גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שרלרואה הבלגית היא כבר לא העיר הכי מדכדכת באירופה

שרלרואה, עיר תעשייה בלגית כושלת, שמחצית מתושביה נטשו אותה והותירו אותה עזובה עם מפעלי רפאים, עברה מהפך ● היא התמקמה בנישת המכוערת המעניינת, ועלתה על מפת התיירות העולמית

מרכז העיר שרלרואה/צילום:  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
מרכז העיר שרלרואה/צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

שרלרואה (Charleroi), העיר הגדולה של חבל ואלוניה הבלגי, על גדות הנהר סאמבר, היא עיר שבעת תלאות והשמצות. ה"טלגרף" הבריטי כינה אותה לפני כמה שנים "העיר המדכדכת ביותר באירופה", וסקר שערך עיתון הולנדי זיכה אותה בתואר "העיר המכוערת בעולם". הבלגים נהגו לקרוא לה "שיקגו על גדות הסאמבר", בשל רמת הפשיעה הגבוהה שהייתה בה. מה צריכה עיר אירופית לעשות כדי לזכות בסופרלטיבים האלה?

אז יפהפייה גדולה היא כנראה אף פעם לא הייתה, אבל במשך שנים רבות הייתה שרלרואה עיר תעשייה משגשגת עם 300 אלף תושבים, שרבים היגרו אליה כדי לעבוד בתעשיות הפלדה והזכוכית ובמכרות הפחם שלה. אבל הכול התהפך בשנות ה-70 של המאה הקודמת, כשכדאיות הייצור ואפשרויות השינוע של התוצרת הלכו ופחתו.

בזה אחר זה נסגרו המפעלים והמכרות. מחצית מאוכלוסיית העיר עזבה, והותירה אחריה הזנחה ופשע. בשנות ה-80 וה-90 היו שיעורי האבטלה והעוני בעיר הגבוהים באירופה. מה שהביא אותנו עכשיו לשרלרואה הוא מהפך עירוני, תרבותי וחברתי, שמתחולל בה בשנים האחרונות ועושה אותה לעיר מפתיעה ושווה ביקור, בפרט למי שמעדיף יעד מעניין על פני יעדי תיירות המיינסטרים.

מהפך עירוני

מרכז העיר קומפקטי ומשתרע על פני כ-20 קמ"ר, מהעיר התחתית אל העיר העילית. בקצה המסלול הזה, על גדות הנהר, מחכה הדובדבן המוזר והבלתי צפוי על הקצפת - טוב, לא ממש קצפת - של שרלרואה. מובילה אותנו לשם מארי-לואיז דה רוק, מורת דרך, במקור מאנטוורפן, שעברה להתגורר בשרלרואה.

מאנטוורפן לשרלרואה?

"זה ההבדל הקטן בין הצפוניים לדרומיים שמוצא חן בעיניי", היא אומרת. "אני אוהבת את הכנסת האורחים של הוואלונים. האנשים כאן ידידותיים, הצפוניים הרבה יותר סגורים ומרוחקים". העיר התחתית מפגינה תנופת פיתוח, ופירות היזמות הפרטית שבאה בעקבותיה בולטים בשטח.

מסעדת L'Atelier de La Manufacture Urbaine (סדנת היצרן האורבני) שבה אנחנו אוכלים צהריים נפתחה לפני שנתיים והיא דוגמה טובה להתחדשות של שרלרואה. זו מסעדה-מבשלת-בירה-מאפיית לחמים, ויש לה גם קפה משלה. המקום סטייליסטי, צעיר ומשלב את המטבח המקומי עם טעמים חדשים ודרישות השוק. אם רוצים להכיר את המטבח של שרלרואה מומלץ להזמין Vitoulets - כדורי בשר עם רטבים שונים, שהם הספציאליטה המקומי.

בדרכנו אל העיר העילית אנחנו עוברים על פני Rive gauche, הקניון החדש, שהפיח חיים במרכז העיר. בנה אותו שלום אגלשטיין, יהודי מאנטוורפן, שפרט לכדאיות כלכלית היו לו סיבות נוספות לפתוח שם קניון. "הוא נמנה עם הילדים היהודים שמצאו מקלט בשרלרואה בימי מלחמת העולם השנייה", מספרת מארי-לואיז. "ילדים יהודים ממקומות שונים בבלגיה הוחבאו כאן במנזרים וחוות בסביבה. פרנסי העיר שילמו בחייהם על שסירבו להסגיר יהודים. עד היום אנשי שרלרואה גאים ברזיסטאנס שלהם".

אנחנו עולים במעלה rue de la Montagne, המחבר את העיר התחתית עם העיר העילית, שהיא הרובע ההיסטורי של שרלרואה. העיר נוסדה ב-1666 על-ידי המלך הספרדי קרלוס השני (מכאן שמה) שנלחם בלואי ה-14 ומנע ממנו לספח את החבל לצרפת. השוני בין שני חלקי העיר ניכר לעין. בתי האר-נובו המוזנחים של העיר העילית הם עדות לחיים הטובים של התעשיינים האמידים שהתגוררו בה בימי תור הזהב של שרלרואה. "אל תתרשמו מהמרפסות ההרוסות האלה", אומרת לנו מארי-לואיז. "כל החלק הזה של העיר, גם הוא בדרך לשיפוץ ויהפוך לרובע סטודנטים".

מפלצות ויפהפיות אסיאתיות

יורדים אל הנהר ואל הדובדבן - אחד המוקדים של ספארי אורבני מעניין שמציעה העיר הזאת. לאורך שתי גדותיו של הסאמבר ניצבים פגרי מפעלים חלודים, אנדרטאות למה שהיה פעם עורק החיים הפועם של תעשייה פורחת. "הנהר הזה הוא ההתחלה והסוף של תעשיית הפלדה של שרלרואה", אומרת המדריכה שלנו. "בעבר היה עורק התעבורה הראשי של תוצרת המפעלים, אבל כשחדלו להיות רווחיים, רצתה המדינה לסגור אותם ולפתח יעדים כלכליים חדשים. עבור הפועלים זו הייתה כמובן מהלומת מוות". על אחד הגשרים מעל לנהר כתב מישהו: "החלומות של המדינה הם הסיוטים שלנו".

מפעל רפאים / צילום:  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

יש יופי צובט ופוטוגני בכבשני הענק, בגשרים החלודים, בקונסטרוקציות שצמחייה מבצבצת מהן ובצינורות המעוקמים, שמובילים כלום לשום מקום. עם השנים, הפכו המפעלים הנטושים ושכונות הפועלים הישנות של רובע Marchienne-au-Pont לסביבה טבעית לצמיחתו של פרויקט "חלום אורבני", שהזמין אמני רחוב מקומיים ואורחים מארצות אחרות להתבטא על הקירות שעל גדת הסאמבר. הם יצרו סטריפ ססגוני של כארבעה קילומטרים לאורך הנהר, שאפשר לחוות ברגל ואפשר באופניים. לא רק אנחנו מצלמים כאן. גם ברנאר, תושב מקומי שקורא לעצמו "צייד התמונות", מצלם ללא הרף. "הוא מצלם את ההרס של מפעלי הפלדה והוא מודאג", מתרגמת לנו מארי-לואיז.

ציור של אמן רחוב / צילום:  רוני ערן

הציורים על רצועת הקיר בין המפעלים הם פרי עבודתן של שלוש קבוצות שונות של אמני רחוב והם מביעים קשת של רגשות ועמדות. ציוריה של "קבוצת אנטוורפן" ובראשה מתיאס שואנארטס, שחקן ואמן גרפיטי בלגי, מתארים עולם מאושר ויפה, עם נשים אסיאתיות יפות, וכולם חיים יחד בנחת ומפיצים שמחת חיים לכל עבר. הציורים של "קבוצת שרלרואה" מתארים את חיסול מפעלי הפלדה ואת ההשפעה ההרסנית שהייתה לכך על עירם. הנושא שלהם הוא "חלום אורבני", ויש שם מבחר של מפלצות שראשיהם הכרותים של מנהלי המפעלים שנסגרו צפים ביניהן בחלל. הקבוצה השלישית היא קבוצת אמנים גרמנים, שציירה שורת דיוקנאות בשחור-לבן, המביטים בהשתאות על קבוצת שרלרואה ותוהים מה אוכל אותם.

בכל העזובה הזאת של מפעלי רפאים יש שלושה שעדיין עובדים, כמו דופק חלש שעדיין פועם. מארי-לואיז מצביעה על כבשן ענק שלועו פעור אל השמיים. "עכשיו גרים כאן פולשים", היא אומרת. בהמשך הדרך אנחנו מגלים שיש סיור בעיר שכולל גם את ה-squatters של שרלרואה. למה לא מפנים את המפעלים הנטושים? "פינוי ההריסות ופסולת המתכות הספוגה בקרקע הזאת יעלה מיליארדים. גם העירייה וגם בעלי הקרקעות לא מסוגלים לעמוד בזה".

מגדל קירור באחד ממפעלי הרפאים/צילום:  רוני ערן

אמנות הרחוב של שרלרואה לא עוצרת בנהר, ויש לה אבות מייסדים בעלי מעמד לאומי. שרלרואה הייתה אחת הערים החשובות בהולדתו של הקומיקס הבלגי המפורסם. מגזין הקומיקס הנודע Spirou, שהביא לעולם דמויות מיתולוגיות כמו הדרדסים ולאקי לוק, יצא לאור בשרלרואה ב-1938 וגיבוריו מופיעים על קירות ברחובות העיר ובתחנות המטרו הישנות שלה. היה מי שהשכיל למלא בתרבות חללי תעשייה נטושים. מה שהיה בעבר מפעל הפלדה קוקריל הפך ב-2011 ל-Rockerill - חלל אמנות אורבני אוונגרדי, מלא ביצירות עשויות מפסולת חומרי הגלם שיוצרו שם בעבר, שמארח הרכבי מוזיקה עם דגש על פאנק, גאראג', אסיד וטכנו, מופעי תיאטרון ואמנות דיגיטלית.

ארמון אר-דקו בעירייה

עם כל ההייפ הטרנדי הזה של ספארי אורבני, אין לדלג על האוצר הקטן שהותיר אחריו תור הזהב של שרלרואה, שנמצא בתוך בית העירייה. הוא נבנה ב-1936 ומאכלס עושר של פריטי אר-דקו, מגרם המדרגות המפואר ואלמנטים דקורטיביים מרהיבים בשיש שחור וחום, ועד פסלים, מנורות וקישוטי עץ ופליז, שממלאים את האולמות. ממש ארמון העירייה.

כדאי להציץ גם אל אולם הכנסים. קירותיו מכוסים בציורי קיר יפהפיים בסגנון אר-דקו (כנראה של הצייר הבלגי Jos Desmedt), שמתארים פועלים עם כלי העבודה שלהם בפוזות כמעט הרואיות ומבטאים את המעמד המרכזי שהיה לפועלים בעיר ואת השפע הכלכלי של שרלרואה באותם ימים.

בבית העירייה נמצא עוד אוסף מעניין, שקשור להיסטוריה הפועלית של העיר: בובות ענק מהמאה ה-19 של פועלים ובעלי מקצועות שונים, שנוצרו עבור הקרנבל השנתי במחאה על היעדר הזכות להצביע ולהתאגד. אפשר גם לטפס את 275 המדרגות אל ראש מגדל הפעמונים היפה והנחשב (אתר מורשת עולמית של אונסקו) לתצפית על העיר.

אומנות בבית העירייה / צילום:  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

אם כבר הגעתם לשרלרואה, הנה עוד שלושה אתרים שאסור להחמיץ: מוזיאון הצילום שלה הוא אחד ממוזיאוני הצילום הגדולים והמוערכים באירופה. הוא שוכן במה שהיה בעבר מנזר כרמליתי ויש לו אוסף ענק של 80 אלף צילומים, 800 מתוכם מוצגים בתצוגה.

BPS22, המוזיאון לאמנות של פרובינציית Hainaut, ממוקם בחלל תעשייתי ישן ומציג אמנות פלסטית, צילומים ומיצבים שעוסקים בנושאים חברתיים ובתת-תרבויות אורבניות כמו פאנק וגרפיטי.

Bois du Cazier, היה מכרה הפחם שבו אירע אסון המכרות הגדול בהיסטוריה של בלגיה, שנספו בו 262 כורים. כיום הוא אתר מרשים שמוקדש לשימור מורשת התעשייה.

כותרת דף המידע על שרלרואה באתר לשכת התיירות של חבל ואלוניה אומרת: "שרלרואה - אל תשפוט ספר על-פי הכריכה שלו". הם טועים. לפי הכריכה יש שם פוטנציאל לבסט סלר. 

אומנות בבית העירייה / צילום:  Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

עוד בסביבה 

ברדיוס של פחות משעה נסיעה משרלרואה יש כמה תחנות ששווה להתעכב בהן אם אתם באזור. השנה היא "שנת המים" בחבל ואלוניה, וכל מה שקשור למים מתמתג ומשתדרג, בעיקר רשת ערוצי המים של החבל, שכוללת נהרות, תעלות ופרויקטים הנדסיים היסטוריים.

מומלץ להכיר את מעלית הספינות של Ronquires או Strpy-Thieu העצומה (במרחק 30 דקות משרלרואה), שמעלה ומורידה ספינות ומגשרת על הגבהים השונים של נתיבי המים. אפשר גם לעלות על ספינה ולשוט לאורך מסלול ערוצי מים מעגלי.

עוד אתר מים מעניין הוא Lacs de l'Eau de L'Heure, קומפלקס של חמישה אגמים מלאכותיים המשתרעים על פני כשישה קמ"ר (במרחק 40 דקות משרלרואה), מופרדים זה מזה בסכרים ומנוהלים בקפדנות שנועדה לשמר את האיזון האקולוגי העדין שלהם.

סיור מודרך בסכר הגדול Plate Taille חושף פרויקט הנדסי ואקולוגי מרשים, ששיאו בתצפית מפלטפורמת זכוכית בגובה 110 מטר, המשקיפה על פנורמה יפה של האזור. האגמים שוקקים מגוון גדול של פעילויות נופש וספורט מים, וילדים יאהבו את רכבת הקרוניות, שנוסעת סביב האגם הגדול, עיירות בסביבה ופארק שעשועים שופע מתקנים. 

המוזיאון הפרהיסטורי בעיירה Flmalle (במרחק כשעה משרלרואה) הוא תגלית נפלאה, בפרט אם אתם משפחה אינטליגנטית עם ילדים סקרנים. ראשיתו בגלוסקמה (תיבת עצמות) נאוליתית, שנמצאה ב-1908 באחת המערות הפרהיסטוריות הרבות של ואלוניה, ובה שברי חרסים, כלי אבן, שרידי אדם ועצמות ממותה, קרנף, אריה ועוד.

אבל האוסף הארכיאולוגי הוא רק ההתחלה. מטרתו לא רק לגרות את המבקרים להכיר את האדם הפרהיסטורי, אלא גם לחוות אותו ולעורר למחשבה ולשינוי. 12 תחנות חווייתיות פרוסות על פני 300 דונם, כל המדריכים הם ארכיאולוגים, וזה ניכר היטב בהדרכה ובפעילויות. למדנו להדליק אש, להתמודד עם ממותה ולצוד. צעדנו בחושך עם קסדות פנסים במעמקי מערת נטיפים פרהיסטורית. השביל היחפני הציע היכרות ברגליים יחפות עם החומרים שהקדמונים חיו בתוכם והשאירו בהם עקבות - שבבי עץ, מצע עלים, מאובנים ולבה, לעומת מה שאנחנו נשאיר אחרינו על כל המשתמע מזה - משטח צמיגי גומי, פלסטיק ועוד.

בתוך המוזיאון ראינו דברים מדהימים. למדנו איך מטפלים בממצאים ארכיאולוגיים אמיתיים שנחו בתיבות מחלקת השימור והתיעוד. למדנו שהקדמונים האלה היו הרבה יותר אינטליגנטיים ממה שנהוג לחשוב; שלסטריאוטיפ של מר קדמוני, עם אזור החלציים מפרווה ונבוט ביד, אין שחר; ושלפי עצמותיהם של אזרחי עידן הקרח הם חיו חיים שלווים ונטולי מתח. יכולנו להיות שם עוד שעות. אגב, הניסיון להעניק למבקרים חוויה קולינרית פרהיסטורית במסעדת המוזיאון צלח פחות. www.prehisto.museum

מידע מעשי

לינה: מלון Golden Lakes Village , שנפתח בשנה שעברה, הוא אופציה אטרקטיבית ללינה. ועוד אופציה ללינה:

Chteau des Thermes בעיירה Chaudfontaine כשעה משרלרואה. הוא מלון ספא בלב פארק על גדות נחל רומנטי, במה שנדמה כאירופה הלא נודעת, שרגל אדם לבנטיני לא דרכה בה עד שהגענו .

מסעדות: L'Atelier de La Manufacture Urbaine: Rue de Brabant 2. https://www.manufacture-urbaine.com/be/

מסלול הספארי האורבני בשרלרואה: http://walloniabelgiumtourism.co.uk/en-gb/content/charleroi-adventure-city-safari-new-way-discover-city

מוזיאון הצילום: www.museephoto.be

מוזיאון לאמנות של פרובינציית Hainaut: www.bps22.be/en

מכרה הפחם Bois du Cazier: http://www.leboisducazier.be/

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב