גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: משפט טראמפ בסנאט מתחיל - הזיכוי די מובטח, אך האם הכתם יימחק?

אחרי שגוף ביקורת של הקונגרס קבע כי התנהלות טראמפ בפרשת אוקראינה היא עבירה על החוק, משפט האימפיצ'מנט מגיע לנקודת ההתחלה בסנאט ● מידת הזיהום של הכביסה המלוכלכת שצפויה לצוץ במהלך הדיונים, עלולה לעצב את דימויו ומורשתו של הנשיא ה־45 לדורות הבאים ● דעה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Leah Millis

שלוש שנים ויממה לאחר השבעתו לנשיאות, משפטו של דונלד טראמפ בסנאט יחל ביום שלישי. המשפט, קרוב לוודאי, לא יסתיים בהדחתו. הרוב הרפובליקני במליאת הסנאט לא יסמוך ידו על סילוקו של הנשיא, בלי שום קשר למידת חפותו או אשמתו, או לאיתנות הראיות שיוצגו נגדו. הרי מנהיג סיעת הרוב בסנאט, מיץ' מקונל, כבר הכריז, שהוא אינו חסר פניות ושהוא משוכנע שטראמפ יצא זכאי, ורבים מעמיתיו הרפובליקנים הלכו בעקבותיו. המשפט הזה מכור.

הזרז שיניע את הסנאטורים הרפובליקנים לזכות את טראמפ מכתב האישום שהגיש נגדו בית הנבחרים היא המציאות הפוליטית באמריקה של 2020: הצבעה של מחוקק רפובליקני בעד הדחת טראמפ משמעותה התאבדות פוליטית. הבוחרים באזור הבחירה שלו, שהצביעו בעדו בעבר, יטאטאו את הצלופח הבוגדני מתפקידו בבחירות המקדימות הבאות ויעמידו במקומו פוליטיקאי שיצהיר על נאמנות ללא סייג למנהיג בין אם דבק בו רבב ובין אם לאו.

חשוב להבין: טראמפ הוא דמות נערצת - ויש שיאמרו נשוא פולחן אישיות ־ בקרב מצביעים רפובליקנים. טראמפ הוא המפלגה הרפובליקנית ומהשורה (הרפובליקנית) ישחרר רק המוות (הפוליטי). הרי טראמפ עצמו כבר הכריז, במסע הבחירות הראשון שלו, שהוא יוכל לירות במישהו בשדרה החמישית ואיש לא יעשה לו דבר. הוא כנראה צדק.

אבל משפט הסנאט יקבע לא רק אם טראמפ יישאר בבית הלבן ב־11 החודשים הבאים, אלא גם את מורשתו, את מקומו בהיסטוריה. כבר עכשיו הוא מוקע כנשיא השלישי בתולדות ארה"ב שנושא על מצחו אות קין של אימפיצ'מנט (קדמו לו אנדרו ג'ונסון, הנשיא ה־17, וביל קלינטון, הנשיא ה־42 וריצ'רד ניקסון הנשיא ה־37, שהתפטר לפני השלמת תהליך האימפיצ'מנט כדי לחמוק מהבושה). מה שיתרחש במהלך המשפט בסנאט, מידת הזיהום של הכביסה המלוכלכת שאולי ייפרשו לפני העולם במהלך הדיונים, עלולים לעצב את דימויו של הנשיא לדורות הבאים, מעבר לעובדה שהוא הוכתם באימפיצ'מנט.

כתב אישום בן שני סעיפים

בית הנבחרים הגיש נגד טראמפ כתב אישום בן שני סעיפים. סעיף האישום הראשון טוען כי הנשיא ניצל לרעה את הסמכויות שמקנה לו משרתו. האישום הזה נשען על הטענה, שטראמפ עיכב סיוע צבאי לאוקראינה ־ סיוע שאושר ע"י הקונגרס ־ במאמץ לסחוט מנשיא המדינה, וולודימיר זלנסקי, הצהרה פומבית שאוקראינה תשיק חקירה פומבית נגד סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, ובנו, האנטר, שהיה דירקטור בחברת הגז האוקראינית בוריסמה בתקופת כהונתו של אביו. ביידן הוא המתמודד המוביל במירוץ על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות וממילא יריב פוטנציאלי של טראמפ בבחירות ב־2020. טראמפ אף דרש מזלנסקי לחקור תיאוריית קונספירציה, שלפיה חברה אוקראינה סייעה להילארי קלינטון במאמץ להטות הבחירות לנשיאות ב־2016 לטובתה.

סעיף האישום השני טוען שהנשיא ניסה לשבש הליכי חקירה של בית הנבחרים. סעיף זה נשען בעיקר על סירובו של טראמפ לשתף פעולה עם החקירה הכרוכה בתהליך האימפיצ'מנט. הוא אסר על בכירים בממשלו להעיד לפני ועדת המודיעין של בית הנבחרים, שגיבשה את הראיות שנחוצות להגשת כתבי האישום, וסירב למסור מסמכים שהוועדה דרשה.

הסנאט, בשבתו כמעין חבר מושבעים, בניצוחו של נשיא בית המשפט העליון, ג'ון רוברטס, צריך להרשיע, או לזכות, את הנאשם. הרשעה פירושה הדחה. כדי להדיח נשיא, יש צורך ברוב של שני שלישים מהסנאט, כלומר 67 סנאטורים. לדמוקרטים (לרבות עצמאי אחד שמתפקד כדמוקרט) יש 47 מושבים; לרפובליקנים 53. אך שלושה מהם מאותתים שהם פוסחים על שני הסעיפים: מיט רומני, סוזן קולינס וליזה מוראקובסקי. שניים נוספים מסרבים להכריז על תמיכה גורפת בטראמפ. אין סיכוי, אפוא, שהדמוקרטים יצליחו לגייס 67 סנאטורים כדי להדיח הנשיא, אבל חמשת המתנדנדים הרפובליקנים עשויים לסייע לדמוקרטים להכפיש את הנשיא במהלך המשפט, גם אם הוא ייצא זכאי בסופו.

הוועדה תקבע: מנצח גדול או שפוף ומושפל

הכיצד? במידה רבה, הדרך שבה ינוהל המשפט תקבע איך טראמפ יצא ממנו: האם הוא יוכל להכריז בחדוות ניצחון, 'יצאתי זכאי, הבסתי את הקושרים הדמוקרטים שזזמו הפיכה', או שהוא ייצא שפוף ומושפל מגילויים שייחשפו במהלך הדיונים ויעיבו על זיכויו.

הסנאטורים הרפובליקנים, ולכאורה גם טראמפ, שואפים למשפט מהיר, שיניב כותרות מעטות ככל האפשר, ללא עדים, ללא הצהרות בומבסטיות. לו הדבר היה תלוי בהם, הם היו שומעים את כתב האישום, מצביעים לדחות את שני סעיפיו ושמים קץ ל"מיזם ההונאה הזה", כפי שהרפובליקנים מכנים את תהליך האימפיצ'מנט. אבל הדבר אינו תלוי רק בהם. האינטרס הדמוקרטי הוא לתת למשפט הסנאט חשיפה רבה ביותר, וכמובן לזמן עדים רבים ככל האפשר ולהציף את הדיונים במידע חדש שצץ מאז שנשלמה העבודה על כתבי האישום.

פיסת המידע החשובה ביותר היא קביעת גוף ביקורת עצמאי ובלתי מפלגתי של הקונגרס - משרד החשב הכללי (GAO) - שעיכוב הסיוע לאוקראינה היה בלתי חוקי. קביעה זו מזינה טענות של רפובליקנים שסעיפי האישום נגד טראמפ אינם מתייחסים לעבירה פלילית ספציפית כלשהי.

למעשה, סוגיית זימון העדים היא סלע המחלוקת הגדול ביותר בין הדמוקרטים לרפובליקנים בשלב זה. הרפובליקנים מתנגדים בתוקף למתן עדויות במשפט בסנאט. זה היה תפקידו של בית הנבחרים בעת הכנת כתב האישום, הם אומרים. הסנאט צריך להכריע רק על סמך כתב האישום שמונח לפניו. שטויות, משיבים הדמוקרטים. כיצד ניתן לנהל משפט ללא עדויות? יתר על כן, טראמפ הוא זה שאסר - ואוסר - על פקידיו להעיד לפני המחוקקים. ואף זאת: חלק מהעדים לא היו זמינים כלל בעת שבית הנבחרים הכין את כתב האישום.

חמשת המתנודדים הרפובליקנים עשויים להטות את הכף לטובת הדמוקרטים. בהצבעה על הליכים פרוצדורליים במשפט אין צורך ברוב של שני שלישים. רוב פשוט יספיק. ארבעה סנאטורים רפובליקנים יכולים להצטרף לדמוקרטים ולפתוח את שערי הסנאט לפני עדים. שניים - קולינס ומוראקובסקי - כבר עשו זאת.

אם הדמוקרטים אכן יורשו להביא עדים, הנבחרת שלהם תכלול שני כוכבי־על. האחד הוא ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי לשעבר, שהכריז שהוא מוכן להעיד לפני הסנאט. מדוע? אולי מפני שהוא עומד להוציא לאור ספר שיחשוף מה מתרחש מאחורי הקלעים של ממשל טראמפ. בולטון, לדברי עדים, הגדיר את המאמצים לעכב את הסיוע לאוקראינה כ"עסקת סמים" והורה לכפופה לו להתנער ממאמצים אלה ולדווח עליהם ליועץ המשפטי של המועצה לביטחון לאומי.

העד האחר יהיה לב פרנס, מאכער יליד אוקראינה ואזרח ארה"ב, שהיה קשור בבחישה בפוליטיקה האוקראינית כמקורב לרודי ג'וליאני, פרקליטו האישי של טראמפ, במאמץ לספק לג'וליאני מידע שלילי על האב והבן ביידן. פרנס נעצר כחשוד במתן תרומות כספיות בלתי־חוקיות לפוליטיקאים רפובליקנים ובעבירות אחרות על חוקי מימון הבחירות בארה"ב. לו ולשותפו, איגור פרומן קשרים עם גורמים ימניים בישראל והם זכו בפרס "חובבי ציון" של הארגון האורתודוכסי האמריקאי "ישראל הצעיר".

פרנס רוצה ל"זמר". הוא מוכן לחשוף את כל מעלליו באוקראינה בתקווה שבית המשפט יפחית מעונשו בגין עבירותיו על חוקי מימון הבחירות (שאינן קשורות לפרשת אוקראינה). ראיון ל־MSNBC, ערוץ חדשות שנוטה שמאלה, היה גדוש פצצות. הנה אחת מהן: "הנשיא טראמפ ידע בדיוק מה קורה. זה הסוד שהם (טראמפ ואנשיו) מנסים להסתיר. אני הייתי בשטח ועשיתי את העבודה שלהם".

כאמור, לטראמפ, כמו לרפובליקנים, צריך להיות אינטרס להפוך את משפט הסנאט לאירוע נטול בומבסטיות. אבל אופיו של טראמפ הוא גורלו. הוא צירף בסוף השבוע לצוות ההגנה שני עורכי־דין כוכבי תקשורת, פרקליטים שהטלוויוזיה אוהבת אותם והם מחזירים לה אהבה: קנת סטאר, שניהל את תהליך האימפיצ'מנט נגד ביל קלינטון, ואלן דרשוביץ, שייצג באחרונה את ג'פרי אפסטין, שנחשד בקיום יחסים עם קטינות לפני שהתאבד אשתקד, וכן את כוכב הפוטבול או.ג'יי סימפסון.

טראמפ שואף כנראה שצדקתו, כפי שהוא רואה אותה, תצא לאור במפץ גדול והוא רוצה את הדוברים בעלי הפה הכי גדול. הוא השיג אותם. דרשוביץ אומר, כי הוא לא יעסוק בשאלות של מי אמר מה אלא בשאלות חוקתיות. השורה התחתונה שלו היא, שלנשיא ארה"ב יש סמכויות ביצועיות כמעט בלתי מוגבלות ולפיכך עיכוב הסיוע לאוקראינה אינו יכול להיחשב כעבירה שבגינה צריך להדיח נשיא. כפי שהוא אמר לפוקס ניוז אשתקד: "לנשיא טראמפ סמכויות הרבה יותר גדולות מאשר למלך".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?