותר משל האחרים - בבעלותו יחידה אחת מוועדת המדרוג, לעומת שתיים שמחזיקים הערוצים המסחריים. ברור מאליו שכדי לקבל נתונים ראויים ישלם התאגיד הרבה יותר ממה שהוא משלם כיום, כי הוא יצטרך לממן לבד את מה שממנים כיום מספר גופים יחד. אז אולי התאגיד לא ייאלץ לשלם את מלוא הסכום, ותימצא אופציה תפעולית שתוזיל את הנתונים חלקית, אבל זה בוודאי יהיה יקר משמעותית ממה שמששלם התאגיד כיום - במיליונים רבים.

לדברי בכיר בתעשייה, "ועדת המדרוג משקיעה מיליון שקל בשנה רק על סקר הכינון (סקר שבודק מאפיינים דמוגרפיים כמו השכלה, הכנסה, מגזר וכדומה של כ-4,500 בתי-אב) כדי ליצור מדגם מייצג של תושבי מדינת ישראל, זאת על-מנת שהנתונים ותוצאות הפאנל יהיו מייצגים. לבצע מדידה ללא מדגם מייצג זאת לא בעיה. בשביל ליצור מדגם מייצג צריך לבצע מחקר מעמיק". לדבריו, כיום התאגיד משלם כ-1.2 מיליון שקל בשנה, שזה כ-10% מהעלות. "כדי לעשות את זה התאגיד ישלם פי עשרה - אלא אם כן ימצאו פתרון שהוא חלטורה".

בצד ייקור עלויות המדידה קיימת גם סכנה של פגיעה בהכנסות מפרסום. כאמור, כל השוק מתבסס על נתוני הרייטינג של ועדת המדרוג. בכל חברות המדיה שרוכשות את זמן הפרסום, הנתונים נכנסים לאותה מערכת תכנון (אינסטאר), ומתוכה גוזרים את הכיסוי (האופן שבו מתפזר הקמפיין). למשל: אם מחפשים את קהל היעד למכונית מסוימת, ויעד המפרסם הוא חמש חשיפות של המסר הפרסומי, המערכת מאפשרת לחשב איך לחלק את הכסף בין בעלות הרישיון כדי שכך יקרה. זה מתאפשר כי "השפה" של הנתונים היא אחת, והם מגיעים מאותו בית.

בחברות המדיה מסבירים כי אם התאגיד ייצא מהמערכת, ואפילו אם הנתונים שיסופקו על-ידו יהיו ראויים, החברות יתקשו להשתמש בהם. ומאחר שממילא נתוני הצפייה בתכני הטלוויזיה של התאגיד נמוכים, וקיימות מגבלות קשות על האופן בו מותר לפרסם שם - סביר שיעדיפו לוותר על הפרסום לגמרי.

בתאגיד, כך נראה, מודעים לאפשרות הפגיעה בפרסום - אם כי כנראה לא מייחסים לו חשיבות רבה: היקף הפרסום שמשווק התאגיד באמצעות טרגט מרקט (בעלת הזיכיון לשיווק הפרסום של תכני התאגיד) עומד על כ-100 מיליון שקל בשנה. מתוכם רק כ-15 מיליון שקל מפרסום בטלוויזיה, והיתרה מפרסום בתחנות הרדיו של התאגיד.

כך או כך, בשבועות האחרונים נפגשה עירית שרמן, סמנכ"ל שירות ומכירות בתאגיד, עם חלק מחברות המדיה כדי לבדוק מה עמדתם לגבי סוגיית המדידה העצמאית. העמדה שהוצגה בפניה הייתה חד-משמעית: התנגדות מוחלטת לכל נתון שאי-אפשר לשלב בתוך תוכנות המדיה בהן עושות כיום החברות שימוש.

אחד מהפתרונות: להישאר בוועדת המדרוג

לעומת הביצועים השנויים במחלוקת של הטלוויזיה, תחנות הרדיו של תאגיד השידור דווקא זוכות להצלחה. אולם בשוק אין כיום מדידה מסודרת של אחוזי האזנה, והשוק כולו נסמך על סקר ה-TGI שמתפרסם אחת לחצי שנה. לתאגיד יש באופן טבעי אינטרס לשפר את איכות המדידה - בעיקר כדי לשקף הצלחה, ופחות כדי לנצל זאת מבחינה מסחרית.

ועדת המדרוג איננה מודדת האזנה לרדיו, אך נראה כי יש פתרונות המאפשרים לעשות זאת גם באמצעותה: "הפאנל הרגיל של טלוויזיה, העומד על כ-2,300 בתי-אב, לא מספיק למדידה מדויקת בגלל הרדיו האזורי שמצריך תאים סטטיסטיים גדולים יותר, ולכן צריך להגדיל את הפאנל - זה עולה כסף והרבה. לכן אחד מהפתרונות הוא להישאר בוועדת המדרוג ולשלם את המחיר הנמוך שמשלם התאגיד על המדידה האחודה לטלוויזיה ודיגיטל שתיכנס בינואר לתוקף, ובנוסף לשאת בעלויות הגדלת הפאנל הנדרש לצורך המדידה של הרדיו. זה לא מעט כסף אבל בוודאי לא יקר כמו לממן את מלוא המדידה לבד", אומר הבכיר. 

באשר לנתוני הצפייה בדיגיטל, התאגיד ממילא יתקשה למדוד אותם כראוי. עיקר תכני הווידאו של התאגיד משודרים ביוטיוב שבבעלות גוגל, והאחרון לא מאפשר לאף גורם חיצוני לבצע מדידה על הפלטפורמה שלהם. כך שהבעיה שניצבת בפני התאגיד לקבל מספר אחוד של טלוויזיה ודיגיטל תעמוד בעינה בכל צורת מדידה שלא תתבצע כל עוד התכנים שלהם שם.

על-פי בכיר בחברות המדיה, השאלה היא האם הנתונים שהתאגיד יציג באופן עצמאי מצדיקים את מיליוני השקלים שנדרשים כדי להשיג אותם. "הם הולכים להפסיד עשרות מיליונים של כסף ציבורי יקר ובלי שום סיבה אמיתית". בינתיים, עד סוף 2019 התאגיד הוא חלק מוועדת המדרוג, אבל להמשך כבר נחתם הסכם מייסדים חדש, והתאגיד איננו חלק ממנו. 

"עדיין לא הגענו לנקודת האל-חזור", אומר הבכיר, "אבל אם בתאגיד ירצו לחזור אחרי שתתחיל המדידה החדשה, סביר שהם כבר לא יוכלו להחזיק רק יחידה אחת, והם יתבקשו ליישר קו עם קשת ורשת ולשלם יותר". 

עוד כתבות

תצוגת הטסלה המעופפת בטקסס / צילום: Reuters

מקדמה של 176 אלף שקל: התנאים להגעת הטסלה המעופפת לישראל

הצגת הרודסטר של טסלה, כשהיא מתהפכת 180 מעלות באוויר, היממה את העולם ● מה תהיה העלות של הגרסה המתקדמת ביותר, הקשיים ברגולציה, ואיך ניתן להזמין את הרכב כבר מעכשיו?

אנליסטים מסמנים את האג''ח הקונצרניות בארה''ב / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (באמצעות Gemini)

הזדמנות של "פעם בדור"? אנליסטים מסמנים את האג"ח הקונצרניות בארה"ב

על רקע העלייה החדה בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב, בנקי השקעות בולטים כמו ג'יי. פי. מורגן, גולדמן זאקס ו-UBS רואים באיגרות החוב הזדמנות - במיוחד בעבור מי שמוטרד מחשיפת יתר לתחום ה-AI ● גם הכלכלן הראשי של מיטב כתב בשבוע שעבר כי "אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה נראות אטקרטיביות כחלופה למניות"

אוטובוס של חברת תנופה / צילום: ''תחבורה בדרך שלנו''

דן חתמה על הסכם לרכישת חברת תנופה בכ-150 מיליון שקל

דן ותנופה הודיעו לרשות הארצית לתחבורה ציבורית כי העסקה נסגרה באופן רשמי ● עפ"י המסתמן, דן תקבל את המכרזים של תנופה בפרוזדור ירושלים ובשומרון, לרבות האוטובוסים והנהגים שלה ● ברשות הארצית לתחבורה ציבורית מתכוונים לחייב את דן לקנות 100 אוטובוסים חדשים

המחאות בצרפת, היום / צילום: Reuters

צרפת בוערת: רבבות יצאו לרחובות, מפגינים הסתערו על בניין העירייה במרסיי

עשרות אלפי מפגינים יצאו לרחובות צרפת, ובערים הגדולות נרשמו עימותים קשים עם המשטרה, הצתות והשחתת רכוש ● במרסיי פרצו מפגינים לבניין העירייה, ניפצו דלתות זכוכית והשחיתו את המקום, ובפריז השתמשה המשטרה בגז מדמיע לפיזור המוחים ● המחאה, שהחלה בדרישה להגדיל את ההשקעה בחינוך, מתרחבת על רקע כוונת הממשלה לקצץ יותר מ-40 מיליארד אירו בתקציב

מלון גלי כנרת / צילום: יח''צ - רוני בלחסן

ניצחון לישראל קנדה: ביה"ד קבע כי רשות המסים חרגה מסמכותה כששללה פיצוי ממלון גלי כנרת

בית הדין לענייני פיצוי נזק עקיף קיבל את הערר של חברת ישראל קנדה וקבע כי רשות המסים חרגה מסמכותה כאשר שללה מהחברה את הזכאות לפיצוי בגין נזקי מלחמת "חרבות ברזל"

מערכת הלייזר אור איתן / צילום: דובר צה''ל

בשווי של יותר ממיליארד שקל: יצרנית הלייזר של "אור איתן" בדרך לבורסה בת"א

סיון טכנולוגיות, יצרנית מערכות הלייזרים שעומדת מאחורי מערכת ההגנה שנמסרה לאחרונה לצה"ל, מקדמת הנפקה ראשונית בבורסה בת"א לפי שווי של 1.2-1.8 מיליארד שקל ● המהלך צפוי להציף ערך לבעלי המניות, בהם המייסד ד"ר אייל שקל, גופי השקעה אמריקאים ואלביט

אוטובוס של חברת תנופה / צילום: ''תחבורה בדרך שלנו''

דן קונה את חברת האוטובוסים המושמצת. מה היא תקבל תמורת 150 מיליון שקל?

חברת האוטובוסים תנופה קיבלה הכי הרבה תלונות במדד הבקרה של משרד התחבורה ועמדה בפני אולטימטום: מכירה או סנקציות ● לאחר שמטרופולין הסתמנה כרוכשת, דן הודיעה על סגירת העסקה ● לגלובס נודע כי במסגרת העסקה, דן תיאלץ לרכוש כ־100 אוטובוסים חדשים

משכנתא / איור: Shutterstock

למרות חגי תשרי: היקף המשכנאות בספטמבר - 8.66 מיליארד שקל

היקף המשכנתאות באוקטובר צפוי לעלות, בין היתר בשל בקשות שהטיפול בהן נדחה בעקבות החגים ● עלייה של 12% בהיקף המשכנתאות לדיור נרשמה מתחילת השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והיקפן הכולל הגיע ל-88.3 מיליארד שקל ● הלוואות הבלון והבולט ממשיכות לרדת באיטיות ומהוות כ-13% מסך המשכנתאות

מליאת הכנסת, 1.7 / צילום: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ''ץ

הממשלה אישרה: קיצוץ רוחבי של 2.6 מיליארד שקל עבור רכש ביטחוני

הסכום מיועד לרכש ביטחוני שלא פורט, ויעשה בעיקר מתקציבי משרד התחבורה, המשרד לביטחון לאומי ומשרד החינוך ● בשבוע שעבר אושר קיצוץ של מיליארד שקל מתקציבי החברה הערבית למען רכישת 12 מסוקי אפאצ'י

מטוס של אוסטריאן איירליינס / צילום: Shutterstock

מטוס שהמריא מישראל לווינה נחת בבולגריה בשל דיווח על חפץ חשוד

מטוס של אוסטריאן איירליינס שהמריא מישראל לווינה נחת בבולגריה בשל דיווח על חפץ חשוד ● עדויות מאיראן: "כולם יודעים שהמלחמה בדרך"; אזרחים איראנים מספרים על פינוי בסיסים ונשק, צווי התייצבות לאנשי הבסיג' ועלייה בהוצאות להורג ● האזרחים מקווים שמלחמה תכין את הקרקע לחידוש המחאה: "כשתיווצר ההזדמנות נשלח את משמרות המהפכה לגיהינום" ● צה"ל הקים פלוגת מג"ב שתעסוק בטיפול ומניעה של אירועי פשיעה לאומנית ● עדכונים שוטפים

אתר של המטרו. בנת''ע מעריכים כי ב־2030 יתחילו העבודות המסיביות / צילום: הלית ינאי־לויזון

עבודות המטרו הגיעו לאזור שלכם? תיפרדו מהשטח לעשור הקרוב

פרויקט הענק של נת"ע החל לנוע בהשקעה של מיליארד שקל בהעתקת תשתיות ● מה כוללים שלבי אינפרא 1 ואינפרא 2, ומתי יחלו עבודות הכרייה האמיתיות? ● גלובס עושה סדר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה״ב דונלד טראמפ בבית הלבן, ארכיון / צילום: מעיין טואף / לע״מ

טראמפ מביע תמיכה בנתניהו: "אם לישראל יהיה מנהיג אחר אמריקה תצטרך לבצע את העבודה בעצמה"

אחרי שבמשך שבועות ארוכים נמנע הנשיא מלהביע תמיכה באחד המועמדים - פרסם הנשיא פוסט תמיכה ברה"מ ● הוא מציין את הפעולות של נתניהו נגד איראן: "אם לישראל יהיה מנהיג אחר - אמריקה תצטרך לעשות את העבודה בעצמה" ● הוא מכנה אותו "אמיץ" ו"מבריק": "זה השותף שארה"ב דורשת" ● נתניהו הודה לו "על התמיכה והעבודה המשותפת"

ג'ון פולסון / צילום: Reuters, Brendan McDermid

״סולידריות עם ישראל״: המיליארדר ג׳ון פולסון מכריז על תרומת ענק לאוניברסיטה העברית

פולסון, שהונו מוערך ב-11.2 מיליארד דולר, התפרסם בזכות הימור נגד שוק המשכנתאות האמריקאי שהניב לו מיליארדים ערב המשבר הפיננסי של 2008 ● התרומה, בהיקף של 250 מיליון דולר, תשמש להקמת פקולטה להנדסה ולקידום מחקר רפואי וטיפול בטראומה ● כהוקרה, קמפוס הר הצופים ייקרא על שמו ועל שם בת זוגו

מהדורת חדשות 12 ביום חמישי האחרון / צילום: צילום מסך מאתר N12

כמה רייטינג השיגה מהדורת חדשות 12? בוועדת המדרוג ידונו בנושא

המהדורה המרכזית של חדשות 12 צנחה ביום חמישי האחרון לרייטינג של 9.8% - אלא שבבוקר שלמחרת החליטה קשת 12 להפיץ לכלי התקשורת נתון גבוה יותר: 10.6% ● הסיבה: המהדורה פוצלה באופן חריג ברישומי הצפייה לשני מקטעים נפרדים ● המהלך עורר תרעומת בקרב הערוצים המתחרים, והנושא הגיע לפתחה של ועדת המדרוג ● אירועים ומינויים

חוות שרתים (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

רשות החשמל קבעה: אלו המגבלות שיוטלו על חוות שרתים

מליאת רשות החשמל קבעה כי כל חוות שרתים חדשה תוגבל ל־200 מגה־וואט, בעוד שסך החיבורים לענף יוגבל ל־1,300 מגה־וואט ● הקריטריונים לחלוקה גיאוגרפית ולהעדפת יזמים עם ייצור עצמי ייקבעו בהמשך בשימוע ציבורי

האוניברסיטה העברית בירושלים / צילום: Shutterstock

הגשות בכתב יד ושחזור העבודה בעל־פה: בכירי האקדמיה מול מהפכת ה־AI

איך משכנעים סטודנטים ללמוד, בעולם שבו לחיצת כפתור נותנת את התשובה לכל מבחן? ● מרצים בכירים שמתמודדים עם האתגר מודים כי אין לאוניברסיטאות תוכנית אחידה, וכל מרצה מתמודד לבד

יצחק פרנק

מנכ"ל קבוצת ברן הודיע על כוונתו לסיים את תפקידו

מנכ"ל חברת ברן, יצחק פרנק, הודיע על כוונתו לסיים את תפקידו ● פרנק מילא תפקידים שונים בחברה וכיהן בחמש השנים האחרונות בתפקיד המנכ"ל

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

מנכ"ל לאומי נגד חיוב לשלם ריבית על העו"ש: "אי הזמינות של הכסף שווה כסף"

בפוסט מפורט ברשת X, מנכ"ל בנק לאומי מתייצב נגד הדרישה לחייב את המערכת הבנקאית בתשלום ריבית גורפת על יתרות העו"ש ● פרידמן: "הכסף בעו"ש זמין ללקוח בלחיצת כפתור, ואי-הזמינות של הכסף בפיקדון היא זו ששווה כסף" ● ההפתעה של הדיון: בוט הבינה המלאכותית Grok מגיח בתגובות עם עקיצה על התחרות מעבר לפינה מצד בנק 'אש'

צוות OpenWeb

עובדי חד-הקרן אופן ווב דורשים: שלמו לנו שכר מקופת החברה או פרקו את החברה

יותר מ-40 מתוך 55 עובדי אופן ווב בישראל דורשים לקבל את שכרם ואת זכויותיהם הסוציאליות מקופת החברה - אחרת יפעלו לפירוקה ● החברה, שבעבר הוערכה בכ-1.3 מיליארד דולר, נקלעה לחובות של 177 מיליון שקל, על רקע ירידה חדה בהכנסות וסכסוך עם קרן החוב ליקווידיטי

באמבל / צילום: Shutterstock

עסקת הענק שמלמדת על השווי האמיתי של אפליקציות השידוכים

אפליקציית ההיכרויות באמבל מודיעה השבוע על הסכם למכירתה בעסקה של כ-1.3 מיליארד דולר, דווקא בתקופה בה הכנסותיה ירדו בכ-15%, ושוויה רחוק מהימים בהם נסחרה לפי שווי של מיליארדים ● הדיווחים על העסקה הציתו זינוק של יותר מ-130% ● אז מה רואים הרוכשים שכולנו אולי מפספסים?