גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צמצום פליטת גזי חממה: האם ישראל יכולה לעמוד בהבטחותיה הצנועות?

בניגוד לטראמפ, השר להגנת הסביבה זאב אלקין דבק בהתלהבות בהסכם האקלים של פריז • אבל כמה שאפתניות היו ההתחייבויות של ישראל מלכתחילה, והאם סביר שנעמוד בהן בתאריך היעד - 2030? ● המשרוקית של גלובס

זאב אלקין / צילום: תמר מצפי
זאב אלקין / צילום: תמר מצפי

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע לאחרונה כי ארה"ב פורשת מהסכם פריז - הסכם האקלים שבו התחייבו רוב מדינות העולם לצמצם את פליטת גזי החממה התורמים להתחממות כדור הארץ. בישראל, שהייתה בין החותמות על הסכם ב-2016, עדיין דבקים בו. בראיון לרשת 13 הביע השר להגנת הסביבה זאב אלקין צער על ההחלטה האמריקאית ואמר: "אני חושב שהסכם האקלים נכון. ישראל הצטרפה להסכם פריז, אשררה אותו ופועלת על-פיו, ויש מספר החלטות ממשלה שעברו".

הצהרת הנאמנות הזו של אלקין היא הזדמנות למבט מהיר על היישום הישראלי של הסכם האקלים. זו תמונה מורכבת, וכאן נצייר אותה רק בקווים גסים. רבים מהפרטים שלה מוצגים ביתר העמקה בסיקור השוטף של "גלובס".

למה התחייבנו?

היעדים בהסכם פריז הם וולונטריים. כל מדינה בחרה את מידת ההפחתה של גזי חממה שבכוונתה להשיג עד 2030, והתחייבה להעביר לאו"ם דיווחים על תוכניותיה ועל השפעתן. אין סנקציות. המטרה המוצהרת היא שהטמפרטורה הממוצעת בעולם בשנת היעד לא תהיה גבוהה ביותר מ-1.5 מעלות מזו ששררה טרם המהפכה התעשייתית. 

ישראל קבעה לעצמה יעדים במונחי פליטות לנפש: מ-9.2 טונות בשנת החתימה על ההסכם (CO2 וגזים "שווי ערך" ל-CO2), ל-8.8 טונות ב-2025, ו-7.7 טונות ב-2030. מומחים טוענים כי אלה לא שאיפות גדולות בהשוואה למדינות המפותחות. דוח שפרסמה בחודש שעבר הקרן האקולוגית העולמית (FEU-US), ארגון מחקר ללא כוונת רווח, דירג את התחייבויות המדינות בהסכם פריז בארבע רמות. ישראל נמצאת רק ברמה השנייה מלמעלה - "מספיק חלקית" (הפחתה של 20%-40%) - שבה גם מדינות כמו קנדה ויפן. מדינות האיחוד האירופי קיבלו "מספיק" (40% ומעלה). 

היעדים של ישראל עדיין טובים ביחס ליותר משני שלישים ממדינות העולם, רבות מהן מעוטות הכנסה. עם זאת, הסכם פריז בכללותו זכה לביקורת בגלל מטרותיו הצנועות. הפורום הבין-ממשלתי לשינוי האקלים, למשל, העריך ב-2018 כי גם אם ייושמו כל ההתחייבויות של המדינות השותפות, ההפחתה תגיע רק לחצי מהיעד.

בארגון אדם טבע ודין מזכירים עוד כי הפחתה בפליטה לנפש, בהתחשב בגידול האוכלוסייה בישראל, בכל זאת תביא לעלייה בפליטות. דוחות המשרד להגנת הסביבה מאשרים כי גם אם יושגו היעדים, ב-2030 ייפלטו בישראל 81 מיליון טון של גזי חממה - כ-2 מיליון יותר מאשר ב-2016. 

אלקין, בהודעה לתקשורת בשבוע שעבר, הצהיר כי ישראל לא רק מסרבת לסגת מהסכם פריז, אלא שמשרדו מתכוון "לעדכן את היעדים ל-2030", ובפרט להעלות את היעדים לקידום אנרגיה מתחדשת. השאלה היא אם אפילו היעדים הקיימים יושגו.

פריז רחוקה - פליטת CO2

מה כבר עשינו?

לקראת החתימה על הסכם פריז אישרה הממשלה תוכנית לאומית ליישום היעדים להפחתת פליטות גזי חממה. האמצעים נחלקים לשניים: ייצור אנרגיה בשיטות נקיות יותר; ושימוש בפחות אנרגיה. בהתאם לכך, התוכנית פירטה שורה ארוכה של צעדים שאמורים להביא, מצד אחד, להגדלת ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות ב-17%, ומצד שני - להפחתה של 17% בצריכת החשמל ושל 20% בנסיעה ברכב פרטי. באדם טבע ודין מזכירים לנו כי המספרים האלה אינם נמדדים ביחס למצב הקיים, אלא למה שיקרה בתרחיש "עסקים כרגיל", ללא התוכנית. יחסית להיום מדובר רק בבלימת ההידרדרות. 

כפי שציין אלקין, הממשלה אכן קיבלה כמה החלטות בעקבות התוכנית הלאומית. התוכנית עצמה כללה מגוון צעדים, החל בעידוד בנייה ירוקה, עבור במיפוי "רגישויות בעלי כנף" שיקל על הקמת טורבינות רוח, וכלה בשורה של סובסידיות ומענקים לעידוד שימוש יעיל יותר באנרגיה. הביצוע של כמה מהם החל: המשרד להגנת הסביבה מסר לנו כי כבר בשנים 2017-2016 אישרו כמה משרדי ממשלה מענקים של 190 מיליון שקל לסיוע במאות פרויקטים של התייעלות אנרגטית, וציין עוד עשרות מיליוני שקלים שאושרו השנה. 

אבל האפיק החשוב ביותר להפחתת הפליטות הוא ויתור על פחם בייצור חשמל, המקור לכמחצית מהפליטות. הדוח האחרון של מערך המעקב שהקים המשרד להגנת הסביבה, שפורסם לפני שנה, מצא ירידה מסוימת בפליטת גזי החממה בישראל - 6.2 מיליון טונות ב-2016 ו-7.6 מיליון טונות ב-2017 - ותלה אותה בעיקר במעבר לאנרגיות מתחדשות או נקיות יותר במשק החשמל. כל תחנות הכוח הפרטיות שהוקמו בשנים האחרונות מופעלות בגז טבעי, והממשלה החליטה לפני שנה לסגור עד אמצע 2022 ארבע יחידות ייצור בחדרה.

איפה טעינו?

שני האפיקים האחרים, ייעול בצריכת האנרגיה והפחתת הנסיעה ברכב פרטי, מדשדשים. אשר להתייעלות אנרגטית, במשרד של אלקין מדברים על "פער גדול בעמידה ביעדים" - הפחתה של אחוז בלבד מתוך 17% שתוכננו עד 2030. גם הפחתה של חמישית בנסיעה ברכב פרטי נראית רחוקה. לכן, ההערכה הרשמית היא ש"ישראל תצליח לעמוד ביעד ל-2025 בעיקר לנוכח ההצלחה בהפחתת הפחם והעלייה במתחדשות", אבל לא ביעד ל-2030 בהנחה הסבירה שהיעדים באפיקים האחרים לא יושגו. 

מומחי המשרד בכל זאת מציינים פתרון שיאפשר לישראל לעמוד בהבטחותיה: "סגירה של כל התחנות הפחמיות ועמידה באמנת קיגאלי להפחתת השימוש בגזי קירור" - שני צעדים שלא אושרו עד היום. ההמלצה הראשונה מדגימה את הקונפליקטים בתוך הממשלה שמקשים על יישום ההסכם, ובהם המשרד להגנת הסביבה נאלץ לעתים למלא תפקיד לעומתי. 

נסביר: עד כה לא הוחלט לסגור שתי יחידות פחמיות בחדרה וארבע באשקלון. דוח של רשות החשמל שהזמין שר האנרגיה יובל שטייניץ עורר בשבועות האחרונים ביקורת חריפה לא רק בארגוני סביבה, אלא גם במשרד של אלקין, שכן הוא לא המליץ לסגור כליל את התחנות, אלא רק לצמצם את השימוש בפחם לטובת מערכת מקבילה שתופעל בגז. "המסמך מנציח את השימוש בפחם בהתבסס על הנחות שגויות" - כתבו במשרד להגנת הסביבה. עמיתנו עמירם ברקת כתב כאן על הפרשה, שעדיין לא ברור איך תסתיים, אף ששטייניץ הודיע השבוע שאימץ את ההמלצות. 

התביעה להחליף את הפחם בגז ממחישה במקביל את הביקורת של מי שסבור שיעדי הממשלה - גם אם יושגו - צנועים מדי. גז טבעי מזיק פחות מפחמן דו-חמצני, אבל רק יחסית. כש"המשרוקית" בדקה באפריל את טענת שטייניץ ש"גז טבעי - אפס זיהום", כתבו לנו במשרד להגנת הסביבה שהגז מזהם במידה מסוימת, ולכן הם רואים בו רק "חלופת ביניים". אבל באדם טבע ודין מבקרים את הפשרה הזאת. לדבריהם, "מאחר שמתקני ייצור אנרגיה מגז טבעי יפעלו במשך שנים, בפועל נקבעות עובדות שטח שמקבעות את תמהיל האנרגיה המיושן לשנים ארוכות". 

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית