גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשכספים, רכש ומערכות מידע נפגשים: כיצד תוודאו שאתם לא משלמים יותר מדי עבור שירותי ה-IT הארגוניים?

לא משנה אם מדובר בקווי תקשורת אינטרנט, טלפוניה ותשתיות רשת, שירותי ענן ועוד, הוצאות ה-IT של הארגון גדלות משנה לשנה ● הכירו את המודל שמציע הפחתת עלויות תוך התאמה לצרכי הארגון ● השיטה שלנו הוכיחה התייעלות וחיסכון בשיעור של עשרות אחוזים במאות חברות", אומר גיא סומך מחברת Wake Up, המתמחה בסקירה של שירותים ומוצרים טכנולוגיים למטרת הפחתת עלויות IT ארגוניות

השימוש העולה במערכות IT מחייב לייצר  יחס מיטבי בין מחיר לטכנולוגיה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
השימוש העולה במערכות IT מחייב לייצר יחס מיטבי בין מחיר לטכנולוגיה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף Wake Up

טכנולוגיות תקשורת ארגונית (IT) הן אחת מאבני היסוד שעליהן נשען הארגון. הן אחראיות על התפקוד הטכני שלו, החל מרמת ניהול הלקוחות והמוצרים ועד לניהול ההתקשרויות השונות מול ספקים, ניתוח המידע והפקת תובנות עסקיות (BI) ועוד. לכן, זהו גם המקום שבו נפגשת שדרות הניהול הבכירה של הארגון - כספים, רכש ומערכות מידע. ניהול מערכת ההתקשרויות של ארגון כולל למעשה שלושה שיקולים מרכזיים: איתור השירותים הטכנולוגיים המתאימים ביותר לצרכי הארגון, ניהול משא ומתן לגבי התמחור שלהם וביצוע ההתקשרות לרכישתם.

על פי הנתונים שפירסמה חברת הייעוץ הטכנולוגי גרטנר בחודש אוקטובר האחרון, גילגל השוק הגלובלי של טכנולוגיות תקשורת ארגונית בשנת 2019 סכום של 3.7 טריליון דולר, גידול קל בלבד של 0.4% משנת 2018. על פי תחזיות החברה, בשנת 2020 צפויה ההוצאה של ארגונים וחברות לעלות ב-3.7% בממוצע, עם המשך מגמה דומה גם ב-2021. אך האם הגידול בהוצאות גורר גם שיפור טכנולוגי מתמיד? והאם לא ניתן בכל זאת, לחסוך בעלויות?

"חשוב להבין שגידול בהוצאות ה-IT של הארגון לא מביא איתו בהכרח שדרוג טכנולוגי. מדובר בשתי שאלות נפרדות וצריך מומחיות כפולה - להכיר את השוק של הפתרונות השונים ואת מה שהכי מתאים לארגון, וגם להכיר בצורה עמוקה את התמחור כדי לשלם את המחירים הנכונים", מדגיש גיא סומך, מבעלי וממייסדי חברת Wake Up, המתמחה בייעוץ וניהול פרויקטים לשיפור טכנולוגי והפחתת עלויות ה-IT הארגוניות.

לפני עשר שנים, ב-2010, הקים סומך את Wake Up יחד עם שותפו, נתי לרר. עם השנים, פיתחה החברה מומחיות ייחודית בכל הקשור לניהול פרויקטים לשיפור טכנולוגי בארגונים (מציאת טכנולוגיות מתאימות יותר). זאת תוך כדי הפחתה של ההוצאות השוטפות במגוון רחב של תחומי IT, כגון תשתיות ענן ותקשורת אינטרנט, אירוח שרתים, רישיונות תוכנה, שירותי IT מנוהלים ועוד. "השיטה שלנו הוכיחה התייעלות וחיסכון בשיעור של עשרות אחוזים במאות חברות", אומר סומך. החברה מובילה כיום עשרות פרויקטים בשנה של שיפור טכנולוגי והתייעלות בהיקף כספי מצטבר של עשרות מיליוני שקלים, במסגרתן היא מנתחת את ההתקשרויות של הארגון בתחומי המחשוב והתקשורת הארגונית ומצביעה על אפיקי פעולה להתייעלות, בהיבטים הטכנולוגי והכלכלי.

"בעשור האחרון עבדנו על 380 פרויקטים שונים שבמצטבר חסכו לארגונים יותר מ-90 מיליון שקל בחישוב שנתי על הוצאות ה-IT שלהם", מוסיף לרר ומציין כי בין לקוחות החברה נמנים גופים גדולים בארץ ובעולם כגון בנק ישראל, חברת החשמל, הפניקס חברה לביטוח, ביטוח ישיר, ישראכרט, החברה המרכזית למשקאות, מלאנוקס טכנולוגיות, פז, פריגו, אל-על, איקאה, קסטרו, אלבר, איסתא ועוד. לדבריי לרר וסומך, בכל שנה מצטרפים לחברה כ-40 ארגונים גדולים נוספים.

שיעור החיסכון הממוצע בעלויות ה-IT בקרב לקוחות Wake UP/ מקור הנתונים: מאגר המידע הפרטי של חברת ווייק אפ תקשורת בע"מ מקור הנתונים: מאגר המידע הפרטי של חברת ווייק אפ תקשורת בע"מ המאגד תחתיו נתונים אודות מאות פרויקטים להפחתת עלויות תקשורת ומחשוב שבוצעו בין השנים 2011 ועד ל2020. על מנת לשקף נתונים עדכניים חישוב הממוצע התבסס על פרויקטים שבוצעו בין השנים 2016-2019

ידע נרחב על הפתרונות הטכנולוגיים בשוק ופיתוח מומחיות במודל התמחור

לא משנה אם מדובר בקווי תקשורת אינטרנט ותשתיות רשת (Networking), שירותי ענן ושרתים (Cloud/Hosting), שירותי IT ופיתוח תכנה במיקור חוץ, רישוי תוכנה (Licensing) או טלפוניה ארגונית. הטכנולוגיה משתנה מעת לעת באופן כל כך תכוף ואינטנסיבי, כך שכל ארגון נדרש להשקיע משאבים אדירים לצרכי מיפוי, בקרה, זיהוי צרכים, השוואת מחירים, רכישה, הטמעה ושימוש אופטימלי.

אחד הצעדים החשובים שעליהם מצביעים סומך ולרר בכל הנוגע להתייעלות טכנולוגית וכלכלית במוצרי ה-IT של הארגון עובר דרך היכרות מעמיקה עם השוק ופיתוח מומחיות. "חשוב להכיר את השוק, את המוצרים הרבים השונים שיש בכל קטגוריה, את הפתרונות הטכנולוגיים שהם מעניקים לארגון וגם את המודלים של התמחור והרווח של ספקי השירות. לדעת בדיוק איך הם מתמחרים", מסביר לרר.

"בעשר השנים האחרונות פיתחנו מערכת ייחודית שכוללת מאגר של כמות גדולה של מוצרי IT בקטגוריות שונות ושל כל התהליכים שכרוכים בשימוש בכל אחת מהמערכות", מסביר סומך. "היום, אפשר להגיד שיש לנו את הבנצ'מארק הכי עשיר בשוק. כל מאות הפרויקטים שהובלנו הצטברו למסד נתונים עצום. מעין מחירון 'לוי יצחק' לשירותים ומוצרי IT, עם ידע מדויק על כמה כל ספק גובה על כל שירות ומה החוזקות והחולשות שלו במגוון רחב של תחומים החל מרמת המרכזיה, איחסון בענן או שירותי סקיוריטי", הוא מוסיף.

גם בארגון שלכם ניתן להוזיל את עלויות ה-IT. לפרטים הקליקו כאן>>

בחינת כלל ההתקשרויות של הארגון וזיהוי נקודות לשינוי

לצד ההיכרות עם השוק ופיתוח המומחיות, מזכירים לרר וסומך צעד חשוב נוסף בדרך להתייעלות טכנולוגית וכלכלית. "לכל ארגון יש שורה של הסכמים עם ספקים שונים שאיתם הוא נמצא בהתקשרות. חשוב לעבור על כל חוזי ההתקשרויות השונים, לראות מה הם כוללים, מה הפתרון הטכנולוגי בתחום ה-IT שהארגון מקבל וכיצד הוא מתומחר - והכל מול המאגר הקיים שכולל את כלל השירותים והמחירים", מסביר לרר.

גיא סומך ונתי לרר, בעלי חברת Wake Up / צילום: Wake Up

סומך מוסיף: "כשאנחנו עובדים עם ארגונים בשיטה הזאת, השלב הראשון שאנחנו פועלים בו הוא הליך למידה וסקירה של חשבוניות והסכמי התקשרויות. אנחנו יכולים לראות איפה נעזור להם להשתפר מבחינת ההסדרים שלהם מול ספקי השירות, סוגי הטכנולוגיות או אפילו האנשים שהוא בוחר לעבוד איתם על שירותי מיקור חוץ. בזכות המומחיות שרכש הצוות שלנו עם השנים אנחנו יודעים להגיד, כאמור, מה החולשות והחוזקות של כל מוצר IT שהארגון עושה בו שימוש ולהציע אלטרנטיבות במידת הצורך. אנחנו יודעים, למשל, אם ללקוח מתאים יותר ענן של Amazon Web Services) AWS), ענן של Azure) Microsoft) או אולי פיתרון דאטה סנטר לוקאלי אצלו. אם הוא זקוק לפיתרון טלפוניה ברמת מחיר גבוהה עם פונקציונליות עשירה או פיתרון בסיסי ברמת מחיר נמוכה יותר ויש עוד אינספור דוגמאות."

להבין כמה אתם משלמים ביחס לחברות אחרות

"כשלארגון יש תמונה מלאה של האלטרנטיבות שעומדות בפניו וכן נכונות לבצע שינוי, היכולת שלו לחסוך בעלויות ולשפר תנאים מול הספקים הקיימים שלו, משתפרת פלאים", אומר סומך. "יש לקוחות שרק רוצים לפנות לספק הקיים ולדרוש את רמת המחיר האופטימלית עבור שירות שהם כבר מקבלים, אבל אנחנו מביאים את מקבלי ההחלטות להיות פתוחים לאופציות נוספות - להבנה שאנחנו גם גוף ייעוץ וגם צוות ניהול פרויקטים שתומך. כך, בסופו של תהליך, ברגע שהנכונות לשינוי מתגבשת אצל הלקוחות, הספקים הקיימים מיישרים קו ומורידים במחיר", לאור החשש מנטישת הלקוח, הוא מוסיף.

טכנולוגיות תקשורת ארגונית (IT) הן אחת מאבני היסוד שעליהן נשען הארגון / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

לרר, מצדו, מתאר תהליך שעברה החברה לאחרונה עם אחת החברות הגדולות במשק: "ארגונים מפחדים לעשות שינויים מול ספקי IT. הם חוששים שהמעבר או אפילו המשא ומתן עם הספק יגרמו לכך שהשירות ייפגע ויגרום נזק אדיר לפס הייצור, או מערך השירות והמכירה. והספק מצדו, מסתמך על החשש הזה בדיוק כדי לגבות פערי רווחיות מופרזים. במקרה מסוים הראינו ללקוח שעל אותו שירות עליו הוא משלם סכום לא מבוטל, הצלחנו לסגור הסכם עבור לקוח קטן יותר ב-40% פחות. בנוסף, הפתענו את אותו לקוח בחלופה לשירות המדובר שתתאים מבחינה טכנולוגית הרבה יותר - והעלות תהיה נמוכה אפילו ב-60%. ברגע שהצגנו ללקוח את התמונה הזאת הוא שינה פאזה וקיבל ערך אחר".

השניים מדגישים כי Wake Up מפקחת באופן צמוד אחר השינויים להבטחת איכות השירותים וגובה את שכרה בהתאם לחיסכון שמתקבל בפועל מצד הלקוח. "עבדנו עם חברת אנרגיה שהפחיתה 40% בהוצאות על אחזקת רשת תקשורת, שדרגה באופן דרמטי את היבטי אבטחת המידע וההמשכיות העסקית בסניפים; חברה אחרת בתחום התחבורה שקיבלה החזר של מיליון שקל מספק שעבדה עמו בגין חיובים שגויים ועם עוד חברת היי-טק שבמסגרת התהליך פתחה מחדש את כלל ההתקשרויות שלה לשירותים מנוהלים ושירותי מיקור חוץ בתחום ה-IT וכתוצאה מכך הפחיתה ב-18% את ההוצאה על תמיכה ופיתוח מול ספקי כ"א חיצוניים", מוסיף סומך.

לאחר בחינת ההתקשרויות והשגת היחס הטוב ביותר של מחיר וטכנולוגיה חשוב לזכור כי התהליך לא מסתיים. "גם אם יש את המידע הכי מדויק על המתרחש בשוק, תמיד יש שינויים ואפשר ללמוד מכל מהלך ולעדכן את המודל", מסביר לרר. "כעת", מספר סומך ומסכם, "אנחנו חושבים על העתיד. בשלוש השנים האחרונות השקענו בגיוס מומחים וחבירה לשותפים אסטרטגיים עם ידע וניסיון במערכות ליבה כדוגמת אבטחת מידע, Contact Center ו-CRM בשאיפה להרחיב את השירותים ואת המומחיות שלנו".

הוצאות ה-IT בארגון עולות ועולות? אפשר להקטין אותן. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו