גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפחת גינדי יוצאת מהאופנה: במו"מ מתקדם למכירת חלקה בקניון TLV למוטי בן משה

בן משה מחזיק כיום במחצית ממניות הקניון המדשדש באמצעות רבוע כחול נדל"ן ● מכירת חלקה של משפחת גינדי, המחזיקה במחצית השנייה של הקניון ופרויקט המגורים הצמוד לו, צפויה להחזיר לידיה הלוואות בעלים של מאות מיליוני שקלים ● הבנקים המממנים כבר אישרו את העסקה

קניון גינדי TLV בתל-אביב / צילום: כדיה לוי
קניון גינדי TLV בתל-אביב / צילום: כדיה לוי

קצת יותר משנתיים וחצי לאחר שנפתח, תקופה שהתאפיינה בקשיים עסקיים לצד מחלוקות בין בעליו, עשוי קניון האופנה TLV שבמרכז תל-אביב לעבור בקרוב לבעלות המלאה של חברת רבוע כחול נדל"ן , שבשליטת מוטי בן משה. ל"גלובס" נודע כי בן משה מנהל מגעים מתקדמים לעסקה שבה תרכוש רבוע כחול נדל"ן, המחזיקה ב-50% ממניות הקניון ופרויקט המגורים הצמוד לו, את המחצית השנייה של הנכסים הללו מידי שותפיו - שתי חברות פרטיות בבעלות משפחת גינדי.

ככל הידוע, הבנקים המממנים את הקניון נתנו את הסכמתם לעסקה שכזו. עם זאת, מגעים קודמים שניהלו הגינדים בשנים האחרונות למכירת חלקם בקניון הסתיימו בלא כלום, בין היתר על רקע חילוקי דעות ביניהם. העסקה, אם תצא לפועל, צפויה להשיב לידי המוכרים הלוואות בעלים של מאות מיליוני שקלים שהעמידו לטובת הקניון ופרויקט המגורים הצמוד.

דובר החברות משה ויגאל גינדי וגינדי השקעות (המחזיקות ב-25% ממניות חברת הקניון כל אחת) מסר היום (ד') בתגובה כי "מעת לעת אנו מקבלים הצעות למכור את החזקותינו בקניון TLV, הנמצא בצמיחה גדולה. אנו תמיד בוחנים כל הצעה לגופה. בשלב זה אין לנו מה לדווח בנושא. בגינדי מציינים את שיתוף-הפעולה הפורה עם מוטי בן משה".

מרבוע כחול נדל"ן נמסר בתגובה כי החברה "מברכת על שיתוף-הפעולה הפורה עם משפחת גינדי, ויש לה אמון מלא בקניון ובנכסים המשותפים. רבוע כחול נדל"ן מאמינה מאוד בקניון TLV שתוצאותיו משתפרות בהתמדה, כמו גם בנכסים המשותפים בחברה האחות מגדלי לב תל-אביב (חברת המגורים). לפיכך, ככל שמשפחת גינדי תבקש למכור את חלקה בנכסים המשותפים, רבוע כחול נדל"ן תבחן לגופן את ההצעות".

התחייבויות של כ-1.5 מיליארד שקל

קניון TLV Fashion Mall הוקם במשולש הרחובות קרליבך, החשמונאים ומנחם בגין (מתחם השוק הסיטונאי) בתל-אביב, והוא כולל שטחי מסחר בהיקף של כ-32.5 אלף מ"ר. הקניון נפתח לציבור במרץ 2017 לתקופת הרצה, והפתיחה הרשמית נעשתה בספטמבר אותה שנה.

פתיחת הקניון לוותה כאמור בקשיים עסקיים ובתנועה דלה של קונים ומבקרים, שאילצו את היזמים להגדיל את הוצאות השיווק שלו ופגעו בתוצאותיו התפעוליות. הללו נוספו להוצאות המימון הכבדות שרובצות על הקניון, שהקמתו מומנה בעיקר מהלוואת ענק של 1.1 מיליארד שקל שהעמידו הבנקים הפועלים ומזרחי טפחות.

נכון לסוף חודש יוני רובצות על חברת הקניון התחייבויות, עיקרן לזמן ארוך, של כ-1.5 מיליארד שקל, מהן כ-900 מיליון שקל לבנקים הפועלים ומזרחי טפחות, שמימנו את פרויקט השוק הסיטונאי כולו. יתרת החוב ברובה היא לבעלי המניות בחברת הקניון, שהעמידו לה הלוואות בעלים והזרמות הון בהיקף המגיע כיום לכחצי מיליארד שקל. במסגרת הסכם מימון חדש שנחתם אשתקד, הסכימו הבנקים להאריך את מועד פירעון ההלוואה שהעמידו להקמת הקניון וכן ויתרן על הפרות מסוימות בתנאי ההלוואה. בתמורה, הקטינו בעלי הקניון את היקף ההלוואה לבנקים בכ-200 מיליון שקל.

ככל הידוע, סך הלוואות הבעלים לקניון ולפרויקט המגורים הצמוד עומדות על כ-800 מיליון שקל, מהן 450 מיליון שקל חלקה של רבוע נדל"ן. דרישתה של זו האחרונה להשוואת היקף ההלוואות עשויה להיות טריגר למכירת מניות החברות של משפחת גינדי.

שיעור תפוסה של 96%

קניון TLV מוחזק כיום, כאמור, בין רבוע כחול נדל"ן של בן משה (50%) וכן בידי חברה פרטית של האחים משה ויגאל גינדי (25%) וגינדי השקעות, חברה בבעלות ילדיו וחתניו של משה (25%). נכון לסוף יוני 2019 נחתמו בקניון הסכמי שכירות ומזכרי הבנות ביחס לשטח של כ-28.4 אלף מ"ר, כאשר שיעור התפוסה בשטחי המסחר בקניון (ללא שטחי המסחר ברחוב הסמוך) עמד בסוף חודש יוני השנה על 96%.

קניון TLV מוחזק על-ידי חברת קניון העיר. מדוחות החברה (המצורפים לאלו של רבוע נדל"ן) עולה כי בסיכום הרבעון השני חלה עלייה של כ-8% בהכנסותיו, שהצטברו ל-25 מיליון שקל (47 מיליון שקל בסיכום המחצית הראשונה של 2019), אולם ערכו ממשיך להישחק. ירידה של כ-31 מיליון שקל בשווי הקניון הובילה את החברה המחזיקה בו לסכם את הרבעון השני בהפסד של 19 מיליון שקל. בסיכום המחצית הראשונה הפסידה חברת הקניון 22 מיליון שקל בעקבות אותה הפחתה, וזאת לאחר הפסד עצום של 109 מיליון שקל שרשמה ב-2018 (ושיקפה בעיקר ירידת שווי של 115 מיליון שקל בנכס).

הערכת השווי של הקניון נוקבת כיום בסכום של 1.62 מיליארד שקל - לאחר הפחתות בהיקף מצטבר של 140 מיליון שקל בשנה וחצי. ברבוע נדל"ן הסבירו כי הערכת השווי המעודכנת "הביאה לידי ביטוי את הגידול מצד אחד בשיעורי התפוסה של השטחים המסחריים ל-87%, ומצד שני, הקטנת דמי השכירות הממוצעים בשטחים המושכרים מ-292 ל-278 שקל למ"ר, בשל תחלופת שוכרים וכניסת שוכרים חדשים, ועדכון אומדנים שונים". אומדנים אלה, לפי החברה, כוללים בעיקר התאמות הנדרשות לצורך השכרת שטחים, הוצאות שיווק ותמיכה בשוכרים.

אשתקד ניהל מוטי בן משה, כמו גם גורמים נוספים, מגעים לרכישת חברת גינדי השקעות, המחזיקה כאמור 25% ממניות קניון TLV, לאחר שזו נקלעה למצוקה תזרימית. למגעים הללו קדמה תקופה של כמה שנים רצופות משברים, שהחלה עם קריסת מרפסות בפרויקט מגדלי דירות שיזמה גינדי השקעות בחדרה, והמשיכה עם חששות לגבי יכולת החזר חוב האג"ח של החברה, על רקע הקשיים שחווה קניון האופנה בו היא שותפה.

בסופו של דבר עסקה למכירת החברה לא יצאה לפועל, וגינדי השקעות הודיעה על פדיון מוקדם (במאי אשתקד) של יתרת חוב האג"ח לציבור (חוב שכנגדו שועבד חלקה בקניון האופנה) בסך של כ-62 מיליון שקל. לאחר השלמת המהלך נמחקה האג"ח מהמסחר בבורסה, והחברה חדלה מלהיות תאגיד מדווח. מוקדם יותר ביצעה גינדי השקעות פדיון מחלקי מוקדם של האג"ח בסכום של כ-45 מיליון שקל, לאחר שנטלה הלוואה מבית ההשקעות ילין לפידות, בהיקף של כ-75 מיליון שקל ובריבית משוקללת גבוהה של כ-10%.

לאחרונה הוגשה תביעה בסך 40 מיליון שקל על-ידי קבוצת האופנה פוקס נגד חברת הקניון, בטענה כי היא גובה מחנויות שפתחו בו רשתות הקבוצה תמורה עודפת של דמי ניהול. לטענת פוקס, בכך מפרה חברת הקניון את ההתחייבויות הקבועות בהסכמי השכירות והניהול שנכרתו בינה לבין פוקס, מכוחן עליה להעניק לחברות הקבוצה השוכרות שטחים בקניון תנאים מסחריים מיטיבים, ובהם הנחה בדמי ניהול בשיעור זהה להנחה הכי גבוהה שהיא מעניקה לשוכרים אחרים בקניון. מקניון TLV נמסר אז בתגובה כי "התביעה שקרית מיסודה ומנוגדת להסכמים החתומים בין הצדדים. אנו נוכיח את הדברים בבית המשפט".

עוד כתבות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?