גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: מדיניות הבחירות של פייסבוק - מינימום התערבות, מקסימום השפעה

בפייסבוק סירבו להצטרף לטוויטר וליוטיוב במלחמתן בפייק ניוז, בנימוק של חופש ביטוי ופרסום נגיש לכולם ● ההחלטה דווקא הפכה את הרשת החברתית לשחקן פוליטי עוצמתי, ולא פלא שהילרי קלינטון כינתה את מארק צוקרברג בסוף השבוע "אוטוריטרי וטראמפיאני"

ג'ורדנה קטלר באירוע של פייסבוק / צילום: שלומי יוסף, גלובס
ג'ורדנה קטלר באירוע של פייסבוק / צילום: שלומי יוסף, גלובס

הילארי קלינטון הייתה מהפוליטיקאים הבכירים הראשונים בעולם לעשות שימוש במדיה חברתית. קמפייני הבחירות המקדימות שלה ושל ברק אובמה לקראת הבחירות לנשיאות ב-2008 הפכו למודל הראשון לאופן שבו ניתן לעשות שימוש חכם ברשתות חברתיות לשם גיוס תומכים, ולא פחות חשוב - תורמים. שלוש מערכות בחירות ו-12 שנים אחרי, מזכירת המדינה לשעבר, שהובסה בבחירות האחרונות לנשיאות על ידי דונלד טראמפ, מבועתת מהאופי האגרסיבי שקיבלו קמפיינים פוליטיים בזירת הרשת לקראת בחירות 2020.

בסוף השבוע התפרסם ב"אטלנטיק" ראיון עם קלינטון, שבו מחתה על האופן שבו פייסבוק מתמודדת עם הפצת מידע מוטעה, או פייק ניוז, מה שהוביל אותה לכנות את מנכ"ל החברה מארק צוקרברג "אוטוריטרי" ו"טראמפיאני".

קלינטון, שחוותה על בשרה מתקפות קשות וארסיות ברשת בבחירות ב-2016, היא חלק משורה הולכת ומתארכת של מנהיגים מהמפלגה הדמוקרטית שהפכו את פייסבוק והעומד בראשה לשק חבטות. הטענה המרכזית של קלינטון נגד פייסבוק היא שהרשת החברתית מסרבת להגביל את עצמה מלאפשר פרסום מודעות פוליטיות. זאת בניגוד לאיסור על מודעות פוליטיות עליו החליטה טוויטר, או בניגוד לגוגל, שהגבילה קשות טירגוט של מודעות פוליטיות ביוטיוב, ומאפשרת טיווח רק של קטגוריות רחבות כמו גיל, מין ואזור מגורים.

יציאתן המלאה או החלקית של טוויטר ויוטיוב ממגרש הפרסום הפוליטי רק מחזק את אחיזתה והשפעתה של פייסבוק בזירה. האופן שבו היא בוחרת להתמודד עם אתגרי הפייק ניוז והביקורת הנערמת כלפיה, עמדה במוקד תדרוך מיוחד לתקשורת שהתקיים השבוע, יום לאחר שתדרוך דומה נערך עבור נציגי המפלגות. במפגש פירטו מנהלים בפייסבוק את מדיניות החברה באשר לטיפול במודעות פוליטיות ואת דרכי ההתמודדות של פייסבוק עם הפצת מידע מטעה ברשת החברתית במטרה להשפיע על מערכות הבחירות.

אלא שלמעשה, בשורת הצעדים שהציגה פייסבוק כדי להראות כיצד היא כן מתמודדת וכן מתכוונת להרחיב את מאמצי ההתמודדות עם הפצת מידע שגוי - היא רק הצביעה על מדיניות חופש הביטוי "האגרסיבית" שלה. את המדיניות הזו מאפיינת גישה לפיה לא יוטלו הגבלות משמעותיות על חופש הביטוי ולמעט מקרי קצה, אין בכוונתה לצנזר פוליטיקאים. מסיבה זו הכותרות בשבועות האחרונים לא עוסקים במה שפייסבוק הודיעה שתעשה אלא במה היא לא תעשה. כך, בכותרת ב"גרדיאן" נכתב "פייסבוק מסרבת להגביל מודעות פוליטיות שקריות ומיקרו-טרגטינג". במיקרו-טרגטינג הכוונה היא להגדרת קהלי יעד מפולחים וצרים שמאפשרת מיקוד מסרים במודעות באופן שמגביר את יעילותן.

על פי פייסבוק, מידע שגוי על עצם הליך הבחירות, כמו למשל הטעיה לגבי מקום ומועד ההצבעה - יימחק. כך גם תילחם פייסבוק בהפצת מידע שעלול לעורר מהומות אלימות, כפי שלטענתה אירע במיאנמר לפני כמה שבועות. מתחת לרף הגבוה הזה, פייסבוק לכל היותר תגביל את תפוצת המידע, וזאת בשל קדושת חופש הביטוי.

הכוונה בהגבלת חשיפה היא שתוכן שסומן כבעייתי, על פי פייסבוק, "לא יוסר, אך לא יופיע בראש הפיד". פייסבוק לא הרחיבה באשר לפרמטרים לסימון מידע זה כבעייתי ואת המשמעות המלאה של הגבלת החשיפה, נושא שבישראל זוכה לכשעצמו לביקורת רבה ברשת, בעיקר מצד גורמי ימין.

מנגנון נוסף שפייסבוק משתמשת בו ואף שואפת להרחיבו הוא שיתופי-פעולה עם גורמי צד שלישי לצורך בדיקת עובדות, כמו שיתוף-הפעולה של החברה עם צוות "המשרוקית" של גלובס. באמצעות מנגנון זה, פייסבוק תסמן תוכן בעייתי, כדי להזהיר בכך את הגולשים בטרם יפרסמו אותו, אך מבלי לחסום אותו. מעבר לכך, הבהירו בפייסבוק, אין בכוונתם להתערב.

את האידאולוגיה הסדורה מאחורי מדיניות זו הציגה ג'ורדנה קטלר, שאחראית בפייסבוק ישראל על המדיניות הציבורית: "האיזון בין לאפשר לפוליטיקאים ולאזרחים במדינות דמוקרטיות לדבר עם הנציגים שלהם ולנציגים עם הקהל שלה, וגם לשיח פתוח בין אזרחים - זה משהו מאוד חשוב. נכון שיש הרבה ביקורת, אבל הדבר הכי קל להגיד הוא 'לא נאפשר את זה'".

קטלר המשיכה ולימדה זכות על המדיניות של פייסבוק. "גם עם סכומים נמוכים אפשר להגיע להרבה בוחרים. אבל אם אין אפשרות לפרסום פוליטי בכלל, קשה מאוד להגיע לבוחרים. הפלטפורמה שלנו, בניגוד לאחרות, מאפשרת ביטוי גם למפלגות חדשות ולמועמדים חדשים, ברמה הלאומית או המוניציפלית", אמרה.

קטלר דחתה את ביקורת על פייסבוק לפיה היא פוגעת בהליך הדמוקרטי בשל בצע כסף, כשהמעיטה בחשיבות הפיננסית של ההכנסות מפרסום פוליטי - "יש כלפי הרווח שלנו הרבה ביקורת מצד ממשלות, רגולטורים והתקשורת. לכאורה, הדבר העסקי הכי טוב היה לא לאפשר את זה, אבל אנחנו צריכים להיות גאים שאנחנו מאפשרים דבר כזה, תחת הרבה לחץ. חשוב לציין שכמעט שאין רווח בפרסומות האלה, יחסית לרווחים של פייסבוק. מדובר בחצי אחוז בלבד, כך שאנחנו לא עושים את הדבר הזה כדי להרוויח כסף. מארק צוקרברג התייחס לזה. הוא מאמין שפייסבוק חייבת לתרום לדמוקרטיות ולמדינות וברגע שאנחנו עושים משהו שטוב רק לעסק שלנו, אז התרומה שלנו לעולם היא פחותה".

עוד הדגישה קטלר את היתרון שיש להשקפה של פייסבוק חרף כל הביקורת, וזאת בשל אופייה של האלטרנטיבה. "התשלום על המודעות בפייסבוק שווה לכל אחד. התמחור עבור כל מפלגה שהולכת לסוכנויות פרסום למשל לקמפיין שילוט חוצות, נתון למשא ומתן. אז לפחות התשלומים שלנו שווים לכל אחד", אמרה.

במאמר ב"גרדיאן" דווקא הזהירו מכך וציינו כי ניתן יהיה לבזבז כמויות אינסופיות של כסף כדי להפיץ מידע באמצעות פלטפורמת התקשורת הפוליטית האפקטיבית ביותר שאי פעם הומצאה. המאמר ציין שבדיקת עובדות העלתה שבמשך ארבעה ימים במהלך קמפיין הבחירות בבריטניה המפלגה השמרנית פרסמה מודעות ש-88% מהן כללו עובדות שגויות לחלוטין, בעוד ששיעור העובדות השגויות אצל הלייבור עמד על 7% בלבד. אם זה מה שצפוי לנו בבחירות לנשיאות ארה"ב או כאן בישראל, אפשר להבין טוב יותר את בחירת המילים של קלינטון.

אולם אם לא אינטרס עסקי, אז מה עומד מאחורי ההחלטה? מהדברים של פייסבוק עולה כי מדובר בחופש ביטוי, יש שיגידו חופש ביטוי קיצוני. קלינטון אמרה שהיא מזהה אצל צוקרברג "תפיסות טראמפ-יסטיות". במלים אחרות, היא חושבת שההחלטה שלא להתערב משחקת לידיו של טראמפ. אולם קלינטון קבעה עוד משהו - שצוקרברג "אוטוריטרי". זאת אמירה נוקבת יותר, שנתונה כמובן לפרשנות, אך חייבים להודות - ההחלטה של פייסבוק שלא להתערב עשויה להיות צעד אחד יותר מדי בהפיכתו של צוקרברג לשחקן פוליטי, אך כזה שמעולם לא נבחר.

גילוי מלא. המשרוקית של "גלובס" משתתפת בתוכנית בדיקת העובדות של פייסבוק במסגרתה היא בודקת מידע החשוד כחדשות כזב בפיד. בתוכנית משתתפים עשרות ארגונים לבדיקת עובדות בעולם העומדים בתקן של הרשת הבינלאומית - IFCN, והיא כוללת תגמול.

עוד כתבות

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקני מאשר: השיחות עם איראן יחודשו בז'נבה בחמישי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור