גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיוטת ההסכם מוכנה, והמכשול היחיד לממשלת אחדות - החסינות לנתניהו

ל"גלובס" נודע כי בין כחול לבן והליכוד יש כבר טיוטת הסכם ממשית, הקובעת כי נתניהו יהיה רה"מ עד חודש מאי, ואח"כ יפרוש ולא יכהן בתפקיד מיניסטריאלי או יהיה חבר בקבינט, אך יקבל עדכונים ביטחוניים ומדיניים ויוגדר "ראש ממשלה בנבצרות" ● בינתיים נתניהו לא מתייחס לסוגיית החסינות

בני גנץ, בנימין נתניהו / כדיה לוי, מאיר אמירי
בני גנץ, בנימין נתניהו / כדיה לוי, מאיר אמירי

יומיים לפני נפילת הפור של בחירות שלישיות בתוך שנה נמשכים המאמצים להקמת ממשלה. האפשרות הראשונה של ממשלת אחדות נראית לכאורה כאפשרית מבין השתיים על רקע שורת הסכמות שאליהן הגיעו הצדדים ועל רובן דיווחנו ב"גלובס" כבר לפני כמה שבועות. כעת מתברר כי ההסכמות הגיעו לשלב מתקדם ביותר והמכשול הכמעט יחידי שנותר הוא סוגיית החסינות - או ליתר דיוק, הסירוב של ראש הממשלה בנימין נתניהו להתחייב כי לא ינסה לקבל חסינות מהכנסת.

בנאום בפתח ישיבת הסיעה היום, פנה גנץ ישירות לנתניהו: "אני קורא לך להתחייב בקולך שלא תבקש חסינות... אני קורא לך לעשות זאת עוד היום, כדי שנוכל לקיים משא ומתן ישיר". לטענת ראשי כחול לבן, הסירוב של נתניהו להתחייב לכך, מעיד כי בעצם ההסכמות עימו הן על הנייר בלבד וכי מרגע שתוקם הממשלה יפעל ללא לאות להשיג רוב לקבלת החסינות בוועדת הכנסת. מפלגות הגוש יתמכו בו, ואביגדור ליברמן, אם אכן תוקם ממשלת אחדות, לא פסל אפשרות כזו, בוודאי לא עקרונית. בכיר בליכוד אומר ל"גלובס" כי בקשת חסינות, אם תבוא, היא זכותו של ראש הממשלה, ואין זה מעניינה של כחול לבן להתערב בכך. לפי העמדות האלה, מדובר בוויכוח שיהיה קשה למצוא לו פתרון. אבל אם יפתר הדרך סלולה לממשלה.

הכיצד? מתברר כי בין שני הצדדים נוסחה כבר טיוטת הסכם ממשית, הקובעת כי נתניהו יהיה ראש ממשלה עד חודש מאי, ואחר כך יפרוש, ולא יכהן בתפקיד מיניסטריאלי או יהיה חבר בקבינט, אך יקבל עדכונים ביטחוניים ומדיניים ויוגדר "ראש ממשלה בנבצרות". כן נקבעו כללים להתנהלות של ראש הממשלה המכהן, גנץ או נתניהו, מול השרים, כולל מגבלות על פיטורים. בד בבד נקבע מנגנון קבלת החלטות בסוגיות עקרוניות כמו דת ומדינה, כשבמרכזו, תקופת ביניים ללימוד הנושאים השונים ולהגעה לפתרונות בהידברות, תוך התבססות על הסטטוס קוו אך עם שינויים בהתאם להתפתחויות במדינה. יאמר כאן כי המפלגות החרדיות גילו גמישות לא מעטה בגיבוש ההבנות האלה. בנושא זה ובנושאים אחרים כמו ההצבעות על הקמת הממשלה, נקבע כי קיימת אפשרות מוסכמת של מתן חופש הצבעה לחברי כנסת מכל הצדדים, ובלבד שההצעות הממשלתיות יעברו.

בכירי כחול לבן מפולגים

בליכוד ובגוש, למעט סוגיית החסינות, קיבלו את ההסכמות. אלא שבכחול לבן הקוקפיט מפולג. לפי גורמים המעורים במשא ומתן, הדמות המובילה בכחול לבן היא ח"כ גבי אשכנזי התומך ודוחף לאישור ההסכמות. לאשכנזי יכולת מוכחת ליצור קשרים אישיים מצוינים, ועם היכולת הזו הוא הצליח מהר מאוד להתחבב על גורמים פוליטיים מכל קצוות המערכת הפוליטית, מאנשי ש"ס הרואים בו את המנהיג שאחרי נתניהו דרך רפי פרץ הקצין הטייס, ואל אנשי העבודה עומר בר לב ועמיר פרץ. הקשרים הללו סייעו לרבות מההבנות עם הצדדים במו"מ החרדים ואנשי הליכוד. הוא רואה לנגד עיניו את המשבר שאליו מידרדרת המדינה בשל הבחירות והוא נשמע אומר גם בשבוע שעבר בפגישות עם גורמים פוליטיים כי "לא יהיו בחירות - תהיה ממשלה", ולפחות הוא נלחם על כך עד לרגע האחרון.

מנגד נמצא יאיר לפיד המתנגד לכל פשרה ובעצם מוביל לבחירות מתוך הנחה כי בחירות ישפרו את מצבה של המפלגה וכתבי האישום נגד נתניהו יעשו את שלהם. לפיד, אולי כדי לנקות עצמו מהטענה כי הוא פועל ממניעים אישיים, הודיע היום כי הוא מוותר על הרוטציה בהסכם עם גנץ. בקרבתו אומרים כי מדובר בצעד הסותם את הגולל על ממשלת אחדות כעת.

בוגי יעלון הרביעי בקוקפיט, הליכודניק לשעבר, היה מוכן בשלב מסוים לקבל את עמדת אשכנזי אבל בשבועות האחרונים, ובעיקר לאחר הפגישה של גנץ עם נתניהו בשבוע שעבר, הצטרף ללפיד בהתנגדות. מי שמנסים לשכנעו הם אנשי ליכוד חבריו, יועז הנדל וצבי האוזר ועימם רוב חברי הכנסת של כחול לבן, שאינם מיש עתיד, תומכים באחדות ובעמדת אשכנזי.

ומה המניע של נתניהו להתעקש על התחלת הכהונה? לאחר הקביעה כי המשפט יתנהל כמעט סופית בבית המשפט המחוזי בירושלים (ולא מן הנמנע כי היועץ מנדלבליט החליט על כך כדי לסייע למו"מ הפוליטי), נתניהו לכאורה קיבל את שלו. אבל הוא מתעקש. בסביבתו הסבירו השבוע כי מדובר ברצון להשלים כמה צעדים מדיניים ובטחונים חשובים. החלת הריבונות בבקעת הירדן למשל, והחלטה סופית בעניין פרויקט ביטחוני בהיקף רחב מאוד, ועתיר תקציבים. ייתכן, אבל לפי אחד מהשרים המכירים את נתניהו היטב, מדובר גם בעניין רגשי ואישי. נתניהו, לדבריו, רוצה לצאת עם כבוד למשפטו, ממשרת ראש הממשלה, עם מה שקרוי באנגלית "דיגניטי" וראש מורם, ולא שיובל למשפט כאחד האדם. "זה חשוב לו, וההתנגדות של כחול לבן לכך מעידה כי הם בעיקר רוצים עוד בחירות". ועוד נקודה, נתניהו מאמין כי היותו במעמד ראש ממשלה עד לרגע האחרון, יאפשר לו להגיע להסדר עם הפרקליטוות, הסדר טיעון או משהו דומה. בכחול לבן יסכימו כנראה להסדר כזה, אם נתניהו יוותר על החסינות.

מאמצים גם מול ליברמן

אחר הצהריים, לאחר הודעת לפיד על הויתור על הרוטציה, ודרישת גנץ הפומבית לויתור על החסינות, נתניהו הגיב: "גנץ ולפיד, די עם התרגילים השקופים שנועדו להסיט את תשומת הלב מכך שאתם מסרבים להקים ממשלת אחדות לאומית רחבה שתכונן ברית הגנה עם ארה״ב ותספח חלקים נרחבים של יהודה ושומרון. כיוון שלפיד וגנץ מתמידים בסירובם ועוסקים רק בספינים חלולים, נותרה רק אפשרות אחת למנוע בחירות מיותרות: אני קורא לאביגדור ליברמן להיכנס למו"מ מואץ ב-48 השעות שנותרו כדי להקים ממשלת לאומית חזקה לישראל".

כלומר קריאה לליברמן, שוב הביתה. ליברמן אמור להשתתף הערב בכנס של פעילי ליכוד בכירים הקוראים לו בדיוק את זה, שוב הביתה לליכוד, ונקים יחד ממשלה.

במגעים עמו מעורבת חברת הכנסת איילת שקד המנסה לשכנע את אביגדור ליברמן, יו"ר ישראל ביתנו, להקים שוב ממשלה עם נתניהו והימין. לדבריה המאמצים בעיצומם. אבל בצד החרדי לא מוכנים לגלות את אותה גמישות שגילו קודם לכן, בשל החרפת ההתבטאויות של ליברמן נגדם בשבועות האחרונים. ליברמן, שפגש את חבר הכנסת משה גפני מיהדות התורה במסדרון בכנסת ואף החליף עמו בדיחות, לא מוכן בינתיים לוותר על דרישותיו בענייני דת ומדינה כמו חוק הגיוס המלא, והחרדים, לא מוכנים לדון על כך בשל משבר אמון עמוק עמו.

ומה עכשיו? במגעים מעורבים יועצים פוליטיים מנוסים, לפחות שניים מהם עורכי דין, והם ניסחו כבר את ההסכמות, אבל גם מנסים למצוא נוסחאות פתרון לעניין החסינות. אם יצליחו, לביטוי מעשה קסמים, תהיה הגדרה חדשה.

ואם לא? למרות חוסר התוחלת בבחירות על רקע הסקרים המורים כי אין שינוי במפת הגושים, היום בכנסת כבר הסכימו על התאריך המיועד, יום שני 2/3/20 ו' באדר, ויו"ר הכנסת אדלשטיין הודיע כי אם לא תהיה הסכמה לממשלה, ביום רביעי יובא חוק הבחירות הזה לאישור הכנסת בשלוש קריאות.

עוד כתבות

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

5,000 מהנדסים חדשים: רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"