גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראליות בוול סטריט התחזקו בינואר: מדד גלובס-פרומתאוס היכה את מדדי הייחוס עם עלייה של 4.8%

בתת-מדד מדעי החיים, שנותר כמעט ללא שינוי מדצמבר, בלטה בצד השלילי מניית כן פייט, שצנחה 35% ● במגזר הטכנולוגיה בלטה Wix עם זינוק של 17%, ותת-מדד הטכנולוגיה עלה ב-5.9% בסיכום חודשי

פסל השור המפורסם בוול סטריט / צילום: רויטרס, CARLO ALLEGRI
פסל השור המפורסם בוול סטריט / צילום: רויטרס, CARLO ALLEGRI

בשבועות שקדמו להתפרצות וירוס קורונה בסין בשלהי ינואר, שהובילה לתגובות חזקות בשוקי ההון העולמיים, נסחרו החברות הישראליות בוול סטריט במגמה חיובית, שהובילה את מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחריהן, להכות את מדדי הייחוס ולעלות בינואר בשיעור של 4.8%. לשם השוואה, באותו חודש עלה מדד ת"א-125 ב-1.2% ומדד נאסד"ק הוסיף לערכו 2%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים נותר בינואר כמעט ללא שינוי ביחס לדצמבר 2019, עם ירידה של 0.1%, בעוד מדד ת"א-ביומד עלה 2.7%, ואילו מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה איבד מערכו 5.6%. אחת החברות שבלטו בירידות בינואר בתת-המדד היא כן פייט ביופארמה, שמנייתה ירדה ב-35% לאחר מימוש כתבי אופציה במחיר מימוש מופחת.

גלובס-פרומתאוס - ינואר 2020

כן פייט הוקמה ב-1994, ומאז הקמתה עוסקת בפיתוח של מולקולה שנועדה לטיפול במחלות כבד ובמחלות חיסון עצמי (אוטואימוניות). החברה הודיעה בינואר על ממצאים ראשוניים חיוביים מניסוי משותף עם חברת יוניבו, בנוגע להשפעת פורמולה מבוססת קנאביס על חולים. בעקבותיהם, הגישה כן פייט בקשה לפטנט בבעלות משותפת של שתי החברות. 

מניות הטכנולוגיה הישראליות בארה"ב התחזקו בינואר והובילו את תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה לעלייה של 5.9%. לשם השוואה, מדד ת"א-טכנולוגיה עלה 7.9% ומדד נאסד"ק טכנולוגיה הוסיף לערכו 0.3% בלבד. 

אחת החברות הבולטות בינואר בתת-מדד הטכנולוגיה היא Wix, שמנייתה זינקה בחודש שעבר 17%. החברה, שמספקת פלטפורמה לבניית אתרי אינטרנט ללא צורך בידע קודם בקידוד או בעיצוב אתרים, הוסיפה לערכה 35% ב-2019 וזינקה בשיעור של 765% מאז ההנפקה הראשונית לציבור בשלהי 2013. לפי תחזיות אנליסטים, בדוחות 2019 צפויה וויקס לרשום הכנסות של כ-762 מיליון דולר ו-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מסים, פחת והפחתות) של כ-114 מיליון דולר. נכון לסוף ינואר, אנליסטים המסקרים את וויקס ממליצים עליה ב"תשואת יתר", עם מחיר יעד של כ-157 דולר.

ירידה בביצועים הפיננסיים של סרגון

נציגה ותיקה במדד גלובס-פרומתאוס היא ספקית פתרונות התקשורת סרגון נטוורקס, שהונפקה לראשונה בנאסד"ק בשנת 2000 ונסחרת כיום בשווי שוק של 162 מיליון דולר. המניה בלטה ב-2019 בתנודתיות, ומעניין לראות איך תתנהג השנה. 

לדברי אייל שבח, שותף וראש תחום הטכנולוגיה בפרומתאוס ייעוץ כלכלי, "סרגון מספקת פתרונות תקשורת בטכנולוגיה אלחוטית ברוחב פס גבוה, המשמשים לתקשורת בין אלמנטים בליבת רשתות תקשורת, בעיקר של חברות סלולר בעולם. סרגון מאפשרת הגדלה ניכרת ברוחב הפס בתוך הרשת ללא צורך בשדרוג משמעותי של תשתיות קיימות". לדבריו, סרגון מאפשרת למפעילי סלולר לפרוס מהר ובעלות כוללת נמוכה יחסית רשתות חדשות באזורים מרוחקים, שבהם יקר או קשה לפרוס רשתות סיבים אופטיים. נוסף על כך, הוא ציין כי רשתות הדור החמישי מייצרות למוצרי סרגון יתרון גם באזורים צפופי אוכלוסין, שכן הן צפויות לאלץ מפעילי סלולר לעבות את הרשתות שלהם, בין השאר, בהוספת אתרי תקשורת רבים במרחב העירוני. התקשורת בין אתרי התקשורת הסלולרית נעשית לרוב באמצעות כבלים פיזיים, שפריסתם באזור אורבני צפוף עשויה להיות מורכבת, איטית ויקרה ביחס לחלופת התקשורת האלחוטית שמאפשרים מוצרי סרגון.

"הפתרון האלחוטי של סרגון מציב אותה בעמדה טובה לנצל שתיים מהמגמות העיקריות בעולם הסלולר", אמר שבח. "שדרוג רשתות מדור שלישי או רביעי לטכנולוגיות דור חמישי במערב, ובמקביל פריסת רשתות במדינות מתפתחות ובאזורים דלילי אוכלוסין, שבהם הטכנולוגיה האלחוטית היא האלטרנטיבה היחידה שמאפשרת פריסה מהירה וזולה".

לפי מחלקת המחקר של פרומתאוס, תוצאות החברה ברבעון השלישי של 2019 היו מאכזבות מעט למשקיעים, עם ירידה של כ-17% בהכנסות, שהסתכמו בינואר-ספטמבר ב-214 מיליון דולר. עם זאת, החברה הציגה שיפור בשולי הרווח הגולמי לכ-35% בתשעת החודשים הראשונים של 2019, לעומת 33.5% בתקופה המקבילה. הירידה בהכנסות פגעה בשורת הרווח הנקי, שירד ב-84.6%, מכ-11.5 מיליון דולר לכ-1.8 מיליון דולר בלבד - שיעור רווח נקי של 0.8%.

בפרומתאוס מציינים כי הירידה בביצועים הפיננסיים, בשילוב עם ביטולה של עסקה אסטרטגית מתוכננת (כפי שמסרה החברה בשיחת ועידה לאחר דוחות הרבעון השלישי), עשויות להסביר את ירידת מניית סרגון בכ-44% במהלך 2019, לאחר שב-2018 היא היתה מהחברות הבולטות במדד גלובס-פרומתאוס ורשמה עלייה של יותר מ-90%.

ירידה בהכנסות סרגון בהודו

מדיווחי החברה עולה כי הירידה בביצועים צפויה להיות זמנית, והיא מוסברת, בין השאר, בהאטה בהשקעות הסלולר בהודו. בפרומתאוס מוסיפים כי שיעור הכנסות החברה מהודו בתשעת החודשים הראשונים של 2019 היה כ-18%, לעומת כ-42% בתקופה המקבילה.

שבח מציין כי "למרות ההאטה בהודו, קיים ביקוש באזורים גיאוגרפים חדשים, ויש צורך בביצוע שדרוגים מצד לקוחות קיימים לתשתיות מתקדמות יותר. המעבר לתשתית דור חמישי מהווה מנוע צמיחה עתידי החל במחצית השנייה של 2020". סרגון מתחרה בתחום זה בשחקניות גלובליות חזקות כמו Huawei, נוקיה ואריקסון - תחרות המהווה מצד אחד סיכון מסחרי, אבל מצד שני, לדברי פרומתאוס, מייצרת פוטנציאל אקזיט משמעותי, מכיוון שמתחרה חזק שירכוש את החברה יוכל בסבירות גבוהה להפיק רווחים משמעותיים מאוד מהמוצרים, מעל ומעבר למה שסרגון תוכל להפיק כחברה עצמאית.

"אחד היתרונות הוא הפריסה הגלובלית של החברה, שמאפשר לה פוטנציאל לצמיחה והגדלת נתח השוק", אמר שבח. "יתרונות נוספים המבדלים אותה מהמתחרות הם הטכנולוגיה, החדשנות והעובדה שהחברה מספקת פתרון מקצה לקצה, שמאפשר ללקוחות להקים רשתות בעלות ביצועים גבוהים תוך ביצוע השקעות הוניות נמוכות ביחס לחלופות". לדבריו, מסתמן כי המעבר לדור החמישי ישנה את פני שוק התקשורת באופן מהפכני יותר בהשוואה לדורות קודמים, שידגיש את יתרונות סרגון ביצירת ערך ללקוחותיה. 

לפי פרומתאוס, בהשוואה לתשתיות הפועלות כיום, תשתיות הדור החמישי יכולות לקלוט ולנתב בקלות ובמהירות נפחים גדולים יותר של מידע, ובאמצעות יכולות אלה מסוגלות לנהל מספר עצום של צרכנים ולתקשר ביניהם, כולל תקשורת בין אלמנטים מתחום ה-IoT ("אינטרנט של הדברים") ובכלל זה מערכות תעשייתיות, כלי רכב, חיישנים, רובוטים וכדומה. למרות זאת, בפרומתאוס מוסיפים כי ראוי להביא בחשבון שלקוחות סרגון הם ברובם ספקיות הסלולר, שסובלות בשנים האחרונות מירידה בהכנסות ממנויים (ARPU), ולכן נאלצות להוריד מחירים ולהשקיע פחות בתשתיות בכלל, ובתשתיות דור חמישי בפרט.

"אין ספק כי תשתיות הדור החמישי ייפרסו - השאלה היא באיזה קצב. ככל שהקצב יואץ, כך האפסייד הגלום במניית סרגון צפוי להיות גבוה יותר", מעריך שבח. 

המדד, שהורכב על ידי כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק, ובכלל זה חברות ישראליות שנרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ייעוץ כלכלי ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות הכלולות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות