גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז יהיה או לא יהיה משפט נגד ראש ממשלה מכהן? אלה שלושת התרחישים שימנעו את הסיטואציה

החלטת היועמ”ש להגיש כתב אישום נגד רה"מ, לצד הנחישות שנתניהו מפגין שלא לפרוש, עלולות להפוך לממשית סיטואציה שעד כה נראתה בדיונית: נתניהו מכנס דיון ביטחוני רגיש, ובמקביל מפורסמות עדויות נגדו מביהמ"ש • 3 תרחישים עשויים למנוע את המציאות המביכה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"; עיצוב: טלי בוגדנובסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"; עיצוב: טלי בוגדנובסקי

דמיינו לעצמכם את הסיטואציה הבאה: ראש הממשלה בנימין נתניהו מכנס את הקבינט לדיון ביטחוני רגיש ובהול עקב מידע על כך שהג'יהאד האיסלמי מתכנן פיגוע ענק בתוככי ישראל. באותו היום עולה לדוכן העדים בבית המשפט המחוזי בירושלים איש העסקים שאול אלוביץ', שמואשם בידי המדינה כי נתן שוחד לנתניהו. וכך, בזמן שנתניהו נדרש לקבל החלטות ביטחוניות גורליות למדינה, מדווחים עשרות כתבים על כל מילה מעדותו של אלוביץ', שבמהלכה מעמתת אותו התובעת ליאת בן-ארי עם הראיות שמוכיחות לשיטתה כי נתן שוחד לראש הממשלה.

סיטואציה כזאת נשמעה בעבר בדיונית, אבל החלטת היועמ"ש אביחי מנדלבליט ב-21 בנובמבר להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה, לצד הנחישות שנתניהו מפגין שלא לפרוש מתפקידו גם לאחר הגשת כתב האישום, עלולות להפוך אותה לממשית.

הסיטואציה הזו תימנע אם יקרו אחד מארבעה תרחישים: הראשון, שהפך ליותר מוחשי בימים האחרונים, הוא שהיועמ"ש ו/או בג"ץ ימנעו את התמודדותו המחודשת של נתניהו על ראשות הממשלה; התרחיש השני שימנע את הסיטואציה שהוצגה בתחילת הכתבה, הוא שנתניהו יצליח לקבל חסינות מפני העמדה לדין מהכנסת; התרחיש השלישי הוא שנתניהו יחתום על הסדר טיעון עם הפרקליטות שימנע את הצורך לנהל משפט נגדו, אך יאלץ אותו לפרוש מהחיים הפוליטיים; והתרחיש הרביעי הוא פוליטי ולא משפטי - אם הליכוד ידיח את נתניהו מראשות המפלגה בבחירות הפנימיות, או יספוג כישלון בבחירות השלישיות ברצף שמתרגשות עלינו, נתניהו לא יהיה ראש הממשלה.

1. נתניהו מנצח בבחירות ומשיג חסינות מהכנסת

תרחיש "משפטי" שימנע את משפטו של נתניהו כראש ממשלה מכהן הוא שאחרי סבב הבחירות השלישי, נתניהו יצליח לקבל מהכנסת חסינות מפני העמדה לדין. לנתניהו נותרו כשלושה שבועות להודיע האם בכוונתו לבקש חסינות. ואולם ההליך צפוי להתעכב מכיוון שוועדת הכנסת, שדנה בנושאי חסינות, תחזור לפעול רק אחרי הבחירות.

אם הוועדה תאשר את בקשת נתניהו, הוא יצטרך לקבל גם את אישור המליאה. יש כמה עילות לקבלת חסינות שנתניהו יכול לנסות להסתמך עליהן. למשל, לטעון כי כתב האישום נגדו "הוגש שלא בתום-לב או תוך אפליה". ואולם, נתניהו יצליח להשיג חסינות רק אם יהיה לו רוב בכנסת.

אם נתניהו יזכה בחסינות, תעלה שאלה מעניינת, איך זה ישפיע על מצבם של שלושת הנאשמים הנוספים - ארנון (נוני) מוזס, המואשם בהצעת שוחד לנתניהו בתיק 2000, ושאול ואיריס אלוביץ', המואשמים במתן שוחד לנתניהו בתיק 4000. מבדיקה שערכנו עלה כי אם נתניהו יצליח לקבל חסינות מהכנסת, תוכל הפרקליטות לנהל את משפטם של אלוביץ' ומוזס, או נגד אחד מהם, בזמן שנתניהו ממשיך לכהן כראש הממשלה ונהנה מהחסינות. במקרה כזה, תאורטית, ינוהל המשפט נגד נתניהו עם תום כהונתו הציבורית, אחרי שמשפטם של מוזס ואלוביץ' כבר הסתיים.

ניהול משפט אחד לחשודים שמואשמים במתן שוחד לאיש ציבור - ומשפט שני, נפרד, לאיש הציבור המואשם בקבלת שוחד - הוא פרקטיקה מקובלת של התביעה. כשהפרקליטות רוצה להשתמש בעדות של נותן השוחד נגד מקבל השוחד - ובכלל, כשהפרקליטות רוצה שנאשם אחד יעיד נגד אחר - היא מגישה נגדם שני כתבי אישום נפרדים ומנהלת שני משפטים נפרדים. זה קורה במצבים שבהם הפרקליטות חוששת שבית המשפט יסבור כי אין בידיה די ראיות להוכחת אשמתו של מקבל השוחד, ללא הבאת עדותו וחקירתו במשטרה של מי שמואשם כי נתן לו את השוחד.

כך קרה למשל במשפט פרשת ישראל ביתנו (תיק 242). המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה רצתה להשתמש בעדויות ובחקירות במשטרה של הנאשמים במתן שוחד לסגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, ולראש מטה ישראל ביתנו לשעבר, דאוד גודובסקי, ולכן החליטה להגיש שני כתבי אישום נפרדים, ובהתאם, לנהל כמעט במקביל שני משפטים נפרדים באותה פרשה.

משפטם של מקבלי השוחד, קירשנבאום וגודובסקי, התנהל בפני שופט המחוזי בתל-אביב (נגד קירשנבאום עדיין מתנהל), ירון לוי. באולם אחר באותו בית משפט התנהל משפטם של נותני השוחד בפני השופט הוותיק צבי גורפינקל. החלטה על ניהול שני כתבי אישום נפרדים באותה פרשת שוחד בפני שני שופטים נפרדים, טומנת בחובה את הסיכון מבחינת הפרקליטות שמשפט אחד יסתיים בזיכוי, חלקי או מלא - והשני בהרשעה, חלקית או מלאה. שהרי ידוע שגם זהות השופט יכולה להשפיע על גורל ההליך.

אם אכן נתניהו יזכה בחסינות ויופרד כתב האישום נגדו מכתב האישום נגד מוזס ואלוביץ', ייכנס האלמנט המשמעותי הנוסף של חלוף הזמן בין שני המשפטים. במקרה שבו ינוהל משפט נגד אלוביץ' ומוזס, או נגד אחד מהם, יוכל נתניהו להרוויח מכך. סנגוריו של נתניהו יוכלו במצב כזה לשבת מהצד וללמוד לעומק את החולשות ואת החוזקות של טיעוני התביעה וראיותיה ולהתכונן במשך שנים למשפט שייערך לנתניהו לאחר הסרת החסינות. במקרה שמשפטם של אלוביץ' ומוזס יסתיים בזיכוי, הדבר ישפיע לטובה על מצבו של נתניהו.

אפשרות תאורטית נוספת, סבירה פחות אך קיימת, היא שבמקרה שנתניהו ישיג חסינות, יידחה משפטם של אלוביץ' ומוזס, כדי שלא לנהל אותו בנפרד ובמרווח זמנים כה גדול ממשפטו של נתניהו. מצב שבו הציבור הישראלי נחשף יום אחרי יום למשפט שבו נטען שראש הממשלה מכהן קיבל שוחד, בזמן שראש הממשלה ממשיך למלא את תפקידו, הוא כמובן חסר תקדים, ועלולה להיות לו השפעה עמוקה על תפקוד נתניהו והממשלה כולה, גם אם הוא עצמו אינו נאשם במשפט.

ולבסוף, קיימת כמובן גם אפשרות שאלוביץ' ומוזס יועמדו לדין פלילי ויורשעו או יזוכו, אך נתניהו לא יועמד לדין, אם יזכה בחסינות מהכנסת. ואם גם סיטואציה כזאת נשמעת דמיונית, אז נציין כי אם זה יקרה, לא תהיה זו הפעם הראשונה בתולדותינו. נזכיר כי הרב בני אלון המנוח נחקר באמצע שנות ה-90 בחשד להמרדה והפרות סדר שביצע לפי החשד ביחד עם משה פייגלין, שהיה חברו של אלון לתנועת "זו ארצנו", שמחתה נגד הסכמי אוסלו. פייגלין הועמד לדין פלילי, וב-1997 הוא הורשע בעבירת המרדה ובפרסום דבר המרדה, ואף ריצה עונש של שישה חודשי עבודות שירות. לעומת פייגלין, בני אלון מעולם לא הועמד לדין, בזכות חסינות שקיבל לאחר שבשנת 1996 נבחר לכנסת ה-14 מטעם מפלגת מולדת.

2. ישראל הולכת לבחירות, ובג"ץ קובע: נתניהו לא יוכל להרכיב ממשלה

התרחיש הזה נראה עד לאחרונה רחוק, אבל בימים האחרונים הוא הלך ונהיה מוחשי. שלשום (ב') רמז בג"ץ כי הוא עשוי להתערב בנושא. לפי התרחיש הזה, אם ישראל הולכת לסבב בחירות שלישי ברצף, בג"ץ ו/או היועמ"ש אביחי מנדלבליט יקבעו כי הנשיא אינו רשאי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום. המשמעות של הלכה משפטית כזו היא שנתניהו לא יוכל להמשיך לכהן כראש ממשלה, והליכוד יצטרך לסמן מועמד אחר מטעמו לתפקיד.

זוהי סוגיה משפטית עקרונית שלא נדונה כאן מעולם. בג"ץ נדרש אליה בעקבות עתירות בנושא שהוגשו בימים האחרונים, בין היתר, על-ידי קבוצה של בכירים מעולם ההייטק. בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד דפנה הולץ-לכנר, ביקשו העותרים מבג"ץ להוציא צו הצהרתי המורה כי אין להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה על חבר כנסת אשר הוחלט להגיש נגדו כתב אישום בעבירות שיש עמן קלון.

העותרים מבססים את העתירה על הלכות דרעי ופנחסי, שקובעות כי ראש ממשלה מחויב להעביר מתפקידו שר וסגן שר אשר הוגשו נגדם אישומים בעבירות שיש עמן קלון. מכוח הלכה זו, העותרים דורשים כאמור לקבוע כי אין להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום בעבירות שיש עמן קלון. "מסקנה משפטית מבוססת זו היא היחידה העולה בקנה אחד עם השכל הישר. שהרי אין כל היתכנות רציונלית לאפשרות החזרתו של אדם, שקיימות ראיות מינהליות למכביר אודות התנהלותו האישית והציבורית המושחתת, המלמדות בבירור כי הוא נגוע זה שנים ארוכות בשחיתות שלטונית קשה ומובהקת, אל 'זירת הפשע', בדמות האדם שירכיב את ממשלת ישראל", נטען.

עד היום, גישת היועמ"ש הייתה שהסוגיה שהעתירה דנה בה היא עודנה תאורטית, ולכן מוקדo מדי לעסוק בה; אך לאחר פיזור הכנסת והליכה לסבב בחירות שלישי, היא הופכת מוחשית. שלשום פסק השופט העליון עופר גרוסקופף כי על היועמ"ש לנמק עד יום רביעי בשבוע הבא האם לאחר פיזור הכנסת הצפוי, זו עדיין סוגיה תאורטית.

עו"ד הולץ-לכנר אמרה ל"גלובס" כי "אם אכן אנחנו הולכים למערכת בחירות נוספת, ציבור הבוחרים רשאי וצריך לדעת שהוא בוחר מועמדים שהם רלוונטיים. בעיניי, במדינה מתוקנת, ראש וראשון לשרים, שהוא ראש הממשלה, לא יכול להיות אדם שהוא נאשם בפלילים, ולכן ביקשנו את ההכרעה הזו מבג"ץ".

לאפשרות שבג"ץ יקבע כי חבר כנסת שמואשם בפלילים לא רשאי להרכיב ממשלה, יש כמובן גם חסרונות. פסיקה כזו עלולה להביא לפגיעה בזכות הציבור לבחור את המועמדים המתאימים בעיניו. היא גם תאפשר לנתניהו ואנשיו לטעון לנצח שהוא הודח מתפקידו בידי מוסדות המשפט, ולא בידי הציבור. מה יפסוק בג"ץ? האם ידחה או יקבל את העתירה? ימים יגידו, ושתי האפשרויות פתוחות.

3. נתניהו חותם על הסדר טיעון או מקבל חנינה מהנשיא ופורש

התרחיש המשפטי השלישי שימנע סיטואציה של ניהול משפט פלילי נגד ראש ממשלה מכהן היא שנתניהו יחתום על הסדר טיעון עם היועמ"ש, שבמסגרתו יתחייב לפרוש מהחיים הפוליטיים, או יקבל חנינה מנשיא המדינה בתמורה לפרישה.

כלפי חוץ, נתניהו משדר שאלה הן שתי אפשרויות לא סבירות. הוא מנהל כבר כשלוש שנים מאבק חסר פשרות על חפותו, תוך שאינו בוחל במתקפה חזיתית, משוללת רסן, נגד מערכת המשפט, היועמ"ש, פרקליט המדינה וגורמים נוספים.

אבל נתניהו וסנגוריו אינם טיפשים. הם מודעים היטב לסיכון המשפטי העצום שטומן בחובו משפט פלילי לנבחר ציבור שמואשם בשוחד ובמרמה והפרת אמונים. די שמשפט כזה יסתיים בהרשעה בהפרת אמונים, כדי שנתניהו יישלח למאסר. שר התייירות לשעבר, סטס מיסז'ניקוב, נשלח ל-15 חודשי מאסר בגין הרשעה בהפרת אמונים "בלבד". אם נתניהו יורשע בשוחד בתום משפט פלילי והליך ערעור לעליון, העונש יהיה חמור בהרבה. רק שלשום שלח בית המשפט העליון את דאוד גודובסקי, בכיר "ישראל ביתנו" לשעבר, לשש שנות מאסר בגין הרשעה בקבלת כספי שוחד שגודובסקי אפילו לא לקח לכיסו הפרטי.

הערכה מפוכחת של הסיכון המשפטי שהוא ניצב בפניו עשויה להביא את נתניהו, במוקדם או במאוחר, אל היועמ"ש כדי לנסות להגיע עמו להסדר שיסיים את הסאגה הזאת ללא ריצוי עונש מאסר. או לחלופין, לנסות לקבל חנינה מהנשיא בתמורה לפרישה מהחיים הפוליטיים (אפשרות שלא נראית סבירה).

למי שמפקפק באפשרות שנתניהו יחתור להסדר טיעון, כדאי להיזכר במה שקרה בתיק המעונות שבו נחשדה אשתו, שרה נתניהו. גברת נתניהו ועורך דינה, יוסי כהן, טענו לאורך חודשים ארוכים שנתניהו היא נקייה מרבב. ואולם ב"מאני טיים", וכשנתניהו הבינה את הסיכון המשפטי שעלול להיגרם לה אם ינוהל נגדה משפט פלילי, היא חתמה על הסדר טיעון, שבמסגרתו השיבה 55 אלף שקל לקופת המדינה, והודתה בביצוע עבירה פלילית.

*** חזקת החפות: גם לאחר הגשת כתב האישום, ההליכים הפליליים נגד בנימין נתניהו, שאול אלוביץ וארנון (נוני) מוזס עודם בעיצומם. השלושה מכחישים את המיוחס להם בכתב האישום שהגיש נגדם היועמ"ש, ושמורה להם חזקת החפות.

רגע לפני פיזור הכנסת: ימים סוערים בפוליטיקה | טל שניידר

1. ח"כ יאיר לפיד מודיע בישיבת סיעת כחול לבן שהוא מוותר על קיום הרוטציה בינו לבין ח"כ בני גנץ ומתייצב מאחורי יו"ר המפלגה לקראת הקמפיין. בכך הוא מוציא את העוקץ מן הטענות של הליכוד בקמפיין נגד גנץ.

2.  סיעות כחול לבן והליכוד מגיעות להסכמות על הגדלת יחידת המימון למנדט מ-1.38 מיליון שקל ל 1.9 מיליון שקל, כלומר מטילים עוד 62 מיליון שקל על תקציב המדינה העתידי 

3. ח"כ אביגדור ליברמן נפגש בפתח-תקווה עם ראשי רשויות מן הליכוד, בחסותו של ראש עיריית פתח-תקווה, איש הליכוד רמי גרינברג. ראשי הרשויות ניסו לשכנע את ליברמן לחבור לליכוד ולמנוע בחירות שלישיות. בחוץ המתינה לו שליחת נתניהו חני בלוויס וניסתה לשכנעו להגיע לפגישה עם נתניהו בירושלים

4. חדשות "כאן" משדרים הקלטה של השר בצלאל סמוטריץ' המתחייב לא לגרור את המדינה לבחירות שלישיות. "לא יהיו בחירות. אם נתניהו לא יצליח - יהיה מישהו אחר מתוך הליכוד", התחייב סמוטריץ'.

5. ח"כ גדעון סער יוצא לסייר בנקודת התורפה של נתניהו, היישוב הבדואי חאן אל אחמר, שנתניהו התחייב לפנות, אך לא ביצע. במהלך הסיור הוא אומר: "לבנימין נתניהו אין שום סיכוי להקים ממשלה. אני מתמודד כדי לנצח. אם לא אבחר, אתמוך בנתניהו".

6. בג"ץ מורה ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, להודיע עד 18 בדצמבר על עמדתו בנוגע לאפשרות שח"כ שהוגש נגדו כתב אישום ירכיב ממשלה.

7. ליברמן מגלה כי מעולם לא הופעל עליו מסע לחצים פוליטי כמו בימים האחרונים, "כפי שאני לא זוכר מאז התחלתי את דרכי בפוליטיקה. הוצע לנו כל תפקיד אפשרי".

8. יו"ר העבודה עמיר פרץ מאשים את ח"כ ליברמן בראיון ל-ynet: "ליברמן תעתע בכולם ויצר שיח של שנאות וחרמות. הוא לא ילך עם ממשלת מיעוט של גנץ כי הוא שונא ערבים, ולא עם נתניהו כי הוא שונא חרדים".

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

תיקון והתנצלות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה