גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל דואר ישראל: "את הבגדים שאני לובש הזמנתי באינטרנט"

כך אמר הבוקר דני גולדשטיין, מנכ"ל דואר ישראל, בכנס "עושים שוק" של "גלובס" בנושא E-commerce ● גולדשטיין התייחס בדבריו לצמיחת האי-קומרס, לפטור ממע"מ על הקניות באינטרנט ולכניסתה של אמזון לישראל

מנכ"ל דואר ישראל דני גולדשטיין בכנס "עושים שוק" / צילום: איל יצהר, גלובס
מנכ"ל דואר ישראל דני גולדשטיין בכנס "עושים שוק" / צילום: איל יצהר, גלובס

דני גולדשטיין, מנכ"ל דואר ישראל, התראיין הבוקר (א') לשני מוזס, כתבת הקמעונאות של "גלובס", בכנס "עושים שוק" של "גלובס" בנושא E-commerce. הוא התייחס להרגלי הזמנות האונליין של הישראלים, לצמיחת האי-קומרס ולכניסתה של אמזון לישראל. 

"עולם הסחר האלקטרוני מתפתח בקצב מדהים. המגמה העולמית מטורפת והאי-קומרס הוא אחד הנושאים הנמצאים בצמיחה", אמר גולדשטיין במהלך השיחה. "בארבע השנים האחרונות נעשתה השקעה גדולה בענף, בו אנו אחראים על 90% מהפעילות בשוק. השקענו מאות מיליוני שקלים במערכות שינוע ומסירה. כל המהלכים שנעשו הניעו את הציבור להעז ולהזמין מוצרים באמצעות הדואר, ולא מדובר רק בגאדג'טים, אלא במוצרים לבית, ויטמינים וביגוד.

"לא רק המחאה החברתית ויוקר המחיה הניעו את הציבור להגיע לנקודה הזו. העולם משתכלל, ונוצר שילוב שמרים את הכול: מהירות הגלישה, הרשתות החברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם שמנגישות את המידע, פלטפורמות כמו אמזון ועלי אקספרס - כל אלה מטרגטים את הצרכים שלנו ויודעים מה הטעם של כל אחד מאיתנו.

"אתם לא יודעים איזה שטויות מזמינים. הביגוד וההנעלה תופסים 30% מהפעילות; אלקטרוניקה, קוסמטיקה וויטמינים - הכול מוזמן בכמויות גדולות מאוד. מדובר לא רק במאמץ ישראלי אם כי במערך עולמי, לוגיסטיקה של מטוסים ושל הגנת מידע, וככל שזה ישתכלל ויתרחב, ככל שיכולת האתרים תהיה יותר טובה במשלוח הדברים, הזמן וחוויית הלקוח עד למסירה עצמה - כך הקפיצה תהיה יותר גדולה. אישית, אני לובש בגדים שהזמנתי באינטרנט, מכיוון שהם עולים לי חצי ממה שדורשים בישראל.

"עד שנת 2010 שוק האונליין בישראל דשדש. כהגעתי לדואר בשנת 2015 והתחלתי להסתכל קדימה, לאן עתיד הדואר ללכת, ראינו שהאי-קומרס זה אחד התחומים היותר מתפתחים. ב-2010 היו 19 מיליון חבילות, מ-2010 ל-2014 נרשמה קפיצה של פי שניים, ומאז עד שנת 2019 שוב רשמנו קפיצה של פי שניים.

"גם המשקלים קפצו פי שניים. בארבע השנים האחרונות נעשתה השקעה מאוד גדולה בענף הזה. השקענו מאות מליוני שקלים במרכזי מיון, מערכות ושיטות מסירה. יש לנו הרבה מה לשפר, אבל כל המהלכים שנעשו הביאו את הציבור לכך שהוא יותר מעז לבצע הזמנות בכל קטגוריה שהיא. פתאום אנחנו רואים חבילות ממש גדולות, שמחייבות אותנו לעשות שינוי גם באופן המסירה ובטיפול בחבילה. היכולת לעקוב אחרי החבילה, והעובדה שהיא יכולה לפעמים להגיע בתוך ארבעה ימים מרגע הקנייה, הופכת את הנושא הזה למתפתח".

מוקדם יותר דיברת על העובדה שנפתחות עוד קטגוריות. היום מזמינים סוגים רבים יותר של מוצרים.

"זה התחיל בגאדג'טים, עבר לביגוד והנעלה ומתחיל לנוע לכיוון אלקטרוניקה, ויטמינים וקוסמטיקה. הציבור סומך על הזמנת מוצרי בריאות אונליין, אז הקטגוריה הזו מתחילה להתרחב. זה קורה לאט-לאט, לא בבת-אחת. הזמנת מזון היא מאתגרת - מזון הוא פג-תוקף. מדובר במערך עולמי של לוגיסטיקה ומערכות מידע, שככל שהוא ישתכלל וישתפר, ככל שהטכנולוגיה תהיה טובה יותר ותאפשר גם חוויית לקוח טובה יותר - אז הקפיצה תהיה גדולה יותר".

אמזון מקצרת את טווחי המשלוח. עד כמה אתה רואה את העניין הזה מגיע לישראל? משלוח בתוך יום, יומיים, שעתיים.

"בלי להתייחס לאמזון, אני רואה איך הדברים משתנים. העולם הזה תחרותי, ומי שקובע זה הלקוח. כל פלטפורמה, כמו כל גורם מסחרי, רוצה להגדיל את הפעילות. הם מנסים גם הורדת מחירים, גם הכנסת קטגוריות נוספות. זה למעשה קניון ענק שיש בו הכול. את רואה ממש מולך את כל העולם פרוס, ויכולה להביא אותו לפה בתוך כמה ימים ושעות. אני בטוח שזה יקרה, אני לא יודע בתוך כמה זמן".

חשפנו לאחרונה ב"גלובס" שלדואר ישראל יש שיתוף-פעולה בהפצה עם אמזון. זו הייתה בשורה שהפתיעה את השוק. אתם בזמנו העדפתם שלא להגיב לדבר הזה, אבל אם אני מבינה נכון, זה כבר קורה בשטח.

"צר לי לאכזב אתכם, אנחנו לא מתייחסים להסכמים מסחריים. זה לא צריך להפתיע את השוק. דואר ישראל עשה צעדים דרמטיים בשנים האחרונות. כל שבוע אצלנו זה חג קניות. בסופי שבוע אנחנו מקבלים 150 טון חבילות, שאנחנו מוסרים ללקוחות בתוך יום-יומיים. אנחנו עובדים במספרים של 400 אלף עד מיליון חבילות ביום.

"יש לנו במה להשתפר, לעולם השירות אין סוף. אבל יש לנו 1,300 נקודות מסירה בישראל - לרבות 600 נקודות מכירה בעסקים. יש לנו שיתוף-פעולה עם פז על לוקרים, יש לנו שיתוף-פעולה עם GETT על משלוח. אנחנו אחרי השקעה מאוד גדולה בחוויית לקוח ובכלים טכנולוגיים, אבל על הסכמים מסחריים לא נדבר".

הממשלה הבאה, כך אני מניחה, תעסוק בעניין הפטור ממע"מ, והנושא יחזור לשולחן. הנושא הזה מעסיק מאוד את הצרכנים. מובן שאנחנו נהנים מהעובדה שאנחנו מקבלים מוצרים במחירים נוחים עוד יותר בגלל הפטור של ה-75 דולר. האם שינוי כזה יכול להשפיע על היקפי החבילות שאתם קולטים? או שהציבור מכור לאונליין, והוא פשוט ימשיך לשלם את המע"מ?

"אם אני לוקח את המודלים העולמיים ומסתכל על מה שקורה בעולם - יש מודלים כמו ישראל, יש מקומות שבהם אין פטור, ומקומות עם פטור גבוה יותר. בסופו של דבר, מה שרלוונטי זה התחרות. זה שהמע"מ יורד או עולה - הפלטפורמות העולמיות יודעות איך להתמודד עם זה. בסופו של דבר הלקוח צריך לקבל את הערך המוסף של המגוון, האמינות, המחיר.

"אני לא מאמין שעליית המס תשנה משהו, אבל זה בין הממשלה לאזרחים. אנחנו לא שחקנים בפעילות הזו. בתור מישהו שמכיר את העולם הזה - אני חושב שהעולם התחרותי הוא שילוב של הרבה דברים, ולא עניין המס".

עד כמה אתם מצליחים להתמודד עם התורים של ההמונים שמגיעים לאסוף את החבילות?

"עצם העובדה שפתחנו עוד 650 נקודות, זה מקצר את התורים. מצד שני, אפשר להזמין בכל יחידות הדואר תור. כל מי שמגיע עם תור מוזמן, נכנס מיידית לקבלת שירות. מעבר לזה, פיתחנו מעין 'רמזור'. גם אם לא הזמנתם תור - אתם יכולים לראות באונליין אם יש עומס בסניף שלכם או לא. אם אתם רואים 'רמזור אדום' - אתם יכולים לחכות שהלחץ ירד. נתנו את כל הכלים כדי לאפשר חוויית לקוח טובה".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר