גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיוטת תשקיף ביכורי שדה חושפת: כך עושים הון ממלפפון

לקראת הנפקת המניות הראשונית פרסמה ביכורי שדה החזקות, שבשליטת האחים אילן וששון שבע, טיוטת תשקיף שחושפת פרטים על אודות שוק הפעילות המרכזי שלה – שיווק ירקות ופירות טריים לרשתות ולמוסדות

משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר
משאית של חברת ביכורי השדה / צילום: איל יצהר

לקראת הנפקת המניות הראשונית (IPO) של חברת ביכורי שדה החזקות (בכ"ש), טיוטת התשקיף שפרסמה בימים האחרונים החברה, שבשליטת האחים אילן וששון שבע, חושפת פרטים על אודות שוק הפעילות המרכזי שלה - שיווק ירקות ופירות טריים לרשתות ולמוסדות.

מהנתונים שמציגה בכ"ש עולה כי כמגמה, היא נהנית בשנתיים האחרונות (2018-2019) משיעורי רווח תפעולי משופרים של יותר מ-4% בפעילות הפצת הירקות והפירות שלה. הנתונים האחרונים שהיא מציגה, לרבעון השלישי של 2019, מעידים על שיעור רווח תפעולי של 4.5% בפעילות המדוברת, אחרי שברבעון השלישי של 2018 הוא עמד על כ-3.8%. בסיכום החודשים ינואר-ספטמבר 2019 עמד שיעור הרווח התפעולי מפעילות הירקות והפירות של בכ"ש על 4.3% הדומה לזה שרשמה בסיכום 2018 כולה.

כאמור, גם נתוני 2019 וגם נתוני 2018 מציגים שיפור ביחס ל-2017, אז בסיכום שנתי עמד שיעור הרווח התפעולי של בכ"ש משיווק ירקות ופירות על 3.8%. ככל הנראה, בבסיס השיפור ברווחיות תומכת הרחבת הפעילות מול רשתות קמעונאות המזון יינות ביתן ומגה, שבבעלות נחום ביתן, כשנוסף עליהן בבכ"ש מייחסים את השיפור גם ל"התייעלות בתחום הרכש, שיווק והפצה".

בכ"ש מציגה בתשקיף את התהפוכות שחלו בשנים האחרונות במערכת היחסים עם רשתות קמעונאות המזון של  ביתן - שמספקות כיום כ-20% מהכנסותיה במגזר הירקות והפירות. הללו כבר עמדו אשתקד על 25% מההכנסות, אולם צומצמו בשל מכירת סניפים על-ידי ביתן בעת האחרונה, עקב הקשיים התזרימיים של הרשת שבבעלותו. המשך מכירת הסניפים בידי ביתן צפוי להמשיך ולהקטין את הכנסות בכ"ש מההתקשרות עימו.

פילוח הכנסות הפצת הירקות והפירות של בכש, במיליוני שקלים

בעבר פעל ביתן במשותף עם האחים שבע בתחום אספקת הירקות והפירות הטריים. בעבר הייתה בכ"ש הספקית הבלעדית של התוצרת החקלאית הטרייה של רשת יינות ביתן, ואספקה זו נעשתה "באמצעות חברה-בת ייעודית אשר הייתה בשליטה משותפת של ביכורי השדה דרום ויינות ביתן, בחלקים שווים, עד יוני 2016". אז, מכרה יינות ביתן את החזקותיה בחברה זו לביכורי השדה דרום (חברה-בת של בכ"ש) ורכשה את רשת מגה, שקרסה.

בעקבות השינוי, יינות ביתן "החלה לבצע אספקה עצמאית של פירות וירקות ממרלו"ג בבעלותה למרבית סניפיה כך שהקבוצה (בכ"ש, א' ל') המשיכה להעניק שירותיה לשמונה סניפי בד"צ למהדרין, בלבד. בהמשך התרחבה הפעילות והקבוצה העניקה שירותיה ל-21 סניפי בד"צ של יינות ביתן ומגה".

במהלך 2018 שוב העמיק שיתוף-הפעולה בין האחים שבע לבין נחום ביתן. כחלק מצעדי התייעלות שנקט ביתן בסניפים הוא החליט על מעבר לאספקת פירות וירקות לסניפי שתי הרשתות שלו באמצעות קבלן חיצוני, מה שהוביל לחתימת הסכם מול בכ"ש, שכיום משווקת את התוצרת החקלאית הטרייה שלה לכל סניפי רשתות יינות ביתן ומגה.

החלטה זו תמכה בקפיצה של 34% שהציגה בכ"ש בהכנסות מגזר השיווק וההפצה של ירקות ופירות בתשעת החודשים הראשונים של 2019, שהתקרבו ל-1.1 מיליארד שקל, ותמכה גם בשיפור הרווח התפעולי, שטיפס ב-20% והגיע לכ-46 מיליון שקל.

שיפור ברווחיות למרות השוק המורכב

השיפור ברווחיות בכ"ש בתחום הפצת הירקות והפירות הטריים נרשם למרות שבטיוטת התשקיף מתארת החברה שוק פעילות מורכב, לפחות בכל הנוגע לתמחור המוצרים. בבכ"ש מציינים כי "שוק הפירות והירקות מאופיין בתחרות עזה ובשינויי מחיר תכופים, לעתים אף במהלך אותו יום עסקים".עוד מוסיפים שם כי "מחזור הפעילות הקצר וטבעם של המוצרים בתחום זה, אשר הם עונתיים ובעלי חיי מדף קצרים, מחייב רכישה והפצה יומיומית של המוצרים. לפיכך, קיימת חשיבות מיוחדת לניהול ותכנון יומיומי של המלאי בכדי להימנע מעודפים או חוסרים של תוצרת חקלאית טרייה".

לגבי לקוחותיה מוסיפה בכ"ש כי "להבדיל מהשוק המוסדי, שם המרכיב העיקרי בתחרות היה ועודנו המחיר, ורק לאחריו, איכות, טריות, מגוון התוצרת ועוד, הרי שבשנים האחרונות חל שינוי במבנה התחרות בשוק הקמעונאי". שם, לפי בכ"ש, "הדגש ניתן ראשית על איכות, טריות, מגוון התוצרת, דייקנות בזמני ההפצה, יכולת הפצה ואחסון בקירור שמביאה להארכת חיי המדף של התוצרת, ולאחר מכן, על המחיר".

בעניין רווחיות הפעילות, בבכ"ש לא מפרטים יתר על המידה, אולם מציינים בין היתר כי לשם הצלחה בתחום הירקות והפירות הטריים נדרשת "יכולת רכישת סחורות במחירים אטרקטיביים כתוצאה מתשלום במזומן".זאת, נוסף על "שילוב של לקוחות קמעונאים ומוסדיים איכותיים, המאפשר מתן מענה מלא לחקלאים בדרך של רכישת מלוא התוצרת החקלאית, על מגוון איכויותיה, וזאת בתמורה להנחה במחיר הרכישה, ביחס למתחריה של הקבוצה".

מפילוח מכירות מוצריה ניכרת הדומיננטיות של מכירות הירקות, המהוות יותר מ-60% מהכנסותיה בפעילות ההפצה והשיווק שלה.

מכירות הירקות של בכ"ש הסתכמו בתשעת החודשים הראשונים של 2019 בכ-704 מיליון שקל, ממכירות כוללות של קרוב ל-1.1 מיליארד שקל, בעוד ההפצה ושיווק הפירות של החברה לתקופה זו הגיעו ל-305 מיליון שקל. זאת, עם עליות דו-ספרתיות בהיקפי הפעילות ביחס לתשעת החודשים הראשונים של 2018, שעמדו על כ-30% במכירת הירקות והגיעו לכ-50% במכירת הפירות. 

בכ"ש מוכרת גם מוצרים ארוזים ומצוננים, דוגמת פטרוזיליה וכוסברה, בתפזורת או ביחידות, וההכנסות מהן בין ינואר לספטמבר 2019 עלו ב-6% לכ-55 מיליון שקל, וכן היא מציעה פירות יבשים ארוזים, תחת המותג הפרטי "ירושלמי" בהיקף זניח לפעילותה, שהמכירות ממנו הסתכמו בכ-3 מיליון שקל.

בבכ"ש מספקים אופטימיות לגבי המשך צמיחת פעילותם בזכות העובדה ש"התוצרת החקלאית המשמשת את החברה בפעילותה היא משאב טבעי מוגבל ומושפע משינויי אקלים ומפגעי טבע", בעוד המגמה לאכילת מזון בריא, הכולל פירות וירקות, גוברת. עוד הם מוסיפים לגבי שוק הפעילות כי "בשנים האחרונות ישנה מגמת גידול בשוק הספקים, כך שבמקרה שהמגמה תימשך, ייתכן כי כוח המיקוח המסחרי של החברה יגדל במסגרת תנאי ההתקשרות מולם".

גיוס לפי שווי של 600 מיליון שקל

לקראת הנפקתה החלה ביכורי שדה ב"רוד שואו" אצל הגופים המוסדיים. זאת, לקראת גיוס בהיקף מוערך של כ-300 מיליון שקל, שאותו מעוניינים לבצע הבעלים, האחים אילן וששון שבע, לפי שווי חברה של כ-600 מיליון שקל "לפני הכסף".

במסגרת הגיוס מתכננת בכ"ש להנפיק לציבור כ-25% מהונה, במטרה להכניס את המניה לאחר ההנפקה למדד ת"א 125, כשבעיקר היתרה (60%) יחזיקו האחים שבע - אילן (יו"ר ומנכ"ל) וששון (דירקטור ומשנה למנכ"ל). מטיוטת התשקיף עולה כי החל ביולי 2019 משלמת בכ"ש לשניים דמי ניהול חודשיים של 420 אלף שקל - מחצית הסכום לכל אחד, נוסף על מענק שנתי על בסיס תוצאות החברה של עד 2 מיליון שקל לכל אחד. את ההנפקה מובילות חברות החיתום של אוריון וברק קפיטל, שהעניקו התחייבות חיתומית לגבי 25% מהמניות המוצעות.

מלבד האחים שבע תחזיק חברת נטו החזקות, שבשליטת דודי עזרא, בכ-15% מההון של בכ"ש לאחר ההנפקה, וזאת בהתאם להסכם הפרידה בין הצדדים, שנחתם באחרונה בקשר לשותפות ביניהם (בחלקים שווים) בחברת ביכורי שדה דרום, האחראית על הפעילות המרכזית של בכ"ש - שיווק ירקות ופירות טריים. 

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2.6%, השקל מתחזק מול המטבעות הזרים

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.2% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים