גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי אונליין ומותג פרטי: רשת המזון של משפחת יוחננוף הצטרפה לבורסה בסטייל עם ביקושים של 1.5 מיליארד שקל

(עדכון) - יוחננוף גייסה 462 מיליון שקל ותחל להיסחר בשווי של 2.3 מיליארד שקל - הרשת השלישית בגודלה בבורסה ● לאחר שנים של צמיחה בפעילותן: שווי השוק המצרפי של שש הרשתות הציבוריות מגיע לכ-13 מיליארד שקל, כמעט מחצית ממנו מיוחסת לשופרסל

איתן יוחננוף, מנכ"ל יוחננוף / צילום: תמר מצפי
איתן יוחננוף, מנכ"ל יוחננוף / צילום: תמר מצפי

הצלחה להנפקת יוחננוף: במסגרת השלב המוסדי של הנפקת המניות הראשונית (IPO) שביצעה אתמול (ב') רשת קמעונות המזון, היא נהנתה מביקושים גבוהים, בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל, והבטיחה את הסכום שביקשה לגייס - כ-460 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 1.85 מיליארד שקל "לפני הכסף" - שלפיו ביקשה לבצע את ההנפקה. בהנפקה, שבוצעה באמצעות הקצאת הון לא אחידה, השתתפו ככל הידוע גופים מוסדיים רבים, ואת הגיוס הובילה חברת החיתום אוריון.

הצטרפותה של יוחננוף לבורסה תהפוך אותה לרשת קמעונות המזון השלישית בגודלה, בשווי של כ-2.3 מיליארד שקל, והיא נעשית בתזמון בו נסחרות מניותיהן של מרבית המתחרות הבורסאיות סביב רמות השיא שלהן, כך ששווי 6 הרשתות הנסחרות מצטבר לכ-13 מיליארד שקל. מתוך שווי מצרפי זה כ-45% הוא חלקה של הרשת הגדולה בישראל, שופרסל (קרוב ל-6 מיליארד שקל). 

למרות שבשנה האחרונה, כמגמה, ביצועי מניות הענף אינם מזהירים, הרמות הגבוהות בהן הן נסחרות כיום נתמכות בתקופה ארוכה של צמיחת הפעילות, עליית מחירים ושיפור הרווחיות - המשקפים את התמתנות התחרות בענף ביחס לעבר, ואשר הקפיצו את שוויין בפרספקטיבה נרחבת יותר.

המנפיקה הטרייה, יוחננוף, נהנתה בשנים האחרונות מהתרחבות משמעותית בפעילות, שתמכה במחזור ההכנסות ובהגדלת הרווחים, וכיום היא מפעילה 26 סניפים עם שטחי מסחר של כ-63 אלף מ"ר, כשאסטרטגיית הצמיחה שלה מבוססת על מכירה במחירי דיסקאונט, והיא מתאפיינת בחנויות גדולות יחסית לענף.

מהתשקיף שפרסמה החברה לפני ההנפקה עולה כי בסיכום המחצית הראשונה של 2019 הציגה יוחננוף קפיצה של 26% בהכנסותיה ל-1.4 מיליארד שקל, אחרי שבסיכום שנת 2018 כולה ההכנסות עלו ב-41% ל-2.4 מיליארד שקל, בעיקר בזכות פתיחת סניפים חדשים. בשורת הרווח במחצית השנה לא נרשם שינוי, והוא נותר ברמה של 42 מיליון שקל, בהשפעת תקן החשבונאות הקשור לחכירה (IFRS16) אחרי שבסיכום שנת 2018 רווחיה קפצו ב-35% ל-89 מיליון שקל.

במבט קדימה, נראה כי התרחבותן, ומהלכים אסטרטגיים שונים שמאמצות הרשתות השונות, עשויים לתמוך בהמשך הצמיחה גם בעתיד, ובהתאם גם בשווי, כשמנגד, סימנים להאטה במשק עלולים להוביל לשינוי כיוון באותה צמיחה. ואולם, נראה כי במהלך המחצית השנייה של 2019 המגמה הזו החלה להתהפך, וזה מספר חודשים ששוק המזון והמשקאות נמצא בסטגנציה וצומח "רק" בהתאם לקצב הצמיחה באוכלוסייה או בקצב נמוך ממנו.

כך, שוק מוצרי הצריכה בישראל רשם גידול של 2.8% במונחי מכירות כספיות מתחילת 2019 לפי נתוני סטורנקסט, אך השינוי הריאלי הבוחן צמיחה כספית בניכוי עליות המחירים מציג גידול של 1.6% בלבד בעשרת החודשים הראשונים של השנה, מגמה שעשויה להימשך על רקע גל עליות המחירים שנמשך גם בימים אלה.

בין המהלכים שתמכו באותה צמיחה, מלבד רכישת ופתיחת סניפים, הרשתות הגדילו בצורה ניכרת את מכירות האונליין, הרחיבו את מכירות המותג הפרטי, העמיקו את פעילות מועדוני הלקוחות והתרחבו לפעילות בתחומים משיקים, במטרה ליצור סינרגיה בין הפעילויות השונות.

בהקשר זה מעניין להזכיר כי בניגוד למתחרות, יוחננוף פועלת הפוך: היא נמנעת מכניסה לתחומי פעילות משמעותיים שהמתחרות שלהן רואות בהם מנועי צמיחה - מותג פרטי, חנויות עירוניות ומכירה באונליין. יוחננוף מפרטת כי "תשקול בעתיד להוסיף על מגוון שירותיה את שירות הקנייה, שירות שלהערכת החברה אינו כדאי כלכלית עבורה נכון להיום ואף אינו נדרש", כשלטענתה היא "טרם מיצתה את פוטנציאל גידול המכירות על רצפת המכירה הנוכחית". 

שווי רשתות קמעונות המזון בבורסה

מכירות האונליין והמותג הפרטי של שופרסל, מובילת הענף, כבר מגיעות להיקף של מיליארדים. בהקשר זה נזכיר כי רק בשבוע שעבר אמר מנכ"ל הרשת איציק אברכהן בכנס המסחר המקוון של "גלובס" כי "המסה העיקרית תמשיך להיות החנויות הפיזיות - אלה שעוטפות אותך בשכונה, אבל האחוז של הקניות באונליין יצמח משמעותית. המספרים הולכים להיות הרבה יותר גבוהים". יוחננוף, כאמור, אינה נמצאת כלל בעולמות הללו, וימים יגידו האם זה בעוכריה או לטובתה.

אצל שופרסל, אחד המהלכים הבולטים בהתרחבותה הייתה גם רכישת רשת ניו-פארם (שהוסבה לרשת Be), שאומנם בשלב הנוכחי מעיבה על השורה התחתונה, אולם תורמת להגדלת ההכנסות. מניית שופרסל מדשדשת בשנה האחרונה, ובסיכומה נחלשה קלות, אולם שלוש שנים אחורה מציגה מניית הרשת קפיצה של כ-85% בערכה - קפיצה שסייעה לה להיכנס למדד ת"א 35 ומשקפת לרשת שווי נוכחי של 5.7 מיליארד שקל.

מבין המתחרות, מי שניצבת כיום ברמת השיא שלה היא מניית רמי לוי, המשקפת לרשת שווי נוכחי של 2.8 מיליארד שקל, וזאת כשגם היא נקטה בצעדים שונים להרחבת הפעילות, ולצד פתיחת סניפים חדשים רכשה את רשת בתי הקפה והסופרמרקטים המוזלים קופיקס ונכנסה גם היא לפעילות בתחום הפארם.

המצטרפת הקודמת לבורסה מתחום קמעונות המזון, פרשמרקט, נהנית גם היא מהסנטימנט החיובי הכללי בענף. מאז שהחלה להיסחר בחודש מאי האחרון, היא כבר הספיקה לנסוק ביותר מ-25% ומשקפת לרשת שבשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר שווי נוכחי של 1.2 מיליארד שקל - קרוב אחוזים בודדים לשיא אליו הגיעה בסוף חודש אוקטובר. 

ברמת הפעילות, בחצי שנה בה היא נסחרת בבורסה, פרשמרקט ביצעה כמה מהלכי התרחבות משמעותיים, תחילה עם רכישת ארבעת סניפי רשת סופר דוש בהשקעה של כ-140 מיליון שקל, ובהמשך עם רכישת 7 סניפי רשת יינות ביתן ומגה תמורת כ-110 מיליון שקל - עסקה לה התקבל בשבוע האחרון אישור הממונה על התחרות.

רשת נוספת, שמנייתה טיפסה היום (ג') בכ-5%, היא ויקטורי, שאתמול פרסמה את תוצאותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2019. בסיכום הרבעון השלישי הכנסותיה של ויקטורי המשיכו לצמוח, אולם הרווח נפגע בהשפעת תקן החשבונאות IFRS16. היום קיבלה הרשת דירוג A2 באופק יציב ממידרוג לגיוס אג"ח בהיקף של עד 75 מיליון שקל שויקטורי מקדמת, וזאת כשברקע עומדת עסקה לרכישת חמישה סניפים מרשת יינות ביתן. עם העליות היום, מניית החברה שבשליטת משפחת רביד השלימה טיפוס שנתי של כ-15%, והיא רחוקה אחוזים בודדים מרמת השיא שקבעה בחודש אפריל. 

עוד כתבות

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנחנו במבוא לקרייסס של התחבורה בגוש דן"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, הביע פסימיות גדולה באשר למצב התחבורה בישראל בשנים הבאות ● הוא לא מאמין שהמטרו יהיה מוכן ב-15 השנים הקרובות, וגם מעוניין לפרוש השנה, אחרי 10 שנים בתפקיד

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

האקזיט של הקיבוצניקים והמייסד: קבוצת גרנות ויוסי אלמלם מכרו מניות רימון ב-200 מיליון שקל

בעלת השליטה בחברת התשתיות והמנכ"ל הוותיק יוסי אלמלם ניצלו זינוק של 130% כדי למכור 5% ממניותיהם; בצד הרוכש, שורה של גופים מוסדיים שנהנו מדיסקאונט של 8% על מחיר המניה

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהורדת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ"ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדדי הבנקים והבנייה נפלו בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● טבע נתנה תחזית מאכזבת להכנסותיה ולרווחיה ב-2026 ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בתל אביב; טאואר קופצת במעל 6%, טבע במעל 3%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● השקל לא עוצר, ונסחר מול הדולר מתחת לרף ה-3.09 שקלים - שיא מאז נובמבר 2021 ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוזיל את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה עקפה את התחזיות; רובוטי Optimus בדרך להתחלת ייצור עד סוף השנה

טסלה רשמה הכנסות של 24.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 0.5 דולר, מעל הצפי ● גם הרווח הגולמי היה גבוה בהרבה מהצפי ● הודיעה כי היא מתכננת לחשוף את הרובוט Optimus V3 כבר ברבעון הראשון של השנה, כאשר תחילת הייצור מתוכננת "לפני סוף 2026" ● המניה עולה במסחר המאוחר

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

כשהמוסדיים מוצפים בכסף, מיליארדים זורמים למניות האלה

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ובפרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים?

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב תיענה בתגובה לת"א

עלי שמח'אני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן: "כל פעולה צבאית מצד ארה"ב מכל מקור ובכל רמה - תיחשב לפתיחת מלחמה" ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים" ● עדכונים שוטפים

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● מניית טבע יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות מטא ברבעון הרביעי עמדו על כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה במהלך דרמטי: המכה החדשה שצפויה לנחות על איראן

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקי; קיריאקוס מיצוטאקיס, ראש ממשלת יוון / צילומים: AP-Khalil Hamra, קובי גדעון-לע''מ

יוון מתכננת להרחיב את הטריטוריה הימית, ומסתכנת במלחמה עם טורקיה

אתונה תומכת את שאיפותיה להרחיב את המים הטריטוריאליים בחוק הבינלאומי, ובגיבוי עסקאות נשק במיליארדים עם ישראל ● אנקרה זועמת ומגיבה ב"הפגנת נוכחות" קבועה בים האגאי