גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר ארבע שנים כמעט של מגעים להסדר חוב: בעל בית חדש לחברת אפריקה ישראל

הושלם הסדר החוב השני באפריקה ישראל, שהעביר את השליטה בחברה לידי לפידות של יעקב לוקסנבורג ● מחזיקי האג"ח, שסופגים בהסדר תספורת של מיליארד שקל כמעט, בחרו לוותר על תשלום מיידי של 380 מיליון שקל, לטובת הליכים משפטיים שלא ברור אם יצדיקו את עצמם

יעקב לוקסנבורג / צילום:תמר מצפי
יעקב לוקסנבורג / צילום:תמר מצפי

לאחר ארבע שנים כמעט הושלם אתמול הסדר החוב השני של אפריקה ישראל, והחברה הפכה באופן סופי לחברה פרטית בבעלותן של לפידות קפיטל  (80%) ואלטשולר שחם גמל ופנסיה  (20%). במסגרת ההסדר בוטלו ונמחקו כל המניות הישנות של אפריקה ישראל, שהוחזקו עד כה בידי לב לבייב וציבור המשקיעים, ובמקומן הונפקו מניות חדשות לשתי הרוכשות, על פי חלקן היחסי בעסקה.

במקביל, בוטלו גם כל סדרות איגרות החוב (כ"ו-כ"ח) שהנפיקה אפריקה ישראל בעבר לציבור המשקיעים. בתמורה לביטול שלוש סדרות האג"ח, שילמו שתי הרוכשות לנאמני האג"ח סכום כולל של 876 מיליון שקל, המיועד לחלוקה למחזיקי האג"ח. לצד תמורה זו, יקבלו מחזיקי האג"ח את יתרת הכספים שבקופת אפריקה ישראל, וכן את הכספים הצפויים להתקבל ממכירת ההחזקה בחברות המפעילות את כביש 6, לידי קרן התשתיות קיסטון.

לפידות קפיטל היא חברת החזקות בשליטתו (85%) של יעקב לוקסנבורג (לוקסי), הנסחרת בבורסה לפי שווי של כ-1 מיליארד שקל. החל מאתמול מחזיקה כאמור לפידות קפיטל ב-80% ממניות אפריקה ישראל, וב-20% הנותרים מחזיקה אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שמנהלת כספי חוסכים בהיקף של כ-117 מיליארד שקל, ונסחרת בבורסה לפי שווי של 2.34 מיליארד שקל.

בסך הכול זכו מחזיקי האג"ח בהסדר הנוכחי לתמורות בסך של 1.349 מיליארד שקל, כנגד חוב שהיקפו כ-2.28 מיליארד שקל. תמורות אלו משקפות תספורת של כ-930 מיליון שקל (כ-40%) מסך חובותיה של אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח.

תאריכים מרכזיים בהסדר החוב של אפריקה ישראל

עם זאת, חלק מהותי מהתמורה למחזיקי האג"ח, בסך של 380 מיליון שקל, יישאר לפי שעה בידי נאמני שלוש הסדרות. הסיבה לכך היא החלטה שקיבלו מחזיקי האג"ח בחודשים האחרונים לנהל מאבק משפטי מול איש העסקים מוטי בן משה, סביב כספי פיקדונות בסך כולל של 100 מיליון שקל, שהעמידו בעבר חברות שבשליטתו לטובת רכישה של אפריקה ישראל, שלא צלחה לבסוף.

בן משה דורש להשיב לו את כספי הפיקדונות, בטענה כי הוא אינו האשם בביטול הסדר החוב לפני כשנה. עם זאת, מחזיקי האג"ח התנגדו לכך ודרשו את חילוט הפיקדונות. בהצבעה שנערכה בחודשים האחרונים הם אף החליטו להקציב למאבק סכום של 20 מיליון שקל.

בהמשך פנו הצדדים לגישור שכשל, ולאחריו הגיש בן משה תביעה נגדית על סך של 380 מיליון שקל כנגד נאמני האג"ח, בטענה להפסדים שנגרמו לו כתוצאה מביטול הסדר החוב. בתגובה לתביעה נאלצו הנאמנים לרתק סכום זה לטובתם, וכעת לא ברור מתי יראו מחזיקי האג"ח את הכסף, כמה יעלה להם המאבק המשפטי והאם ההכנסה האפשרית ממנו תהיה גבוה יותר מעלויות שכירת עורכי הדין והאי-שימוש בכספים המרותקים למשך זמן ארוך.

אתמול הודיעה אפריקה ישראל כי בשל העברת הכספים לידי נאמני האג"ח, יחולק כעת למחזיקי האג"ח סכום של 547 מיליון שקל בלבד. מתוך סכום זה יחולקו 252 מיליון שקל למחזיקי אג"ח כ"ו, 183 מיליון שקל יחולקו למחזיקי אג"ח כ"ז ואילו 112 מיליון שקל יחולקו למחזיקי אג"ח כ"ח.

הבחירה המוצלחת של נתי סיידוף

אפריקה ישראל נקלעה לקשיים בתחילת 2016, ומאז מאי אותה שנה ניהלה מגעים עם מחזיקי האג"ח שלה על הסדר חוב שני בחברה (לאחר ההסדר הראשון שהושלם ב-2010). בספטמבר אותה שנה מכרה אפריקה ישראל את מניות השליטה (65%) בחברה הבת, אפי פיתוח, לידי בעל השליטה דאז, לב לבייב, בתמורה לסכום של 550 מיליון שקל, וזאת מסגרת שלב מקדים להסדר השני.

בהמשך ביקשו אפריקה ישראל ומחזיקי האג"ח להגיע להסדר כולל, ועל רכישת השליטה התמודדו מוטי בן משה ונתי סיידוף. בסיומו של מאבק ביניהם בחרו המחזיקים בהצעתו של בן משה, ואילו סיידוף המשיך לתור אחר השקעות בישראל. בסופו של דבר רכש סיידוף במהלך 2018 את מניות השליטה בחברת שיכון ובינוי מידיה של שרי אריסון בתמורה ל-1.1 מיליארד שקל, במה שהתברר כעסקה מצוינת. מאז הרכישה שולש שווי השוק של השקעתו בחברת התשתיות והנדל"ן.

בן משה עצמו נערך לקראת סוף 2018 להשלמת ההסדר באפריקה ישראל, אך משלא הצליח לעמוד במועד הקבוע בהסכם, הודיעו מחזיקי האג"ח לפני כשנה על ביטול ההסכם, ופנו למכירת פעילויות החברה בחלקים. בשתי עסקאות שבוצעו במהלך הרבעון הראשון של 2019 נמכרו מניות השליטה (56%) בחברת אפריקה נכסים (כיום אפי נכסים) למשקיעים מוסדיים ולחברות הנדל"ן ביג ומגה אור, בתמורה כוללת של 1.383 מיליארד שקל. בהמשך 2019 חתמה אפריקה ישראל על הסכם למכירת החזקותיה (35.5%) בחברות המפעילות את כביש 6 (חברות המפעיל) לידי קרן התשתיות קיסטון, שהקימו גיל דויטש ורוני בירם, בתמורה ל-185 מיליון שקל. עם זאת, העסקה טרם הושלמה עקב קשיים ביורוקרטיים ומשפטיים שונים.

בעקבות עסקאות אלו, וכן עסקה נוספת למכירת פעילות המלונות של אפריקה ישראל למשפחת דיין, התכווצה מאוד פעילות הקבוצה, והיא נותרה - ערב הסדר החוב הנוכחי - עם בעלות מלאה על חברת הבנייה והתשתיות דניה סיבוס, וכן עם מניות השליטה בחברת יזמות הבנייה אפריקה מגורים (חברה בת של דניה). שני נכסים אלו היוו בסופו של דבר את הבסיס להסדר החוב השני של אפריקה ישראל, שבמסגרתו רכשו לפידות קפיטל ואלטשולר שחם גמל ופנסיה את החברה, לאחר שגברו על ארבעה מתמודדים נוספים, בראשות יזם הנדל"ן יגאל דמרי.

בין לפידות קפיטל לבין אלטשולר שחם גמל ופנסיה נחתם הסכם בעלי מניות, אשר עיקרו קביעת הסדרים בקשר להעברת מניות בקבוצת אפריקה ישראל, מגבלות על תחרות בפעילות הקבוצה, מינוי דירקטורים וחלוקת דיבידנדים על-ידיה. לצורך השלמת ההסדר, ביצעה לפידות קפיטל בשבועות האחרונים כמה גיוסי כספים באמצעות הנפקות זכויות, איגרות חוב ואיגרות חוב להמרה.

במקביל, מיד לאחר השלמת ההסדר, מכרה אתמול דניה סיבוס 18.21% ממניות אפריקה מגורים לקבוצת גופים מוסדיים בתמורה ל-200 מיליון שקל. הכסף הועבר כדיבידנד ללפידות קפיטל ולאלטשולר שחם, וסייע גם הוא במימון העסקה. כך, מחזיקה כעת אפריקה ישראל בבעלות מלאה על דניה סיבוס, ודרכה ב-56% ממניות אפריקה מגורים.

עבור לפידות קפיטל מדובר בכניסה לתחום הנדל"ן והמיזמים התשתיתיים, תחומים חדשים לחלוטין עבורה. עד כה פעלה החברה רק בתחומי חיפושי הגז והנפט, המסחר בסחורות והשיווק בישראל של מכשירי הסלולר של סמסונג, באמצעות החברה הבת, סאני תקשורת. עם זאת, לנוכח תשואה של 60% שרשמה מניית לפידות קפיטל בששת החודשים האחרונים, ברור כי המשקיעים בבורסה מקבלים לפי שעה בשמחה את הכניסה לתחומי הפעילות החדשים. 

בינתיים, הספיקה היום לפידות קפיטל להודיע כי דניה סיבוס זכתה במכרז לתכנון וביצוע קטע B במסילת הרכבת המזרחית, שכולל מבנה תחתון לתוואי מסילתי כפול בקטע של 17 ק"מ בין ניצני עוז לאלישמע. בגין העבודות הללו תהיה דניה סיבוס זכאית לתמורה בסך כולל של קרוב ל-600 מיליון שקל, שתשולם בהתאם להשלמת אבני הדרך של העבודות. תקופת הביצוע נקבע ל-35.5 חודשים (כשלוש שנים). 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.7% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט קופצים ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים