גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבסורד אמריקאי: ההשפעה העצומה של מדינה חקלאית דלת-אוכלוסין על המירוץ לנשיאות

באמת לא מגיע לה, לאיווה. היא כל-כך לא יציגה, והבחירות שלה הן כל-כך-לא-בחירות, כל־כך מעט מצביעים בהן ● למרות כל זאת, מאז 1972 היא חוזרת וטורפת את הקלפים ● האם היא תקפיץ מהפכן סוציאליסטי אל ראש התור בהתמודדות על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות?

אליזבת’ וורן, ברני סנדרס וג’ו ביידן / צילום: רויטרס
אליזבת’ וורן, ברני סנדרס וג’ו ביידן / צילום: רויטרס

איווה מתחכמת לפוליטיקה האמריקאית זה 50 שנה, עוד מזמן ששמה אוית בעיתונות הישראלית "איובה" (כך אגב הוא מאוית ברוסית עד עצם היום הזה). אף כי היא עומדת במקום ה-31 בין מדינות ארה"ב במניין תושביה, מאז 1972 היא התחנה הראשונה בעונת הבחירות המקדימות לנשיאות. כמעט כל טוען לנשיאות מוכרח להיות בה. דוק: להיות, לא רק לבקר. יש טוענים שאפילו לקחו את משפחותיהם, ועברו לאיווה בשנה שלפני הבחירות.

בין הסוציאליזם של ברני, הישירות של אליזבת והתעוזה של פיט: מה מספרים הדמוקרטים של איווה? | טל שניידר בדרכים, יומן בחירות

אמרנו "בחירות"? הבה נתקן. באיווה אין בחירות, במובן הזה שבחירות הן אקט חשאי, הנערך מאחורי פרגוד, בקלפי הנפתחת עם זריחת השמש ונסגרת לאחר שקיעתה. איווה עורכת "אסיפות" (באנגלית, caucus), הנוטות להתקיים בערב, אורכות כשעתיים-שלוש, נטולות כל חשאיות, ומבוססות על ניסיונות של שכנים לשכנע זה את זה להתגודד איתם בפינת החדר לטובת אחד הטוענים למועמדות המפלגה לנשיאות. אני זוכר את ההתגודדויות האלה עוד משנות ה-80, כאשר חזרתי ובוססתי בשלגי איווה בימי מערכת הבחירות, בטמפרטורה של 30 מעלות מתחת לאפס.

ההליך מסורבל, הוא גוזל זמן ומחייב יציאה מן הבית באמצע החורף, לפעמים בשלג כבד. איווה היא מדינה חקלאית, ובאזוריה הכפריים, לרגל פיזור האוכלוסייה, צריך לעיתים קרובות לנסוע עשרות קילומטרים למקום האסיפה. תושבי איווה אינם מתרגשים ממזג האוויר, אבל הם אינם נוהרים לאסיפותיהם. ב-2016, כאשר הילרי קלינטון התמודדה נגד ברני סנדרס, רק 15.7% מבעלי זכות הבחירה טרחו להשתתף.

"פוליטיקה קמעונאית"

איך ייתכן אפוא שאחת המדינות הקטנות ביותר של ארה"ב, שהדמוגרפיה שלה אינה מייצגת את אוכלוסיית אמריקה (היא הרבה, הרבה יותר לבנה מן הממוצע הארצי), שרק שביעית מבוחריה טורחים לבחור, תמלא תפקיד כה חשוב בקביעת המועמד לנשיאות?

זו שאלה החוזרת ונשאלת בתערובת של פליאה ושל מחאה. במשך שנים, קליפורניה, הגדולה במדינות ארה"ב (באוכלוסייתה, לא בשטחה) נהגה להצביע ביום האחרון של הבחירות המקדימות, בתחילת הקיץ. הגדולה ביותר כבר לא יכלה לשנות מה שכמה מן הקטנות ביותר קבעו באמצע החורף. אבסורד, הלוא כן. (קליפורניה התקדמה מאז בלוח השנה, והיא תצביע בחודש הבא.)

חוץ מזה שאיווה, וניו המפשייר המצביעה "על-אמת" שבוע אחד אחר כך, מעניקות לטוענים ולבוחרים הזדמנות נדירה להתחכך זה בזה וליצור קשר עין ואוזן. פרשנים אוהבים להבחין בין "הפוליטיקה הקמעונאית" של הקטנות הפותחות לבין ה"פוליטיקה הסיטונאית" של הגדולות הבאות אחריהן. הקמעונאית נהגה להעניק סיכוי לטוענים עניים, או עניים יחסית, שמדינות גדולות עם שוקי טלויזיה יקרים ללא-נשוא היו שוללות.

סנאטור רדיקלי חטף את המפלגה

מאז 1972, איווה חזרה וטרפה את הקלפים. הטריפה לא נבעה רק מזהותו של המנצח, אלא לפעמים מזהותו של בעל המקום השני, או השלישי. איווה דחפה את המפלגה הדמוקרטית שמאלה, או אל המרכז, במידה ששיבשה חישובים קודמים. לפעמים היא התענגה על הקנטת הציפיות הטבעיות.

חובבי היסטוריה ייזכרו, בעונג או בחיל-ורעדה, שלפני 48 שנה איווה הזניקה סנאטור שמאלי רדיקלי ממדינה קטנטנה אל מרכז הזירה. ג'ורג' מקגאוורן הגיע למקום השני באיווה, פיתח תנופה, ולא עצר עוד. הוא חטף את המפלגה - והנחיל לה את התבוסה הגדולה ביותר בתולדותיה (היא הפסידה ב-49 מ-50 מדינות הברית).

ב-1976, מועמד אלמוני כמעט לחלוטין, ג'ימי קרטר, מושל לשעבר של מדינת ג'ורג'יה, חרש את איווה במשך שנה. היא העניקה לו נצחון ותנופה, ו"ג'ימי-מי?" נבחר לנשיא בנובמבר 1976.

הכול למדו את לקח קרטר. כל מי שקיוו להערים על הציפיות התייחסו אל איווה ברצינות עצומה. מעשה קרטר לא חזר על עצמו. ברק אובמה כבר היה מוכר למדי כאשר ניצח באיווה בינואר 2008, אבל אילמלא ניצח אולי לא היה נבחר לנשיא באותה השנה.

איווה עזרה בעיקר למועמדי המימסד ליירט מורדים. ב-2000, סגן הנשיא אל גור סיכל שם את קריאת התיגר של הסנאטור ביל ברדלי, לשעבר כוכב כדורסל מהולל. ב-2004, הסנאטור ג'ון קרי עצר שם מועמד רדיקלי מפתיע, הווארד דין, מושל ורמונט הקטנטנה. ב-2016, הילרי קלינטון קיבלה תזכורת מצמררת על חולשותיה הפוליטיות, כאשר התקשתה לגבור על מועמד רדיקלי אחר מוורמונט, הסנאטור ברני סנדרס.

שאלת ברני בוערת

שתי השנים האלה, 1972 ו-2004, מעוררות את עיקר האסוציאציות שלנו השבוע. האם מועמדי המרכז יצליחו לבלום את סנדרס, או שהוא יעשה מעשה מקגווארן מ-1972, ויהפוך את איווה לקרש קפיצה לשם השתלטות על המפלגה, עם תוצאות לא חזויות?

הן לא חזויות מפני שאין הכרח שהן יסתיימו כדרך שהסתיימה מועמדות מקגאוורן. הן יכולות להסתיים גם כדרך שהסתיימה מועמדותו של דונלד טראמפ. הוא אגב הפסיד באיווה, בהפרש קטן, והתלונן כמובן על זיוף; אבל ניצח בניו המפשייר והסוף ידוע. השנה אין התמודדות של ממש בתוך המפלגה הרפובליקאית, ונצחון טראמפ מובטח.

שאלת ברני היא עכשיו הבוערת מכל השאלות. הוא הגיח ברגע האחרון אל ראש תהלוכת הטוענים. איש מהם אינו מגיע אפילו ל-30% בסקרי איווה. אבל לרגל ריבוי המתמודדים, גם 25% יכולים להספיק כדי לטעון לניצחון. ניו המפשייר היא הבאה בתור, והיא נחשבת למגרש הביתי של סנדרס. היא שכנתה של ורמונט, והוא ניצח בה ללא קושי את הילרי קלינטון ב-2016. שני נצחונות רצופים בשתי מדינות קטנות ולא-מייצגות לא צריכים לחרוץ את גורל המערכה. אבל התנופה שנצחונות כאלה מעניקים כמעט אינה ניתנת לעצירה.

הדמוקרטים המתנגדים לסנדרס מתקשים להחליט איך להציג את התנגדותם. האם הם צריכים לעבוד על הטענה הטקטית, או על הטענה הרעיונית. זאת אומרת, האם עליהם לנסות להניא בוחרים מלהצביע לטובת סנדרס, "מפני שאמריקה לעולם לא תבחר סוציאליסט רדיקלי" (או יהודי, אבל איש כמובן לא יעז להגיד את זה); או מפני שדמוקרטים פשוט אינם צריכים לבחור סוציאליסט רדיקלי, בלי שים לסיכויי נצחונו בבחירות הכלליות, מפני שהם אינם סוציאליסטים רדיקליים.

בלומברג ידרוך על גוויות

כמובן, במקדימות האלה יש מספר נעלמים, כמו הופעתו עתירת-המזומנים של המולטי-מיליארדר מייק בלומברג, ראש עיריית ניו יורק לשעבר. הוא פוסח על איווה, אבל מפזר מאות מיליוני דולרים מכספו הפרטי בשורה של מדינות גדולות, כולל קליפורניה, העומדות להצביע במהלך חודש מרץ.

סיכויי בלומברג יגדלו במידה דרמטית, אם הדרך למרץ תהיה זרועה בגוויותיהם הפוליטיות של מועמדי המרכז (ג'ו ביידן, פיט בוטיג'יג', איימי קלובוצ'אר). למען האמת, סיבת כניסתו המאוחרת למערכה הייתה רצונו לבלום את הגל השמאלי רדיקלי שמייצגים סנדרס והסנאטורית אליזבת וורן. וורן נחלשה בינתיים, וסנדרס הוא נושא הנס של "מהפכה" סוציאליסטית (בלשונו שלו).

ביום ראשון בערב (שעון ארה"ב), עשרות מיליוני אמריקאים ייצמדו אל מרקעי הטלוויזיה שלהם, כדי לצפות בגמר "אליפות העולם" בפוטבול. זה המאורע הטלוויזיוני החשוב ביותר של השנה, ותשדירי הפרסומת שלו הם תמיד מתוחכמים, משעשעים ומעוררים עניין יוצא דופן. נראה שבלומברג הוא הדמוקרט היחיד שרכש זמן פרסום (יקר להחריד). גם טראמפ רכש, כמובן.

טראמפ עצמו עובר עכשיו על הטיוטות הסופיות של נאומו על מצב האומה, ביום ג', בפני שני בתי הקונגרס. ביום ד' עומד להסתיים משפטו במליאת הסנאט, בזיכוי מלא. שבוע דרמטי במידה יוצאת דופן מתחיל היום.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח