גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר ארבע שנים כמעט של מגעים להסדר חוב: בעל בית חדש לחברת אפריקה ישראל

הושלם הסדר החוב השני באפריקה ישראל, שהעביר את השליטה בחברה לידי לפידות של יעקב לוקסנבורג ● מחזיקי האג"ח, שסופגים בהסדר תספורת של מיליארד שקל כמעט, בחרו לוותר על תשלום מיידי של 380 מיליון שקל, לטובת הליכים משפטיים שלא ברור אם יצדיקו את עצמם

יעקב לוקסנבורג / צילום:תמר מצפי
יעקב לוקסנבורג / צילום:תמר מצפי

לאחר ארבע שנים כמעט הושלם אתמול הסדר החוב השני של אפריקה ישראל, והחברה הפכה באופן סופי לחברה פרטית בבעלותן של לפידות קפיטל  (80%) ואלטשולר שחם גמל ופנסיה  (20%). במסגרת ההסדר בוטלו ונמחקו כל המניות הישנות של אפריקה ישראל, שהוחזקו עד כה בידי לב לבייב וציבור המשקיעים, ובמקומן הונפקו מניות חדשות לשתי הרוכשות, על פי חלקן היחסי בעסקה.

במקביל, בוטלו גם כל סדרות איגרות החוב (כ"ו-כ"ח) שהנפיקה אפריקה ישראל בעבר לציבור המשקיעים. בתמורה לביטול שלוש סדרות האג"ח, שילמו שתי הרוכשות לנאמני האג"ח סכום כולל של 876 מיליון שקל, המיועד לחלוקה למחזיקי האג"ח. לצד תמורה זו, יקבלו מחזיקי האג"ח את יתרת הכספים שבקופת אפריקה ישראל, וכן את הכספים הצפויים להתקבל ממכירת ההחזקה בחברות המפעילות את כביש 6, לידי קרן התשתיות קיסטון.

לפידות קפיטל היא חברת החזקות בשליטתו (85%) של יעקב לוקסנבורג (לוקסי), הנסחרת בבורסה לפי שווי של כ-1 מיליארד שקל. החל מאתמול מחזיקה כאמור לפידות קפיטל ב-80% ממניות אפריקה ישראל, וב-20% הנותרים מחזיקה אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שמנהלת כספי חוסכים בהיקף של כ-117 מיליארד שקל, ונסחרת בבורסה לפי שווי של 2.34 מיליארד שקל.

בסך הכול זכו מחזיקי האג"ח בהסדר הנוכחי לתמורות בסך של 1.349 מיליארד שקל, כנגד חוב שהיקפו כ-2.28 מיליארד שקל. תמורות אלו משקפות תספורת של כ-930 מיליון שקל (כ-40%) מסך חובותיה של אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח.

תאריכים מרכזיים בהסדר החוב של אפריקה ישראל

עם זאת, חלק מהותי מהתמורה למחזיקי האג"ח, בסך של 380 מיליון שקל, יישאר לפי שעה בידי נאמני שלוש הסדרות. הסיבה לכך היא החלטה שקיבלו מחזיקי האג"ח בחודשים האחרונים לנהל מאבק משפטי מול איש העסקים מוטי בן משה, סביב כספי פיקדונות בסך כולל של 100 מיליון שקל, שהעמידו בעבר חברות שבשליטתו לטובת רכישה של אפריקה ישראל, שלא צלחה לבסוף.

בן משה דורש להשיב לו את כספי הפיקדונות, בטענה כי הוא אינו האשם בביטול הסדר החוב לפני כשנה. עם זאת, מחזיקי האג"ח התנגדו לכך ודרשו את חילוט הפיקדונות. בהצבעה שנערכה בחודשים האחרונים הם אף החליטו להקציב למאבק סכום של 20 מיליון שקל.

בהמשך פנו הצדדים לגישור שכשל, ולאחריו הגיש בן משה תביעה נגדית על סך של 380 מיליון שקל כנגד נאמני האג"ח, בטענה להפסדים שנגרמו לו כתוצאה מביטול הסדר החוב. בתגובה לתביעה נאלצו הנאמנים לרתק סכום זה לטובתם, וכעת לא ברור מתי יראו מחזיקי האג"ח את הכסף, כמה יעלה להם המאבק המשפטי והאם ההכנסה האפשרית ממנו תהיה גבוה יותר מעלויות שכירת עורכי הדין והאי-שימוש בכספים המרותקים למשך זמן ארוך.

אתמול הודיעה אפריקה ישראל כי בשל העברת הכספים לידי נאמני האג"ח, יחולק כעת למחזיקי האג"ח סכום של 547 מיליון שקל בלבד. מתוך סכום זה יחולקו 252 מיליון שקל למחזיקי אג"ח כ"ו, 183 מיליון שקל יחולקו למחזיקי אג"ח כ"ז ואילו 112 מיליון שקל יחולקו למחזיקי אג"ח כ"ח.

הבחירה המוצלחת של נתי סיידוף

אפריקה ישראל נקלעה לקשיים בתחילת 2016, ומאז מאי אותה שנה ניהלה מגעים עם מחזיקי האג"ח שלה על הסדר חוב שני בחברה (לאחר ההסדר הראשון שהושלם ב-2010). בספטמבר אותה שנה מכרה אפריקה ישראל את מניות השליטה (65%) בחברה הבת, אפי פיתוח, לידי בעל השליטה דאז, לב לבייב, בתמורה לסכום של 550 מיליון שקל, וזאת מסגרת שלב מקדים להסדר השני.

בהמשך ביקשו אפריקה ישראל ומחזיקי האג"ח להגיע להסדר כולל, ועל רכישת השליטה התמודדו מוטי בן משה ונתי סיידוף. בסיומו של מאבק ביניהם בחרו המחזיקים בהצעתו של בן משה, ואילו סיידוף המשיך לתור אחר השקעות בישראל. בסופו של דבר רכש סיידוף במהלך 2018 את מניות השליטה בחברת שיכון ובינוי מידיה של שרי אריסון בתמורה ל-1.1 מיליארד שקל, במה שהתברר כעסקה מצוינת. מאז הרכישה שולש שווי השוק של השקעתו בחברת התשתיות והנדל"ן.

בן משה עצמו נערך לקראת סוף 2018 להשלמת ההסדר באפריקה ישראל, אך משלא הצליח לעמוד במועד הקבוע בהסכם, הודיעו מחזיקי האג"ח לפני כשנה על ביטול ההסכם, ופנו למכירת פעילויות החברה בחלקים. בשתי עסקאות שבוצעו במהלך הרבעון הראשון של 2019 נמכרו מניות השליטה (56%) בחברת אפריקה נכסים (כיום אפי נכסים) למשקיעים מוסדיים ולחברות הנדל"ן ביג ומגה אור, בתמורה כוללת של 1.383 מיליארד שקל. בהמשך 2019 חתמה אפריקה ישראל על הסכם למכירת החזקותיה (35.5%) בחברות המפעילות את כביש 6 (חברות המפעיל) לידי קרן התשתיות קיסטון, שהקימו גיל דויטש ורוני בירם, בתמורה ל-185 מיליון שקל. עם זאת, העסקה טרם הושלמה עקב קשיים ביורוקרטיים ומשפטיים שונים.

בעקבות עסקאות אלו, וכן עסקה נוספת למכירת פעילות המלונות של אפריקה ישראל למשפחת דיין, התכווצה מאוד פעילות הקבוצה, והיא נותרה - ערב הסדר החוב הנוכחי - עם בעלות מלאה על חברת הבנייה והתשתיות דניה סיבוס, וכן עם מניות השליטה בחברת יזמות הבנייה אפריקה מגורים (חברה בת של דניה). שני נכסים אלו היוו בסופו של דבר את הבסיס להסדר החוב השני של אפריקה ישראל, שבמסגרתו רכשו לפידות קפיטל ואלטשולר שחם גמל ופנסיה את החברה, לאחר שגברו על ארבעה מתמודדים נוספים, בראשות יזם הנדל"ן יגאל דמרי.

בין לפידות קפיטל לבין אלטשולר שחם גמל ופנסיה נחתם הסכם בעלי מניות, אשר עיקרו קביעת הסדרים בקשר להעברת מניות בקבוצת אפריקה ישראל, מגבלות על תחרות בפעילות הקבוצה, מינוי דירקטורים וחלוקת דיבידנדים על-ידיה. לצורך השלמת ההסדר, ביצעה לפידות קפיטל בשבועות האחרונים כמה גיוסי כספים באמצעות הנפקות זכויות, איגרות חוב ואיגרות חוב להמרה.

במקביל, מיד לאחר השלמת ההסדר, מכרה אתמול דניה סיבוס 18.21% ממניות אפריקה מגורים לקבוצת גופים מוסדיים בתמורה ל-200 מיליון שקל. הכסף הועבר כדיבידנד ללפידות קפיטל ולאלטשולר שחם, וסייע גם הוא במימון העסקה. כך, מחזיקה כעת אפריקה ישראל בבעלות מלאה על דניה סיבוס, ודרכה ב-56% ממניות אפריקה מגורים.

עבור לפידות קפיטל מדובר בכניסה לתחום הנדל"ן והמיזמים התשתיתיים, תחומים חדשים לחלוטין עבורה. עד כה פעלה החברה רק בתחומי חיפושי הגז והנפט, המסחר בסחורות והשיווק בישראל של מכשירי הסלולר של סמסונג, באמצעות החברה הבת, סאני תקשורת. עם זאת, לנוכח תשואה של 60% שרשמה מניית לפידות קפיטל בששת החודשים האחרונים, ברור כי המשקיעים בבורסה מקבלים לפי שעה בשמחה את הכניסה לתחומי הפעילות החדשים. 

בינתיים, הספיקה היום לפידות קפיטל להודיע כי דניה סיבוס זכתה במכרז לתכנון וביצוע קטע B במסילת הרכבת המזרחית, שכולל מבנה תחתון לתוואי מסילתי כפול בקטע של 17 ק"מ בין ניצני עוז לאלישמע. בגין העבודות הללו תהיה דניה סיבוס זכאית לתמורה בסך כולל של קרוב ל-600 מיליון שקל, שתשולם בהתאם להשלמת אבני הדרך של העבודות. תקופת הביצוע נקבע ל-35.5 חודשים (כשלוש שנים). 

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

כך התמודד ענף קרנות הגידור עם חצי השנה המשוגעת של הבורסות

הבורסה טסה במחצית הראשונה, וקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער. אולם, כשבודקים מה קרה מתחילת 2023, מבינים שקרנות הגידור נותרו הצעצוע המועדף של המולטי-מיליונרים ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?