גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: תוך שבוע, שוק התקשורת גדל בשתי קבוצות נוספות

שני אירועים שהתרחשו בשבוע שעבר עתידים להיות רבי-השפעה: בקשת מיזם הסיבים האופטיים IBC למכור חבילות אינטרנט, ומזכר הבנות בין בעלי אקספון חזי בצלאל לבין קשת להקמת אופרציה תפעולית בשוק האינטרנט • במקביל, משרד התקשורת אמר שוב "לא" לבזק ● דעה

מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן והשר דוד אמסלם. / צילום: יוסי זמיר
מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן והשר דוד אמסלם. / צילום: יוסי זמיר

שני אירועים התרחשו בשבוע שעבר בשוק התקשורת המקומי, ונדמה שאף אחד לא התעכב יותר מדי לנתח את משמעותם: הראשון היה בקשת חברת IBC (מיזם הסיבים האופטיים) למכור חבילות אינטרנט, והאירוע השני הוא מזכר ההבנות שנחתם בין איש העסקים חזי בצלאל, הבעלים של קבוצת אקספון, ובין זכיינית הטלוויזיה קשת. אירוע נוסף מהתקופה האחרונה שראוי להתעכב עליו, ואשר מקרין על השוק, הוא סירוב משרד התקשורת לאפשר לבזק להנגיש שירותי טלוויזיה על גבי האינטרנט.

מבלי ששמנו לב כמעט, בשבוע שעבר צמחו לנו ממש מתחת לרדאר שתי קבוצות תקשורת נוספות. אמנם במקרה של בצלאל עדיין צריך לחכות ולראות האם תהיה בכלל עסקה - קשת אמורה להיכנס כשותפה אסטרטגית בקבוצת אקספון), אבל כבר אפשר לומר ששוק התקשורת התרחב.

1. משרד התקשורת מנשים חולה גוסס

השימוע שפרסם משרד התקשורת בעניין בקשתה של IBC ממשרד התקשורת למכור חבילות אינטרנט הוא אירוע שולי מצד אחד, אבל יש לו פוטנציאל נפיץ מצד שני. רק לפני כחצי שנה קיים שר התקשורת דודי אמסלם מסיבת עיתונאים שבה נתן למיזם רישיון חדש. זה היה רישיון שהתבסס על חוות-דעת כלכלית של אגף כלכלה במשרדו, שבשורה התחתונה קבעה כי ללא הקלות משמעותיות למיזם, הוא לא ישרוד, המשקיעים שתכננו להיכנס אליו ייסוגו, והוא יקרוס. ולכן נתן משרד התקשורת למיזם את הרישיון החדש שאומר שבמקום פריסה אוניברסלית המיזם יידרש לפריסה של ב-40% פריסה בלבד. לא ניכנס כאן לכל ההבטחות והמטרות המקוריות שלשמן הוקם המיזם, ומה המדינה ציפתה שייעשה בתחום תשתיות התקשורת בתוספת המענק בסך 150 מיליון שקל שקיבל מהמדינה. במקום זאת נשאל מה השתנה מלפני חצי שנה, שהיום בא המיזם ומבקש הקלה כה משמעותית - בדמות מכירת חבילות אינטרנט - שבלעדיה הוא עלול לקרוס?

לפני חצי שנה המיזם היה "רווחי ללא מכירה של חבילות אינטרנט" והיום הוא כבר עומד בפני קריסה אם לא יקבל הקלה? מה גילה אמיר לוי, מנכ"ל IBC כיום ולשעבר הממונה על התקציבים, שבתקופתו באוצר קיבל המיזם 150 מיליון שקל, והוא מכיר היטב את הנושא (וודאי גם את חוות-הדעת באגף התקציבים שטענה כי אסור להזרים למיזם כסף כי הוא לא כלכלי) ממקום מושבו הנוכחי?

הסיפור פשוט ונחשף בתחילת השבוע ב"גלובס" - התוכנית של המיזם לגייס 400-300 מיליון שקל חוב כדי להמשיך לפעול. מתברר שהגופים המוסדיים לא מגלים התלהבות יתרה מהרעיון לתת כסף למיזם, בעיקר על רקע האי ודאות באשר לסלקום תחת המנכ"ל הנכנס, אבי גבאי. לא ברור כיצד הוא רואה בעיני רוחו את האסטרטגיה של סלקום, ולכן מבחינת מנהלי השקעות בגופים המוסדיים בהשקעה יש סיכון.

מבחינת בעלי המניות של IBC, הדרך להגביר את סיכויי הגיוס היא במתן הקלות נוספות ממשרד התקשורת, ולכן פנו למשרד שייתן אישור לשירות החדש של מכירת חבילות אינטרנט.

התנהלות משרד התקשורת והטיפול בבקשה המחודשת להקלות למיזם בפעם המי-יודע-כמה לדעתי לא מוסיפה לו כבוד. לא מתקבל על הדעת ששר התקשורת אמסלם, שזעם כשנדרש לאשר את העסקה לכניסת קרן ההשקעות סרצ'לייט לבזק לפני כחודשיים, בטענה שהוא נדרש לאישור מהיועץ המשפטי לממשלה שכן מדובר בהטבה שהוא נותן למיזם, יאשר עכשיו חלוקה של הטבות והקלות על ימין ועל שמאל למיזם שלא ברור אם יצליח.

זה אירוע לחקירה של מבקר המדינה - איך מדינה מחברת על דעתה חברה כושלת למכונת הנשמה באמצעות הטבות רגולטוריות כל חצי שנה? זה לא תקין ולא הגיוני. כבר היה עדיף לעזור לחברות הקיימות שמשקיעות בתשתיות ושיש להן סיכוי כלכלי להצליח, מאשר לתת מכות חשמל למיזם בכל כמה חודשים רק משום שמישהו במשרד התקשורת לא מוכן להודות בטעות.

המשרד נתן לכל המפעילים זמן של שבועיים להגיב לשימוע - שבועיים בלבד - ואחרי בקשות של המפעילים הוא הסכים לדחייה של שלושה ימים בהגשת התגובות. אחרי עוד לחץ הוא הסכים לארכה של עוד שלושה ימים. סליחה, מה הלחץ? פתאום המשרד עובד לפי לוח הזמנים של IBC וגיוסי ההון שלה? האם זה באמת התפקיד שלקח על עצמו משרד התקשורת? או שהוא חושש שאם לא יזדרז תישף האמת הקשה: בתוך חצי שנה החברה שנתן לה הקלות ותלה בה תקוות אומרת שהיא עומדת בפני משבר חמור אם לא תמכור אינטרנט.

2. בצלאל מניח אקדח על השולחן

הרבה גבות הורמו בשוק עם היוודע דבר המיזם שבמסגרתו קשת חוברת לאקספון של חזי בצלאל כדי להקים אופרציה תפעולית בשוק האינטרנט. חבירה בין שתי החברות נשמעת מאוד הגיונית מבחינת בצלאל, שמחפש שותף כבר תקופה ארוכה, אבל מבחינת קשת לא ברור מה היא עושה שם. ההערכה בשוק היא שקשת רואה את שיתופי הפעולה בין חברות הטלקום וחברות השידורים בעולם לשידורי טלוויזיה באינטרנט, וזה דוחף אותה לחבור למפעיל תקשורת. גם לא ברור מדוע בחרה באקספון דווקא, שהיא שחקן נישה, עם אחיזה בשוק כספק אינטרנט לא משמעותית, להקים מיזם שעתיד למכור חבילות תקשורת ויתחרה בשחקנים הקיימים. קשת, על כל כוחה המשמעותי בשוק הטלוויזיה, לא הייתה יכולה למצוא שחקן במשקל כבד כדי לעשות את המהלך? לא ברור.

מה שבטוח אבל, שבצלאל הוא שם אקדח על השולחן. הוא אומר לשחקנים בשוק שאם הוא לא יירכש, הוא ימשיך להסב להם נזק והפעם לא רק בסלולר דרך המותג WE4G אלא גם בטלוויזיה.

האם משרד התקשורת נתן דעתו על המשמעויות של הרחבת התחרות בתחום הטלוויזיה דרך קשת? בטוח שלא, אבל מה שבטוח הוא שהצביעות חוגגת והיא באה לידי ביטוי עם היוודע הסירוב של המשרד לתת לבזק להיכנס לטלוויזיה במודל של הנגשת תוכן. בזק לא ביקשה להיות שחקן טלוויזיה ולרכוש תוכן, היא ביקשה לאפשר ללקוחות האינטרנט שלה לבחור את ספק הטלוויזיה שלהם ולרכוש אותו דרכה.

הסירוב בא כי משרד התקשורת ממשיך להפעיל את האסטרטגיה היחידה שלו מול בזק - לומר לא לכל דבר. האסטרטגיה הזו, יש לומר, אינה מבוססת על ניתוח מקצועי מעמיק, או על הבנה עמוקה של הכוחות השונים בשוק, היא מבוססת על דבר אחד ויחיד לטעמי - פחד עמוק ומשתק. על פי משרד התקשורת כל מה שטוב לבזק, רע למשרד התקשורת ורע לשוק. כך למשל, מונע משרד התקשורת מבזק לספק שירות אינטרנט מלא, ועל הדרך, לוקח מדינה שלמה בשבי ה"באנדל ההפוך" (שירות הכולל ספק ותשתיות אינטרנט תחת חשבונית אחת), שאותו הוא מתכוון לאפשר ל-IBC למשל.

לא פעם כתבנו כבר על האבסורד שבו מדינת ההייטק מחוברת לאינטרנט דרך ספק תשתית וספק שירות. משרד התקשורת מבין את העיוות החמור הזה, אבל אותו פחד מונע ממנו לתקן את העוולה הצרכנית העצומה הזו. כך גם התקבלה במשרד התקשורת ההחלטה להתנגד לשירות התוכן שבזק ביקשה להשיק. במשרד התקשורת יודעים ומבינים שככל הנראה אין להם סמכות להתערב ולעצור את בזק. מדובר בסופו של דבר בציוד קצה שעליו מותקנות אפליקציות, בדומה לכל טלוויזיה חדישה שקונים היום בכל חנות. ההבדל היחיד הוא שבזק מבקשת להציע ללקוחותיה גם שירותי חיוב וגבייה, אבל שירותים אלו אינם שירותי תקשורת וברור שאינם כלולים בסמכויותיו של משרד התקשורת. במשרד התקשורת סומכים על זה שמכתב רשמי מהם ירתיע את בזק ויעצור אותה מלהתקדם. במדינה מתוקנת אין מקום לכזו התנהלות של משרד ממשלתי.

ממשרד התקשורת נמסר: "משרד התקשורת פועל לפתיחת השוק לתחרות לטובת הצרכנים, המשרד פועל באופן מקצועי בתהליכי קבלת החלטות. המשרד מתנהל באופן גלוי ובשקיפות מלאה בכלל תהליכי קבלת החלטות כנדרש על פי דין, ככל שהמשרד יתבקש, יעביר את התייחסותו למשרד מבקר המדינה".

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים