גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3 ימים לברקזיט: חשש בבריטניה להמשך מעמדה של לונדון כבירה פיננסית עולמית

בריטניה תלויה באישור האיחוד האירופי להמשיך ולאפשר גישה חופשית למוסדות הפיננסים שהפכו את לונדון לבירת ההשקעות העולמית ● בינתיים מאות חברות כבר נטשו ועברו ליבשת בגלל הברקזיט ● כלי התקשורת משרטטים את העסקה העתידית עם האיחוד ומכנים אותה "דגים תמורת פיננסים"

הביג בן בלונדון / צילום: רויטרס
הביג בן בלונדון / צילום: רויטרס

חברת האנרגיה "טוטאל" היא התאגיד הגדול האחרון, נכון לעכשיו, שהודיע על עזיבת לונדון בעקבות ה"ברקזיט". משום שמדובר בחברה צרפתית, ניתן לחשוד כי הצעד הפומבי בתחילת החודש - העברת מאות עובדים בתחום הסחר והגז הנוזלי שלה לפריז - היה חלק מהקמפיין שמקדמת צרפת בשבועות האחרונים, בניסיון של הרגע האחרון למשוך אליה עוד ועוד חברות מתוך המאות שנוטשות את הבירה הבריטית.

■ 4 ימים לקיצן של 47 שנות חברות: הקרב הכלכלי בין בריטניה לאיחוד האירופי כבר החל | אסף אוני

■ 5 ימים לברקזיט ובאיחור של שנה: המרחב הפוליטי והכלכלי באירופה עומד להשתנות | אסף אוני

אבל התאגיד הצרפתי אינו לבד. בנקים, חברות השקעות, תאגידים בינלאומיים וחברות טכנולוגיה הן רק חלק מהאקסודוס העסקי שהתבצע בקצב מוגבר בשנה האחרונה בעקבות ה"ברקזיט", שיהפוך למציאות ביום שישי הקרוב בחצות (שעון בריסל). חלק מהחברות כבר העתיקו את המטות שלהן ליבשת, חלק יעשו זאת השנה במהלך "תקופת ההסתגלות" שתפתח בשבת, וחלק ממתינות לראות מה יהיו תוצאות שיחות הסחר בין בריטניה לאיחוד האירופי.

לפי הנתונים האחרונים מצרפת, 136 חברות כבר "חצו את התעלה" ועברו לפריז. לפי ההערכות, הן הביאו עמן כ-5,500 משרות, מהן 3,600 בתחום השירותים הפיננסיים. עיריית פריז, בשיתוף ממשלת צרפת, הקימה ארגון מיוחד - "Choose Paris" - שתפקידו היה למשוך עוד ועוד עסקים לבירת צרפת. חלק מהרפורמות שביצע בשנה האחרונה נשיא צרפת עמנואל מקרון בתחום העבודה במדינה היו מיועדות בדיוק כדי להפוך אותה לתחרותית יותר, נוחה יותר לעבודה לתאגידים אירופיים. במקביל, חברות רבות אחרות - ביניהן עשרות בנקים ומוסדות פיננסיים - העתיקו את המטות שלהם לערים כמו פרנקפורט, אמסטרדם, לוקסמבורג ודבלין. העתקת ההון המסיבית הזו היא אחד הגורמים המרכזיים ביותר לדאגה בנוגע לעתידה הכלכלי של בריטניה אחרי ה"ברקזיט".

טריליוני דולרים מדי יום

התחום שמדאיג במיוחד את הממשלה בבריטניה הוא המגזר הפיננסי. לונדון נחשבת לבירה פיננסית, השנייה רק לניו יורק ברמה העולמית, ולאחת מזירות העסקים החשובות בעולם. טריליוני דולרים וליש"ט עוברים ידיים מדי יום ב"סיטי" של לונדון ובבנייני המשרדים המצוחצחים של קאנארי וורף. היא המקום אליו אפילו מדינות אירופה באות כדי לגייס כסף, כשצריך. החיבור בין כלכלה ניאו־ליברלית, חוקי עבודה נוחים למעסיקים, חוקים נוחים למיליונרים ומיליארדרים מרחבי העולם (במיוחד מרוסיה ומאסיה), ההיסטוריה האימפריאלית והיותה של בריטניה עד כה חלק מהאיחוד האירופי, הפכו את לונדון למטה האירופי של חברות פיננסים רבות. כעת, התמונה עשויה להשתנות.

כ־30 בנקים ו־20 חברות שירותים פיננסיים, למשל, כבר העבירו את הפעילות האירופית שלהם מלונדון לפרנקפורט - בירת הפיננסים הגרמנית - לפי הנתונים האחרונים מהרשות הפיננסית הגרמנית (BaFin). מדובר בתוספת של 1,500 משרות בעיר, והרשויות מעריכות כי בקיץ הקרוב יגיע "גל חדש" ועמו יותר מ־1,000 משרות נוספות. במונחי הון "על הנייר", בערך 750־800 מיליארד אירו עברו בשנה האחרונה מלונדון לפרנקפורט. בין החברות הגדולות בתחום נמצא הסניף האירופי של "גולדמן זאקס".

המאבק על המגזר הפיננסי עומד כעת בראש מעיניה של הממשלה הבריטית. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון שיווק את לונדון בנאום שנשא בשבוע שעבר בנושא השקעות בין בריטניה לאפריקה, ואמר: "במרחק תחנה אחת ב"טיוב" (הרכבת התחתית בלונדון) אתם תהיו בקאנארי וורף, שבו טריליוני ליש"ט מגויסים לכל פרויקט שניתן לחשוב עליו - מתעשייה צרפתית דרך טלקום אפריקאי ועד לפארמה אמריקאית". רק אזור זה בלונדון, ציין ג'ונסון בעקיצה כלפי הגרמנים, "הוא מרכז בנקאות גדול יותר מכל פרנקפורט".

בוריס ג’ונסון/ צילום: רויטרס

וזו הסיבה שהסוגיה עומדת במרכז היחסים העתידיים בין בריטניה לאיחוד. לפי מדד של חברת "ארנסט אנד יאנג", 92 מתוך 222 חברות הפעילות במגזר הפיננסי בלונדון (41%) כבר הודיעו כי יעזבו את הבירה הבריטית או שהן שוקלות לעשות זאת. שמונה חברות הודיעו בחודשים האחרונים כי הן מודאגות מאופי הסכם הסחר שייחתם בין הממשלה הבריטית לאיחוד האירופי אחרי "תקופת ההסתגלות", וכי על הממשלה הבריטית לדאוג לאינטרסים של מגזר זה במסגרת השיחות על הסכמי סחר. לפי "ארנסט אנד יאנג", 7,000 משרות נוספות בתחום הפיננסים יכולות לעבור ליבשת.

המקל של האיחוד האירופי

נושא זה הוא בדיוק ה"מקל" שבו אירופה יכולה לאיים בקלות על בריטניה במסגרת שיחות סחר. בעוד כיום התקנות הפיננסיות הן אחידות ומאפשרות לחברות בלונדון לספק שירותים פיננסיים לאירופה, אישור להמשיך בעסקים כרגיל תלוי בשיקול דעתה של הנציבות האירופית. אם זו תכריע כי בריטניה "שינתה את הכללים" כתוצאה מהפרישה ותחסום את האפשרות הזאת, הצעד יכול לאיים על תעשייה שלמה - בנקים, ביטוחים, שירותים פיננסיים ועוד - המשרתת כרגע את השוק המשותף. שווי מגזר הפיננסים הבריטי, לפי הערכות, עומד על 200 מיליארד ליש"ט בשנה, והוא אחראי ל-11% מכספי המסים בבריטניה.

קברניטי האיחוד רמזו כי לא יהססו להשתמש בנשק זה במסגרת שיחות הסחר העתידיות. "לא הייתי רוצה להתייחס לזה במונחים של כלי נשק", אמר ראש ממשלת קרואטיה, שעומדת החל מתחילת החודש בראשות האיחוד לחצי השנה הקרובה ותהיה מעורבת במגעים, "אבל למדתי שבמשא ומתן אירופי - כל השיקולים והטענות הן חלק מהפוליטיקה". ב"גרדיאן" הבריטי, המתנגד ל"ברקזיט", זה הספיק לכותרת: "האיחוד האירופי עשוי לחסום גישת ה'סיטי' לשווקים".

למרות הכול, תלות באירופה

התלות הזאת באיחוד האירופי, במיוחד בתחום הפיננסי, היא שגרמה לביקורת נגד ההכרזה של ג'ונסון כי יצליח להגיע להסכם סחר מגובש בתוך 11 חודשים. אפילו לפי תומכי "ברקזיט" מושבעים כמו הפוליטיקאי הבריטי נייג'ל פאראג', יו"ר מפלגת "ברקזיט", הסיכוי היחיד להגיע להסכמה בתוך תקופה כה קצרה הוא אם בריטניה פשוט תמשיך לאמץ את כללי האיחוד, בכמה התאמות קוסמטיות. "במצב כזה, זה לא יהיה ברקזיט - זאת תהיה בגידה", אמר פאראג'. כלי התקשורת בבריטניה כבר מצאו כותרת קליטה לקרב שיתנהל בין בריטניה לאיחוד בשנה הקרובה - דגים תמורת פיננסים (Fish for Finance) - זכויות דיג מפליגות תמורת המשך הגישה החופשית של ה"סיטי" של לונדון לשוק הכלכלי האירופי המשותף.

למרות הכול, קיים גם זרם נגדי

ובינתיים, יציאת לונדון נמשכת. בנק "ג'יי.פי מורגן" הודיע בשבוע שעבר כי רכש בניין נוסף בפריז, שמיועד לאכלס קרוב ל־500 מעובדיו שיעברו מלונדון. הבנק שיבח את הרפורמות של מקרון ואמר כי "זה הזמן האידיאלי להשקיע כאן ולהעביר חלק גדול יותר מהצוות שלנו לכאן". "בנק אוף אמריקה" עשה צעד דומה כבר בפברואר, והעביר מאות עובדים מלונדון לפריז. בעוד פריז נהנית מהעובדה שרשות הבנקאות האירופית (EBA) תעתיק את פעילותה אליה מלונדון בה היא ממוקמת כעת, פרנקפורט נחשבת לעיר זולה יותר למגורים. הקרב בין הערים על מי תוגדר כמנצחת הגדולה של אפקט הברקזיט עדיין מתנהל.

אבל יש גם זרם נגדי. לפי מידע מהרשויות הפיננסיות בבריטניה, גל של חברות אירופיות בתחום הפיננסים כבר ביקשו לפתוח סניפים בבריטניה אחרי הפרישה, כדי להמשיך ולנהל את עסקיהם עם עסקים במדינה. קרוב לאלף חברות ניהול כספים, חברות ביטוח, בנקים, חברות ניהול נכסים ועוד הגישו בקשה רשמית להמשיך או להרחיב את הפעילות שלהם בבריטניה גם אחר ה"ברקזיט", כדי לשרת לקוחות בריטיים עסקיים ואחרים. ביניהן היו 228 חברות מאירלנד, 170 מצרפת ו-149 מגרמניה.

גם אם סקר אחרון מצא שלונדון כבר אינה היעד הפופולרי ביותר להשקעות בקרב מנהלי כספים (ניו יורק עקפה אותה), המגזר הפיננסי בלונדון עדיין מעסיק כ־380 אלף בני אדם. כפי שסיכמה זאת סוכנות "ארנסט אנד יאנג": "לכולם יש מצנח מוכן (לקראת הברקזיט), אבל המגזר הפיננסי עדיין מחפשת את הנחיתה הרכה ביותר האפשרית".

עוד כתבות

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

מה קורה במיצרי הורמוז? הטלטלות בנתיב הסחר החשוב

בעקבות המבצע נגד איראן, תנועת הספינות באזור הקריטי נחתכה בכ-70%, ובפייננשל טיימס מדווחים כי מחירי הביטוח לכלי השיט העוברים בו צפויים לזנק בחדות ● על אף שאיראן קראה לספינות שלא לעבור במיצרים, בבריטניה המליצו לימאים להתעלם מהקריאות ולנהוג בזהירות

זירת הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: Reuters, Ammar Awad

9 הרוגים בפגיעה ישירה בבית שמש, עשרות נפצעו

כ-20 פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש; 4 מבנים קרסו, חשש כבד ללכודים ● בכיר אמריקאי לאל-ג'זירה: מצפים שהמבצע נגד איראן יימשך שבועות ולא ימים ● חיל האוויר תקף מוסדות שלטון בלב טהרן ● דובר צה"ל: "בדקה אחת באיראן חיסלנו אתמול 40 בכירים"; גם רמטכ"ל איראן חוסל ● מזכ"ל חיזבאללה ספד לחמינאי, אך לא רמז שיצטרפו למערכה • 3 הרוגים בתקיפות איראניות באיחוד האמירויות ● משרד החינוך: ממחר יתקיימו לימודים מרחוק ● עדכונים שוטפים

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם