גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזון של צוקרברג וקידום המסחר המקוון: מה עומד מאחורי שירות התשלומים של פייסבוק?

פייסבוק הודיעה על השקת שירות פייסבוק פיי, שיאפשר בעתיד להעביר כסף במסנג'ר, ווטסאפ ואינסטגרם ● כדי להצליח בכך, פייסבוק תצטרך להתגבר על חששות המשתמשים והרגולטורים

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: ג'ושוע רוברטס, רויטרס
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: ג'ושוע רוברטס, רויטרס

אמש (ג') השיקה פייסבוק שירות תשלומים חדש בשם "פייסבוק פיי", שיאפשר ביצוע רכישות ושליחת תשלומים לחברים דרך כל אפליקציות החברה. פייסבוק אומנם כבר הפעילה מספר שירותים שאפשרו ביצוע תשלומים, אך נכון להיום הם אחראים לחלק קטן מהכנסות החברה. ברבעון השלישי של 2019 פייסבוק רשמה הכנסות של 17.6 מיליארד דולר, אך רק 269 מיליון דולר מתוכן הגיעו מ"תשלומים ועמלות נוספות", וכל השאר מפרסום - מנוע ההכנסות המרכזי של החברה.

השקת השירות החדש הוא צעד נוסף בהתרחבות של החברה לתחומי התשלומים והמסחר המקוון, מתוך ניסיון לגוון את תחומי פעילותה. שירות "פייסבוק פיי" מושק השבוע בארה"ב בלבד, ובשלב הראשון הוא יהפוך לזמין רק בפייסבוק ובמסנג'ר, אך לפי הצהרת החברה, בהמשך הוא יהיה זמין במדינות נוספות וכן דרך אפליקציות וואטסאפ ואינסטגרם, ויאפשר למשתמשים להזין פעם אחת את פרטי כרטיס האשראי, הדביט או הפייפאל שלהם, ובפעמים הבאות לשלם דרכו מבלי צורך להזין את הפרטים מחדש. המשתמשים יוכלו לבחור אם להגדיר את השירות כך שיפעל בחלק מאפליקציות החברה או בכולן.

שירות התשלומים של פייסבוק / צילום: צילום מסך, גלובס

כאמור, לא מדובר בצעד הראשון של פייסבוק בתחום התשלומים. החברה מפעילה מזה מספר שנים שירות בשם "Payments" שעובד עם מסנג'ר בארה"ב בלבד ומאפשר למשתמשים להעביר כספים לחבריהם ללא עמלות דרך כרטיס דביט או פייפאל. בנוסף, החברה מפעילה גרסאת בטא של שירות תשלומים לוואטסאפ בשם "וואטסאפ פיי" מעל שנה וחצי בהודו, השוק הגדול ביותר של וואטסאפ, בו יש מעל 400 מיליון משתמשים. החברה הכריזה כי ל"וואטסאפ פיי" יש כמיליון משתמשים, כך שלשירות היה פונטציאל צמיחה רב, והחברה תכננה להשיק אותו רשמית בהודו בסוף השנה, אך ההשקה מתעכבת נכון לעכשיו בשל אי-עמידה בתנאים רגולטוריים מקומיים.

השירות מתחבר לחזון של צוקרברג

ההתרחבות הנוכחית אינה מפתיעה ומתחברת לחזון של מנכ"ל ומייסד פייסבוק מארק צוקרברג להפוך את אפליקציות החברה למאובטחות ומוצפנות, בין היתר על-מנת לאפשר בהן תשלומים. צוקרברג אמר בעבר כי הוא מאמין ש"להעביר כסף צריך להיות פשוט כמו לשלוח תמונה", ועם השקת השירות החדש, דבורה ליו, סגנית נשיא בפייסבוק למרקטפלייס ולמסחר, אמרה דברים דומים. "'פייסבוק פיי' היא חלק מהפעילות המתמשכת שלנו להפוך את המסחר לנוח, נגיש ובטוח יותר עבור משתמשי האפליקציות שלנו", אמרה ליו לאתר "דה ורג'".

פייסבוק כבר מפעילה היום פעילויות מסחר כמו ה"מרקטפלייס" - פלטפורמה למכירה וקנייה של פריטים יד שנייה בפייסבוק, אפשרויות מסחר באינסטגרם, ורק בסוף השבוע השיקה אפשרות עבור עסקים להציג קטלוגים של הפריטים שלהם למכירה באופן נוח בוואטסאפ. אפשרות תשלומים דרך האפליקציה בוודאי תוכל להתחבר לפיצ'ר החדש ולהקל עוד יותר על מסחר באמצעות וואטסאפ.

פייסבוק פועלת גם לפיתוח מטבע קריפטו וארנק דיגיטלי כחלק מפרויקט ליברה, באמצעותו משתמשים יוכלו להעביר כספים ולבצע תשלומים דרך הפלטפורמה, אך הפרויקט נתקל בביקורת רבה מרגולטורים ומחוקקים בארה"ב ובעולם. בנוסף, חלק גדול מהחברות שהצהירו כי יצטרפו לאיגוד ליברה שמנהל את הפרויקט, הודיעו כי יעזבו אותו, בהן מאסטרקארד, ויזה ופייפאל. פייסבוק מצדה הצהירה כי היא מתנה את השתתפותה בפרויקט בקבלת אישור מכל הרגולטורים הרלוונטיים בארה"ב.

כל עוד העתיד של פרויקט ליברה אינו ודאי, ההשקה של "פייסבוק פיי" מאפשרת לחברה לנסות להיכנס לתחום באופן נרחב בינתיים, גם ללא מטבע משלה. פייסבוק הדגישה כי "פייסבוק פיי" איננו חלק מפרויקט ליברה, ונפרד מהארנק הדיגיטלי שהחברה מפתחת, קליברה.

בנוסף, ההשקה החדשה מהווה צעד נוסף בפעילות החברה לקראת אינטגרציה עתידית בין התשתיות של כלל שירותי פייסבוק. במסגרת האינטגרציה, משתמשים יוכלו לשלוח בחופשיות הודעה דרך כל אחת מאפליקציות החברה, גם למשתמשים באפליקציות אחרות של החברה.

חלק ממבקרי פייסבוק חוששים שמטרת אותה אינטגרציה היא להקשות על פירוק החברה, וכי הפרויקט החדש הוא צעד נוסף שיבצר את הקשרים בין כל שירותי החברה. זאת על רקע של קריאות של פוליטיקאים, בראשם הסנטורית אליזבת' וורן, אחת המתמודדות הדמוקרטיות לנשיאות ארה"ב, לפרק את פייסבוק, וחקירות שמתנהלות נגד פייסבוק - בהן חקירה בתחום ההגבלים העסקיים של רשות הסחר הפדרלית (ה-FTC), ושל 47 תובעים כלליים ממדינות ארה"ב.

פייסבוק מקדימה תרופה למכה

בנוסף לחששות אלה, קיים כמובן החשש בתחום האבטחה והפרטיות בכל הנוגע למידע רגיש כמו פרטי אשראי וחשבון בנק שמשתמשי השירות מתבקשים להזין על-מנת להעביר תשלומים דרך פייסבוק. לפייסבוק יש היסטוריה של דליפות מידע ובעיות אבטחה, ולאחרונה, כשצוקרברג השתתף בשימוע בקונגרס שדן בסיכונים בפרויקט הקריפטו של פייסבוק, הוא נשאל על כך. הוא השיב כי פייסבוק מאחסנת מידע פיננסי בנפרד משאר המידע על משתמשים, וכי מעולם לא דלף מידע מסוג זה מהחברה עד היום.

מאחר שגם משתמשים עלולים להסתייג מלשתף את המידע הרגיש עם החברה בשל אותה היסטוריה, פייסבוק ניסתה להקדים תרופה למכה כשפרסמה פוסט ייעודי בבלוג הרשמי שלה שמתמקד בנושא האבטחה והשמירה על הפרטיות, תחת הכותרת "הפרטיות חשובה: פייסבוק פיי".

בפוסט נכתב כי "כשזה מגיע לתשלומים, אבטחה ופרטיות הם בעלי חשיבות עליונה. לכן אנחנו נוקטים צעדים מיוחדים כדי להגן על המידע שלכם". פייסבוק הצהירה כי פרטי חשבון הבנק וכרטיס האשראי של המשתמשים יוצפנו, כי החברה תריץ בדיקות כדי לזהות ניסיונות הונאה, וכי משתמשים יוכלו להוסיף אמצעי אבטחה נוספים כמו קוד סודי או אמצעי זיהוי ביומטריים מהטלפון הנייד כמו זיהוי פנים וקריאת טביעות אצבע לפני ביצוע כל העברה או רכישה. החברה הצהירה כי "לא תאחסן את המידע הביומטרי", וכי הפעולות שיתבצעו דרך השירות לא ישותפו בפרופיל אלא אם כן המשתמש יבחר בכך.

למרות זאת, פייסבוק ציינה כי המידע על הרכישות שבוצעו בשירות כן יהיה בשימוש כדי לבצע התאמה אישית של התכנים והפרסומות שמשתמשים רואים.

עוד כתבות

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בחברת הדירוג הגדולה מעריכים: מי הכלכלה שתצמח הכי הרבה ב-2026?

המשך צמיחה בשוק המניות האמריקאי ופוטנציאל רווחים למרות תנודתיות, כך צופים בחברת ניהול הנכסים פידליטי ● בסיטי אופטימיים לגבי יציבות הכלכלה העולמית, אך זהירים לגבי התמחור של השוק האמריקאי, וב-S&P צופים צמיחה בהובלת השווקים המתעוררים והאטה בצמיחה בארה"ב ובסין ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד

השנה הטובה של הבורסה / צילום: Shutterstock

שיאניות התשואה וחגיגת משקיעי הריטייל: 5 הערות על השנה ההיסטורית בבורסה

הבורסה לניירות ערך בתל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ומפרסמת את הנתונים של 2025: מחזורי המסחר זינקו, שוק ההנפקות התאושש, ומניות הפיננסים הפכו ללהיט ללא תחרות ● וגם: המשקיעים שהציפו את השוק

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם הירידות החדות ימשיכו גם במסחר היום, ומה יעשו הדואליות?

מימושים חדים וחשש מהסלמה ביטחונית צפויים להמשיך להעיב היום על הבורסה בתל אביב, רגע לפני המעבר לשבוע המסחר החדש ● מניות הארביטראז' ייתנו פוש ירוק מתון בפתיחת המסחר, אך ככל שהירידות יימשכו הן עלולות להשליך על ביצועי 2025 ועל ההנפקות שעל הפרק ● וול סטריט מאותתת על עייפות, הזהב והכסף חוזרים למרכז הבמה והביטקוין מאכזב ● וגם: למה הנפט יורד?

מרכז המיון דואר ישראל / צילום: גיא יחיאלי

אחרי שנה כחברה פרטית, בדואר ישראל מתעודדים מ-231 אלף תלונות בלבד

שנה אחרי ההפרטה, בדואר ישראל מנסים להוכיח שתם עידן הפקסים והחבילות האבודות ● המנכ"ל לרון מציג ירידה עקבית בתלונות והשקעות ענק במיון, אך בשטח, מורשת העבר עדיין מנצחת ● כעת, עם שאיפות להפוך לבנק ורפורמת המע"מ, הדואר מתייצב למבחן מציאות

צחי ברוורמן / צילום: תמר מצפי

האקרים איראנים טוענים שפרצו לצחי ברוורמן, והחלו להפיץ חומרים

קבוצת הנדלה, המזוהה עם איראן, טוענת כי פרצה למכשירו הסלולרי של ראש הסגל של ראש הממשלה נתניהו ● לפי שעה, הופץ מידע שכולל פרטים אישיים אודות ברוורמן, אך טרם ברור מה מקורו

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

מערכת הלייזר אור איתן / צילום: דובר צה''ל

עידן חדש: מערכת הלייזר "אור איתן" נמסרה לצה"ל

מפא"ת וחברת רפאל מסרו הבוקר לצה"ל את מערכת הלייזר "אור איתן" ● המערכת, שהוכיחה את יעילותה בסדרת ניסויים נרחבת, תיקלט בחיל האוויר ותשתלב במערך ההגנה הרב־שכבתי של מדינת ישראל

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בג"ץ הוציא צו ביניים: סגירת גלי צה"ל הוקפאה

נשיא העליון יצחק עמית הוציא צו ביניים שמקפיא את החלטת הממשלה על סגירת תחנת גלי צה"ל ● ההחלטה ניתנה לאחר הודעת היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה, כי היא תומכת בהוצאת הצו

צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: ישראל הדרי

דירות בלי חניה, קומת קרקע ציבורית ותחרות מטורפת: האחים חג'ג' מסבירים איך בכל זאת מוכרים בתקופה מאתגרת

צחי ועידו חג'ג', בעלי קבוצת חג'ג', מספרים איך ניצלו את ההתעוררות שיצר הקמפיין של המתחרה בשדה דב ("בלי הדמיות יצאנו לשיווק") ● בראיון משותף עם האדריכל הישראלי ערן חן הם מדברים על המחירים ועל אתגרי התכנון בקו ראשון לים

השר אלי כהן והשר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי אמסלם - לע''מ, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

פשרה בממשלה: האוצר יקבל דריסת רגל בהחלטות על משק החשמל

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום פשרה בין בצלאל סמוטריץ' לאלי כהן, ולפיה החלטות מדיניות במשק החשמל שחוצות עלות תקציבית מסוימת יעברו רק לאחר התייעצות עם משרד האוצר ● זאת לאחר שבאוצר הזהירו כי צעדים יקרים עלולים להתגלגל לחשבון החשמל של הצרכנים ולהזין את האינפלציה, ודרשו זכות וטו

ערן אורן, מנכ''ל וובי, אורן כהן, יו''ר אורן מזרח ועמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: נעם מורנו, מארק ניימן-לע''מ, ענבל מרמרי

קושי בעסקת רכישת WOBI? רשות שוק ההון דרשה הבהרות מהפניקס

הפניקס נדרשה להציג הבהרות לכך שרכישת סוכנות WOBI, המאפשרת השוואות מחירי ביטוח אונליין, לא תפגע בתחרות ● האם העסקה תצא מהפלונטר?

אלוף דוד זיני / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ דחה את העתירות נגד מינוי דוד זיני לראש השב"כ; הנשיא עמית הסתייג

השופטים סולברג ומינץ קבעו בדעת הרוב כי לא נפל פגם בהחלטת הממשלה ובאישור ועדת גרוניס, והעניקו משקל להסכמות בין רה"מ ליועמ"שית שאפשרו את מינוי דוד זיני לראש השב"כ ● מנגד, הנשיא עמית טען כי ההסכמות אינן יכולות להחליף בחינה מהותית של טוהר המידות ושל הנסיבות שהובילו לבחירתו של זיני לתפקיד

רן גואילי ז''ל

דיווח: "ישראל חטפה מחבל שמעורב בהחזקת רן גואילי בשבי"

צה"ל: נחתמה תוכנית העבודה המשולשת לשיתופי פעולה צבאיים של יוון, קפריסין וישראל ● לראשונה מחיסול סינוואר: המסר מאחורי הבחירות להנהגת חמאס ● פסגת טראמפ-נתניהו, והמוקש שרה"מ ינסה לבלום בעזה ● על רקע המחסור בלוחמים: בצבא בחנו אפשרות לגייס ילדי עובדים זרים ● בסומלילנד מבהירים: "לא הסכמנו לקלוט תושבי עזה בשטחנו ● עדכונים שוטפים

גניבת רכב / אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה של 25% בגניבות רכב ברבעון הרביעי של השנה לעומת הקודם

לפי נתוני פוינטר, בשנת 2025 נרשמה ירידה של 18% בגניבות כלי רכב ובניסיונות גניבה לעומת 2024 ● מדובר בירידה ראשונה מאז תקופת הקורונה, אבל כזו שמלווה בכוכבית ברורה: הרבעון הרביעי של השנה כבר מציג היפוך מגמה, עם עלייה משמעותית בהיקף הגניבות לעומת הרבעון השלישי

ג'פרי הינטון, מארק צוקרברג, סם אלטמן / צילום: ap

מה באמת חושבים המוחות המבריקים בעולם על בינה מלאכותית

בכנס שהפך למוקד העלייה לרגל של עולם הטכנולוגיה, חוקרים חנוניים חגגו במסיבות יאכטה והתכנסו על גגות כדי להחליף רכילות ולהשוות רשמים ● כולם היו במצב רוח מרומם

יא–פינג (אבי) לי, הדיפלומטית הבכירה של טייוואן בתל אביב / צילום: באדיבות הנציגות הכלכלית והתרבותית של טייוואן בתל אביב

הבכירה שמצהירה: "כשסין תפלוש לטייוואן - הנזק לתמ"ג העולמי יהיה 10 טריליון דולר"

יא-פינג (אבי) לי, הדיפלומטית הבכירה של טייוואן בתל אביב, מזהירה כי האי הוא רק מטרה ראשונה בדרכה של סין "לשבש את הסדר העולמי", ומזהירה כי הפלישה עלולה לקרות עד 2027 ● בראיון מיוחד היא מספרת גם על יחסי הסחר הפורחים עם ישראל ועל הלקחים מהמלחמה במזרח התיכון ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

משרד הפנים / צילום: איל יצהר

משפחות ברוכות ילדים ייפגעו: הנחות הארנונה מתעדכנות לקראת שנת 2026

משרד הפנים הפיץ טיוטת תקנות חדשה אשר מעדכנת את הקריטריונים ואת המשכורות הממוצעות המזכים בהנחה בארנונה • השורה התחתונה: שיעור ההנחה יורד לכלל הזכאים, אך טווחי המשכורות מורחבים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

היועץ הפיננסי ישלם מאות אלפים בגלל שלא מנע מבעל עסק להקים אותו

העליון קבע כי זכותם של עורכי דין לשכר־טרחה אינה גוברת על האינטרס הציבורי שבחילוט כספי נאשמים ● ביהמ"ש דחה תביעה לפיצול משק חקלאי בין שתי אחיות ● יועץ פיננסי חויב לפצות בעל עסק שקרס, לאחר שנקבע כי היה עליו לייעץ לו שלא לפתוח את העסק מלכתחילה ● 3 פסקי דין בשבוע

כסף בקיר. עם אלרם רג׳ואן / צילום: פרטי

הצעיר שסגר את עסקת הנדל"ן השביעית שלו בגיל 27

אלרם רג'ואן רק בן 27 וכבר אחרי 7 עסקאות נדל"ן ● מה שהתחיל ברכישה מוצלחת של דירה להשקעה בפתח תקווה, הפך למסע בלתי פוסק אחרי עוד ועוד אפיקי השקעה משתלמים - וצבירת שלל תובנות מהשטח ● וכן, יש גם את העסקה הלא מוצלחת בערד

עידו דויטש / צילום: קין עלית צילומי תדמית

בגיל 8 הוא פתח עסק בבית הספר. היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם

הוא גדל בקריית שמונה, הפך את בית הספר לזירת עסקים, שיחק בהפועל גליל עליון וחלם להגיע ל־NBA ● אחרי שניסה לכבוש את ארה"ב עם מיזם לשטיפת סכו"ם, חזר לארץ ● היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם ● שיחה קצרה עם עידו דויטש, מייסד–שותף ומנכ"ל ארגו