גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה בסיאטל: משה חוגג השתמש ברווחים מהנפקת קריפטו לרכישת בית"ר ירושלים

זוהי תביעה שלישית בשנה האחרונה הקשורה להשקעות בחברת הבלוקצ'יין Stox של חוגג, לאחר ששתי תביעות קודמות, שהוגשו בתל אביב, הוסרו לבסוף בהסכמת הצדדים ● עורך הדין האמריקאי סטפן פאלי, המומחה בתחום, סבור כי "אם התיק לא יגיע לפשרה, תוגש בקשה מיידית לדחות את התביעה"

משה חוגג/  צילום: ארנון בוסאני
משה חוגג/ צילום: ארנון בוסאני

הנפקת המטבע הקריפטוגרפי Stox שוב מגיעה אל בית המשפט, הפעם בארה"ב: תביעה חדשה, ובה שמונה סעיפי אישום, הוגשה בשבוע שעבר בבית משפט פדרלי בסיאטל שבמדינת וושינגטון נגד משה חוגג, בעלי קרן ההון סיכון סינגולריטים ומועדון הכדורגל בית"ר ירושלים, ונגד חברת הבלוקצ'יין Stox Technologies שבבעלותו.

התובע טוען כי לאחר שרכש מטבעות קריפטו של סטוקס על סמך הצהרות שנכתבו ב"מסמך הלבן" (Whitepaper) לפני הנפקת המטבע, הציפו חוגג והחברה את השוק במטבעות שהנפיקו, ובכך "גרמו לירידת ערך המטבע באופן קיצוני ובלתי צפוי", כלשון התביעה.

התביעה, שהוגשה ביום שני שעבר על ידי המשקיע שון שניידר (Sean Snyder), נחשפה אמש (ו') באתר חדשות הקריפטו האמריקאי The Block. שניידר טוען כי מעשיהם של סטוקס וחוגג גרמו לו באופן אישי נזק בהיקף של 435 אלף דולר (כ-1.5 מיליון שקל), לאחר שב-ICO (הנפקה ראשונית של מטבע קריפטו) של סטוקס ביולי 2017 גויסו כ-30 מיליון דולר.

שמונת סעיפי התביעה כוללים הפרת חוזה, הפרת חובת נאמנות, הונאה, גרימה מכוונת של מצוקה רגשית, עשיית עושר ולא במשפט, בקשה לסעד הצהרתי, דרישה לקבלת דיווח - ולבסוף, עבירה על RICO (ראשי תיבות של Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) - חוק של הממשל הפדרלי שנועד למאבק נגד הפשע המאורגן בארה"ב.

זוהי התביעה השלישית בשנה האחרונה הקשורה לחברת הבלוקצ'יין סטוקס של חוגג, לאחר ששתי תביעות קודמות בעניין סטוקס הוסרו לבסוף בהסכמת הצדדים. בשתי התביעות הקודמות, שהוגשו בבית המשפט המחוזי תל אביב, נודע ל"גלובס" ממקורות הבקיאים במגעים בין הצדדים כי חוגג הגיע להסכם פשרה עם התובעים מחוץ לכותלי בית המשפט, אם כי חוגג הכחיש זאת.

התובע אינו מיוצג על ידי עורך דין

בתביעה שהוגשה השבוע בסיאטל, התובע מייצג את עצמו (pro se), ללא עורכי דין. שניידר טוען בתביעתו, בין השאר, כי הרווחים של חוגג ממכירות המטבעות של סטוקס שימשו אותו "למימון כמה רכישות יקרות, כולל רכישת קרקע ב-19 מיליון דולר באזור תל אביב (עסקה שנחשפה ב"גלובס" ביוני 2018, ובה רכש חוגג מאילן בן דב קרקע בכפר שמריהו בכ-70 מיליון שקל), 7.2 מיליון דולר לרכישת מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים, ותרומה של 1.9 מיליון דולר לאוניברסיטת תל אביב, שבשיתוף עמה הוקם מכון חוגג לחקר הבלוקצ'יין". חוגג רכש את מועדון הכדורגל בית"ר ירושלים מידי איש העסקים אלי טביב באוגוסט 2018 תמורת 26 מיליון שקל.

לטענת התובע, הנפקת המטבע של סטוקס הייתה חלק מדפוס התנהגות מתמשך של חוגג. הוא מציין בכתב התביעה כי "בנובמבר 2019 השיק חוגג עוד הנפקת מטבע קריפטו (ICO) בעבור BLOCKTV בתקווה לגייס בעבורו 6 מיליון דולר". כפי שפורסם ב"גלובס" החודש, מטבע הקריפטו של בלוקטיוי (שסימולו BLTV), מיזם המדיה של חוגג, נרשם למסחר ב-21 בנובמבר בבורסת הקריפטו Bittrex Global, הפועלת מליכטנשטיין.

הנפקה באמצעות בורסת קריפטו נקראת Initial Exchange Offering, ובקיצור IEO. ב-IEO הבורסה משמשת מתווך בין החברה המנפיקה לבין המשקיעים, בניגוד לגיוס ICO - שבו חברה מנפיקה מטבע ישירות למשקיעים. מיזם בלוקטיוי נמצא בבעלות החברה הפרטית הישראלית Alignment Media LTD, שהיא חלק מקבוצת אליינמנט. קבוצה זו נמצאת בבעלות מלאה של סינגולריטים, בראשותם של חוגג ושותפו הקזחי קינס רקישב.

"תביעות קודמות הסתיימו בפשרה"

עד כמה התביעה האחרונה נגד סטוקס וחוגג רצינית? בכתבה באתר The Block מביע את דעתו בעניין עורך הדין האמריקאי סטפן פאלי, שותף במשרד עורכי הדין Anderson Kill מוושינגטון די.סי. המתמחה בתחום של בלוקצ'יין ומטבעות קריפטו. לדברי פאלי, "אף שיש בתביעה כמה האשמות רציניות על הונאה ועבריינות, יש בה גם כמה בעיות של תחום שיפוט שצריכות להיפתר, ועילות התביעה מבולגנות.

יש כאן שמונה סעיפי אישום, כולל טענה להפרת חוק RICO. בבסיס התביעה יש טענות להפרת חוקי ניירות ערך, שהן חמורות מספיק אחרי הרפורמה בחוק ניירות ערך פרטיים (PSLRA) גם בלי להתעסק עם האלמנטים של RICO. ללא ייצוג משפטי מקצועי (ואפילו עם ייצוג כזה), לתובע יש כמה אתגרים, ואולי הוא מנסה לנגוס יותר משהוא רוצה ללעוס (ניסיון להשיג יותר ממה שהוא מסוגל; ר"ק)".

מעבר לדעתו על אתגרי התביעה, מוסיף פאלי: "נאמר לי שלא לציטוט על ידי מקור הבקיא בתביעות קודמות נגד חוגג, שהיו קשורות להנפקות של מטבעות קריפטו, כי כמה מהתביעות האלה הסתיימו בפשרה בסכום בן 7 ספרות. אז אם נשים בצד את הבעיות בטענות התביעה, יכול להיות שזה המצב כאן. בלי קשר, נראה סביר למדי שאם התיק הזה לא יגיע מיידית לידי פשרה, תוגש לבית המשפט בקשה לדחות את התביעה".

כפי שפורסם ב"גלובס", בנובמבר 2018 תבעו 17 בעלי מניות בחברת האופציות הבינאריות AnyOption Holdings להוציא צו פירוק לחברת Invest.com של חוגג. בבקשת הפירוק שהגישו טענו התובעים, בין השאר, כי חוגג נישל אותם מזכויותיהם בהנפקת המטבע של סטוקס. כחודש לאחר מכן הגיעו ביניהם הצדדים להסדר במסגרת גישור, ולבקשתם התביעה הוסרה ואף פורסמה הודעת התנצלות משותפת.

בינואר 2019 הגיש המשקיע הסיני ז'וון הו תביעה של 17 מיליון שקל נגד חוגג וחברת סטוקס. כפי שפורסם ב"גלובס", התובע טען אז כי חוגג רוקן חוגג את סטוקס מכספי הנפקת המטבע של סטוקס ומשך אותם לעצמו או לעסקיו, תוך שהפר שורה של התחייבויות הכלולות ב-White Paper. תביעה זו נמחקה, בסופו של דבר, במאי האחרון, לאחר שהצדדים הגיעו להסכם בהליך גישור, שבמסגרתו הסכים חוגג לשלם לתובע 50 אלף דולר בעבור הוצאות משפטיות. ל"גלובס" נודע אז כי חוגג הגיע לידי פשרה עם התובע הסיני והתחייב לשלם לו כ-2 מיליון דולר, אבל מידע זה הוכחש בשעתו על ידי הצדדים.

שש תביעות של משקיעים בתוך שנתיים

חוץ משלוש התביעות הקשורות בסטוקס, הוגשו נגד חוגג השנה עוד שתי תביעות הקשורות להשקעות בסטארט-אפים שהקים. באפריל נחשפה ב"גלובס" תביעה בהיקף של 50 מיליון דולר שהוגשה בקליפורניה נגד חוגג ושותפו רקישב על ידי יזם האינטרנט הקנדי אדם פרזו, הטוען כי נושל מזכויותיו בסטארט-אפ invest.com. תביעה זו נדחתה חודשיים לאחר מכן על ידי בית המשפט בגין היעדר סמכות שיפוט.

ביולי האחרון, כפי שנחשף ב"גלובס", הוגשה נגד חוגג תביעה של 6 מיליון שקל בבית המשפט המחוזי תל אביב על ידי בארי פרידמן ומרווין מרמלשטיין האמריקאים, ממשקיעי הסטארט-אפ Mobli. בתביעה זו, שעדיין תלויה ועומדת בבית המשפט, טוענים השניים כי השתתפו ברכישת מניות מובלי על סמך מצגים שקריים שהוצגו בפניהם על ידי חוגג והחברה. טענה דומה נגד חוגג ומובלי הועלתה בתביעה שהוגשה במרץ 2018 בבית משפט בקליפורניה על ידי המיליארדר החרדי שלמה יהודה רכניץ. באותה תביעה, שגם היא עוד תלויה ועומדת, טוען רכניץ כי מצגי שווא של מובלי הובילו אותו להשקעה של 5 מיליון דולר במניות החברה.

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר