גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי אונליין ומותג פרטי: רשת המזון של משפחת יוחננוף הצטרפה לבורסה בסטייל עם ביקושים של 1.5 מיליארד שקל

(עדכון) - יוחננוף גייסה 462 מיליון שקל ותחל להיסחר בשווי של 2.3 מיליארד שקל - הרשת השלישית בגודלה בבורסה ● לאחר שנים של צמיחה בפעילותן: שווי השוק המצרפי של שש הרשתות הציבוריות מגיע לכ-13 מיליארד שקל, כמעט מחצית ממנו מיוחסת לשופרסל

איתן יוחננוף, מנכ"ל יוחננוף / צילום: תמר מצפי
איתן יוחננוף, מנכ"ל יוחננוף / צילום: תמר מצפי

הצלחה להנפקת יוחננוף: במסגרת השלב המוסדי של הנפקת המניות הראשונית (IPO) שביצעה אתמול (ב') רשת קמעונות המזון, היא נהנתה מביקושים גבוהים, בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל, והבטיחה את הסכום שביקשה לגייס - כ-460 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 1.85 מיליארד שקל "לפני הכסף" - שלפיו ביקשה לבצע את ההנפקה. בהנפקה, שבוצעה באמצעות הקצאת הון לא אחידה, השתתפו ככל הידוע גופים מוסדיים רבים, ואת הגיוס הובילה חברת החיתום אוריון.

הצטרפותה של יוחננוף לבורסה תהפוך אותה לרשת קמעונות המזון השלישית בגודלה, בשווי של כ-2.3 מיליארד שקל, והיא נעשית בתזמון בו נסחרות מניותיהן של מרבית המתחרות הבורסאיות סביב רמות השיא שלהן, כך ששווי 6 הרשתות הנסחרות מצטבר לכ-13 מיליארד שקל. מתוך שווי מצרפי זה כ-45% הוא חלקה של הרשת הגדולה בישראל, שופרסל (קרוב ל-6 מיליארד שקל). 

למרות שבשנה האחרונה, כמגמה, ביצועי מניות הענף אינם מזהירים, הרמות הגבוהות בהן הן נסחרות כיום נתמכות בתקופה ארוכה של צמיחת הפעילות, עליית מחירים ושיפור הרווחיות - המשקפים את התמתנות התחרות בענף ביחס לעבר, ואשר הקפיצו את שוויין בפרספקטיבה נרחבת יותר.

המנפיקה הטרייה, יוחננוף, נהנתה בשנים האחרונות מהתרחבות משמעותית בפעילות, שתמכה במחזור ההכנסות ובהגדלת הרווחים, וכיום היא מפעילה 26 סניפים עם שטחי מסחר של כ-63 אלף מ"ר, כשאסטרטגיית הצמיחה שלה מבוססת על מכירה במחירי דיסקאונט, והיא מתאפיינת בחנויות גדולות יחסית לענף.

מהתשקיף שפרסמה החברה לפני ההנפקה עולה כי בסיכום המחצית הראשונה של 2019 הציגה יוחננוף קפיצה של 26% בהכנסותיה ל-1.4 מיליארד שקל, אחרי שבסיכום שנת 2018 כולה ההכנסות עלו ב-41% ל-2.4 מיליארד שקל, בעיקר בזכות פתיחת סניפים חדשים. בשורת הרווח במחצית השנה לא נרשם שינוי, והוא נותר ברמה של 42 מיליון שקל, בהשפעת תקן החשבונאות הקשור לחכירה (IFRS16) אחרי שבסיכום שנת 2018 רווחיה קפצו ב-35% ל-89 מיליון שקל.

במבט קדימה, נראה כי התרחבותן, ומהלכים אסטרטגיים שונים שמאמצות הרשתות השונות, עשויים לתמוך בהמשך הצמיחה גם בעתיד, ובהתאם גם בשווי, כשמנגד, סימנים להאטה במשק עלולים להוביל לשינוי כיוון באותה צמיחה. ואולם, נראה כי במהלך המחצית השנייה של 2019 המגמה הזו החלה להתהפך, וזה מספר חודשים ששוק המזון והמשקאות נמצא בסטגנציה וצומח "רק" בהתאם לקצב הצמיחה באוכלוסייה או בקצב נמוך ממנו.

כך, שוק מוצרי הצריכה בישראל רשם גידול של 2.8% במונחי מכירות כספיות מתחילת 2019 לפי נתוני סטורנקסט, אך השינוי הריאלי הבוחן צמיחה כספית בניכוי עליות המחירים מציג גידול של 1.6% בלבד בעשרת החודשים הראשונים של השנה, מגמה שעשויה להימשך על רקע גל עליות המחירים שנמשך גם בימים אלה.

בין המהלכים שתמכו באותה צמיחה, מלבד רכישת ופתיחת סניפים, הרשתות הגדילו בצורה ניכרת את מכירות האונליין, הרחיבו את מכירות המותג הפרטי, העמיקו את פעילות מועדוני הלקוחות והתרחבו לפעילות בתחומים משיקים, במטרה ליצור סינרגיה בין הפעילויות השונות.

בהקשר זה מעניין להזכיר כי בניגוד למתחרות, יוחננוף פועלת הפוך: היא נמנעת מכניסה לתחומי פעילות משמעותיים שהמתחרות שלהן רואות בהם מנועי צמיחה - מותג פרטי, חנויות עירוניות ומכירה באונליין. יוחננוף מפרטת כי "תשקול בעתיד להוסיף על מגוון שירותיה את שירות הקנייה, שירות שלהערכת החברה אינו כדאי כלכלית עבורה נכון להיום ואף אינו נדרש", כשלטענתה היא "טרם מיצתה את פוטנציאל גידול המכירות על רצפת המכירה הנוכחית". 

שווי רשתות קמעונות המזון בבורסה

מכירות האונליין והמותג הפרטי של שופרסל, מובילת הענף, כבר מגיעות להיקף של מיליארדים. בהקשר זה נזכיר כי רק בשבוע שעבר אמר מנכ"ל הרשת איציק אברכהן בכנס המסחר המקוון של "גלובס" כי "המסה העיקרית תמשיך להיות החנויות הפיזיות - אלה שעוטפות אותך בשכונה, אבל האחוז של הקניות באונליין יצמח משמעותית. המספרים הולכים להיות הרבה יותר גבוהים". יוחננוף, כאמור, אינה נמצאת כלל בעולמות הללו, וימים יגידו האם זה בעוכריה או לטובתה.

אצל שופרסל, אחד המהלכים הבולטים בהתרחבותה הייתה גם רכישת רשת ניו-פארם (שהוסבה לרשת Be), שאומנם בשלב הנוכחי מעיבה על השורה התחתונה, אולם תורמת להגדלת ההכנסות. מניית שופרסל מדשדשת בשנה האחרונה, ובסיכומה נחלשה קלות, אולם שלוש שנים אחורה מציגה מניית הרשת קפיצה של כ-85% בערכה - קפיצה שסייעה לה להיכנס למדד ת"א 35 ומשקפת לרשת שווי נוכחי של 5.7 מיליארד שקל.

מבין המתחרות, מי שניצבת כיום ברמת השיא שלה היא מניית רמי לוי, המשקפת לרשת שווי נוכחי של 2.8 מיליארד שקל, וזאת כשגם היא נקטה בצעדים שונים להרחבת הפעילות, ולצד פתיחת סניפים חדשים רכשה את רשת בתי הקפה והסופרמרקטים המוזלים קופיקס ונכנסה גם היא לפעילות בתחום הפארם.

המצטרפת הקודמת לבורסה מתחום קמעונות המזון, פרשמרקט, נהנית גם היא מהסנטימנט החיובי הכללי בענף. מאז שהחלה להיסחר בחודש מאי האחרון, היא כבר הספיקה לנסוק ביותר מ-25% ומשקפת לרשת שבשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר שווי נוכחי של 1.2 מיליארד שקל - קרוב אחוזים בודדים לשיא אליו הגיעה בסוף חודש אוקטובר. 

ברמת הפעילות, בחצי שנה בה היא נסחרת בבורסה, פרשמרקט ביצעה כמה מהלכי התרחבות משמעותיים, תחילה עם רכישת ארבעת סניפי רשת סופר דוש בהשקעה של כ-140 מיליון שקל, ובהמשך עם רכישת 7 סניפי רשת יינות ביתן ומגה תמורת כ-110 מיליון שקל - עסקה לה התקבל בשבוע האחרון אישור הממונה על התחרות.

רשת נוספת, שמנייתה טיפסה היום (ג') בכ-5%, היא ויקטורי, שאתמול פרסמה את תוצאותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2019. בסיכום הרבעון השלישי הכנסותיה של ויקטורי המשיכו לצמוח, אולם הרווח נפגע בהשפעת תקן החשבונאות IFRS16. היום קיבלה הרשת דירוג A2 באופק יציב ממידרוג לגיוס אג"ח בהיקף של עד 75 מיליון שקל שויקטורי מקדמת, וזאת כשברקע עומדת עסקה לרכישת חמישה סניפים מרשת יינות ביתן. עם העליות היום, מניית החברה שבשליטת משפחת רביד השלימה טיפוס שנתי של כ-15%, והיא רחוקה אחוזים בודדים מרמת השיא שקבעה בחודש אפריל. 

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

אברך תבע מזונות מאשתו בגלל משכורת נמוכה. מה קבע ביהמ"ש?

אברך טען כי הוא מרוויח 1,100 שקל בחודש, ולכן אשתו צריכה לשלם לו מזונות - ביהמ"ש העריך את הכנסתו ב־50 אלף שקל ● חברת תיווך הציגה נכס לרוכשת, והיא פנתה לבסוף למתווכת אחרת בקשר לאותה הדירה. מי זכאי לדמי התיווך? ● ובג"ץ החמיר את התנאים להוכחת זכאות לקרקע לבנייה ביישוב מגורים ● 3 פסקי דין בשבוע

מנכ''ל ולנס יורם זלינגר / צילום: ולנס סמיקונדקטור

בלילה אחד: ציוץ אנונימי הקפיץ את מניית האוטוטק מהוד השרון ב־60%

מניית ולנס לא ראתה יום כזה מאז שהחלה להיסחר: עם מחזור גבוה פי 30 מהרגיל, המניה זינקה ב־60% בן־לילה ● זאת, בשל עסקה גדולה עם יצרנית רכב וציוץ אנונימי שטוען כי השוק כולו טועה בנוגע להיקף המלאים של החברה ● האנליסטים מעריכים: יש לה עוד מקום לעליות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

צורי דבוש / צילום: מורג ביטון

הצטרפות בדקה ה־90 ועתירה לביהמ"ש: המרוץ על התאחדות התעשיינים

בסוף החודש יתקיימו הבחירות להתאחדות התעשיינים - ומניצחון בטוח של מתמודד יחיד הפכו לעימות משפטי עם העתירה לשינוי שיטת ההצבעה ● ברקע: המאבק בממשלה על היטל ההיצף

סניף של הרשת בעופר הקניון הגדול פתח תקווה / צילום: יח''צ

בלי קמפיינים ובלי רעש: מאחורי הקאמבק השקט של רשת סינבון לישראל

כשנתיים אחרי שחזרה לישראל, רשת המאפים האמריקאית מציגה פדיונות חריגים של כחצי מיליון שקל בחודש לסניף ● הזכיין הקודם נזכר איך טיל אחד באילת מוטט את הניסיון הקודם ● אבל המנכ"ל הנוכחי מסביר למה האסטרטגיה של "קודם פריפריה" ובנייה הדרגתית של קהל בקניונים מוכיחה את עצמה ● היעד: 30 עד 40 סניפים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

גלעד שיינר / צילום: שלומי יוסף

"בשוק כבר מבינים שהמשקל של אנבידיה טמון בקישוריות - שנולדת בישראל"

הוא חולש על הסגמנט הצומח ביותר בחברה, מנהל את הקשר מול מאסק ואלטמן ומוביל את "החפיר" ששומר על ענקית השבבים בצמרת ● גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר באנבידיה, מסביר לגלובס איך הפכה ישראל ללב המערכת של הואנג ● וגם: כך נסגר המעגל עם העובד שחזר מהשבי, אבינתן אור: "הבטחנו לו שהכיסא שלו במשרד שמור" ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות בחוזים בוול סטריט בצל פתיחת החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד, טראמפ: "לא ידעתי על זה" ● מיטב: מעדיפים מניות ואג"ח ממשלתיות על פני אג"ח חברות ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בישראל ובארה"ב ● בועה או לא בועה? התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט, ומה מלמדת היסטוריית הבועות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

כיצד לאזן נכון משאבים בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

ברוטו או נטו אחרי מס? כיצד לאזן נכון משאבים בזמן גירושים

המגמה הכללית בפסיקה הינה איזון על בסיס ברוטו של הנכסים בין בני זוג, אך יש דרכים נוספות שיכולות להועיל לשני הצדדים

סמי סגול, בעל השליטה לשעבר בכתר / צילום: יח''צ

ההכנסה הפסיבית של התעשיין הוותיק: מאחורי האקזיט הנדל"ני של סמי סגול

כמו משפחת ורטהיימר לפניו, גם סגול שמר בידיו נכסי נדל"ן פרטיים, המושכרים לפעילות התעשייתית שמכר שנים קודם לכן ● כעת הוא מוכר אותם ביותר מחצי מיליארד שקל לוילאר

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

צחי בוורמן / צילום: תמר מצפי

חקירתו של ברוורמן הסתיימה אחרי 13 שעות; הורחק מלשכת רה"מ ל-15 יום

ראש הסגל בלשכת רה"מ נחשד בשיבוש הליכי חקירה בפרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני, ועוכב על ידי שוטרי להב 433 ● דוברו לשעבר של נתניהו, אלי פלדשטיין, חשף כי ברוורמן נפגש איתו בחניון בקריה וטען כי יוכל "לכבות" את החקירה שצה"ל פתח נגדו

שר המשפטים יריב לוין וח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים דווקא כן מגביר ודאות

תיקון חוק החוזים אינו מושלם, אך הביקורת עליו מתעלמת מהתמונה המלאה ● הוא אומנם לא מבטל את שיקול-הדעת של השופטים, אך עושה סדר בריבוי הגישות שלהם לפרשנות, מגביל עמימות ומאפשר לצדדים לדעת מראש כיצד חוזיהם ייבחנו

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

גרינלנד / אילוסטרציה: ap, Evgeniy Maloletka

התוכנית האירופית: להציב חיילים מהיבשת בגרינלנד נגד השתלטות טראמפ

לאחר שהנשיא האמריקאי החריף את הרטוריקה בנושא גרינלנד בימים האחרונים, מדינות אירופה שוקלות לשלוח חיילים למדינה ● ראש ממשלת בריטניה שוחח על כך עם מנהיגים נוספים, בגרמניה פוליטיקאים ואנשי ציבור קוראים לבצע את המהלך ובדנמרק איימו על סופה של נאט"ו: "הנשיא האמריקאי שינה את כללי המשחק"

הפגנות באיראן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

גורם ישראלי בכיר: "גם אם ייקח זמן - הסיפור של המשטר האיראני גמור"

במשטר האיראני הוחלט: מעלים את רמת העימות עם המפגינים ● ישראל וארה"ב דנות על הסכם סיוע ביטחוני חדש, נתניהו ביקש לקצץ את הסיוע ● ברויטרס מדווחים כי בישראל העלו כבר כוננות בעקבות דברי טראמפ ● צה"ל: לוחם דובדבן נפצע בינוני בהיתקלות עם מחבלים בשכם ● סנאטור רפובליקאי לאיראנים: "הסיוט שלכם עומד להיגמר" ● גורם אמריקאי לאל-ערבייה: הותקפו יותר מ-35 מטרות של דאעש בסוריה ● עדכונים שוטפים

רועי ורמוס, מבעלי קרן נוקד קפיטל / צילום: שלומי יוסף

העסקה של רועי ורמוס וחגי בדש: נוקד תרכוש את מלוא הבעלות בבית השקעות פורטה

נוקד קפיטל, מנהלת קרנות הגידור הגדולה בישראל, רכשה עוד 52% מבית ההשקעות פורטה בעסקת החלפת מניות

ליאור סגל, מנכ''ל וממייסדי עין שלישית / צילום: יקיר שוקרון

הענקית מהאמירויות אישרה רכישת 30% מהחברה הביטחונית מישראל

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' אישר את רכישת החברה הביטחונית הישראלית עין שלישית, בעסקה שנסגרה בינואר אשתקד ● האסיפה הכללית של החברה צפויה להתכנס ב־15 בפברואר כדי לאשר את מתווה העסקה הסופי

זהבית כהן, מנהלת AMI, עמיר בירם, ממנהלי JTLV / צילום: רמי זרנגר, שרון גבאי

הרווח העצום של זהבית כהן ועמיר בירם: מימושים של 1.8 מיליארד שקל בשבוע

בחמשת ימי המסחר הראשונים של 2026 בעלי עניין בבורסה בתל אביב מימשו מניות בהיקף של יותר מ־1.8 מיליארד שקל - קצב שמאפיין בשנה רגילה מכירות של מעל רבעון ● בין המממשים גם מנהלים בכירים בחברות הנסחרות שמכרו מניות ביותר מ־100 מיליון שקל