גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית תמר פטרוליום צללה ב-70% מאז ההנפקה והמוסדיים שנחשפו למאגר תמר סופרים הפסדי עתק

קריסת המניה הפכה את ההשקעה בתמר פטרוליום לזולה לכאורה, אולם משקיעים חוששים כנראה מיכולתה לעמוד בהתחייבויות האג"ח שלה, העומדות על קרוב ל-4 מיליארד שקל בשנים הקרובות, על רקע התחרות הגוברת בשוק הגז הטבעי וירידת מחירו

תמר פטרוליום / צילום: דניאל בר-און
תמר פטרוליום / צילום: דניאל בר-און

לאחר חודש של ירידות חדות נרשם אתמול (ד') תיקון מסוים במניות הנפט והגז הנסחרות בבורסה בת"א. ניירות הערך של רציו , קבוצת דלק , דלק קידוחים  ונאוויטס  הובילו את המגמה החיובית, עם עליות של 6%-4%, לאחר חודש שבו איבד המדד הענפי יותר מ-20% על רקע הצניחה במחיר הנפט בעולם, שגברה על רקע התפשטות נגיף הקורונה הסיני.

מי שהמשיכה גם אתמול לפגר מאחור הייתה מניית תמר פטרוליום , המחזיקה 16.75% מהזכויות במאגר הגז תמר. מאז החלה להיסחר בבורסה בשנת 2017, צנחה מניית החברה בכ-70%, במקביל לפיחות חד שחל בשווי נכס הבסיס שלה - מאגר תמר. 

במונחי מכפיל רווח היסטורי מניית תמר פטרוליום זולה להפליא: שווי השוק של החברה צנח לאחרונה לכ-460 מיליון שקל, בעוד שהרווח הנקי שהציגה בתשעת החודשים הראשונים של 2019 עמד על כ-340 מיליון שקל. בהנחת רווח שנתי של כ-440 מיליון שקל,  נסחרת כיום תמר פטרוליום לפי מכפיל רווח היסטורי של 1-1.1 בלבד.

ואולם, שוק ההון כידוע מתנהל על פי ציפיות ותחזיות, כך שהמכפיל ההיסטורי פחות רלוונטי ומחיר המניה כיום משקף תסריט פסימי לחברה. על כך יכולות להעיד במידה מסוימת גם תשואות הגבוהות יחסית בהן נסחרות שתי סדרות האג"ח שהנפיקה תמר פטרוליום, העומדות על 7.6%-7.8%. עדיין, מדובר בתשואה סבירה בהתחשב ברמת הסיכון והסביבה העסקית של החברה.

ההנפקה שכשלה, המיזוג שנדחה

בחודש שעבר נחלה תמר פטרוליום כישלון צורב כשניסתה, בשוק עולה, לגייס כ-140 מיליון שקל בהנפקת מניות, אך לא הצליחה בכך. בחברה החליטו לדחות את ההנפקה ונימקו את הדחייה ב"תנאי השוק".

המשקיעים המוסדיים חששו כנראה כי תמר פטרוליום תתקשה לעמוד בהתחייבויות האג"ח שלה, העומדות על קרוב ל-4 מיליארד שקל בשנים הקרובות, על רקע התחרות הגוברת בשוק הגז הטבעי והירידה הצפויה במחירו. הכישלון בגיוס הגיע זמן קצר לאחר שהצעת המיזוג של תמר פטרוליום לחברת אלון גז (המחזיקה אף היא זכויות בתמר) נדחתה על ידי דירקטוריון האחרונה.

פעילים בשוק ההון מתמחרים כיום ירידה בכמויות שמאגר תמר יספק בשנים הקרובות, למרות תחילת הייצוא למצרים וירדן, לצד ירידה של עשרות אחוזים במחירי הגז. המחיר הממוצע של גז טבעי שהמאגר סיפק עמד על כ-5.6 דולר ליחידת אנרגיה ברבעון השלישי של 2019 וצפוי ככל הנראה לרדת לאזור ה-4 דולר ליחידה בשנים הקרובות.

כשכריש ולוויתן נוגסים בעוגת ההיצע

עם זאת, הבעיה הגדולה יותר העומדת בפני המאגר היא ככל הנראה האפשרות של צמצום משמעותי בכמויות הגז שהוא מספק. ב-2019 עמדה הצריכה במשק של כ-11.2 מיליארד מטר מעוקב (BCM) גז. בתמר פטרוליום מעריכים (על פי מצגת החברה מנובמבר האחרון) כי הביקושים במשק יקפצו לכ-19 BCM בשנת 2025 ולכ-22 BCM ב-2030, כאשר הגידול צפוי להגיע בעיקר בביקושים של יצרני החשמל הפרטיים, תעשיה ותחבורה.

מאגר תמר, על פי המצגת, צפוי לספק ב-2020 קצת יותר מ-9 BCM, ב-2021 כ-8.5 BCM ולאחר מכן, מדי שנה, כ-8 BCM לשוק המקומי ועוד כ-2.2 BCM ייצוא גז למצרים וירדן בשנים 2022-2025. בשוק ההון ובמשק האנרגיה יש לא מעט אנליסטים ופעילים שמטילים ספק גדול בתחזית הזאת ומעריכים שהכמויות יהיו נמוכות בהרבה.

לצפי לירידה בכמויות ובמחירים יש סיבות מוצקות - כיום יש עודף היצע גדול בשוק המקומי עם כניסת מאגר לוויתן לפעולה בתחילת השנה ובמהלך 2021 והוא עוד צפוי לגדול, כשמאגר כריש של אנרג'יאן יתחיל לספק גז טבעי ללקוחותיו.

במצגות של החברות והשותפויות אמנם ניתן לראות צפי לגידול די רציף בביקושים של המשק המקומי לגז בשנים הקרובות, בין השאר עקב השבתה הדרגתית של תחנות פחמיות ומעבר לייצור חשמל באמצעות גז טבעי ואנרגיות מתחדשות. עם זאת, נראה כי ההנחות שעומדות בבסיס המצגות אופטימיות מדי, על רקע ההתייעלות הגבוהה בתחום הפקת חשמל באמצעות אנרגיה סולארית או רוח בשנים האחרונות, שצפויה להימשך גם בשנים הקרובות.

השיפור בתפוקות של האנרגיות המתחדשות, שהביא לכך שכיום זול יותר להפיק חשמל מאנרגיה סולארית בהשוואה לפחם או גז טבעי, לצד המגמה העולמית של הפחתה בשימוש בדלקים מזהמים, פוגע כמובן בתמחור של חברות ושותפויות האנרגיה המסורתית בארץ ובעולם.

לצד ירידה של עשרות אחוזים במחיר הגז הטבעי, בשוק האירופאי בשבועות האחרונים מורידים כמעט לאפס, נכון להיום, את האפשרות של ייצוא גז ממאגר לוויתן לאירופה. המשמעות - הרבה יותר גז טבעי שיחפש לקוחות בישראל ובסביבתה בשנים הקרובות.

המוסדיים שמפסידים "על הנייר"

תמר פטרוליום, חברה ייעודית שהקימה השותפות דלק קידוחים, הנפיקה את מניותיה לראשונה ביולי 2017, אז גייסה כ-650 מיליון דולר (כ-2.4 מיליארד שקל) בהנפקת אג"ח ועוד 200 מיליון דולר בהנפקת מניות, ששימשו לרכישה של 9.25% מהזכויות במאגר "תמר" מידי דלק קידוחים.

ההנפקה שיקפה שווי של כ-12 מיליארד דולר למאגר תמר, בשעה שכיום הוא מתומחר בפחות מחצי מכך. במרץ 2018 גייסה תמר פטרוליום 560 מיליון דולר נוספים בהנפקת אג"ח, ששימשו לרכישת עוד 7.5% מהזכויות במאגר "תמר", הפעם מידי נובל אנרג'י. 

לדלק קידוחים יש כיום החזקה של כ-22% ממניות תמר פטרוליום, החזקה שהשותפות צריכה למכור בדרך כזו או אחרת עד לסוף 2021. לאור הקריסה בערכה של תמר פטרוליום, בשוק נראה כי האפשרויות הסבירה יותר היא חלוקה של מניות תמר פטרוליום כדיבידנד בעין למחזיקי דלק קידוחים (בראשות קבוצת דלק של יצחק תשובה).

סימן שאלה נוסף המרחף מעל מאגר תמר הוא התנהלותה של נובל אנרג'י, המחזיקה ב-25% ממאגר תמר לצד החזקה של 39.7% בלוויתן. לנובל, וגם לדלק קידוחים, המחזיקה ב-45% מהזכויות בלוויתן לצד החזקה ישירה של 22% במאגר תמר, יש אינטרס גדול הרבה יותר לקדם את מאגר לוויתן על פני תמר.

לצד דלק קידוחים, בתמר פטרוליום יש החזקה משמעותית למספר גופים מוסדיים - קופות הגמל של מנורה מבטחים (12.5%), אלטשולר שחם (כ-11.3% עבור קופות הגמל וקרנות הנאמנות של בית ההשקעות), מגדל כ-9.5% והראל עם 6.1%. כולם, כמובן, מופסדים "על הנייר" סכומים לא קטנים על השקעתם במניות החברה. 

עוד כתבות

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

קרנות עם תשואה נאה אבל גם עם קץ' / צילום: Unsplash, kenny eliason

הקרנות האלה משלמות סכומים נאים למשקיעים לצד תשואות אגדיות. איפה הקץ'?

קרנות סל המבטיחות הכנסה שבועית או חודשית גבוהה באמצעות מסחר בחוזי אופציות על מניה בודדת, משכו אליהן 6.4 מיליארד דולר של השקעות השנה ● הכנסה קבועה בדרך-כלל מקושרת עם ביטחון, אך זה לא המקרה כאן, בעיקר לנוכח התנודתיות הגבוהה של נכסי הבסיס

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

אנשי כספים חוסלו, הבנק נפגע: כך שיתקה ישראל את צינור הכסף מאיראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות