גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כ-100 עובדי ארקיע, בהם עשרות טייסים, קיבלו הודעה על פיטורים

650 עובדים התבשרו כי החל ממשכורת חודש נובמבר שכרם יקוצץ בשיעור של 10%-35% ● חברי הדירקטוריון יקצצו 50% משכרם ● פרופ' זליכה: "ההשלכה הכי כבדה על המשבר בארקיע היא השמיים הפתוחים שהובילו לירידת מחירים בטיסות לאירופה"

מהלך ההתייעלות של ארקיע, שעליו פרסמנו כאן לראשונה לפני שלושה שבועות, תופס תאוצה: כ-100 עובדי ארקיע, מתוכם כ-20 טייסים שגויסו לחברה והוכשרו בשלוש הקורסים האחרונים, קיבלו הודעה על פיטורים. ארקיע מונה 650 עובדים, שהתבשרו כי ממשכורת חודש נובמבר שכרם יקוצץ. מדובר בקיצוץ בשיעור של 10% עד 35% בהתאם לגובה השכר. חברי הדירקטוריון יקצצו 50% משכרם. בשלב זה הקיצוץ, כך נאמר לעובדים, יהיה תקף לחודשיים.

עובדי ארקיע מחזיקים ב-30% ממניות החברה. את שאר המניות מחזיקה קבוצת ג'ורדאש שבבעלות האחים נקש. יו"ר מועצת המנהלים של תאגיד עובדי ארקיע תו"ת הוא פרופ' ירון זליכה. לאחרונה פרש אבי נקש מתפקידו כיו"ר ארקיע. מי שמונה כמחליף תחתיו הוא מנכ"ל קבוצת נקש, אבי חורמרו. גדי טפר, לשעבר מנכ"ל ארקיע שגויס לתפקיד היו"ר רק לאחרונה, משמש כחבר בדירקטוריון.

בשיחה עם "גלובס" התייחס פרופ' זליכה לגורמים למשבר בארקיע, כשלטענתו, סגירת שדה דב - שלא בכדי סומנה כגורם העיקרי שהוביל למשבר בחברה - היוותה דווקא השפעה שולית יחסית לעומת שחיקת המחירים בקווים לאירופה.

"זה לא סוד שענף התעופה בעולם וגם בישראל נמצא במהלך של שינוי מודלים עסקים", אמר זליכה. "אנחנו יוצאים לתוכנית התייעלות משמעותית גם בהנהלה וגם בקרב העובדים ששותפים בחברה. המודל הזה, שהלוואי שעוד חברות יאמצו אותו, הוביל אותנו לתוכנית התייעלות עם הבנה משותפת". 

"הבעלים הזרימו סכומים נכבדים"

זליכה מפרגן להנהלת ארקיע על מינוי סגן יו"ר מטעם העובדים (עו"ד ורו"ח אורי שמש), כשהוא מציג תמונת מצב של שותפות מלאה בין העובדים וההנהלה בבניית התוכנית וביישום שלה, "תוכנית שמחייבת צמצומים ושינויים משמעותיים גם בהנהלה וגם במצבת כוח-האדם".

לדבריו, הפחתת השכר היא זמנית ברובה, כאשר "הבעלים הזרימו סכומים נכבדים ליישום התוכנית שמחייבת השקעות שיאפשרו שינוי בצי המטוסים ובצמצום מצב החובות הבנקאיים של החברה. את המהלכים המקדמיים התחלנו במרץ השנה, ועכשיו אנחנו מיישמים את רוב התוכנית שתאפשר להבריא את ארקיע".

רוח הדברים שמשמיע זליכה שונה מזו שנשמעה באספת עובדי ארקיע שהתקיימה בשבוע, במסגרתה נשמע בעיקר התסכול של העובדים על המתרחש בחברה ועל חוסר ההיערכות של ההנהלה לתרחישים בענף שבו היא פועלת, זאת לצד קריאות כי גם חברי ההנהלה יישאו בהשלכות המשבר שאליו נקלעה החברה.

הסכסוך בין עובדי ארקיע להנהלה נמשך חודשים ארוכים - בימים הראשונים שאחרי סגירת שדה דב בחודש יולי האחרון פרץ סכסוך מתוקשר בין עובדי ארקיע לבעלי החברה, אחרי שפורסם כי אבי נקש, מבעלי ארקיע, הודיע כי בכוונתו לפטר כמחצית מעובדי החברה. לאחר התקוממות מצד הוועד והתערבות ההסתדרות, חזר בו נקש מהודעתו

מה ההשפעה של סגירת שדה דב?

עד כמה סגירת שדה דב היוותה מכה קשה לארקיע המפעילה כ-70% מהקווים הפנים-ארציים? המספרים מדברים בעד עצמם: ירידה של כ-30% בתנועת הנוסעים בטיסות הפנים שנובעת מהעתקת הטיסות הפנים-ארציות לנתב"ג. עד לרגע האחרון, בהנהלת ארקיע לא האמינו ששדה דב ייסגר ולא נערכו שם לפגיעה הצפויה.

הקווים מהמרכז לאילת מוגדרים עבור ארקיע כרווחיים, לאור העובדה שהם פועלים מדי יום, ולאור מחיר הכרטיסים בקו שעשוי להיות יקר יותר מטיסה לאירופה ומגיע ל-100 דולר לכיוון. עם הירידה בביקוש ארקיע לא יכולה לשמור על ווליום הפעילות בקו כאשר בשורת המחיר לא ננקטו צעדים.

המסקנות העולות מסגירת שדה דב הן כי מי ששילם את המחיר הוא ענף התעופה ולא ענף התיירות - שיעורי התפוסה במלונות באילת לא ירדו מאז סגירת השדה, והנופשים מגיעים למלונות בעיר עם רכבם. ולמרות זאת כאמור - זליכה סבור כי סגירת שדה דב, מבין שלושה רכיבים עיקריים שהוא מונה כגורמים למשבר בארקיע, הוא השולי יחסית. 

"השמיים הפתוחים הובילו לירידת מחירים"

זליכה מונע סיבה אחרת עימה מתמודד כל ענף התעופה, שאי-אפשר להגיד שהכתובת שלה לא הבהבה על הקיר ובאותיות בוהקות: "ההשלכה הכי כבדה היא השמיים הפתוחים שהובילו לירידת מחירים בטיסות לאירופה", הוא אומר. "בחצי השנה האחרונה חווינו ירידה דרסטית, ואנחנו מבינים שזו ירידה שמשקפת מגמה קבועה".

לשאלה מדוע ארקיע לא נערכה גם לזה בהינתן פתיחת השמיים עוד לפני 6 שנים והירידה הנמשכת במחירי הטיסות מאז, השיב זליכה כי "נערכנו לסגירת שדה דב ולהעתקת הפעילות לשדה רמון. אם לא הייתה ירידה במחירים בטיסות לאירופה, הפגיעה הייתה שולית. ירידה המחירים פגעה בעיקר בקווים הבולטים דוגמת לונדון ופריז".

התחרות של ארקיע בזירה באירופה היא לא רק במחיר. במחיר התפעול לוקה ארקיע בנחיתות אשר נעוצה בצי מטוסיה: להבדיל ממטוסי האיירבוס ניאו החסכניים שלהם יש קיבולת של כ-240 נוסעים, למטוסי האברייר של ארקיע יש קיבולת של 100-120 נוסעים, וצריכת הדלק שלהם גבוהה. מטוסים אלה משמשים את החברה גם בטיסות לאירופה, שם היא מתחרה עם חברות אחרות כולל חברות לואו קוסט או אל על, עם מטוסים חדישים וחסכוניים יותר ועם קיבולת נוסעים גבוהה יותר - לפיכך עלות המושב עבור המתחרות נמוכה משמעותית.

הצצה על לוח הטיסות של ארקיע באתר האינטרנט שלה לא חושפת תמונה אופטימית בטיסות לאירופה: ביעדים רבים אין היצע לטיסות בחודשי החורף, כך למשל טיסת ארקיע ללונדון האחרונה המופיעה בלו"ז היא ב-6 בינואר, וגם טיסות לרומא לא מוצעות מחודש ינואר. גם טיסות לפריז, ברצלונה ואמסטרדם לא מופיעות בחודשים ינואר ופברואר כלל, והן חוזרות ללוח הטיסות בסוף חודש מרץ, לקראת פסח.

בנוסף, לאחרונה סגרה ארקיע את הקו לבנגקוק שאותו היא חנכה ביולי 2018. ארקיע נכשלה בתחרות מול אל על בקו הזה. בהמשך השיקה ארקיע טיסות לגואה ולקוצ'ין בהודו, שבשונה מהקו לבנגקוק הן לא מופעלות במטוס חכור אלא במטוס האיירבוס ניאו A321. טיסות אלה פעלו מלכתחילה במתכונת עונתית לחודשי החורף בישראל, והן יופסקו לקראת חודש מרץ הקרוב - השאלה היא האם הן יחודשו בעונה הבאה. 

מארקיע נמסר בתגובה: "השינויים בתנאי שוק התעופה האירופי והישראלי מחייבים את ארקיע לתוכנית התייעלות משמעותית הכוללת צמצום כוח-אדם ושכר. כך מתאימה עצמה ארקיע לעולם התעופה החדש בעידן שמיים פתוחים ולואו קוסט. במקביל, בקיץ 2019 הייתה ארקיע החברה השנייה בגודלה בנתב"ג בין כל החברות, עם הגידול המשמעותי ביותר יחסית לחברות הישראליות. וכעת, כמו בכל חורף, מותאמת הפעילות האירופית לביקושים, ובמקביל נוספו יעדים חדשים כמו טנריף ודרום הודו".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות