גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החזון של צוקרברג וקידום המסחר המקוון: מה עומד מאחורי שירות התשלומים של פייסבוק?

פייסבוק הודיעה על השקת שירות פייסבוק פיי, שיאפשר בעתיד להעביר כסף במסנג'ר, ווטסאפ ואינסטגרם ● כדי להצליח בכך, פייסבוק תצטרך להתגבר על חששות המשתמשים והרגולטורים

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: ג'ושוע רוברטס, רויטרס
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: ג'ושוע רוברטס, רויטרס

אמש (ג') השיקה פייסבוק שירות תשלומים חדש בשם "פייסבוק פיי", שיאפשר ביצוע רכישות ושליחת תשלומים לחברים דרך כל אפליקציות החברה. פייסבוק אומנם כבר הפעילה מספר שירותים שאפשרו ביצוע תשלומים, אך נכון להיום הם אחראים לחלק קטן מהכנסות החברה. ברבעון השלישי של 2019 פייסבוק רשמה הכנסות של 17.6 מיליארד דולר, אך רק 269 מיליון דולר מתוכן הגיעו מ"תשלומים ועמלות נוספות", וכל השאר מפרסום - מנוע ההכנסות המרכזי של החברה.

השקת השירות החדש הוא צעד נוסף בהתרחבות של החברה לתחומי התשלומים והמסחר המקוון, מתוך ניסיון לגוון את תחומי פעילותה. שירות "פייסבוק פיי" מושק השבוע בארה"ב בלבד, ובשלב הראשון הוא יהפוך לזמין רק בפייסבוק ובמסנג'ר, אך לפי הצהרת החברה, בהמשך הוא יהיה זמין במדינות נוספות וכן דרך אפליקציות וואטסאפ ואינסטגרם, ויאפשר למשתמשים להזין פעם אחת את פרטי כרטיס האשראי, הדביט או הפייפאל שלהם, ובפעמים הבאות לשלם דרכו מבלי צורך להזין את הפרטים מחדש. המשתמשים יוכלו לבחור אם להגדיר את השירות כך שיפעל בחלק מאפליקציות החברה או בכולן.

שירות התשלומים של פייסבוק / צילום: צילום מסך, גלובס

כאמור, לא מדובר בצעד הראשון של פייסבוק בתחום התשלומים. החברה מפעילה מזה מספר שנים שירות בשם "Payments" שעובד עם מסנג'ר בארה"ב בלבד ומאפשר למשתמשים להעביר כספים לחבריהם ללא עמלות דרך כרטיס דביט או פייפאל. בנוסף, החברה מפעילה גרסאת בטא של שירות תשלומים לוואטסאפ בשם "וואטסאפ פיי" מעל שנה וחצי בהודו, השוק הגדול ביותר של וואטסאפ, בו יש מעל 400 מיליון משתמשים. החברה הכריזה כי ל"וואטסאפ פיי" יש כמיליון משתמשים, כך שלשירות היה פונטציאל צמיחה רב, והחברה תכננה להשיק אותו רשמית בהודו בסוף השנה, אך ההשקה מתעכבת נכון לעכשיו בשל אי-עמידה בתנאים רגולטוריים מקומיים.

השירות מתחבר לחזון של צוקרברג

ההתרחבות הנוכחית אינה מפתיעה ומתחברת לחזון של מנכ"ל ומייסד פייסבוק מארק צוקרברג להפוך את אפליקציות החברה למאובטחות ומוצפנות, בין היתר על-מנת לאפשר בהן תשלומים. צוקרברג אמר בעבר כי הוא מאמין ש"להעביר כסף צריך להיות פשוט כמו לשלוח תמונה", ועם השקת השירות החדש, דבורה ליו, סגנית נשיא בפייסבוק למרקטפלייס ולמסחר, אמרה דברים דומים. "'פייסבוק פיי' היא חלק מהפעילות המתמשכת שלנו להפוך את המסחר לנוח, נגיש ובטוח יותר עבור משתמשי האפליקציות שלנו", אמרה ליו לאתר "דה ורג'".

פייסבוק כבר מפעילה היום פעילויות מסחר כמו ה"מרקטפלייס" - פלטפורמה למכירה וקנייה של פריטים יד שנייה בפייסבוק, אפשרויות מסחר באינסטגרם, ורק בסוף השבוע השיקה אפשרות עבור עסקים להציג קטלוגים של הפריטים שלהם למכירה באופן נוח בוואטסאפ. אפשרות תשלומים דרך האפליקציה בוודאי תוכל להתחבר לפיצ'ר החדש ולהקל עוד יותר על מסחר באמצעות וואטסאפ.

פייסבוק פועלת גם לפיתוח מטבע קריפטו וארנק דיגיטלי כחלק מפרויקט ליברה, באמצעותו משתמשים יוכלו להעביר כספים ולבצע תשלומים דרך הפלטפורמה, אך הפרויקט נתקל בביקורת רבה מרגולטורים ומחוקקים בארה"ב ובעולם. בנוסף, חלק גדול מהחברות שהצהירו כי יצטרפו לאיגוד ליברה שמנהל את הפרויקט, הודיעו כי יעזבו אותו, בהן מאסטרקארד, ויזה ופייפאל. פייסבוק מצדה הצהירה כי היא מתנה את השתתפותה בפרויקט בקבלת אישור מכל הרגולטורים הרלוונטיים בארה"ב.

כל עוד העתיד של פרויקט ליברה אינו ודאי, ההשקה של "פייסבוק פיי" מאפשרת לחברה לנסות להיכנס לתחום באופן נרחב בינתיים, גם ללא מטבע משלה. פייסבוק הדגישה כי "פייסבוק פיי" איננו חלק מפרויקט ליברה, ונפרד מהארנק הדיגיטלי שהחברה מפתחת, קליברה.

בנוסף, ההשקה החדשה מהווה צעד נוסף בפעילות החברה לקראת אינטגרציה עתידית בין התשתיות של כלל שירותי פייסבוק. במסגרת האינטגרציה, משתמשים יוכלו לשלוח בחופשיות הודעה דרך כל אחת מאפליקציות החברה, גם למשתמשים באפליקציות אחרות של החברה.

חלק ממבקרי פייסבוק חוששים שמטרת אותה אינטגרציה היא להקשות על פירוק החברה, וכי הפרויקט החדש הוא צעד נוסף שיבצר את הקשרים בין כל שירותי החברה. זאת על רקע של קריאות של פוליטיקאים, בראשם הסנטורית אליזבת' וורן, אחת המתמודדות הדמוקרטיות לנשיאות ארה"ב, לפרק את פייסבוק, וחקירות שמתנהלות נגד פייסבוק - בהן חקירה בתחום ההגבלים העסקיים של רשות הסחר הפדרלית (ה-FTC), ושל 47 תובעים כלליים ממדינות ארה"ב.

פייסבוק מקדימה תרופה למכה

בנוסף לחששות אלה, קיים כמובן החשש בתחום האבטחה והפרטיות בכל הנוגע למידע רגיש כמו פרטי אשראי וחשבון בנק שמשתמשי השירות מתבקשים להזין על-מנת להעביר תשלומים דרך פייסבוק. לפייסבוק יש היסטוריה של דליפות מידע ובעיות אבטחה, ולאחרונה, כשצוקרברג השתתף בשימוע בקונגרס שדן בסיכונים בפרויקט הקריפטו של פייסבוק, הוא נשאל על כך. הוא השיב כי פייסבוק מאחסנת מידע פיננסי בנפרד משאר המידע על משתמשים, וכי מעולם לא דלף מידע מסוג זה מהחברה עד היום.

מאחר שגם משתמשים עלולים להסתייג מלשתף את המידע הרגיש עם החברה בשל אותה היסטוריה, פייסבוק ניסתה להקדים תרופה למכה כשפרסמה פוסט ייעודי בבלוג הרשמי שלה שמתמקד בנושא האבטחה והשמירה על הפרטיות, תחת הכותרת "הפרטיות חשובה: פייסבוק פיי".

בפוסט נכתב כי "כשזה מגיע לתשלומים, אבטחה ופרטיות הם בעלי חשיבות עליונה. לכן אנחנו נוקטים צעדים מיוחדים כדי להגן על המידע שלכם". פייסבוק הצהירה כי פרטי חשבון הבנק וכרטיס האשראי של המשתמשים יוצפנו, כי החברה תריץ בדיקות כדי לזהות ניסיונות הונאה, וכי משתמשים יוכלו להוסיף אמצעי אבטחה נוספים כמו קוד סודי או אמצעי זיהוי ביומטריים מהטלפון הנייד כמו זיהוי פנים וקריאת טביעות אצבע לפני ביצוע כל העברה או רכישה. החברה הצהירה כי "לא תאחסן את המידע הביומטרי", וכי הפעולות שיתבצעו דרך השירות לא ישותפו בפרופיל אלא אם כן המשתמש יבחר בכך.

למרות זאת, פייסבוק ציינה כי המידע על הרכישות שבוצעו בשירות כן יהיה בשימוש כדי לבצע התאמה אישית של התכנים והפרסומות שמשתמשים רואים.

עוד כתבות

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה, וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אנליסטים מעריכים: האם וול סטריט תזכה לראלי של סוף שנה?

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מסכים ירוקים בוול סטריט; שער הביטקוין מגיע ל-92 אלף דולר

נאסד"ק מתחזק בכ-0.8% S&P 500 עולה ב-0.4% ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי מזנקת ב-25% ● באסיה נסגר המסחר במגמה חיובית ● זינוק חד במניות הקריפטו: האת'ריום מזנק במעל 10%

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

לשכת גיוס תל השומר / צילום: מיטב ודובר צה''ל

באוצר משרטטים את המחיר הכלכלי הכבד של הצעת חוק הגיוס

באגף התקציבים במשרד האוצר פרסמו ניתוח כלכלי מקיף להצעת החוק שהציג יו"ר ועדת חוץ וביטחון, בועז ביסמוט, והציפו שורת כשלים מהותיים ● ממנגנון "גיל הפטור" שמרחיק את הצעירים החרדים משוק העבודה, דרך החורים בסנקציות ועד להשבת ההטבות שנלקחו ● וגם: איך שינוי אחד יכול להזניק את הכלכלה

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

זינוק של 100% בשלוש שנים: תעשיית קרנות הנאמנות בשיא כל הזמנים

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"