גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי אונליין ומותג פרטי: רשת המזון של משפחת יוחננוף הצטרפה לבורסה בסטייל עם ביקושים של 1.5 מיליארד שקל

(עדכון) - יוחננוף גייסה 462 מיליון שקל ותחל להיסחר בשווי של 2.3 מיליארד שקל - הרשת השלישית בגודלה בבורסה ● לאחר שנים של צמיחה בפעילותן: שווי השוק המצרפי של שש הרשתות הציבוריות מגיע לכ-13 מיליארד שקל, כמעט מחצית ממנו מיוחסת לשופרסל

איתן יוחננוף, מנכ"ל יוחננוף / צילום: תמר מצפי
איתן יוחננוף, מנכ"ל יוחננוף / צילום: תמר מצפי

הצלחה להנפקת יוחננוף: במסגרת השלב המוסדי של הנפקת המניות הראשונית (IPO) שביצעה אתמול (ב') רשת קמעונות המזון, היא נהנתה מביקושים גבוהים, בהיקף של כ-1.5 מיליארד שקל, והבטיחה את הסכום שביקשה לגייס - כ-460 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 1.85 מיליארד שקל "לפני הכסף" - שלפיו ביקשה לבצע את ההנפקה. בהנפקה, שבוצעה באמצעות הקצאת הון לא אחידה, השתתפו ככל הידוע גופים מוסדיים רבים, ואת הגיוס הובילה חברת החיתום אוריון.

הצטרפותה של יוחננוף לבורסה תהפוך אותה לרשת קמעונות המזון השלישית בגודלה, בשווי של כ-2.3 מיליארד שקל, והיא נעשית בתזמון בו נסחרות מניותיהן של מרבית המתחרות הבורסאיות סביב רמות השיא שלהן, כך ששווי 6 הרשתות הנסחרות מצטבר לכ-13 מיליארד שקל. מתוך שווי מצרפי זה כ-45% הוא חלקה של הרשת הגדולה בישראל, שופרסל (קרוב ל-6 מיליארד שקל). 

למרות שבשנה האחרונה, כמגמה, ביצועי מניות הענף אינם מזהירים, הרמות הגבוהות בהן הן נסחרות כיום נתמכות בתקופה ארוכה של צמיחת הפעילות, עליית מחירים ושיפור הרווחיות - המשקפים את התמתנות התחרות בענף ביחס לעבר, ואשר הקפיצו את שוויין בפרספקטיבה נרחבת יותר.

המנפיקה הטרייה, יוחננוף, נהנתה בשנים האחרונות מהתרחבות משמעותית בפעילות, שתמכה במחזור ההכנסות ובהגדלת הרווחים, וכיום היא מפעילה 26 סניפים עם שטחי מסחר של כ-63 אלף מ"ר, כשאסטרטגיית הצמיחה שלה מבוססת על מכירה במחירי דיסקאונט, והיא מתאפיינת בחנויות גדולות יחסית לענף.

מהתשקיף שפרסמה החברה לפני ההנפקה עולה כי בסיכום המחצית הראשונה של 2019 הציגה יוחננוף קפיצה של 26% בהכנסותיה ל-1.4 מיליארד שקל, אחרי שבסיכום שנת 2018 כולה ההכנסות עלו ב-41% ל-2.4 מיליארד שקל, בעיקר בזכות פתיחת סניפים חדשים. בשורת הרווח במחצית השנה לא נרשם שינוי, והוא נותר ברמה של 42 מיליון שקל, בהשפעת תקן החשבונאות הקשור לחכירה (IFRS16) אחרי שבסיכום שנת 2018 רווחיה קפצו ב-35% ל-89 מיליון שקל.

במבט קדימה, נראה כי התרחבותן, ומהלכים אסטרטגיים שונים שמאמצות הרשתות השונות, עשויים לתמוך בהמשך הצמיחה גם בעתיד, ובהתאם גם בשווי, כשמנגד, סימנים להאטה במשק עלולים להוביל לשינוי כיוון באותה צמיחה. ואולם, נראה כי במהלך המחצית השנייה של 2019 המגמה הזו החלה להתהפך, וזה מספר חודשים ששוק המזון והמשקאות נמצא בסטגנציה וצומח "רק" בהתאם לקצב הצמיחה באוכלוסייה או בקצב נמוך ממנו.

כך, שוק מוצרי הצריכה בישראל רשם גידול של 2.8% במונחי מכירות כספיות מתחילת 2019 לפי נתוני סטורנקסט, אך השינוי הריאלי הבוחן צמיחה כספית בניכוי עליות המחירים מציג גידול של 1.6% בלבד בעשרת החודשים הראשונים של השנה, מגמה שעשויה להימשך על רקע גל עליות המחירים שנמשך גם בימים אלה.

בין המהלכים שתמכו באותה צמיחה, מלבד רכישת ופתיחת סניפים, הרשתות הגדילו בצורה ניכרת את מכירות האונליין, הרחיבו את מכירות המותג הפרטי, העמיקו את פעילות מועדוני הלקוחות והתרחבו לפעילות בתחומים משיקים, במטרה ליצור סינרגיה בין הפעילויות השונות.

בהקשר זה מעניין להזכיר כי בניגוד למתחרות, יוחננוף פועלת הפוך: היא נמנעת מכניסה לתחומי פעילות משמעותיים שהמתחרות שלהן רואות בהם מנועי צמיחה - מותג פרטי, חנויות עירוניות ומכירה באונליין. יוחננוף מפרטת כי "תשקול בעתיד להוסיף על מגוון שירותיה את שירות הקנייה, שירות שלהערכת החברה אינו כדאי כלכלית עבורה נכון להיום ואף אינו נדרש", כשלטענתה היא "טרם מיצתה את פוטנציאל גידול המכירות על רצפת המכירה הנוכחית". 

שווי רשתות קמעונות המזון בבורסה

מכירות האונליין והמותג הפרטי של שופרסל, מובילת הענף, כבר מגיעות להיקף של מיליארדים. בהקשר זה נזכיר כי רק בשבוע שעבר אמר מנכ"ל הרשת איציק אברכהן בכנס המסחר המקוון של "גלובס" כי "המסה העיקרית תמשיך להיות החנויות הפיזיות - אלה שעוטפות אותך בשכונה, אבל האחוז של הקניות באונליין יצמח משמעותית. המספרים הולכים להיות הרבה יותר גבוהים". יוחננוף, כאמור, אינה נמצאת כלל בעולמות הללו, וימים יגידו האם זה בעוכריה או לטובתה.

אצל שופרסל, אחד המהלכים הבולטים בהתרחבותה הייתה גם רכישת רשת ניו-פארם (שהוסבה לרשת Be), שאומנם בשלב הנוכחי מעיבה על השורה התחתונה, אולם תורמת להגדלת ההכנסות. מניית שופרסל מדשדשת בשנה האחרונה, ובסיכומה נחלשה קלות, אולם שלוש שנים אחורה מציגה מניית הרשת קפיצה של כ-85% בערכה - קפיצה שסייעה לה להיכנס למדד ת"א 35 ומשקפת לרשת שווי נוכחי של 5.7 מיליארד שקל.

מבין המתחרות, מי שניצבת כיום ברמת השיא שלה היא מניית רמי לוי, המשקפת לרשת שווי נוכחי של 2.8 מיליארד שקל, וזאת כשגם היא נקטה בצעדים שונים להרחבת הפעילות, ולצד פתיחת סניפים חדשים רכשה את רשת בתי הקפה והסופרמרקטים המוזלים קופיקס ונכנסה גם היא לפעילות בתחום הפארם.

המצטרפת הקודמת לבורסה מתחום קמעונות המזון, פרשמרקט, נהנית גם היא מהסנטימנט החיובי הכללי בענף. מאז שהחלה להיסחר בחודש מאי האחרון, היא כבר הספיקה לנסוק ביותר מ-25% ומשקפת לרשת שבשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר שווי נוכחי של 1.2 מיליארד שקל - קרוב אחוזים בודדים לשיא אליו הגיעה בסוף חודש אוקטובר. 

ברמת הפעילות, בחצי שנה בה היא נסחרת בבורסה, פרשמרקט ביצעה כמה מהלכי התרחבות משמעותיים, תחילה עם רכישת ארבעת סניפי רשת סופר דוש בהשקעה של כ-140 מיליון שקל, ובהמשך עם רכישת 7 סניפי רשת יינות ביתן ומגה תמורת כ-110 מיליון שקל - עסקה לה התקבל בשבוע האחרון אישור הממונה על התחרות.

רשת נוספת, שמנייתה טיפסה היום (ג') בכ-5%, היא ויקטורי, שאתמול פרסמה את תוצאותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2019. בסיכום הרבעון השלישי הכנסותיה של ויקטורי המשיכו לצמוח, אולם הרווח נפגע בהשפעת תקן החשבונאות IFRS16. היום קיבלה הרשת דירוג A2 באופק יציב ממידרוג לגיוס אג"ח בהיקף של עד 75 מיליון שקל שויקטורי מקדמת, וזאת כשברקע עומדת עסקה לרכישת חמישה סניפים מרשת יינות ביתן. עם העליות היום, מניית החברה שבשליטת משפחת רביד השלימה טיפוס שנתי של כ-15%, והיא רחוקה אחוזים בודדים מרמת השיא שקבעה בחודש אפריל. 

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

הרכישה הגדולה בתולדות אנבידיה: תשלם 20 מיליארד דולר עבור סטארט-אפ AI

אנבידיה רוכשת את הסטארט-אפ גרוק בעסקת מזומן של כ־20 מיליארד דולר, כך דווח ב-CNBC ● מדובר ברכישה הגדולה בתולדות החברה ובהימור על שבבי היסק לבינה מלאכותית ● גרוק, שנוסדה ב-2016 כדי להתחרות באנבידיה עצמה, גייסה רק לפני מספר חודשים לפי שווי של כ־7 מיליארד דולר "בלבד"

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

הסכם הממון קבע חלוקת רכוש שוויונית, אז מדוע האישה קיבלה רק שליש מהבית?

ביהמ"ש קבע כי מסמך שערכו בני זוג בכתב־יד, המעניק לאישה שליש בלבד משווי בית המגורים, גובר על הסכם ממון קודם שאושר בביהמ"ש ומחלק את הרכוש בחלקים שווים ● נקבע כי לא כל הסכם בין בני זוג הוא "הסכם ממון" המחייב את אישור ביהמ"ש

טדי וארדי, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: אינסייט פרטנרס

המשקיע שמאחורי האקזיט הענק חושף את נוסחת ההצלחה, ויש לו גם אזהרה לתעשיית הסייבר

טדי וארדי מאינסייט מתייחס לאקזיט הענק של ארמיס הישראלית, ומספר על הפוטנציאל שזיהה בחברה ● בריאיון לגלובס הוא מנתח את מלכודת הסייבר המקומי, ומזהיר: הפער בין סטארט־אפ לחברה גלובלית עובר דרך הדמיון והיכולת לבנות הנהלה בארה"ב

רה''מ בנימין נתניהו לצד ראשי ממשלת יוון וקפריסין בפסגה המשולשת בירושלים / צילום: Reuters, ABIR SULTAN

ישראל, יוון וקפריסין עלולות למצוא עצמן בהתנגשות עם טורקיה

פסגת ישראל־יוון־קפריסין הובילה להערכות כי העבודות על פרויקט האינטרקונקטור יחלו כבר ב־2026 ● בתכנון: כבל תת־ימי שיחבר את רשת החשמל בישראל לאירופה, ויהווה חלק מ־IMEC ● מנגד, טורקיה טוענת שחלק מהשטח הימי שלה, והמדינות מסתכנות בעימות ישיר

יובל לנדסברג / צילום: מורג ביטן

מנכ"ל סנו פורש אחרי 15 שנה. זו הסיבה, וזה המחליף שלו

יובל לנדסברג, מנכ"ל חברת סנו ובנו של בעל השליטה, פורש מהתפקיד ויעבור לכהן כמשנה למנכ"ל כדי להתמקד ב"פיתוח עסקי וכניסה לתחומי פעילות חדשים" ● במקומו ימונה למנכ"ל סגנו, לירן נסימי

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100% ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

אילוסטרציה: Shutterstock

הרשות לאיסור הלבנת הון מזהירה: אלה הדגלים האדומים לזיהוי הונאות קריפטו

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מפרסמת מסמך מקיף המתריע מפני התרחבות ההונאות, מתקפות הכופרה ומימון טרור דרך נכסים וירטואליים ● המסמך מופץ על רקע שנת שיא בהיקף הפעילות הפלילית ומפרט אינדיקציות לזיהוי פעילות חשודה בזירות מסחר, ארנקים וכספומטים לקריפטו

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

החשיפה האמריקאית שמעיבה על פגישת נתניהו וטראמפ בשבוע הבא

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תמיכה ישראלית חשאית בדרוזים בסוריה נחשפה בדיווח אמריקאי, בית משפט בבריטניה הרשיע שני תושבים בתכנון מתקפת טרור נגד יהודים, והאם תוקם ועדת חקירה ממלכתית לטבח בסידני שבאוסטרליה? • כותרות העיתונים בעולם

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלווייתן ותמר לקפריסין, למורת רוחה של טורקיה

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

החזית של ארה"ב מול דנמרק: גרינלנד, טורבינות רוח ואוזמפיק בסכנה

הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה "אורסטד" ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

שר האוצר סמוטריץ' חתם על הצו: ממחר - הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל יעלה ל-150 דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע כי חתם על הצו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר ● המשמעות: החל ממחר התקרה החדשה תיכנס לתוקף ● בעלי עסקים ואיגוד לשכות המסחר תוקפים: המהלך יפגע במשק ובסופו של דבר בצרכנים ● סמוטריץ': "אין סיבה שנשלם יקר, יכול להיות פה זול"

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות, וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת־ימי", צוין

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

"הנפקה היא לא מטרה בפני עצמה": מאחורי הקלעים של האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם

חברת התוכנה ServiceNow הודיעה אתמול על רכישת חברת הסייבר ארמיס בכ־8 מיליארד דולר - האקזיט הרביעי בגודלו שנרשם בישראל אי פעם ● יבגני דיברוב, מנכ"ל ומייסד־שותף של ארמיס, ופבלו שטרן, סגן נשיא בכיר ומנהל חטיבת תהליכים טכנולוגיים ב־ServiceNow, חושפים בראיון לגלובס איך נסגרה העסקה