גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית תמר פטרוליום צללה ב-70% מאז ההנפקה והמוסדיים שנחשפו למאגר תמר סופרים הפסדי עתק

קריסת המניה הפכה את ההשקעה בתמר פטרוליום לזולה לכאורה, אולם משקיעים חוששים כנראה מיכולתה לעמוד בהתחייבויות האג"ח שלה, העומדות על קרוב ל-4 מיליארד שקל בשנים הקרובות, על רקע התחרות הגוברת בשוק הגז הטבעי וירידת מחירו

תמר פטרוליום / צילום: דניאל בר-און
תמר פטרוליום / צילום: דניאל בר-און

לאחר חודש של ירידות חדות נרשם אתמול (ד') תיקון מסוים במניות הנפט והגז הנסחרות בבורסה בת"א. ניירות הערך של רציו , קבוצת דלק , דלק קידוחים  ונאוויטס  הובילו את המגמה החיובית, עם עליות של 6%-4%, לאחר חודש שבו איבד המדד הענפי יותר מ-20% על רקע הצניחה במחיר הנפט בעולם, שגברה על רקע התפשטות נגיף הקורונה הסיני.

מי שהמשיכה גם אתמול לפגר מאחור הייתה מניית תמר פטרוליום , המחזיקה 16.75% מהזכויות במאגר הגז תמר. מאז החלה להיסחר בבורסה בשנת 2017, צנחה מניית החברה בכ-70%, במקביל לפיחות חד שחל בשווי נכס הבסיס שלה - מאגר תמר. 

במונחי מכפיל רווח היסטורי מניית תמר פטרוליום זולה להפליא: שווי השוק של החברה צנח לאחרונה לכ-460 מיליון שקל, בעוד שהרווח הנקי שהציגה בתשעת החודשים הראשונים של 2019 עמד על כ-340 מיליון שקל. בהנחת רווח שנתי של כ-440 מיליון שקל,  נסחרת כיום תמר פטרוליום לפי מכפיל רווח היסטורי של 1-1.1 בלבד.

ואולם, שוק ההון כידוע מתנהל על פי ציפיות ותחזיות, כך שהמכפיל ההיסטורי פחות רלוונטי ומחיר המניה כיום משקף תסריט פסימי לחברה. על כך יכולות להעיד במידה מסוימת גם תשואות הגבוהות יחסית בהן נסחרות שתי סדרות האג"ח שהנפיקה תמר פטרוליום, העומדות על 7.6%-7.8%. עדיין, מדובר בתשואה סבירה בהתחשב ברמת הסיכון והסביבה העסקית של החברה.

ההנפקה שכשלה, המיזוג שנדחה

בחודש שעבר נחלה תמר פטרוליום כישלון צורב כשניסתה, בשוק עולה, לגייס כ-140 מיליון שקל בהנפקת מניות, אך לא הצליחה בכך. בחברה החליטו לדחות את ההנפקה ונימקו את הדחייה ב"תנאי השוק".

המשקיעים המוסדיים חששו כנראה כי תמר פטרוליום תתקשה לעמוד בהתחייבויות האג"ח שלה, העומדות על קרוב ל-4 מיליארד שקל בשנים הקרובות, על רקע התחרות הגוברת בשוק הגז הטבעי והירידה הצפויה במחירו. הכישלון בגיוס הגיע זמן קצר לאחר שהצעת המיזוג של תמר פטרוליום לחברת אלון גז (המחזיקה אף היא זכויות בתמר) נדחתה על ידי דירקטוריון האחרונה.

פעילים בשוק ההון מתמחרים כיום ירידה בכמויות שמאגר תמר יספק בשנים הקרובות, למרות תחילת הייצוא למצרים וירדן, לצד ירידה של עשרות אחוזים במחירי הגז. המחיר הממוצע של גז טבעי שהמאגר סיפק עמד על כ-5.6 דולר ליחידת אנרגיה ברבעון השלישי של 2019 וצפוי ככל הנראה לרדת לאזור ה-4 דולר ליחידה בשנים הקרובות.

כשכריש ולוויתן נוגסים בעוגת ההיצע

עם זאת, הבעיה הגדולה יותר העומדת בפני המאגר היא ככל הנראה האפשרות של צמצום משמעותי בכמויות הגז שהוא מספק. ב-2019 עמדה הצריכה במשק של כ-11.2 מיליארד מטר מעוקב (BCM) גז. בתמר פטרוליום מעריכים (על פי מצגת החברה מנובמבר האחרון) כי הביקושים במשק יקפצו לכ-19 BCM בשנת 2025 ולכ-22 BCM ב-2030, כאשר הגידול צפוי להגיע בעיקר בביקושים של יצרני החשמל הפרטיים, תעשיה ותחבורה.

מאגר תמר, על פי המצגת, צפוי לספק ב-2020 קצת יותר מ-9 BCM, ב-2021 כ-8.5 BCM ולאחר מכן, מדי שנה, כ-8 BCM לשוק המקומי ועוד כ-2.2 BCM ייצוא גז למצרים וירדן בשנים 2022-2025. בשוק ההון ובמשק האנרגיה יש לא מעט אנליסטים ופעילים שמטילים ספק גדול בתחזית הזאת ומעריכים שהכמויות יהיו נמוכות בהרבה.

לצפי לירידה בכמויות ובמחירים יש סיבות מוצקות - כיום יש עודף היצע גדול בשוק המקומי עם כניסת מאגר לוויתן לפעולה בתחילת השנה ובמהלך 2021 והוא עוד צפוי לגדול, כשמאגר כריש של אנרג'יאן יתחיל לספק גז טבעי ללקוחותיו.

במצגות של החברות והשותפויות אמנם ניתן לראות צפי לגידול די רציף בביקושים של המשק המקומי לגז בשנים הקרובות, בין השאר עקב השבתה הדרגתית של תחנות פחמיות ומעבר לייצור חשמל באמצעות גז טבעי ואנרגיות מתחדשות. עם זאת, נראה כי ההנחות שעומדות בבסיס המצגות אופטימיות מדי, על רקע ההתייעלות הגבוהה בתחום הפקת חשמל באמצעות אנרגיה סולארית או רוח בשנים האחרונות, שצפויה להימשך גם בשנים הקרובות.

השיפור בתפוקות של האנרגיות המתחדשות, שהביא לכך שכיום זול יותר להפיק חשמל מאנרגיה סולארית בהשוואה לפחם או גז טבעי, לצד המגמה העולמית של הפחתה בשימוש בדלקים מזהמים, פוגע כמובן בתמחור של חברות ושותפויות האנרגיה המסורתית בארץ ובעולם.

לצד ירידה של עשרות אחוזים במחיר הגז הטבעי, בשוק האירופאי בשבועות האחרונים מורידים כמעט לאפס, נכון להיום, את האפשרות של ייצוא גז ממאגר לוויתן לאירופה. המשמעות - הרבה יותר גז טבעי שיחפש לקוחות בישראל ובסביבתה בשנים הקרובות.

המוסדיים שמפסידים "על הנייר"

תמר פטרוליום, חברה ייעודית שהקימה השותפות דלק קידוחים, הנפיקה את מניותיה לראשונה ביולי 2017, אז גייסה כ-650 מיליון דולר (כ-2.4 מיליארד שקל) בהנפקת אג"ח ועוד 200 מיליון דולר בהנפקת מניות, ששימשו לרכישה של 9.25% מהזכויות במאגר "תמר" מידי דלק קידוחים.

ההנפקה שיקפה שווי של כ-12 מיליארד דולר למאגר תמר, בשעה שכיום הוא מתומחר בפחות מחצי מכך. במרץ 2018 גייסה תמר פטרוליום 560 מיליון דולר נוספים בהנפקת אג"ח, ששימשו לרכישת עוד 7.5% מהזכויות במאגר "תמר", הפעם מידי נובל אנרג'י. 

לדלק קידוחים יש כיום החזקה של כ-22% ממניות תמר פטרוליום, החזקה שהשותפות צריכה למכור בדרך כזו או אחרת עד לסוף 2021. לאור הקריסה בערכה של תמר פטרוליום, בשוק נראה כי האפשרויות הסבירה יותר היא חלוקה של מניות תמר פטרוליום כדיבידנד בעין למחזיקי דלק קידוחים (בראשות קבוצת דלק של יצחק תשובה).

סימן שאלה נוסף המרחף מעל מאגר תמר הוא התנהלותה של נובל אנרג'י, המחזיקה ב-25% ממאגר תמר לצד החזקה של 39.7% בלוויתן. לנובל, וגם לדלק קידוחים, המחזיקה ב-45% מהזכויות בלוויתן לצד החזקה ישירה של 22% במאגר תמר, יש אינטרס גדול הרבה יותר לקדם את מאגר לוויתן על פני תמר.

לצד דלק קידוחים, בתמר פטרוליום יש החזקה משמעותית למספר גופים מוסדיים - קופות הגמל של מנורה מבטחים (12.5%), אלטשולר שחם (כ-11.3% עבור קופות הגמל וקרנות הנאמנות של בית ההשקעות), מגדל כ-9.5% והראל עם 6.1%. כולם, כמובן, מופסדים "על הנייר" סכומים לא קטנים על השקעתם במניות החברה. 

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?