גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזון של צוקרברג וקידום המסחר המקוון: מה עומד מאחורי שירות התשלומים של פייסבוק?

פייסבוק הודיעה על השקת שירות פייסבוק פיי, שיאפשר בעתיד להעביר כסף במסנג'ר, ווטסאפ ואינסטגרם ● כדי להצליח בכך, פייסבוק תצטרך להתגבר על חששות המשתמשים והרגולטורים

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: ג'ושוע רוברטס, רויטרס
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: ג'ושוע רוברטס, רויטרס

אמש (ג') השיקה פייסבוק שירות תשלומים חדש בשם "פייסבוק פיי", שיאפשר ביצוע רכישות ושליחת תשלומים לחברים דרך כל אפליקציות החברה. פייסבוק אומנם כבר הפעילה מספר שירותים שאפשרו ביצוע תשלומים, אך נכון להיום הם אחראים לחלק קטן מהכנסות החברה. ברבעון השלישי של 2019 פייסבוק רשמה הכנסות של 17.6 מיליארד דולר, אך רק 269 מיליון דולר מתוכן הגיעו מ"תשלומים ועמלות נוספות", וכל השאר מפרסום - מנוע ההכנסות המרכזי של החברה.

השקת השירות החדש הוא צעד נוסף בהתרחבות של החברה לתחומי התשלומים והמסחר המקוון, מתוך ניסיון לגוון את תחומי פעילותה. שירות "פייסבוק פיי" מושק השבוע בארה"ב בלבד, ובשלב הראשון הוא יהפוך לזמין רק בפייסבוק ובמסנג'ר, אך לפי הצהרת החברה, בהמשך הוא יהיה זמין במדינות נוספות וכן דרך אפליקציות וואטסאפ ואינסטגרם, ויאפשר למשתמשים להזין פעם אחת את פרטי כרטיס האשראי, הדביט או הפייפאל שלהם, ובפעמים הבאות לשלם דרכו מבלי צורך להזין את הפרטים מחדש. המשתמשים יוכלו לבחור אם להגדיר את השירות כך שיפעל בחלק מאפליקציות החברה או בכולן.

שירות התשלומים של פייסבוק / צילום: צילום מסך, גלובס

כאמור, לא מדובר בצעד הראשון של פייסבוק בתחום התשלומים. החברה מפעילה מזה מספר שנים שירות בשם "Payments" שעובד עם מסנג'ר בארה"ב בלבד ומאפשר למשתמשים להעביר כספים לחבריהם ללא עמלות דרך כרטיס דביט או פייפאל. בנוסף, החברה מפעילה גרסאת בטא של שירות תשלומים לוואטסאפ בשם "וואטסאפ פיי" מעל שנה וחצי בהודו, השוק הגדול ביותר של וואטסאפ, בו יש מעל 400 מיליון משתמשים. החברה הכריזה כי ל"וואטסאפ פיי" יש כמיליון משתמשים, כך שלשירות היה פונטציאל צמיחה רב, והחברה תכננה להשיק אותו רשמית בהודו בסוף השנה, אך ההשקה מתעכבת נכון לעכשיו בשל אי-עמידה בתנאים רגולטוריים מקומיים.

השירות מתחבר לחזון של צוקרברג

ההתרחבות הנוכחית אינה מפתיעה ומתחברת לחזון של מנכ"ל ומייסד פייסבוק מארק צוקרברג להפוך את אפליקציות החברה למאובטחות ומוצפנות, בין היתר על-מנת לאפשר בהן תשלומים. צוקרברג אמר בעבר כי הוא מאמין ש"להעביר כסף צריך להיות פשוט כמו לשלוח תמונה", ועם השקת השירות החדש, דבורה ליו, סגנית נשיא בפייסבוק למרקטפלייס ולמסחר, אמרה דברים דומים. "'פייסבוק פיי' היא חלק מהפעילות המתמשכת שלנו להפוך את המסחר לנוח, נגיש ובטוח יותר עבור משתמשי האפליקציות שלנו", אמרה ליו לאתר "דה ורג'".

פייסבוק כבר מפעילה היום פעילויות מסחר כמו ה"מרקטפלייס" - פלטפורמה למכירה וקנייה של פריטים יד שנייה בפייסבוק, אפשרויות מסחר באינסטגרם, ורק בסוף השבוע השיקה אפשרות עבור עסקים להציג קטלוגים של הפריטים שלהם למכירה באופן נוח בוואטסאפ. אפשרות תשלומים דרך האפליקציה בוודאי תוכל להתחבר לפיצ'ר החדש ולהקל עוד יותר על מסחר באמצעות וואטסאפ.

פייסבוק פועלת גם לפיתוח מטבע קריפטו וארנק דיגיטלי כחלק מפרויקט ליברה, באמצעותו משתמשים יוכלו להעביר כספים ולבצע תשלומים דרך הפלטפורמה, אך הפרויקט נתקל בביקורת רבה מרגולטורים ומחוקקים בארה"ב ובעולם. בנוסף, חלק גדול מהחברות שהצהירו כי יצטרפו לאיגוד ליברה שמנהל את הפרויקט, הודיעו כי יעזבו אותו, בהן מאסטרקארד, ויזה ופייפאל. פייסבוק מצדה הצהירה כי היא מתנה את השתתפותה בפרויקט בקבלת אישור מכל הרגולטורים הרלוונטיים בארה"ב.

כל עוד העתיד של פרויקט ליברה אינו ודאי, ההשקה של "פייסבוק פיי" מאפשרת לחברה לנסות להיכנס לתחום באופן נרחב בינתיים, גם ללא מטבע משלה. פייסבוק הדגישה כי "פייסבוק פיי" איננו חלק מפרויקט ליברה, ונפרד מהארנק הדיגיטלי שהחברה מפתחת, קליברה.

בנוסף, ההשקה החדשה מהווה צעד נוסף בפעילות החברה לקראת אינטגרציה עתידית בין התשתיות של כלל שירותי פייסבוק. במסגרת האינטגרציה, משתמשים יוכלו לשלוח בחופשיות הודעה דרך כל אחת מאפליקציות החברה, גם למשתמשים באפליקציות אחרות של החברה.

חלק ממבקרי פייסבוק חוששים שמטרת אותה אינטגרציה היא להקשות על פירוק החברה, וכי הפרויקט החדש הוא צעד נוסף שיבצר את הקשרים בין כל שירותי החברה. זאת על רקע של קריאות של פוליטיקאים, בראשם הסנטורית אליזבת' וורן, אחת המתמודדות הדמוקרטיות לנשיאות ארה"ב, לפרק את פייסבוק, וחקירות שמתנהלות נגד פייסבוק - בהן חקירה בתחום ההגבלים העסקיים של רשות הסחר הפדרלית (ה-FTC), ושל 47 תובעים כלליים ממדינות ארה"ב.

פייסבוק מקדימה תרופה למכה

בנוסף לחששות אלה, קיים כמובן החשש בתחום האבטחה והפרטיות בכל הנוגע למידע רגיש כמו פרטי אשראי וחשבון בנק שמשתמשי השירות מתבקשים להזין על-מנת להעביר תשלומים דרך פייסבוק. לפייסבוק יש היסטוריה של דליפות מידע ובעיות אבטחה, ולאחרונה, כשצוקרברג השתתף בשימוע בקונגרס שדן בסיכונים בפרויקט הקריפטו של פייסבוק, הוא נשאל על כך. הוא השיב כי פייסבוק מאחסנת מידע פיננסי בנפרד משאר המידע על משתמשים, וכי מעולם לא דלף מידע מסוג זה מהחברה עד היום.

מאחר שגם משתמשים עלולים להסתייג מלשתף את המידע הרגיש עם החברה בשל אותה היסטוריה, פייסבוק ניסתה להקדים תרופה למכה כשפרסמה פוסט ייעודי בבלוג הרשמי שלה שמתמקד בנושא האבטחה והשמירה על הפרטיות, תחת הכותרת "הפרטיות חשובה: פייסבוק פיי".

בפוסט נכתב כי "כשזה מגיע לתשלומים, אבטחה ופרטיות הם בעלי חשיבות עליונה. לכן אנחנו נוקטים צעדים מיוחדים כדי להגן על המידע שלכם". פייסבוק הצהירה כי פרטי חשבון הבנק וכרטיס האשראי של המשתמשים יוצפנו, כי החברה תריץ בדיקות כדי לזהות ניסיונות הונאה, וכי משתמשים יוכלו להוסיף אמצעי אבטחה נוספים כמו קוד סודי או אמצעי זיהוי ביומטריים מהטלפון הנייד כמו זיהוי פנים וקריאת טביעות אצבע לפני ביצוע כל העברה או רכישה. החברה הצהירה כי "לא תאחסן את המידע הביומטרי", וכי הפעולות שיתבצעו דרך השירות לא ישותפו בפרופיל אלא אם כן המשתמש יבחר בכך.

למרות זאת, פייסבוק ציינה כי המידע על הרכישות שבוצעו בשירות כן יהיה בשימוש כדי לבצע התאמה אישית של התכנים והפרסומות שמשתמשים רואים.

עוד כתבות

מימין: יובל כספית, עומר לוי ונועה טקה / צילום: צילום מסך יוטיוב

20 המשפיעניות המצליחות ביותר בישראל, ולמה אין ברשימה גברים

שוק המשפיענים מגלגל בארץ כמעט 400 מיליון שקל בשנה, ולצד טיפוח ואופנה מתחזק בקטגוריות כמו פיננסים ובריאות, בעוד מותגי הרכב והגיימינג עדיין חלשים בתחום ● בחברת יומנז, המתמחה בכלכלת יוצרים, מצביעים גם על היציאה מהסושיאל לעבר שילוט חוצות וטלוויזיה

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

רונן שור, מנכ''ל אקסל סולושנס

אקסל רוכשת שתי חברות בתחום הביטחוני ב-90 מיליון שקל

לגלובס נודע כי חברת התקשורת מייצרת רגל נוספת בעולם הביטחוני, עם רכישת סטראלייט ואחותה נקסטוויב, של שני יזמים-מהנדסים: רמי בל-עש ואודי פרידמן ● המערכות שלהן רלוונטיות לתחום הלוהט של השנה – כטב"מים ● עפ"י הערכות, החברות רווחיות ומייצרות רווח של כ-18 מיליון שקל בשנה

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

גל תקיפות בלבנון (ארכיון)

3 שבועות לדדליין לחיזבאללה: גל תקיפות של צה"ל בלבנון

ב"עובדה" נחשפו תיעודים של ששת החטופים שנרצחו בשבי ● בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● אתמול דווח כי ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר גואילי

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

בתעשיות הביטחוניות כבר מודאגים: האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על הרכבים הסיניים?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

השר ברקת נגד החלטת השר סמוטריץ' להכפיל את הפטור ממע"מ: "לא נערכה בחינה כלכלית. יפגע בצמיחה"

שר הכלכלה טוען במכתב ששלח הערב לשר האוצר שהכפלת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי אינה מבוססת נתונים ועלולה לפגוע בעסקים קטנים ובצמיחה של המשק ● בין החלופות שהוא מונה: הפחתת מע"מ על חשמל ומים או קביעת מע"מ דיפרנציאלי על ירקות ופירות

השטח שעליו תוקם תחנת הכוח ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

תחנת הכוח "קסם" סגרה פיננסית ותקבל תגמול מוגדל מרשת החשמל

ההלוואה מבנק הפועלים עומדת על 1.1 מיליארד אירו ועוד 300 מיליון שקל - ובסך-הכול כ-4.5 מיליארד שקל ● בכך הבטיחה "קסם" את הקמתה ואת "תשלום הזמינות" הגבוה שתקבל מרשת החשמל - זאת מכיוון שמדובר בתחנה קריטית לאספקת חשמל באזור צפון גוש דן

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; החוזים העתידיים על הנאסד"ק אדומים

הדאקס עולה בכ-0.4% ● הניקיי קפץ בכ-1.4% ● ה-S&P 500 והדאו ג'ונס טיפסו אתמול לשיאים חדשים של כל הזמנים ● הסקפטיות סביב תחום ה-AI נמשכת: אורקל נפלה במעל 10% בעקבות הדוחות, ברודקום נפלה גם היא במסחר המאוחר, על אף שפרסמה תוצאות חזקות ● מחירי הנפט עולים ● הביטקוין עולה נסחר סביב 92 אלף דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א סוגרת שבוע חיובי: ת"א 35 עלה ב-3.5%, מדד הביטוח ב-10%

מדד ת"א 35 בשיא חדש, ה-57 השנה ● השקל מתחזק מול הדולר ● מדד הביטוח זינק ב-10% השבוע ● מניות השבבים הדואליות ירדו ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ●

האירוע שקיימה ניקוסיה עם סטארט-אפ ניישן סנטרל / צילום: Startup Nation Central

אחת הידידות הקרובות של ישראל שואפת להעמיק עוד יותר את הקשרים

קפריסין קיימה יחד עם סטארט-אפ ניישן סנטרל את אירוע Tech Horizons of the Mediterranean ● מאות מנהלי ועובדי פלאפון ו-yes לקחו חלק בשבוע מעורבות חברתית ● התערוכה שמוצגת במודיעין בהשתתפות אמנים מכל אירופה ● וזה המנכ"ל החדש של אקוואריוס ● אירועים ומינויים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בונים בית פרטי? מהיום אתם חייבים לבנות מערכת סולארית על הגג

השבוע נכנסה לתוקף חובת התקנה של גגות סולאריים על בתים פרטיים ועל חלק מהמגדלים ● כמה זה יעלה, מה תרוויח המדינה ומה ירוויחו בעלי הגגות? ● גלובס עושה סדר

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: אלפא תאו, מיכאל טולוב

חברת הביומד הישראלית שזינקה בוול סטריט בעקבות ניסוי בטיפול בסרטן המוח

הניסוי החדש הקפיץ את מניית אלפא טאו ב-21% מתחילת השבוע ● החברה עומדת להגיש את הטכנולוגיה שלה לאישור שיווק ביפן, אם יתקבל, יהיה זה המוצר המסחרי הראשון של החברה שעדיין אין לה הכנסות

מערכת ההגנה האווירית ''ספיידר'' של רפאל

טיסה סודית אחת חושפת: רוסיה מוקפת במערכות הגנה אווירית ישראליות

מערכות ההגנה האווירית הישראליות עוטפות את רוסיה ● הסטארט־אפים הישראלים מכוונים לארה"ב ● סין מפתחת את היכולות ההתקפיות של מצרים ● סין מעתיקה את הכטב"ם האיראני שאהד 136 האיראני ● וגם: הרכש הביטחוני הגרמני מזנק ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב