גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריטניה מצביעה: תורים נרשמים בבחירות המכריעות של העשור

עד כמה ישפיעו הבחירות על עתיד הברקזיט ועל הליש"ט, מיהם המועמדים המובילים שמתמודדים, ומה חוזים הסקרים? ● "גלובס" מציג שורת שאלות ותשובות לגבי הבחירות

בוריס ג'ונסון בעצרת של המפלגה השמרנית אמש. האם ייבחר לכהונה נוספת? / צילום: רויטרס
בוריס ג'ונסון בעצרת של המפלגה השמרנית אמש. האם ייבחר לכהונה נוספת? / צילום: רויטרס

עדכון 16:35 - כלי התקשורת בבריטניה מדווחים מהבוקר על תופעה שכמעט ולא נצפתה בסבבי הבחירות הקודמים - תורים לקלפיות. אתרי העיתונים דיווחו כי תורים נרשמו בשעות הבוקר בעיקר באזורים בלונדון ובערים אוניברסיטאיות, וכי חלק מהנוכחים אמרו כי מדובר ב"הזדמנות אחרונה" לנסות ולבטל את הפרישה מהאיחוד האירופי ("ברקזיט"). ברשתות החברתיות עלו מאות תצלומים של תורים שונים בקלפיות ברחבי המדינה, גם בשעות אלו. יום הבחירות בבריטניה אינו יום שבתון, והעבודה מתנהלת כרגיל. לבחירות קדמו קמפיינים הקוראים לתושבי בריטניה להצביע, ובמיוחד לדור הצעיר שהצביע בשיעורים נמוכים יחסית במשאל העם על הפרישה מהאיחוד האירופי.

כלי התקשורת דיווחו כי הבחירות מתנהלות כסדרן, וכי מלבד מקרה שבו פוצץ חפץ חשוד ליד קלפי לא נרשמו תקריות מיוחדות. כל המועמדים המובילים הצביעו והצטלמו בדרכם לקלפי, וראש הממשלה ומנהיג השמרנים בוריס ג'ונסון חרג ממנהג רב שנים, ולא הצביע במחוז הבחירה שאותו הוא מייצג, אלא בזה הסמוך למעונו ב"דאונינג 10".

במחוז הבחירה של ג'ונסון, אוקסברידג' ודרום-רואיסליפ באזור לונדון רבתי, שנחשב למעוז שמרני, מנהלת האופוזיציה קמפיין בניסיון לדאוג שלא ייבחר לפרלמנט. בבחירות הקודמות, זכה ג'ונסון ברוב של כ-5,000 קולות בלבד. המועמד נגדו הוא עלי מילאני, ממוצא איראני. ג'ונסון יצא מוקדם בבוקר למצלמות, העניק חיבוק ונשיקה מול המצלמות לכלבו דילין, ואז הלך להצביע. לא רחוק משם, באיזלינגטון-צפון אותה הוא מייצג כבר כמה עשורים, הצביע ג'רמי קורבין מנהיג ה"לייבור", מלווה באשתו.

09:13 - בריטניה הולכת היום (ה') לבחירות כלליות, הראשונות המתקיימות בדצמבר מזה קרוב ל-100 שנה, שהעיתונים הגדירו כ"גורליות ביותר" מאז מלחמת העולם השנייה. על הפרק: הפרישה מהאיחוד האירופי ומצב מערכת הבריאות הציבורית במדינה, שהיו שני הנושאים המרכזיים בקמפיין הקצר שעבר מאז שהוכרזו הבחירות בסוף אוקטובר. ה"לייבור" שבאופוזיציה הציגו את "המצע הרדיקלי ביותר אי פעם" - 83 מיליארד ליש"ט שיוקדשו להלאמת חברות ולנושאים חברתיים-כלכליים; השמרנים שבשלטון הבטיחו לבצע את הפרישה מהאיחוד האירופי כבר בינואר הקרוב, במקום משאלי עם נוספים בסוגיה. 30% מהציבור חושבים שמנהיג ה"לייבור" ג'רמי קורבין אנטישמי, 30% חושבים שמנהיג השמרנים בוריס ג'ונסון "גזען" - אבל אחד מהם יקבל המנדט להיות ראש הממשלה הבא של בריטניה. "גלובס" מציג שורת שאלות ותשובות לגבי הבחירות.

כיצד יתנהלו הבחירות?

הקלפיות ייפתחו היום (ה') בשבע בבוקר וייסגרו בעשר בלילה שעון בריטניה (חצות בישראל). 46 מיליון בעלי זכות בחירה - כל אזרח מעל גיל 18 שנרשם מראש - יוכלו להצביע. שיעור ההצבעה בבחירות הקודמות עמד על כ-69%, למרות שיום הבחירות במדינה אינו יום שבתון. משמעות הבחירות האזוריות היא שבכל אחד מ-650 מחוזות הבחירה בבריטניה נבחר מועמד המפלגה שקיבל הכי הרבה קולות, והוא מייצג המחוז מטעם המפלגה בפרלמנט, שבו 650 מושבים.

מיהם ראשי המפלגות?

בוריס ג'ונסון עומד בראש המפלגה השמרנית מיולי האחרון, ומכהן כראש ממשלת בריטניה. הוא הוביל את הקמפיין של המפלגה השמרנית תחת הכותרת "לבצע את הברקזיט"; ג'רמי קורבין עומד בראש מפלגת ה"לייבור" ומוביל אותה זו הפעם השנייה בבחירות כלליות. הוא נחשב למנהיג שנוי במחלוקת, מי שצמח באגף השמאלי של המפלגה, ורבים מתומכיה הוותיקים ממתינים שיוחלף. מנהיגת ה"ליברל-דמוקרטים" היא ג'ו סווינסון, ומפלגה נוספת שצפויה להיבחר לפרלמנט הקרוב היא המפלגה הלאומית של סקוטלנד, בראשות ניקולה סטרג'ן. נייג'ל פאראג', אחד מאדריכלי קמפיין העזיבה של בריטניה במשאל העם ביוני 2016 עומד בראש מפלגת "ברקזיט".

מה אומרים הסקרים האחרונים?

הסקר המקיף האחרון, של חברת YouGov, פורסם שלשום ומתבסס על ראיונות עם כ-10,000 בוחרים. הוא חוזה ניצחון לשמרנים, אבל בהיקף נמוך מזה שחזה לפני כשבועיים. הוא חוזה רוב של 28 מושבים בלבד לשמרנים בבחירות ומציין כי במקומות רבים הפערים שבהם הובילו הנציגים שלהם הצטמצמו. האפשרות שהפרלמנט הבא יהיה כזה שבו אין לאף מפלגה רוב מוחלט, כמו הפרלמנט הנוכחי, היא עדיין אפשרית ואף נמצאת בטווח הטעות הסטטיסטית. תוצאות הסקר מסייעות לקמפיין ה"גוועלד" שבו פתחה המפלגה השמרנית בימים האחרונים, בו היא טוענת כי למרות שהסקרים חוזים לה ניצחון, "תמונת המצב האמיתית היא שמדובר בקרב צמוד". ג'ונסון חזר על הטענה הזו ביממה האחרונה בשלל ראיונות.

מהי ה"הצבעה טקטית" לה קוראים המתנגדים ל"ברקזיט"?

לקראת הבחירות הנוכחיות, חישבו ארגונים כי אם האופוזיציה תתאחד בכמה מחוזות בחירה שבהם המועמדים השמרנים אינם מובילים בפער גדול, אפשר יהיה "לגנוב" את המושב מהם. במיוחד פעילים בכך המתנגדים ל"ברקזיט", שרואים בבחירות הללו את ההזדמנות האחרונה ליזום משאל עם נוסף בנושא, כפי שמבטיחים ה"לייבור" וה"ליברל-דמוקרטים". ברשתות החברתיות נפוצו בימים האחרונים מחוזות הבחירה הללו, ומועמדים "ליברל-דמוקרטים" קראו לתומכיהם להצביע בעד ה"לייבור" - ולהפך - במטרה למקסם את השפעת קולות האופוזיציה. במקביל, השמרנים חוששים מזליגת קולות קריטיים בכמה מחוזות חשובים למפלגת ה"ברקזיט" של פאראג'.

מה ההשפעה על ה"ברקזיט"?

ה"ברקזיט" עומד במרכז הבחירות הללו, שלוש וחצי שנים אחרי שתושבי הממלכה החליטו במשאל עם לפרוש מהאיחוד האירופי. ג'ונסון יזם את בחירות הבזק כדי להשיג רוב בפרלמנט לתוכנית הפרישה שגיבש עם האיחוד. אם יזכה לרוב כזה, ניתן יהיה לצפות שיחל כבר בימים הקרובים בהליך אישורו. אם ההסכם יאושר, בריטניה תוכל לפרוש לכל המאוחר ב-31 בינואר 2020, ואולי אף לפני. ג'ונסון הבטיח "מתנת חג מולד" לבוחרים אם השמרנים יישמרו על השלטון. ה"לייבור", מנגד, מעוניינים לגבש הסכם חדש עם האיחוד ולהביא אותו למשאל עם שני.

מה ההשפעה על הליש"ט?

על הרקע הדיווחים כי המפלגה השמרנית בדרך לניצחון שיאפשר את ביצוע הברקזיט, עלתה הליש"ט לשיא של 22 חודשים מול האירו בשבוע האחרון. התוכניות המרחיקות-לכת של הלייבור מבחינה כלכלית, הכוללות הגדלה אסטרונומית של הגירעון והלאמת מגזרים שלמים, מפחידות את השווקים. בנוסף, בחירה בשמרנים מספקת ודאות מסוימת כי הפרישה מהאיחוד האירופי עומדת להתבצע. ברקע נמצאת העובדה כי בשלב הראשון, הפרישה תהיה סמלית בלבד, וכל הסחר בין האיחוד לבריטניה ימשיך להתנהל כרגיל - בלי מכסים ובלי מסים - לאורך תקופת הסתגלות שאורכה אינו ידוע, אולם היא תימשך שנה לפחות.

מתי יהיו התוצאות?

תוצאות מדגמים צפויות להתפרסם מיד אחרי סגירת הקלפיות בחצות. המדגמים נחשבים למדויקים יחסית. תוצאות אמת צפויות להתחיל לזרום כבר בשעות הקטנות של הלילה. התוצאות המלאות יוכרזו עד מחר (שישי) בערב.

עוד כתבות

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: בישראל בטוחים - חמינאי חוסל

גורם בכיר בישראל ואחריו גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיעו כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

פטריית עשן כתצואה מהפצצות בטהרן, אתמול / צילום: Reuters, רויטרס

איראן מאשרת: הרמטכ"ל שלנו וצמרת מערכת הביטחון - נהרגו

ירי בלתי פוסק הבוקר לישראל; גל תקיפות בטהרן ● אזעקות הופעלו בגוש דן, בירושלים ובבקעת הירדן ● דיווחים על פיצוצים עזים גם בדובאי ● נקבע מותה של הפצועה אנוש בפגיעה בת"א ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו, שדרן טלוויזיה פרץ בבכי ● משמרות המהפכה איימו: "בעוד רגעים תחל הפעולה ההרסנית בהיסטוריה" ● עדכונים שוטפים

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד