גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזון של צוקרברג וקידום המסחר המקוון: מה עומד מאחורי שירות התשלומים של פייסבוק?

פייסבוק הודיעה על השקת שירות פייסבוק פיי, שיאפשר בעתיד להעביר כסף במסנג'ר, ווטסאפ ואינסטגרם ● כדי להצליח בכך, פייסבוק תצטרך להתגבר על חששות המשתמשים והרגולטורים

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: ג'ושוע רוברטס, רויטרס
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: ג'ושוע רוברטס, רויטרס

אמש (ג') השיקה פייסבוק שירות תשלומים חדש בשם "פייסבוק פיי", שיאפשר ביצוע רכישות ושליחת תשלומים לחברים דרך כל אפליקציות החברה. פייסבוק אומנם כבר הפעילה מספר שירותים שאפשרו ביצוע תשלומים, אך נכון להיום הם אחראים לחלק קטן מהכנסות החברה. ברבעון השלישי של 2019 פייסבוק רשמה הכנסות של 17.6 מיליארד דולר, אך רק 269 מיליון דולר מתוכן הגיעו מ"תשלומים ועמלות נוספות", וכל השאר מפרסום - מנוע ההכנסות המרכזי של החברה.

השקת השירות החדש הוא צעד נוסף בהתרחבות של החברה לתחומי התשלומים והמסחר המקוון, מתוך ניסיון לגוון את תחומי פעילותה. שירות "פייסבוק פיי" מושק השבוע בארה"ב בלבד, ובשלב הראשון הוא יהפוך לזמין רק בפייסבוק ובמסנג'ר, אך לפי הצהרת החברה, בהמשך הוא יהיה זמין במדינות נוספות וכן דרך אפליקציות וואטסאפ ואינסטגרם, ויאפשר למשתמשים להזין פעם אחת את פרטי כרטיס האשראי, הדביט או הפייפאל שלהם, ובפעמים הבאות לשלם דרכו מבלי צורך להזין את הפרטים מחדש. המשתמשים יוכלו לבחור אם להגדיר את השירות כך שיפעל בחלק מאפליקציות החברה או בכולן.

שירות התשלומים של פייסבוק / צילום: צילום מסך, גלובס

כאמור, לא מדובר בצעד הראשון של פייסבוק בתחום התשלומים. החברה מפעילה מזה מספר שנים שירות בשם "Payments" שעובד עם מסנג'ר בארה"ב בלבד ומאפשר למשתמשים להעביר כספים לחבריהם ללא עמלות דרך כרטיס דביט או פייפאל. בנוסף, החברה מפעילה גרסאת בטא של שירות תשלומים לוואטסאפ בשם "וואטסאפ פיי" מעל שנה וחצי בהודו, השוק הגדול ביותר של וואטסאפ, בו יש מעל 400 מיליון משתמשים. החברה הכריזה כי ל"וואטסאפ פיי" יש כמיליון משתמשים, כך שלשירות היה פונטציאל צמיחה רב, והחברה תכננה להשיק אותו רשמית בהודו בסוף השנה, אך ההשקה מתעכבת נכון לעכשיו בשל אי-עמידה בתנאים רגולטוריים מקומיים.

השירות מתחבר לחזון של צוקרברג

ההתרחבות הנוכחית אינה מפתיעה ומתחברת לחזון של מנכ"ל ומייסד פייסבוק מארק צוקרברג להפוך את אפליקציות החברה למאובטחות ומוצפנות, בין היתר על-מנת לאפשר בהן תשלומים. צוקרברג אמר בעבר כי הוא מאמין ש"להעביר כסף צריך להיות פשוט כמו לשלוח תמונה", ועם השקת השירות החדש, דבורה ליו, סגנית נשיא בפייסבוק למרקטפלייס ולמסחר, אמרה דברים דומים. "'פייסבוק פיי' היא חלק מהפעילות המתמשכת שלנו להפוך את המסחר לנוח, נגיש ובטוח יותר עבור משתמשי האפליקציות שלנו", אמרה ליו לאתר "דה ורג'".

פייסבוק כבר מפעילה היום פעילויות מסחר כמו ה"מרקטפלייס" - פלטפורמה למכירה וקנייה של פריטים יד שנייה בפייסבוק, אפשרויות מסחר באינסטגרם, ורק בסוף השבוע השיקה אפשרות עבור עסקים להציג קטלוגים של הפריטים שלהם למכירה באופן נוח בוואטסאפ. אפשרות תשלומים דרך האפליקציה בוודאי תוכל להתחבר לפיצ'ר החדש ולהקל עוד יותר על מסחר באמצעות וואטסאפ.

פייסבוק פועלת גם לפיתוח מטבע קריפטו וארנק דיגיטלי כחלק מפרויקט ליברה, באמצעותו משתמשים יוכלו להעביר כספים ולבצע תשלומים דרך הפלטפורמה, אך הפרויקט נתקל בביקורת רבה מרגולטורים ומחוקקים בארה"ב ובעולם. בנוסף, חלק גדול מהחברות שהצהירו כי יצטרפו לאיגוד ליברה שמנהל את הפרויקט, הודיעו כי יעזבו אותו, בהן מאסטרקארד, ויזה ופייפאל. פייסבוק מצדה הצהירה כי היא מתנה את השתתפותה בפרויקט בקבלת אישור מכל הרגולטורים הרלוונטיים בארה"ב.

כל עוד העתיד של פרויקט ליברה אינו ודאי, ההשקה של "פייסבוק פיי" מאפשרת לחברה לנסות להיכנס לתחום באופן נרחב בינתיים, גם ללא מטבע משלה. פייסבוק הדגישה כי "פייסבוק פיי" איננו חלק מפרויקט ליברה, ונפרד מהארנק הדיגיטלי שהחברה מפתחת, קליברה.

בנוסף, ההשקה החדשה מהווה צעד נוסף בפעילות החברה לקראת אינטגרציה עתידית בין התשתיות של כלל שירותי פייסבוק. במסגרת האינטגרציה, משתמשים יוכלו לשלוח בחופשיות הודעה דרך כל אחת מאפליקציות החברה, גם למשתמשים באפליקציות אחרות של החברה.

חלק ממבקרי פייסבוק חוששים שמטרת אותה אינטגרציה היא להקשות על פירוק החברה, וכי הפרויקט החדש הוא צעד נוסף שיבצר את הקשרים בין כל שירותי החברה. זאת על רקע של קריאות של פוליטיקאים, בראשם הסנטורית אליזבת' וורן, אחת המתמודדות הדמוקרטיות לנשיאות ארה"ב, לפרק את פייסבוק, וחקירות שמתנהלות נגד פייסבוק - בהן חקירה בתחום ההגבלים העסקיים של רשות הסחר הפדרלית (ה-FTC), ושל 47 תובעים כלליים ממדינות ארה"ב.

פייסבוק מקדימה תרופה למכה

בנוסף לחששות אלה, קיים כמובן החשש בתחום האבטחה והפרטיות בכל הנוגע למידע רגיש כמו פרטי אשראי וחשבון בנק שמשתמשי השירות מתבקשים להזין על-מנת להעביר תשלומים דרך פייסבוק. לפייסבוק יש היסטוריה של דליפות מידע ובעיות אבטחה, ולאחרונה, כשצוקרברג השתתף בשימוע בקונגרס שדן בסיכונים בפרויקט הקריפטו של פייסבוק, הוא נשאל על כך. הוא השיב כי פייסבוק מאחסנת מידע פיננסי בנפרד משאר המידע על משתמשים, וכי מעולם לא דלף מידע מסוג זה מהחברה עד היום.

מאחר שגם משתמשים עלולים להסתייג מלשתף את המידע הרגיש עם החברה בשל אותה היסטוריה, פייסבוק ניסתה להקדים תרופה למכה כשפרסמה פוסט ייעודי בבלוג הרשמי שלה שמתמקד בנושא האבטחה והשמירה על הפרטיות, תחת הכותרת "הפרטיות חשובה: פייסבוק פיי".

בפוסט נכתב כי "כשזה מגיע לתשלומים, אבטחה ופרטיות הם בעלי חשיבות עליונה. לכן אנחנו נוקטים צעדים מיוחדים כדי להגן על המידע שלכם". פייסבוק הצהירה כי פרטי חשבון הבנק וכרטיס האשראי של המשתמשים יוצפנו, כי החברה תריץ בדיקות כדי לזהות ניסיונות הונאה, וכי משתמשים יוכלו להוסיף אמצעי אבטחה נוספים כמו קוד סודי או אמצעי זיהוי ביומטריים מהטלפון הנייד כמו זיהוי פנים וקריאת טביעות אצבע לפני ביצוע כל העברה או רכישה. החברה הצהירה כי "לא תאחסן את המידע הביומטרי", וכי הפעולות שיתבצעו דרך השירות לא ישותפו בפרופיל אלא אם כן המשתמש יבחר בכך.

למרות זאת, פייסבוק ציינה כי המידע על הרכישות שבוצעו בשירות כן יהיה בשימוש כדי לבצע התאמה אישית של התכנים והפרסומות שמשתמשים רואים.

עוד כתבות

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הירידות בוול סטריט החריפו לקראת הנעילה: ברודקום צללה 11%, השקל נחלש

נעילה שלילית באירופה ● מניות הקנאביס קפצו בעקבות כוונת טראמפ להקל על הרגולציה ● הסקפטיות סביב תחום ה-AI נמשכת: אורקל נפלה במעל 10% בעקבות הדוחות, ברודקום צנחה על אף שפרסמה תוצאות חזקות ● מחיר הנפט עלה לשיא של מעל שבעה שבועות ● הביטקוין נסחר סביב 90 אלף דולר

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

מנה ב''לונל'' / צילום: דוד מויאל

כך הפך שיפוד טוסיקים לסמל ההצלחה הקולינרית של פלורנטין

שלוש מסעדות שכדאי להכיר ברביעיית פלורנטין ● "לונל" מביאה לשכונה ביסטרו שף צרפתי-תימני עם פרשנויות יצירתיות למנות מהמטבח של סבתא ● "סיח" מציעה שיפודייה מודרנית שמבוססת על ליקוט, התססות ונתחים לא שגרתיים ● "מפגש שאבי" הוא פופ-אפ של טבחית-נוודת שמגישה אוכל מסורתי ואינטימי בסטייל מקומי

התוכנית הסודית של גרמניה למלחמה עם רוסיה / צילום: Reuters, Thomas Imo

במשך שלוש שנים התכוננה גרמניה למלחמה עם פוטין. ואז הכול קרס

הפלישה לאוקראינה ב–2022 הניעה מרוץ חימוש שאירופה לא ידעה כמותו מאז מלחמת העולם השנייה ● גרמניה שמה את כל הז'יטונים על מתווה בן 1,200 עמודים שהגתה ושמרה בחשאיות - למקרה של עימות עם רוסיה ● הוא כלל השקעה של 166 מיליארד אירו בתשתיות, גיוס חובה ורענון שיטות מימי המלחמה הקרה ● אלא שכשהגיע הרגע לתרגיל מבצעי שיוכיח שהיא מוכנה - הכול קרס

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת במזרח התיכון? / צילום: Shutterstock

איך נקראת סופה טרופית שמתרחשת בים התיכון?

היכן נמצא הפארק הלאומי ביג בנד, מיהו האסטרונום הראשון שגילה כי פני הירח אינם חלקים ובאילו מדינות יתקיים המונדיאל ב–2026? ● הטריוויה השבועית

המאמצים לא הניבו את התוצאות המקוות. מנהיגי אירופה באחת משיחותיהם עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

השבוע שבו ארה"ב לא רק נטשה את אירופה, אלא פנתה נגדה

מסמך מדיניות חדש שפרסמה ארה"ב מכריז כי אירופה "בדרך להכחדה תרבותית" בשל הגירה מוסלמית וכי על וושינגטון לעודד מפלגות ימין ● אחרי שנה של חנופה, אירופה הופתעה לגלות השבוע כי טראמפ רק מגביר את ההתקפות עליה. הקרמלין, מצידו, מברך על המסמך האמריקאי

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה / צילום: AI

"אולי אם הייתה לי קרחת היו רואים אותי": חולי סרטן חיים יותר שנים. אבל המדינה לא ערוכה לזה

מדע הסרטן והטיפול המתקדם בו הביאו בשורה לחולים, ובישראל כשני שלישים מהם זוכים לחיות יותר משנה מרגע הגילוי ● אלא שבפועל נוצר פה פסיפס מורכב של אנשים, עם צרכים שונים ומשתנים, שמערכות התמיכה לא יודעות לעכל: ממימון תרופות, דרך מענה בקהילה ועד הניסיון להשתלב בשגרה ובעבודה ● כרגע אין תוכנית לאומית ו"החולים החדשים" נופלים בין הכיסאות

זום גלובלי / צילום: Shutterstock

המכסים החדשים על סין, והבלונים שגרמו למצב חירום

ברקע האיומים של טראמפ להטיל מכסים על מקסיקו, האחרונה נוקטת צעדים נגד סין ● בליטא הכריזו על מצב חירום. הסיבה: בלונים ● ואיך פרסומת אחת עוררה זעם בהולנד - עד שנאלצה לרדת מהמסך? ● זום גלובלי, מדור חדש 

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

השר ברקת נגד החלטת השר סמוטריץ' להכפיל את הפטור ממע"מ: "לא נערכה בחינה כלכלית. יפגע בצמיחה"

שר הכלכלה טוען במכתב ששלח הערב לשר האוצר שהכפלת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי אינה מבוססת נתונים ועלולה לפגוע בעסקים קטנים ובצמיחה של המשק ● בין החלופות שהוא מונה: הפחתת מע"מ על חשמל ומים או קביעת מע"מ דיפרנציאלי על ירקות ופירות

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ביהמ"ש ידון בבקשת המשטרה להרחיק את ארנון בר דוד מההסתדרות עד מרץ 2026

לפי המשטרה, יו"ר ההסתדרות "רקם מנגנון שוחדי", וחזרתו לתפקיד עלולה לאפשר ביצוע עבירות זהות ושיבוש חקירה ● בר דוד, המורחק מההסתדרות מאז נעצר בנובמבר, מסכים להרחקה נוספת לשבועיים בלבד – ומציע כי אז יחזור לתפקיד, אך לא יעסוק במינוי דירקטורים ובמכרזים, וייפגש עם מעורבים בפרשה רק בנוכחות יועץ משפטי או מבקר ההסתדרות