גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסתן של מניות חברות הבדים נמשכת - ותוצאות הרבעון אינן מעודדות

בזמן שמדדי המניות המובילים קרובים לשיא, ספגו מניות מגזר הבדים ירידות משמעותיות מתחילת 2019 והתרחקו 35%-70% מהשיא שרשמו בשנים 2016-2017 בבורסת ת"א ● אף אחת מארבע החברות - שלא"ג, עלבד, ספאנטק ואבגול - לא הצליחה לשפר את הכנסותיה ברבעון השלישי של 2019

תעשיית הבדים הישראלית מתמודדת כבר תקופה ארוכה עם אתגרים לא פשוטים בפעילות - ודוחותיהן של ארבע החברות המייצגות את הענף בבורסת תל אביב מעידים כי כמגמה, גם הרבעון השלישי של 2019 המשיך את הקו השלילי בתוצאות, שהמשיכו להישחק - עניין שבא לידי ביטוי גם בירידות דו-ספרתיות, שרושמות ארבע המניות מתחילת השנה.

ההרעה בפעילות ניכרת מהשורה העליונה, שם אף אחת מארבע החברות - שלא"ג, על בד , ספאנטק  ואבגול  - לא הצליחה לשפר את הכנסותיה הרבעוניות; ועד לשורה התחתונה, שבה עלבד ושלא"ג הציגו הפסדים, רווחיה של ספאנטק ירדו בשיעור חד - וגם אבגול, היחידה שהיתה במגמת שיפור, מציגה רווח רבעוני המסתכם במיליוני שקלים בודדים. 

תוצאות יצרניות הבדים לרבעון השלישי של השנה, במיליוני שקלים

הדשדוש בפעילות החברות מגיע אחרי שבעבר הן נהנו מצמיחה משמעותית, שתמכה גם בעליית ערך מניותיהן. כיום, בעוד המדדים המובילים בבורסה נמצאים קרוב לרמות שיא, מניות מגזר הבדים, שכמגמה הגיבו באופן שלילי לתוצאות הרבעוניות, ספגו ירידות משמעותיות מתחילת 2019 והתרחקו 35%-70% מרמות השיא שבהן שהו במהלך 2016-2017.

עיסוקן של חברות אלה מתרכז בייצור מוצרי בדים שונים, ובהם מגבונים לחים, מוצרי היגיינה (חיתולים, טמפונים, תחתוניות ותחבושות), מוצרים רפואיים חד-פעמיים, מטליות, בדים לא-ארוגים, המשמשים חומרי גלם לתעשיות שונות, וכל זאת באמצעות טכנולוגיות שונות.

עלבד בולטת בצד השלילי

בצד השלילי בולטת חברת עלבד, ובמה שנהפך כמעט לעניין שבשגרה בדוחותיה הכספיים, היא שוב נפגעה בסיכום רבעוני מירידת ערכה של החברה הבת רוזתם, שהסבה לה הוצאות חד-פעמיות של כ-24 מיליון שקל והעבירה אותה להפסד תפעולי. ירידת הערך הנוכחית נרשמה אחרי שברבעון השלישי של 2018 הציגה עלבד ירידת ערך ברוזתם, הפועלת בתחום מוצרי ההיגיינה הנשית (טמפונים), בסכום של כ-15 מיליון שקל. לפי הנתונים שמציגה עלבד, ערכה של רוזתם בספרים ירד בעשרות מיליוני שקלים בשנים האחרונות, והוא עומד כיום על כ-200 מיליון שקל.

ירידת ערכה של רוזתם, שנרכשה על ידי עלבד ב-2010 מידי צמד היזמים אהוד פוזיס ורמי קלוגר לפי שווי חברה של כ-65 מיליון דולר, הובילה את החברה, שנמצאת בשליטת מושב משואות יצחק (הסמוך לאשקלון), להגדיל את הפסדיה הרבעוניים ביותר מפי חמישה, לכ-24 מיליון שקל. 

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2019, ההפסד של עלבד מצטמצם במעט ומסתכם בכ-22 מיליון שקל, לעומת רווח נקי סמלי של כ-300 אלף שקל בין ינואר לספטמבר 2018. בשורה העליונה, עלבד מציגה שחיקה של כ-5% בהכנסותיה, גם לרבעון השלישי, שבו הן הסתכמו ב-364 מיליון שקל, וגם בין ינואר לספטמבר, שם הן התקרבו ל-1.1 מיליארד שקל - וזאת בין השאר, בהשפעות מט"ח.

למרות השחיקה בהכנסות, עלבד הצליחה לשפר את הרווח הגולמי הרבעוני, אחרי שברבעון המקביל ב-2018 חומרי הגלם התייקרו באופן משמעותי. בנטרול השפעתה של הפחתת ערכה של רוזתם, שיפור רבעוני נרשם גם ברווח התפעולי. עם ירידה של כ-30% מתחילת השנה, מחיר מניית עלבד נמוך כיום בכ-70% מרמת השיא שקבעה ב-2017.

גם שלא"ג לא ליקקה דבש

גם שלא"ג, המתחרה של עלבד, לא ליקקה דבש ברבעון השלישי, שבסיכומו עברה להפסד של כ-2 מיליון שקל, אחרי רווח נקי של כ-9 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2018. ההרעה בולטת גם מתחילת 2019, עם רווח נקי מצטבר של פחות מ-4 מיליון שקל בין ינואר לספטמבר - 90% פחות מרווח נקי של כ-42 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2018.

לצד שחיקה של 6% בהכנסותיה הרבעוניות, שהסתכמו ב-95 מיליון שקל, שלא"ג מדווחת על "ירידה מהותית בהיקף המכירות בשלא"ג ארה"ב, שבה שיעורי הרווח גבוהים יותר מבשאר אתרי החברה", וזאת בעיקר אחרי שלקוח מהותי שלה הפסיק את רכישותיו מהחברה בתחילת הרבעון השלישי של 2018. 

השורה התפעולית הרבעונית של שלא"ג הושפעה לשלילה גם מהוצאות חד-פעמיות של קרוב ל-3 מיליון שקל, הקשורות לרכישת חברת טקסוס (Texsus) האיטלקית תמורת 51 מיליון אירו, שעליה הודיעה החברה באוגוסט ושאת רכישתה השלימה בספטמבר. 

עוד סבלה שלא"ג, שנמצאת בשליטת קיבוץ שמיר, מעלייה חדה בהוצאות המימון שלה ברבעון השלישי, בעיקר בהשפעות שינויי מט"ח. עם ירידה של קרוב ל-20% מתחילת 2019, התרחקה מניית שלא"ג בכ-50% מרמת השיא שרשמה ב-2017.

אבגול היא היחידה ששיפרה רווחים

בצד החיובי של הענף, אבגול הייתה החברה היחידה שהצליחה לשפר את רווחיה הרבעוניים, אבל אלה עדיין אינם מרשימים, והסתכמו בכ-2 מיליון דולר בלבד - סכום המשקף עלייה של פי 3.5 ביחס לרווח נקי של קצת יותר מ-600 אלף דולר ברבעון המקביל ב-2018. השיפור הרבעוני סייע לאבגול להציג עלייה של 45% ברווח הנקי שלה מתחילת השנה, המתקרב ל-9 מיליון דולר.

בדומה למגמה אצל המתחרות, אבגול מציגה שחיקה רבעונית של 6% בהכנסותיה (כ-103 מיליון דולר), בהשפעתה של ירידת מחירי המכירה הממוצעים בעקבות ירידת מדדי מחירי חומרי הגלם שלה, וזאת למרות עלייה בכמות המוצרים שנמכרה.

באבגול מדווחים כי החברה "המשיכה לייצר ביעילות תפעולית טובה מאוד, שתרמה להגדלת הרווחיות", אשר מנגד, "קוזזה בעיקר עקב השפעות האטת הצמיחה בסין ומהשפעות המגמות הפוליטיות והמסחריות הגלובליות, המשפיעות בין השאר גם על מרווחי הרווח והביקושים בשוק ההגיינה", נוסף על "ירידה בביקוש מהקווים הישנים מהמפעל בברקן".

בשורה הגולמית הציגה אבגול, שמאז 2018 נמצאת בשליטת קרן אינדורמה התאילנדית, שיפור בתמיכת "מרווח מדדי מחירי חומרי הגלם", המשקף את "הפער בין מחיר המדד בעת קביעת מחירי המכירה, לבין מחיר המדד בעת רכישת חומרי הגלם", ושיפור זה הגיע גם לשורה התפעולית. 

למרות המגמה החיובית בתוצאות, מניית אבגול נחלשה בכ-20% מתחילת 2019, ורחוקה כיום בכ-35% מרמת השיא שקבעה ב-2017.

ספאנטק סבלה מחילופי הנהלה תכופים

הצלע הרביעית בענף הבדים המקומי, חברת ספאנטק, היא ככל הנראה מי שריכזה את עיקר הכותרות מבין המתחרות בשנתיים וחצי האחרונות, וזאת בשל חילופי ההנהלה התכופים שנרשמו בה, על רקע הרעה בתוצאות. 

במסגרת זו, בעקבות פרישת המנכ"ל גדעון קרסני במרץ 2016, אחרי 13 שנה בתפקיד, מונה במקומו מישל בן וייס, שהתפטר כחצי שנה בלבד לאחר המינוי, על רקע דוחות כספיים שליליים. אחרי חודשיים שבהם החליף אותו כמינוי זמני בעל השליטה, יחזקאל (חזי) ניסן, מונה לתפקיד שלמה (מומו) לירן.

לירן החזיק מעמד כמנכ"ל ספאנטק כחצי שנה בלבד, ואז הוחלט להחזיר את קרסני מפרישתו לגמלאות, וכשנתיים לאחר חזרתו מפנסיה לראשותה של ספאנטק, לפני כחצי שנה, הוא הודיע על רצונו "להשתחרר מתפקידו כמנכ"ל החברה עקב נסיבות אישיות". כיום, תחת כהונתו של בעל השליטה ניסן כמנכ"ל, ושל יונתן עירוני כיו"ר, ספאנטק שוב מציגה תוצאות שליליות וירידות חדות במנייתה.

ברבעון השלישי של 2019 וגם מתחילת השנה מציגה ספאנטק שחיקה של כ-30% ברווחיה, שהסתכמו ברבעון בכ-6 מיליון שקל, והצטברו בין ינואר לספטמבר לכ-20 מיליון שקל.

בפעילות השוטפת, ספאנטק היא היחידה מבין ארבע המתחרות שהכנסותיה לא היו במגמה שלילית רבעונית, ושמרו על יציבות, ברמה של 153 מיליון שקל. ואולם, ההכנסות שלה נשחקו מתחילת השנה בכ-5%, ל-453 מיליון שקל. לצד זאת, ספאנטק מציגה מגמה שלילית גם בשורה הגולמית והתפעולית, בסיכום רבעוני ובסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה.

ספאנטק מדווחת, בין השאר, על שינוי בתמהיל המוצרים, "שהוביל לשינוי במחיר המכירה הממוצע לטונה", והשפיע על השורה הגולמית נוסף על שינויי מט"ח. אלה הגיעו גם לשורה התפעולית, ומה שסייע לה לצמצם חלק מהנזק בדרך לשורה התחתונה, היה צמצום ניכר בהוצאות המימון שלה. עוד מדווחת ספאנטק כי מתחילת השנה היא שילמה לעובדי החברה מענקים של קרוב ל-3 מיליון שקל בגין תוצאות 2018.

על רקע חילופי ההנהלה התכופים והדשדוש בתוצאות הכספיות, מנייתה של ספאנטק מציגה את הביצועים הגרועים ביותר ביחס למתחרות. מתחילת 2019 היא צללה ביותר מ-50% - מה שמציב אותה במרחק של כ-70% מרמת השיא שקבעה ב-2016, וכיום היא משקפת לחברה שווי של כ-330 מיליון שקל.  

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט