גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

260 אלף דולר בקופסאות אוריאו: כך ניסו להבריח כספים בישראל ב-2018

רשות המסים גבתה במחצית הראשונה של 2018 כ-1.2 מיליון שקל מישראלים ומתיירים שניסו לעבור ב"מסלול הירוק" בנתב"ג מבלי לדווח כנדרש ● תיקון לחוק איסור הלבנת הון הביא לזינוק במספר הקנסות שחילקה הרשות

הברחות כספים בנתב"ג / צילומים: תמר מצפי, shutterstock; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הברחות כספים בנתב"ג / צילומים: תמר מצפי, shutterstock; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כ-1.2 מיליון שקל - זהו הסכום שגבתה רשות המסים מישראלים ומתיירים שנכנסו או יצאו מישראל במחצית הראשונה של שנת 2018 וניסו לעבור ב"מסלול הירוק" בנתב"ג, מבלי לדווח על סכומי כסף שמנים שהיו בכיסם.

רשות המסים פרסמה הבוקר (א') את קובץ החלטות הוועדה להטלת עיצום כספי על "מפרי דיווח" - נוסעים שלא דיווחו למכס על הכנסת והוצאת כספים, בהעברה פיזית במעברי הגבול או באמצעות הדואר - במחצית הראשונה של שנת 2018.

במחצית הראשונה של 2018 ניתנו 126 החלטות, שסך העיצום הכספי בגינן עומד על 1,211,989 שקל. זאת, לעומת 23 החלטות במחצית הראשונה של שנת 2017 בסך כולל של 172,260 שקל בלבד.

העלייה במספר מקרי הפרות הדיווח נובעת מכניסתו לתוקף של תיקון לחוק איסור הלבנת הון, שהוריד את סף חובת הדיווח על כספים במעברי הגבולות מ-100 אלף שקל, ל-50 אלף שקל במעברי הגבול האוויריים והימיים, ול-12 אלף שקל במעברי הגבול היבשתיים. תיקון החוק נכנס לתוקף בחודש דצמבר 2017, אך האכיפה בפועל החלה רק בסוף חודש פברואר 2018, לאחר תקופת הסתגלות וסבלנות מצד הרשויות של שלושה חודשים, אשר במהלכה ניתנו התראות בלבד, והוגברה המודעות לשינוי החוק במעברי הגבול.

העיצום הכספי הגבוה ביותר, בסך 250 אלך שקל, הוטל על סעיד מחמוד יחיא, איש עסקים אמריקאי תושב פוארטו ריקו, המחזיק בשמונה תחנות דלק בפוארטו ריקו. יחיא נתפס בשעה שנכנס לישראל דרך נתב"ג כשברשותו סכום 260 אלף דולר במזומן, מוסתרים בתוך קופסאות עוגיות אוריאו, מבלי שהצהיר על הכספים שברשותו. לטענתו, מקור הכספים מהכנסותיו מעסקי הדלק שבבעלותו, אשר חסך במהלך 3 שנים ושמר בביתו בכספת. לדבריו, רוב הכספים נמשכו מחשבונות הבנק של החברות, וחלקם נלקחו מקופת העסק לפני שהופקד בבנק או הוחלף לשטרות של 100 דולר אמריקאי.

לצורך הוכחת יכולתו הכלכלית, הציג המפר דוחות שהגיש למס הכנסה בארה"ב לשנים 2014, 2015 ו-2016 וטיוטת דוח לשנת 2017, מהם למדה ועדת העיצומים כי הכנסתו השנתית הממוצעת עומדת על כ-75,000 דולר. הוועדה קבעה כי לא ניתן להסיק מהמסמכים מסקנות בנוגע למקור הכספים שאותם הביא המפר לישראל, שכן לא הוצג קשר ישיר בין הכספים שנתפסו לבין חשבונות הבנק. בנוסף, חלק מהכספים שנתפסו על-ידי בודקי המכס, היו מאוגדים בתוך חבקים שעטפו את השטרות (בסך של 100 דולר), עליהם ניתן לראות חותמת של סניף הבנק הנושאת תאריך משנת 2015. כאשר המפר נשאל על כך, הוא השיב כי החליף בדלפק הבנק שטרות קטנים לגדולים.

הכסף שהוברח בקופסת עוגיות האוריאו / צילום: דוברות רשות המסים

ועדת העיצומים ציינה בהחלטתה כי היא רואה בחומרה את התנהלותו ואת ניסיונותיו היצירתיים להערים על בודקי המכס ולהבריח את הכספים, וכן קבעה כי לא קיבלה את הסבריו לעניין מקור הכספים, ולקחה בחשבון את עובדה שהמפר לא דיווח על הכספים למכס האמריקאי, גם כאשר יצא מארה"ב.

כעבור כשלושה חודשים נתפס יחיא שוב בכניסתו לישראל דרך נתב"ג, כאשר הפעם נתפסו ברשותו 27,000 דולר אמריקאי עליהם לא דיווח כנדרש. יחיא טען כי סבר שסף הדיווח על הכספים עומד על 100,000 שקל.

בהחלטתה שקלה הוועדה את שינוי סף הדיווח מ-100,000 שקל ל-50,000 שקל, ואת שיתוף-הפעולה של יחיא עם בודקי המכס, והטילה עיצום כספי על סך 5,000 שקל.

"שכח" שיש ברשותו 125,000 אירו

עיצום כספי משמעותי נוסף, על סך 225 אלף שקל, הוטל על איליה גבריאלוב, שבעת כניסתו לישראל הגיש למכס טופס דיווח כוזב בשפה הרוסית, בו הצהיר כי אין ברשותו כספים מעל לתקרת הדיווח. בבדיקה שנערכה התגלו ברשותו 125,000 אירו ו-40,000 דולר במזומן.

בטיעוניו בפני הוועדה להטלת עיצומים כספיים, טען גבריאלוב כי כאיש עסקים שטס הרבה, הוא מכיר את חובת הדיווח באופן כללי, אך לא בירר מהו סף הדיווח בישראל. לטענתו, הוא ידע כי אין צורך להצהיר על ה-40,000 דולר, ו"שכח" שיש ברשותו 125,000 אירו. הוועדה התקשתה לקבל את טענתו, לאור העובדה שהמפר ביקר מספר פעמים בישראל.

במקרה אחר נתפס "בלדר" כספים, בשעה שניסה להעביר 16,870 אירו ו-2,400 שקל במזומן דרך המסלול הירוק בנתב"ג, כשהם מוסתרים בתוך תיק השטריימל שלו. המפר, שלמה אדלשטיין, אזרח ישראלי תושב בני-ברק בן 74, טען כי הוא עובד בישיבה תורנית בצרפת, בה הוא מעביר שיעורים כפעמיים בחודש. לעניין מקור ויעד הכספים, אדלשטיין מסר כי הוא אינו הבעלים של הכסף, וכי קיבל את הכספים בישיבה בה הוא מלמד מ-6 אנשים שונים, אותם הוא מכיר, בתוך מעטפות סגורות. לדבריו, מקורם של הכספים מעבודה בישיבה של אותם אנשים שביקשו לשלוח את הכספים למשפחותיהם בישראל. לדבריו, הוא עשה זאת ללא כל תמורה, לשם עשיית "מצווה".

הוועדה התקשתה לקבל את טענת אדלשטיין לעניין הלגיטימיות של הכספים מבחינת המקור והיעד שלהם. עוד נקבע בהחלטה כי מדוח החקירה עולה כי אדלשטיין הסליק את הכספים בתיק של "השטריימל" שהיה בתוך המזוודה, וכשנשאל אודות טובין או כספים חבי דיווח למכס, ענה כי ברשותו כ-10,000 אירו בלבד.

לעניין המודעות לחובת הדיווח, אדלשטיין מסר כי הוא הכיר את חובת הדיווח על העברת כספים במעבר הגבול, אך חשב שתקרת הדיווח עומדת על כספים בשווי העולה על 100 אלף שקל. בנוסף הודה אדלשטיין כי הכיר את חובת הדיווח על הוצאת כספים בצרפת, העומדת על 10,000 אירו, וכי הסליק את הכספים במטרה להימנע מדיווח לרשויות צרפת.

הוועדה החליטה לא לקבל את גרסת המפר לפיה לא הכיר את חובת הדיווח, בהסתמך על כך שכשנשאל על-ידי נציגי המכס עם כניסתו לישראל, לפני הבדיקה, האם יש ברשותו כספים החייבים בדיווח, השיב כי ברשותו 10,000 אירו (סכום שהוא מתחת לסף הדיווח 50,000 שקל).

מעבר לכך, נכתב בהחלטה: "היכרותו את חובת הדיווח, תדירות גבוהה של נסיעותיו, התנהלותו מול פקידי המכס בעת הבדיקה והסתרת הכסף בנסיבות המקרה, מחזקים את העובדה כי המפר בחר להתחמק ממילוי חובת הדיווח גם בישראל. מעבר לאמור, במקרה דנן המפר שימש בפועל כבלדר להעברת כספים עבור שולחיו מבלי לדווח עליהם. תדירות נסיעותיו לצרפת (כל שבת שנייה) אף מחזקת עובדה זו, ובכך למעשה מימש המפר את חשש הרשויות מהלבנת הון באמצעות העברת מזומן במעברי גבול, חשש עמו נועדה חובת הדיווח להתמודד".

אחד מדפוסי הפעולה המוכרים ביותר בתחום הלבנת הון הוא העברת כספים דרך מעבר גבול. בישראל, בדומה למדינות נוספות, קיימת חובת דיווח על הכנסת כספים והוצאתם. על אכיפת חובת דיווח זו אמונים מנהל המכס וחטיבת החקירות של רשות המסים.

חובת הדיווח חלה על כל אדם הנכנס לישראל או יוצא ממנה, כשעמו סכומי כסף - מזומנים, בין במטבע ישראלי ובין במטבע זר; המחאות בנקאיות והמחאות נוסעים - העולים על 50 אלף שקל; וכן על המכניס או המוציא כספים העולים על 50 אלף שקל בדואר או בדרך אחרת. בנוסף, צו איסור הלבנת הון קובע כי סף הדיווח על כספים שנושא עמו אדם היוצא מישראל לעזה או נכנס מעזה לישראל יעמוד על 12,000 שקל.

נגד מפרי חובת הדיווח ניתן לנקוט אכיפה פלילית או מינהלית. ההליך המינהלי מיועד להשית סנקציה מינהלית, מהירה ואפקטיבית ללא הרשעה בפלילים, במקרים בהם הוכחה הפרה ברמה העובדתית, והוחלט להסתפק בהליך מינהלי. המכס הוא המוסמך להחליט אילו מקרים מתאימים לאכיפה מינהלית ולהביאם בפני הוועדה להטלת עיצום כספי.

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו