גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי אונליין ומותג פרטי: רשת המזון של משפחת יוחננוף הצטרפה לבורסה בסטייל עם ביקושים של 1.5 מיליארד שקל

(עדכון) - יוחננוף גייסה 462 מיליון שקל ותחל להיסחר בשווי של 2.3 מיליארד שקל - הרשת השלישית בגודלה בבורסה ● לאחר שנים של צמיחה בפעילותן: שווי השוק המצרפי של שש הרשתות הציבוריות מגיע לכ-13 מיליארד שקל, כמעט מחצית ממנו מיוחסת לשופרסל

איתן יוחננוף, מנכ"ל יוחננוף / צילום: תמר מצפי
איתן יוחננוף, מנכ"ל יוחננוף / צילום: תמר מצפי

הצלחה להנפקת יוחננוף: במסגרת השלב המוסדי של הנפקת המניות הראשונית (IPO) שביצעה אתמול (ב') רשת קמעונות המזון, היא נהנתה מביקושים גבוהים, בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל, והבטיחה את הסכום שביקשה לגייס - כ-460 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 1.85 מיליארד שקל "לפני הכסף" - שלפיו ביקשה לבצע את ההנפקה. בהנפקה, שבוצעה באמצעות הקצאת הון לא אחידה, השתתפו ככל הידוע גופים מוסדיים רבים, ואת הגיוס הובילה חברת החיתום אוריון.

הצטרפותה של יוחננוף לבורסה תהפוך אותה לרשת קמעונות המזון השלישית בגודלה, בשווי של כ-2.3 מיליארד שקל, והיא נעשית בתזמון בו נסחרות מניותיהן של מרבית המתחרות הבורסאיות סביב רמות השיא שלהן, כך ששווי 6 הרשתות הנסחרות מצטבר לכ-13 מיליארד שקל. מתוך שווי מצרפי זה כ-45% הוא חלקה של הרשת הגדולה בישראל, שופרסל (קרוב ל-6 מיליארד שקל). 

למרות שבשנה האחרונה, כמגמה, ביצועי מניות הענף אינם מזהירים, הרמות הגבוהות בהן הן נסחרות כיום נתמכות בתקופה ארוכה של צמיחת הפעילות, עליית מחירים ושיפור הרווחיות - המשקפים את התמתנות התחרות בענף ביחס לעבר, ואשר הקפיצו את שוויין בפרספקטיבה נרחבת יותר.

המנפיקה הטרייה, יוחננוף, נהנתה בשנים האחרונות מהתרחבות משמעותית בפעילות, שתמכה במחזור ההכנסות ובהגדלת הרווחים, וכיום היא מפעילה 26 סניפים עם שטחי מסחר של כ-63 אלף מ"ר, כשאסטרטגיית הצמיחה שלה מבוססת על מכירה במחירי דיסקאונט, והיא מתאפיינת בחנויות גדולות יחסית לענף.

מהתשקיף שפרסמה החברה לפני ההנפקה עולה כי בסיכום המחצית הראשונה של 2019 הציגה יוחננוף קפיצה של 26% בהכנסותיה ל-1.4 מיליארד שקל, אחרי שבסיכום שנת 2018 כולה ההכנסות עלו ב-41% ל-2.4 מיליארד שקל, בעיקר בזכות פתיחת סניפים חדשים. בשורת הרווח במחצית השנה לא נרשם שינוי, והוא נותר ברמה של 42 מיליון שקל, בהשפעת תקן החשבונאות הקשור לחכירה (IFRS16) אחרי שבסיכום שנת 2018 רווחיה קפצו ב-35% ל-89 מיליון שקל.

במבט קדימה, נראה כי התרחבותן, ומהלכים אסטרטגיים שונים שמאמצות הרשתות השונות, עשויים לתמוך בהמשך הצמיחה גם בעתיד, ובהתאם גם בשווי, כשמנגד, סימנים להאטה במשק עלולים להוביל לשינוי כיוון באותה צמיחה. ואולם, נראה כי במהלך המחצית השנייה של 2019 המגמה הזו החלה להתהפך, וזה מספר חודשים ששוק המזון והמשקאות נמצא בסטגנציה וצומח "רק" בהתאם לקצב הצמיחה באוכלוסייה או בקצב נמוך ממנו.

כך, שוק מוצרי הצריכה בישראל רשם גידול של 2.8% במונחי מכירות כספיות מתחילת 2019 לפי נתוני סטורנקסט, אך השינוי הריאלי הבוחן צמיחה כספית בניכוי עליות המחירים מציג גידול של 1.6% בלבד בעשרת החודשים הראשונים של השנה, מגמה שעשויה להימשך על רקע גל עליות המחירים שנמשך גם בימים אלה.

בין המהלכים שתמכו באותה צמיחה, מלבד רכישת ופתיחת סניפים, הרשתות הגדילו בצורה ניכרת את מכירות האונליין, הרחיבו את מכירות המותג הפרטי, העמיקו את פעילות מועדוני הלקוחות והתרחבו לפעילות בתחומים משיקים, במטרה ליצור סינרגיה בין הפעילויות השונות.

בהקשר זה מעניין להזכיר כי בניגוד למתחרות, יוחננוף פועלת הפוך: היא נמנעת מכניסה לתחומי פעילות משמעותיים שהמתחרות שלהן רואות בהם מנועי צמיחה - מותג פרטי, חנויות עירוניות ומכירה באונליין. יוחננוף מפרטת כי "תשקול בעתיד להוסיף על מגוון שירותיה את שירות הקנייה, שירות שלהערכת החברה אינו כדאי כלכלית עבורה נכון להיום ואף אינו נדרש", כשלטענתה היא "טרם מיצתה את פוטנציאל גידול המכירות על רצפת המכירה הנוכחית". 

שווי רשתות קמעונות המזון בבורסה

מכירות האונליין והמותג הפרטי של שופרסל, מובילת הענף, כבר מגיעות להיקף של מיליארדים. בהקשר זה נזכיר כי רק בשבוע שעבר אמר מנכ"ל הרשת איציק אברכהן בכנס המסחר המקוון של "גלובס" כי "המסה העיקרית תמשיך להיות החנויות הפיזיות - אלה שעוטפות אותך בשכונה, אבל האחוז של הקניות באונליין יצמח משמעותית. המספרים הולכים להיות הרבה יותר גבוהים". יוחננוף, כאמור, אינה נמצאת כלל בעולמות הללו, וימים יגידו האם זה בעוכריה או לטובתה.

אצל שופרסל, אחד המהלכים הבולטים בהתרחבותה הייתה גם רכישת רשת ניו-פארם (שהוסבה לרשת Be), שאומנם בשלב הנוכחי מעיבה על השורה התחתונה, אולם תורמת להגדלת ההכנסות. מניית שופרסל מדשדשת בשנה האחרונה, ובסיכומה נחלשה קלות, אולם שלוש שנים אחורה מציגה מניית הרשת קפיצה של כ-85% בערכה - קפיצה שסייעה לה להיכנס למדד ת"א 35 ומשקפת לרשת שווי נוכחי של 5.7 מיליארד שקל.

מבין המתחרות, מי שניצבת כיום ברמת השיא שלה היא מניית רמי לוי, המשקפת לרשת שווי נוכחי של 2.8 מיליארד שקל, וזאת כשגם היא נקטה בצעדים שונים להרחבת הפעילות, ולצד פתיחת סניפים חדשים רכשה את רשת בתי הקפה והסופרמרקטים המוזלים קופיקס ונכנסה גם היא לפעילות בתחום הפארם.

המצטרפת הקודמת לבורסה מתחום קמעונות המזון, פרשמרקט, נהנית גם היא מהסנטימנט החיובי הכללי בענף. מאז שהחלה להיסחר בחודש מאי האחרון, היא כבר הספיקה לנסוק ביותר מ-25% ומשקפת לרשת שבשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר שווי נוכחי של 1.2 מיליארד שקל - קרוב אחוזים בודדים לשיא אליו הגיעה בסוף חודש אוקטובר. 

ברמת הפעילות, בחצי שנה בה היא נסחרת בבורסה, פרשמרקט ביצעה כמה מהלכי התרחבות משמעותיים, תחילה עם רכישת ארבעת סניפי רשת סופר דוש בהשקעה של כ-140 מיליון שקל, ובהמשך עם רכישת 7 סניפי רשת יינות ביתן ומגה תמורת כ-110 מיליון שקל - עסקה לה התקבל בשבוע האחרון אישור הממונה על התחרות.

רשת נוספת, שמנייתה טיפסה היום (ג') בכ-5%, היא ויקטורי, שאתמול פרסמה את תוצאותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2019. בסיכום הרבעון השלישי הכנסותיה של ויקטורי המשיכו לצמוח, אולם הרווח נפגע בהשפעת תקן החשבונאות IFRS16. היום קיבלה הרשת דירוג A2 באופק יציב ממידרוג לגיוס אג"ח בהיקף של עד 75 מיליון שקל שויקטורי מקדמת, וזאת כשברקע עומדת עסקה לרכישת חמישה סניפים מרשת יינות ביתן. עם העליות היום, מניית החברה שבשליטת משפחת רביד השלימה טיפוס שנתי של כ-15%, והיא רחוקה אחוזים בודדים מרמת השיא שקבעה בחודש אפריל. 

עוד כתבות

"ההזדמנויות עלולות לרדת לטמיון": תחזית פסימית למזרח התיכון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: עיתונאי הוושינגטון פוסט מזהיר שההזדמנויות לשינוי אחרי המלחמה עלולות להיעלם, ההתנחלויות באיו"ש מביאות לעקירת פלסטינים, ומיקרוסופט מסתבכת בגלל ישראל באירלנד ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע במשק באוקטובר: 13,620 שקל. ומה קורה בהייטק?

לפי הלמ"ס, מדובר בעלייה של 2.9% לעומת אוקטובר 2024 ● קצב האינפלציה באוקטובר 2025 עמד על 2.5%, כך שגם ריאלית מדובר בעלייה קלה לעומת החודש המקביל בשנה שעברה

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך תשפיע הורדת הריבית על הקרנות הכספיות? התשובה של צבי סטפק

קרנות הנאמנות הכספיות חוו בארבע השנים האחרונות זינוק אדיר בנכסיהן - כמה מזה קשור לרמת הריבית במשק, והאם כעת האטרקטיביות שלהן תפחת? ● עוד מיתוסים שחשוב לבחון: האם רק דמי הניהול מבחינים בין הקרנות, ומה פוטנציאל הצמיחה על חשבון הפיקדונות בבנקים​

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

ליאור דיב / צילום: סייבריזן

הסטארט-אפ של יוצאי סייבריזן מגייס 130 מיליון דולר בסבב A

הגיוס של חברת הסייבר 7AI היה בהובלת אינדקס ונצ'רס ובהשתתפות זרוע ההשקעות של בלקסטון לצד משקיעים נוספים ● החברה פועלת בתחום של סוכני בינה מלאכותית המשמשים לאבטחת ארגונים

ד''ר גלית קאופמן / צילום: יונתן בלום

כינו את המינוי שלה "יום שחור". עכשיו היא מגיבה למבקרים

ענף הבריאות סוער בימים האחרונים לאחר שלראשונה בישראל נבחרה אחות לנהל בית חולים, ובהסתדרות הרפואית אף כינו זאת "יום שחור" ● אבל לד"ר גלית קאופמן יש תוכניות גדולות לאסותא אשדוד ● עכשיו היא עונה למבקרים: "מי שמאוים לא מכיר את הרקע שלי" ● ראיון

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט מודיעה: תחזור לטוס לישראל בסוף מרץ 2026

חברת התעופה הבריטית איזי ג'ט מאותתת על חזרה לישראל, וזאת לאחר שהפסיקה לטוס לארץ בקיץ 2023 ודחתה מאז פעם אחר פעם את חידוש הטיסות ● ההיערכות כוללת בחינת קווים קיימים לצד פתיחת קווים נוספים

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’ / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

שר האוצר מציג את תקציב 2026: "יהיה מס על בנקים. הוא יהיה קבוע וגדול"

שעות לפני ההצבעה על הצעת התקציב בממשלה, מערכת הביטחון והאוצר עדיין חלוקים על תקציב הביטחון השוטף וההתמודדות עם האיום האיראני ● נתניהו מבקש עוגן תקציבי לעשור קדימה, שמקבע את המסגרת ומצמצם תקציבים אזרחיים ● עוד ברקע: רפורמות במחלוקת, מאבקים מול שרים והסתדרות מוחלשת

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

רכבים באירופה / צילום: Shutterstock

היבואניות הישראליות כובשות את אירופה עם זיכיונות לרכבים מסין

יבואניות הרכב הישראליות מרחיבות את פעילותן באירופה עם שורה של זיכיונות חדשים לייבוא מותגי רכב סיניים, ובראשם צ’רי וג’ילי ● קרסו, כלמוביל, גרנד אוטו, סמלת ויוניון מתבססות בשווקים כמו אוסטריה, רומניה ויוון - וצפויות להתרחב לשוויץ ולבולגריה ב־2026 ● וגם: הנחות חריגות לסוף השנה ומגוון דגמים חדשים שהושקו בישראל ● השבוע בענף הרכב

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר שוחררה מביה"ח לאחר חודש באשפוז

יפעת-תומר ירושלמי שוחררה מאיכילוב לאחר שנטלה כדורים ואיבדה את ההכרה ● תנאי המעצר שלה הסתיימו, המשטרה צפויה לבקש להחמיר אותם ● גורמים המעורבים בחקירה: "היא תזומן לחקירה - ותעומת עם עדויות וגילויים חדשים בפרשה"

פיוש גויאל / צילום: לע''מ

שר התעשייה של הודו מסביר איך אפשר לנהל יחסים טובים עם איראן וישראל במקביל

מאז מלחמת חרבות ברזל, הודו היא בין המדינות הבולטות שממשיכה להעמיק את קשריה עם ישראל - כולל בתחום הביטחוני ● בריאיון לגלובס אומר השר פיוש גויאל שניו דלהי מחויבת לקדם את מסדרון IMEC בין הודו לאירופה וכי "ישראל היא גורם אינטגרלי במהלך" ● הוא מדגיש את הפוטנציאל בשיתופי פעולה בטכנולוגיה, ביטחון ופוד־טק, ומסביר כיצד הודו מצליחה לנהל יחסים מקבילים עם ישראל ואיראן

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?