גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: משפט טראמפ בסנאט מתחיל - הזיכוי די מובטח, אך האם הכתם יימחק?

אחרי שגוף ביקורת של הקונגרס קבע כי התנהלות טראמפ בפרשת אוקראינה היא עבירה על החוק, משפט האימפיצ'מנט מגיע לנקודת ההתחלה בסנאט ● מידת הזיהום של הכביסה המלוכלכת שצפויה לצוץ במהלך הדיונים, עלולה לעצב את דימויו ומורשתו של הנשיא ה־45 לדורות הבאים ● דעה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis

שלוש שנים ויממה לאחר השבעתו לנשיאות, משפטו של דונלד טראמפ בסנאט יחל ביום שלישי. המשפט, קרוב לוודאי, לא יסתיים בהדחתו. הרוב הרפובליקני במליאת הסנאט לא יסמוך ידו על סילוקו של הנשיא, בלי שום קשר למידת חפותו או אשמתו, או לאיתנות הראיות שיוצגו נגדו. הרי מנהיג סיעת הרוב בסנאט, מיץ' מקונל, כבר הכריז, שהוא אינו חסר פניות ושהוא משוכנע שטראמפ יצא זכאי, ורבים מעמיתיו הרפובליקנים הלכו בעקבותיו. המשפט הזה מכור.

הזרז שיניע את הסנאטורים הרפובליקנים לזכות את טראמפ מכתב האישום שהגיש נגדו בית הנבחרים היא המציאות הפוליטית באמריקה של 2020: הצבעה של מחוקק רפובליקני בעד הדחת טראמפ משמעותה התאבדות פוליטית. הבוחרים באזור הבחירה שלו, שהצביעו בעדו בעבר, יטאטאו את הצלופח הבוגדני מתפקידו בבחירות המקדימות הבאות ויעמידו במקומו פוליטיקאי שיצהיר על נאמנות ללא סייג למנהיג בין אם דבק בו רבב ובין אם לאו.

חשוב להבין: טראמפ הוא דמות נערצת - ויש שיאמרו נשוא פולחן אישיות ־ בקרב מצביעים רפובליקנים. טראמפ הוא המפלגה הרפובליקנית ומהשורה (הרפובליקנית) ישחרר רק המוות (הפוליטי). הרי טראמפ עצמו כבר הכריז, במסע הבחירות הראשון שלו, שהוא יוכל לירות במישהו בשדרה החמישית ואיש לא יעשה לו דבר. הוא כנראה צדק.

אבל משפט הסנאט יקבע לא רק אם טראמפ יישאר בבית הלבן ב־11 החודשים הבאים, אלא גם את מורשתו, את מקומו בהיסטוריה. כבר עכשיו הוא מוקע כנשיא השלישי בתולדות ארה"ב שנושא על מצחו אות קין של אימפיצ'מנט (קדמו לו אנדרו ג'ונסון, הנשיא ה־17, וביל קלינטון, הנשיא ה־42 וריצ'רד ניקסון הנשיא ה־37, שהתפטר לפני השלמת תהליך האימפיצ'מנט כדי לחמוק מהבושה). מה שיתרחש במהלך המשפט בסנאט, מידת הזיהום של הכביסה המלוכלכת שאולי ייפרשו לפני העולם במהלך הדיונים, עלולים לעצב את דימויו של הנשיא לדורות הבאים, מעבר לעובדה שהוא הוכתם באימפיצ'מנט.

כתב אישום בן שני סעיפים

בית הנבחרים הגיש נגד טראמפ כתב אישום בן שני סעיפים. סעיף האישום הראשון טוען כי הנשיא ניצל לרעה את הסמכויות שמקנה לו משרתו. האישום הזה נשען על הטענה, שטראמפ עיכב סיוע צבאי לאוקראינה ־ סיוע שאושר ע"י הקונגרס ־ במאמץ לסחוט מנשיא המדינה, וולודימיר זלנסקי, הצהרה פומבית שאוקראינה תשיק חקירה פומבית נגד סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, ובנו, האנטר, שהיה דירקטור בחברת הגז האוקראינית בוריסמה בתקופת כהונתו של אביו. ביידן הוא המתמודד המוביל במירוץ על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות וממילא יריב פוטנציאלי של טראמפ בבחירות ב־2020. טראמפ אף דרש מזלנסקי לחקור תיאוריית קונספירציה, שלפיה חברה אוקראינה סייעה להילארי קלינטון במאמץ להטות הבחירות לנשיאות ב־2016 לטובתה.

סעיף האישום השני טוען שהנשיא ניסה לשבש הליכי חקירה של בית הנבחרים. סעיף זה נשען בעיקר על סירובו של טראמפ לשתף פעולה עם החקירה הכרוכה בתהליך האימפיצ'מנט. הוא אסר על בכירים בממשלו להעיד לפני ועדת המודיעין של בית הנבחרים, שגיבשה את הראיות שנחוצות להגשת כתבי האישום, וסירב למסור מסמכים שהוועדה דרשה.

הסנאט, בשבתו כמעין חבר מושבעים, בניצוחו של נשיא בית המשפט העליון, ג'ון רוברטס, צריך להרשיע, או לזכות, את הנאשם. הרשעה פירושה הדחה. כדי להדיח נשיא, יש צורך ברוב של שני שלישים מהסנאט, כלומר 67 סנאטורים. לדמוקרטים (לרבות עצמאי אחד שמתפקד כדמוקרט) יש 47 מושבים; לרפובליקנים 53. אך שלושה מהם מאותתים שהם פוסחים על שני הסעיפים: מיט רומני, סוזן קולינס וליזה מוראקובסקי. שניים נוספים מסרבים להכריז על תמיכה גורפת בטראמפ. אין סיכוי, אפוא, שהדמוקרטים יצליחו לגייס 67 סנאטורים כדי להדיח הנשיא, אבל חמשת המתנדנדים הרפובליקנים עשויים לסייע לדמוקרטים להכפיש את הנשיא במהלך המשפט, גם אם הוא ייצא זכאי בסופו.

הוועדה תקבע: מנצח גדול או שפוף ומושפל

הכיצד? במידה רבה, הדרך שבה ינוהל המשפט תקבע איך טראמפ יצא ממנו: האם הוא יוכל להכריז בחדוות ניצחון, 'יצאתי זכאי, הבסתי את הקושרים הדמוקרטים שזזמו הפיכה', או שהוא ייצא שפוף ומושפל מגילויים שייחשפו במהלך הדיונים ויעיבו על זיכויו.

הסנאטורים הרפובליקנים, ולכאורה גם טראמפ, שואפים למשפט מהיר, שיניב כותרות מעטות ככל האפשר, ללא עדים, ללא הצהרות בומבסטיות. לו הדבר היה תלוי בהם, הם היו שומעים את כתב האישום, מצביעים לדחות את שני סעיפיו ושמים קץ ל"מיזם ההונאה הזה", כפי שהרפובליקנים מכנים את תהליך האימפיצ'מנט. אבל הדבר אינו תלוי רק בהם. האינטרס הדמוקרטי הוא לתת למשפט הסנאט חשיפה רבה ביותר, וכמובן לזמן עדים רבים ככל האפשר ולהציף את הדיונים במידע חדש שצץ מאז שנשלמה העבודה על כתבי האישום.

פיסת המידע החשובה ביותר היא קביעת גוף ביקורת עצמאי ובלתי מפלגתי של הקונגרס - משרד החשב הכללי (GAO) - שעיכוב הסיוע לאוקראינה היה בלתי חוקי. קביעה זו מזינה טענות של רפובליקנים שסעיפי האישום נגד טראמפ אינם מתייחסים לעבירה פלילית ספציפית כלשהי.

למעשה, סוגיית זימון העדים היא סלע המחלוקת הגדול ביותר בין הדמוקרטים לרפובליקנים בשלב זה. הרפובליקנים מתנגדים בתוקף למתן עדויות במשפט בסנאט. זה היה תפקידו של בית הנבחרים בעת הכנת כתב האישום, הם אומרים. הסנאט צריך להכריע רק על סמך כתב האישום שמונח לפניו. שטויות, משיבים הדמוקרטים. כיצד ניתן לנהל משפט ללא עדויות? יתר על כן, טראמפ הוא זה שאסר - ואוסר - על פקידיו להעיד לפני המחוקקים. ואף זאת: חלק מהעדים לא היו זמינים כלל בעת שבית הנבחרים הכין את כתב האישום.

חמשת המתנודדים הרפובליקנים עשויים להטות את הכף לטובת הדמוקרטים. בהצבעה על הליכים פרוצדורליים במשפט אין צורך ברוב של שני שלישים. רוב פשוט יספיק. ארבעה סנאטורים רפובליקנים יכולים להצטרף לדמוקרטים ולפתוח את שערי הסנאט לפני עדים. שניים - קולינס ומוראקובסקי - כבר עשו זאת.

אם הדמוקרטים אכן יורשו להביא עדים, הנבחרת שלהם תכלול שני כוכבי־על. האחד הוא ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי לשעבר, שהכריז שהוא מוכן להעיד לפני הסנאט. מדוע? אולי מפני שהוא עומד להוציא לאור ספר שיחשוף מה מתרחש מאחורי הקלעים של ממשל טראמפ. בולטון, לדברי עדים, הגדיר את המאמצים לעכב את הסיוע לאוקראינה כ"עסקת סמים" והורה לכפופה לו להתנער ממאמצים אלה ולדווח עליהם ליועץ המשפטי של המועצה לביטחון לאומי.

העד האחר יהיה לב פרנס, מאכער יליד אוקראינה ואזרח ארה"ב, שהיה קשור בבחישה בפוליטיקה האוקראינית כמקורב לרודי ג'וליאני, פרקליטו האישי של טראמפ, במאמץ לספק לג'וליאני מידע שלילי על האב והבן ביידן. פרנס נעצר כחשוד במתן תרומות כספיות בלתי־חוקיות לפוליטיקאים רפובליקנים ובעבירות אחרות על חוקי מימון הבחירות בארה"ב. לו ולשותפו, איגור פרומן קשרים עם גורמים ימניים בישראל והם זכו בפרס "חובבי ציון" של הארגון האורתודוכסי האמריקאי "ישראל הצעיר".

פרנס רוצה ל"זמר". הוא מוכן לחשוף את כל מעלליו באוקראינה בתקווה שבית המשפט יפחית מעונשו בגין עבירותיו על חוקי מימון הבחירות (שאינן קשורות לפרשת אוקראינה). ראיון ל־MSNBC, ערוץ חדשות שנוטה שמאלה, היה גדוש פצצות. הנה אחת מהן: "הנשיא טראמפ ידע בדיוק מה קורה. זה הסוד שהם (טראמפ ואנשיו) מנסים להסתיר. אני הייתי בשטח ועשיתי את העבודה שלהם".

כאמור, לטראמפ, כמו לרפובליקנים, צריך להיות אינטרס להפוך את משפט הסנאט לאירוע נטול בומבסטיות. אבל אופיו של טראמפ הוא גורלו. הוא צירף בסוף השבוע לצוות ההגנה שני עורכי־דין כוכבי תקשורת, פרקליטים שהטלוויוזיה אוהבת אותם והם מחזירים לה אהבה: קנת סטאר, שניהל את תהליך האימפיצ'מנט נגד ביל קלינטון, ואלן דרשוביץ, שייצג באחרונה את ג'פרי אפסטין, שנחשד בקיום יחסים עם קטינות לפני שהתאבד אשתקד, וכן את כוכב הפוטבול או.ג'יי סימפסון.

טראמפ שואף כנראה שצדקתו, כפי שהוא רואה אותה, תצא לאור במפץ גדול והוא רוצה את הדוברים בעלי הפה הכי גדול. הוא השיג אותם. דרשוביץ אומר, כי הוא לא יעסוק בשאלות של מי אמר מה אלא בשאלות חוקתיות. השורה התחתונה שלו היא, שלנשיא ארה"ב יש סמכויות ביצועיות כמעט בלתי מוגבלות ולפיכך עיכוב הסיוע לאוקראינה אינו יכול להיחשב כעבירה שבגינה צריך להדיח נשיא. כפי שהוא אמר לפוקס ניוז אשתקד: "לנשיא טראמפ סמכויות הרבה יותר גדולות מאשר למלך".

עוד כתבות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

עם תקציב של 200 מיליון דולר: היוזמה של ראש אמ"ן לשעבר ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום המחשוב הקוונטי

התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן, שמקדם האלוף (במיל') תמיר היימן, היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות