גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבואניות הרכב מכרו פחות מכוניות ומצאו דרכים יצירתיות להתגבר על כך

למרות ירידה של כמעט 20% במכירת הרכבים המצרפית של דלק רכב, קרסו מוטורס ו-UMI ברבעון השלישי ומתחילת השנה, ידעו השלוש לפצות בדרכים שונות על השחיקה בפעילות, וכך הצליחו לשמור על השורה התחתונה ואף לשפר את הרווחיות

רכבים חדשים בנמל אילת / צילום: shutterstock
רכבים חדשים בנמל אילת / צילום: shutterstock

בהמשך לתוצאות שהציגו שתי יבואניות הרכב הבורסאיות הבולטות - דלק רכב וקרסו מוטורס - מאז תחילת השנה, גם בסיכום הרבעון השלישי בולטת הרעה בפעילותן המסורתית, שבאה לידי ביטוי בירידה בשיעור דו-ספרתי במספר המכוניות המצרפי שמכרו ב-2019 עד כה. יחד עם יבואנית שלישית, יוניברסל מוטורס (UMI) אשר מכירותיה נפגעו פחות, מדווחות שלוש החברות הבורסאיות על ירידה של 18% במספר המכוניות שמכרו יחד בין החודשים ינואר לספטמבר, שהצטברה לכ-41,500 - 9,000 מכוניות פחות ממכירותיהן המצרפיות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018 (ברבעון השלישי לבדו ירד מספר הרכבים המצרפי שמכרו השלוש ב-19% לעומת הרבעון המקביל, לכ-11,250 מכוניות).

הירידה החדה בפעילות שלוש היבואניות הבורסאיות בולטת ביחס לנתוני שוק הרכב בישראל בכללותו, שבתשעת החודשים הראשונים של 2019 הפעילות בו נחלשה בשיעור מתון של כ-3%, עם מכירות של קצת יותר מ-218 אלף מכוניות. נתוני שוק הרכב המקומי מצביעים על הדומיננטיות של המותגים יונדאי, קיה וטויוטה, המהווים יחד יותר ממחצית השוק, מה שמותיר לקרוב ל-20 מותגי מכוניות אחרים, ובהם אלה המציעות דלק רכב, קרסו מוטורס ויוניברסל מוטורס, להתמודד על פחות ממחצית השוק הנותר.

הביקושים הגבוהים למותגי יונדאי, קיה וטויוטה נתמכים בין היתר בפופולריות הגואה של מכוניות היברידיות (המשלבות מנוע חשמלי ומנוע בנזין), המהוות השנה, ככל הידוע, כ-25% ממכירות שוק הרכב המקומי. ליבואניות הבורסאיות, ככלל, אין היצע משמעותי לרכבים מסוג זה.

למרות כל אלה, כמגמה, ידעו החברות הציבוריות לשפר את רווחיותן ולפצות בדרכים שונות על השחיקה בפעילות, וכך הצליחו לשמור על השורה התחתונה ואף לשפר אותה. בסיכום רבעוני בולטת בצד החיובי יוניברסל מוטורס, שבניגוד למגמה נהנתה מעלייה קלה במספר המכוניות שמכרה. בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה גם הירידה במכירותיה של זו אמנם דו-ספרתית, אולם מתונה משל צמד המתחרות.

יוניברסל מוטורס, יבואנית מכוניות ג'נרל מוטורס ובראשם המותג שברולט, רשמה שיפור של 2% במספר המכוניות שמכרה ברבעון, שהגיעו לכ-2,400, בעוד שבין ינואר לספטמבר ספגה פגיעה של 11% בהיקף המכירות שלה, שהסתכם בכ-8,200 מכוניות. בשורה העליונה, מציגה יוניברסל מוטורס, שבשליטת משפחת עיני וחיים דנון, ירידה של כ-3% בהכנסותיה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, שהסתכמו בכ-2.5 מיליארד שקל, אולם נהנתה משיפור הרווח הגולמי והתפעולי, וכן מרווח חד-פעמי שרשמה מוקדם יותר השנה, מרכישת יתרת מניות אוויס אוקראינה.

עוד מציגה החברה שיפור ברווחי מגזרי הפעילות העיקריים שלה, ובהם מכירת מכוניות, שירות וחלפים, ליסינג תפעולי, השכרה לזמן קצר ואוויס אוקראינה. בשורה התחתונה, הרווח הנקי של יוניברסל מוטורס לרבעון השלישי קפץ כמעט פי 5 והגיע ל-29 מיליון שקל, ובין ינואר לספטמבר טיפס בכ-60%, ל-99 מיליון שקל.

יוניברסל מוטורס, הנסחרת בבורסה באמצעות אג"ח, מדווחת על שלל גורמים שתמכו בתוצאות, אחד המרכזיים שבהם היה שינוי תמהיל המכוניות שנמכרו, וזאת לצד עלייה במרווחים של חוזי הליסינג שלה ורווחים ממכירת מכוניות בתום תקופת ההשכרה, צמצום הוצאות תפעוליות והוצאות מכירה ושיווק ושיפור היעילות התפעולית.

קרסו: הירידה חדה ביותר במספר המכוניות

בצד השלילי בין יבואניות הרכב הציבוריות בולטת קרסו מוטורס, עם הירידה בשיעור החד ביותר במספר המכוניות שמכרה, לצד פגיעה ברווח הנקי. בפעילות המכירות, החברה שבשליטת משפחת קרסו סבלה מצניחה של 29% במספר המכוניות שמכרה ברבעון השלישי, שהסתכם בקצת יותר מ-5,300, ומתחילת השנה ירידה זו עומדת על 20%, עם מכירת כ-19,600 מכוניות.

בין המותגים שהיא מציעה בולטת ירידה של כ-26% שנרשמה גם ברבעון וגם מתחילת השנה במכירות מכוניות ניסאן, שהסתכמו בין ינואר לספטמבר בפחות מ-8,800, בעוד מכירות מכוניות רנו סבלו מרבעון שלילי במיוחד, בו צללו המכירות ביותר מ-30%, לקצת יותר מ-1,700, בעוד שמתחילת השנה ירידה זו מתאזנת חלקית ומסתכמת ב-10%, לכ-7,800 מכוניות.

עוד מציגה קרסו מוטורס מגמה שלילית במכירות מותג הלואו-קוסט שלה, דאצ'יה, ובמכירות מותג היוקרה שלה, אינפיניטי, כך שנתח השוק שלה ירד לכ-9%, לעומת כ-11% ב-2018. בקרסו מוטורס מייחסים את עיקר הירידה בפעילות ל"הפסקת מכירת חלק מדגמי הרכב".

ירידות דו-ספרתיות במכירת המכוניות של קרסו מוטורס, דלק רכב ו-UMI

במבט קדימה, החברה, בניהולו של איציק וייץ, מתייחסת באופטימיות למצב שוק המכוניות ההיברידיות והחשמליות, שנתח השוק שלו מוערך על-ידיה בכ-20%. הצפי של קרסו מוטורס הוא כי תקנות חדשות הקשורות לשיעורי המס על אותן מכוניות, שייכנסו לתוקף החל מהשנה הבאה, עשויות למתן את נתח השוק שלהן ולהיות בעלת השפעה חיובית על נתח השוק של מכוניות "רגילות" (מנועי בעירה פנימית).

הירידה במכירות באה לידי ביטוי בהיקף ההכנסות שהציגה קרסו מוטורס בסיכום רבעוני ומתחילת השנה, שאוזנה חלקית על-ידי פעילויות נוספות שלה, בהם ליסינג והשכרה, שירותי מוסך ועוד.

קרסו מוטורס אומנם הצליחה לשפר את הרווחיות ממגזרי הפעילות העיקריים שלה גם ברבעון השלישי וגם מתחילת השנה, אולם הושפעה מסעיפים שונים בדרך לשורה התחתונה, כך שהרווח הנקי הרבעוני שלה צנח ביותר מ-40%, ל-18 מיליון שקל, ומתחילת השנה נשחק בשיעור מתון של 2% והסתכם בכ-95 מיליון שקל.

מניית קרסו מוטורס הגיבה בירידות משמעותיות לדוחות, ומאז פורסמו בסוף השבוע האחרון הן מסתכמות בשלושה ימים בכ-10%. למרות זאת, מתחילת השנה מציגה המניה עלייה של יותר מ-20% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-1.3 מיליארד שקל.

דלק רכב מתרחבת לאיכות הסביבה

אצל דלק רכב,יבואנית המכוניות שבשליטת המנכ"ל גיל אגמון בולטת מגמה שלילית בכל הנוגע למכירת המכוניות שלה, שירדה ברבעון השלישי ב-13%, לכ-3,500 מכוניות. בין ינואר לספטמבר הירידה במספר המכוניות הנמכרות מגיעה ל-17%, ומסתכמת בכ-13,700 מכוניות, וזאת תוך ירידה בשיעורים דו-ספרתיים גם ברבעון וגם מתחילת השנה בשלושת המותגים שהיא מציעה - מאזדה, פורד ו-BMW.

כחלק מניסיונה של דלק רכב להתמודד עם הבעייתיות שזיהתה בפעילותה בשוק הרכב היא הרחיבה בשנה שעברה את פעילותה לתחומי איכות הסביבה והתשתיות בהשקעת ענק של כ-1 מיליארד שקל ברכישת השליטה (70%) בחברת ורידיס, שתמכה בתוצאותיה העסקיות.

מפילוח פעילויות ורידיס בולט שיפור רוחבי במגזרים שבהם היא מעורבת, במיוחד של פעילות האנרגיה, עם החזקה של 20% בתחנת הכוח OPC שבמישור רותם בדרום הארץ. בדרך לשורה התחתונה מדווחת דלק רכב על שיפור הרווח הגולמי, בתמיכת שינויי מט"ח, שינוי תמהיל מכירות המכוניות ומענקים שהתקבלו במגזר איכות הסביבה.

עוד נהנתה דלק רכב מחלקה ברווחי חברות ושותפויות כלולות, בעקבות איחוד פעילויות ורידיס, ומשינוי חיובי בסעיפי המימון שלה, כך שהרווח הנקי הרבעוני שלה קפץ ב-180% והגיע ל-94 מיליון שקל ומתחילת השנה טיפס ב-70% והסתכם ב-262 מיליון שקל.

למרות החולשה בפעילות הרכב המסורתית שלה, המשקיעים ככל הנראה אהבו את השיפור שהציגה דלק רכב בפעילויות של ורידיס, ושלחו את מנייתה לזינוק של 18% ביום פרסום הדוחות, במהלך השבוע שעבר. הקפיצה היומית מתווספת לעלייה שרשמה מניית דלק רכב מתחילת השנה, ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-1.5 מיליארד שקל.

עוד כתבות

כלי טיס חשמלי של AIR / צילום: באדיבות חברת AIR

הסוף לשיירות? הסטארט-אפ הישראלי שמטיס 250 ק"ג אספקה ללוחמים

אירונאוטיקס חתמה על הסכם שיתוף‏־פעולה עם התאגיד הביטחוני ההונגרי ● הסטארט־אפ הישראלי שמוביל בפיתוח כלי טיס חשמליים מתקדמים ● החברה שמאפשרת להטמיע בטנקים מערכות שיגור של כטב"מים מתאבדים ● ופיקוד החלל האמריקאי מחזק את מערך ההגנה בנמל התעופה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

על דמי חנוכה: הזדמנות לתת יופי של שיעור לחיים

דמי החנוכה הם הרבה יותר משטר מקופל שמחליק לכף יד קטנה ● מדובר במסורת יהודית בת מאות שנים, שנולדה מתוך חינוך לנדיבות ועזרה לזולת ואף סמלה אמצעי שיקום לנפש הלאומית ● כיום למטבעות החנוכה יש ערך מוסף מפתיע: הזדמנות ראשונה ללמד ילדים על כסף, אחריות וחיסכון 

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"פרויקט סאנרייז": היוזמה האמריקאית לשיקום עזה נחשפת

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה ופיתוח תשתיות תחבורה, אנרגיה וטכנולוגיה מתקדמות בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● בכיר אמריקאי מסר שארה"ב עדכנה את ישראל מראש על התקיפות ● עדכונים שוטפים 

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית