גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: משפט טראמפ בסנאט מתחיל - הזיכוי די מובטח, אך האם הכתם יימחק?

אחרי שגוף ביקורת של הקונגרס קבע כי התנהלות טראמפ בפרשת אוקראינה היא עבירה על החוק, משפט האימפיצ'מנט מגיע לנקודת ההתחלה בסנאט ● מידת הזיהום של הכביסה המלוכלכת שצפויה לצוץ במהלך הדיונים, עלולה לעצב את דימויו ומורשתו של הנשיא ה־45 לדורות הבאים ● דעה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis

שלוש שנים ויממה לאחר השבעתו לנשיאות, משפטו של דונלד טראמפ בסנאט יחל ביום שלישי. המשפט, קרוב לוודאי, לא יסתיים בהדחתו. הרוב הרפובליקני במליאת הסנאט לא יסמוך ידו על סילוקו של הנשיא, בלי שום קשר למידת חפותו או אשמתו, או לאיתנות הראיות שיוצגו נגדו. הרי מנהיג סיעת הרוב בסנאט, מיץ' מקונל, כבר הכריז, שהוא אינו חסר פניות ושהוא משוכנע שטראמפ יצא זכאי, ורבים מעמיתיו הרפובליקנים הלכו בעקבותיו. המשפט הזה מכור.

הזרז שיניע את הסנאטורים הרפובליקנים לזכות את טראמפ מכתב האישום שהגיש נגדו בית הנבחרים היא המציאות הפוליטית באמריקה של 2020: הצבעה של מחוקק רפובליקני בעד הדחת טראמפ משמעותה התאבדות פוליטית. הבוחרים באזור הבחירה שלו, שהצביעו בעדו בעבר, יטאטאו את הצלופח הבוגדני מתפקידו בבחירות המקדימות הבאות ויעמידו במקומו פוליטיקאי שיצהיר על נאמנות ללא סייג למנהיג בין אם דבק בו רבב ובין אם לאו.

חשוב להבין: טראמפ הוא דמות נערצת - ויש שיאמרו נשוא פולחן אישיות ־ בקרב מצביעים רפובליקנים. טראמפ הוא המפלגה הרפובליקנית ומהשורה (הרפובליקנית) ישחרר רק המוות (הפוליטי). הרי טראמפ עצמו כבר הכריז, במסע הבחירות הראשון שלו, שהוא יוכל לירות במישהו בשדרה החמישית ואיש לא יעשה לו דבר. הוא כנראה צדק.

אבל משפט הסנאט יקבע לא רק אם טראמפ יישאר בבית הלבן ב־11 החודשים הבאים, אלא גם את מורשתו, את מקומו בהיסטוריה. כבר עכשיו הוא מוקע כנשיא השלישי בתולדות ארה"ב שנושא על מצחו אות קין של אימפיצ'מנט (קדמו לו אנדרו ג'ונסון, הנשיא ה־17, וביל קלינטון, הנשיא ה־42 וריצ'רד ניקסון הנשיא ה־37, שהתפטר לפני השלמת תהליך האימפיצ'מנט כדי לחמוק מהבושה). מה שיתרחש במהלך המשפט בסנאט, מידת הזיהום של הכביסה המלוכלכת שאולי ייפרשו לפני העולם במהלך הדיונים, עלולים לעצב את דימויו של הנשיא לדורות הבאים, מעבר לעובדה שהוא הוכתם באימפיצ'מנט.

כתב אישום בן שני סעיפים

בית הנבחרים הגיש נגד טראמפ כתב אישום בן שני סעיפים. סעיף האישום הראשון טוען כי הנשיא ניצל לרעה את הסמכויות שמקנה לו משרתו. האישום הזה נשען על הטענה, שטראמפ עיכב סיוע צבאי לאוקראינה ־ סיוע שאושר ע"י הקונגרס ־ במאמץ לסחוט מנשיא המדינה, וולודימיר זלנסקי, הצהרה פומבית שאוקראינה תשיק חקירה פומבית נגד סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, ובנו, האנטר, שהיה דירקטור בחברת הגז האוקראינית בוריסמה בתקופת כהונתו של אביו. ביידן הוא המתמודד המוביל במירוץ על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות וממילא יריב פוטנציאלי של טראמפ בבחירות ב־2020. טראמפ אף דרש מזלנסקי לחקור תיאוריית קונספירציה, שלפיה חברה אוקראינה סייעה להילארי קלינטון במאמץ להטות הבחירות לנשיאות ב־2016 לטובתה.

סעיף האישום השני טוען שהנשיא ניסה לשבש הליכי חקירה של בית הנבחרים. סעיף זה נשען בעיקר על סירובו של טראמפ לשתף פעולה עם החקירה הכרוכה בתהליך האימפיצ'מנט. הוא אסר על בכירים בממשלו להעיד לפני ועדת המודיעין של בית הנבחרים, שגיבשה את הראיות שנחוצות להגשת כתבי האישום, וסירב למסור מסמכים שהוועדה דרשה.

הסנאט, בשבתו כמעין חבר מושבעים, בניצוחו של נשיא בית המשפט העליון, ג'ון רוברטס, צריך להרשיע, או לזכות, את הנאשם. הרשעה פירושה הדחה. כדי להדיח נשיא, יש צורך ברוב של שני שלישים מהסנאט, כלומר 67 סנאטורים. לדמוקרטים (לרבות עצמאי אחד שמתפקד כדמוקרט) יש 47 מושבים; לרפובליקנים 53. אך שלושה מהם מאותתים שהם פוסחים על שני הסעיפים: מיט רומני, סוזן קולינס וליזה מוראקובסקי. שניים נוספים מסרבים להכריז על תמיכה גורפת בטראמפ. אין סיכוי, אפוא, שהדמוקרטים יצליחו לגייס 67 סנאטורים כדי להדיח הנשיא, אבל חמשת המתנדנדים הרפובליקנים עשויים לסייע לדמוקרטים להכפיש את הנשיא במהלך המשפט, גם אם הוא ייצא זכאי בסופו.

הוועדה תקבע: מנצח גדול או שפוף ומושפל

הכיצד? במידה רבה, הדרך שבה ינוהל המשפט תקבע איך טראמפ יצא ממנו: האם הוא יוכל להכריז בחדוות ניצחון, 'יצאתי זכאי, הבסתי את הקושרים הדמוקרטים שזזמו הפיכה', או שהוא ייצא שפוף ומושפל מגילויים שייחשפו במהלך הדיונים ויעיבו על זיכויו.

הסנאטורים הרפובליקנים, ולכאורה גם טראמפ, שואפים למשפט מהיר, שיניב כותרות מעטות ככל האפשר, ללא עדים, ללא הצהרות בומבסטיות. לו הדבר היה תלוי בהם, הם היו שומעים את כתב האישום, מצביעים לדחות את שני סעיפיו ושמים קץ ל"מיזם ההונאה הזה", כפי שהרפובליקנים מכנים את תהליך האימפיצ'מנט. אבל הדבר אינו תלוי רק בהם. האינטרס הדמוקרטי הוא לתת למשפט הסנאט חשיפה רבה ביותר, וכמובן לזמן עדים רבים ככל האפשר ולהציף את הדיונים במידע חדש שצץ מאז שנשלמה העבודה על כתבי האישום.

פיסת המידע החשובה ביותר היא קביעת גוף ביקורת עצמאי ובלתי מפלגתי של הקונגרס - משרד החשב הכללי (GAO) - שעיכוב הסיוע לאוקראינה היה בלתי חוקי. קביעה זו מזינה טענות של רפובליקנים שסעיפי האישום נגד טראמפ אינם מתייחסים לעבירה פלילית ספציפית כלשהי.

למעשה, סוגיית זימון העדים היא סלע המחלוקת הגדול ביותר בין הדמוקרטים לרפובליקנים בשלב זה. הרפובליקנים מתנגדים בתוקף למתן עדויות במשפט בסנאט. זה היה תפקידו של בית הנבחרים בעת הכנת כתב האישום, הם אומרים. הסנאט צריך להכריע רק על סמך כתב האישום שמונח לפניו. שטויות, משיבים הדמוקרטים. כיצד ניתן לנהל משפט ללא עדויות? יתר על כן, טראמפ הוא זה שאסר - ואוסר - על פקידיו להעיד לפני המחוקקים. ואף זאת: חלק מהעדים לא היו זמינים כלל בעת שבית הנבחרים הכין את כתב האישום.

חמשת המתנודדים הרפובליקנים עשויים להטות את הכף לטובת הדמוקרטים. בהצבעה על הליכים פרוצדורליים במשפט אין צורך ברוב של שני שלישים. רוב פשוט יספיק. ארבעה סנאטורים רפובליקנים יכולים להצטרף לדמוקרטים ולפתוח את שערי הסנאט לפני עדים. שניים - קולינס ומוראקובסקי - כבר עשו זאת.

אם הדמוקרטים אכן יורשו להביא עדים, הנבחרת שלהם תכלול שני כוכבי־על. האחד הוא ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי לשעבר, שהכריז שהוא מוכן להעיד לפני הסנאט. מדוע? אולי מפני שהוא עומד להוציא לאור ספר שיחשוף מה מתרחש מאחורי הקלעים של ממשל טראמפ. בולטון, לדברי עדים, הגדיר את המאמצים לעכב את הסיוע לאוקראינה כ"עסקת סמים" והורה לכפופה לו להתנער ממאמצים אלה ולדווח עליהם ליועץ המשפטי של המועצה לביטחון לאומי.

העד האחר יהיה לב פרנס, מאכער יליד אוקראינה ואזרח ארה"ב, שהיה קשור בבחישה בפוליטיקה האוקראינית כמקורב לרודי ג'וליאני, פרקליטו האישי של טראמפ, במאמץ לספק לג'וליאני מידע שלילי על האב והבן ביידן. פרנס נעצר כחשוד במתן תרומות כספיות בלתי־חוקיות לפוליטיקאים רפובליקנים ובעבירות אחרות על חוקי מימון הבחירות בארה"ב. לו ולשותפו, איגור פרומן קשרים עם גורמים ימניים בישראל והם זכו בפרס "חובבי ציון" של הארגון האורתודוכסי האמריקאי "ישראל הצעיר".

פרנס רוצה ל"זמר". הוא מוכן לחשוף את כל מעלליו באוקראינה בתקווה שבית המשפט יפחית מעונשו בגין עבירותיו על חוקי מימון הבחירות (שאינן קשורות לפרשת אוקראינה). ראיון ל־MSNBC, ערוץ חדשות שנוטה שמאלה, היה גדוש פצצות. הנה אחת מהן: "הנשיא טראמפ ידע בדיוק מה קורה. זה הסוד שהם (טראמפ ואנשיו) מנסים להסתיר. אני הייתי בשטח ועשיתי את העבודה שלהם".

כאמור, לטראמפ, כמו לרפובליקנים, צריך להיות אינטרס להפוך את משפט הסנאט לאירוע נטול בומבסטיות. אבל אופיו של טראמפ הוא גורלו. הוא צירף בסוף השבוע לצוות ההגנה שני עורכי־דין כוכבי תקשורת, פרקליטים שהטלוויוזיה אוהבת אותם והם מחזירים לה אהבה: קנת סטאר, שניהל את תהליך האימפיצ'מנט נגד ביל קלינטון, ואלן דרשוביץ, שייצג באחרונה את ג'פרי אפסטין, שנחשד בקיום יחסים עם קטינות לפני שהתאבד אשתקד, וכן את כוכב הפוטבול או.ג'יי סימפסון.

טראמפ שואף כנראה שצדקתו, כפי שהוא רואה אותה, תצא לאור במפץ גדול והוא רוצה את הדוברים בעלי הפה הכי גדול. הוא השיג אותם. דרשוביץ אומר, כי הוא לא יעסוק בשאלות של מי אמר מה אלא בשאלות חוקתיות. השורה התחתונה שלו היא, שלנשיא ארה"ב יש סמכויות ביצועיות כמעט בלתי מוגבלות ולפיכך עיכוב הסיוע לאוקראינה אינו יכול להיחשב כעבירה שבגינה צריך להדיח נשיא. כפי שהוא אמר לפוקס ניוז אשתקד: "לנשיא טראמפ סמכויות הרבה יותר גדולות מאשר למלך".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק