גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיהו את הפוטנציאל: האם אחרי שנים של בנייה למכירה בלבד, שוק השכירות הופך לזירה הרותחת של כרישי הנדל"ן?

בשנתיים האחרונות עוד ועוד חברות נכנסות לתחום השכירות ארוכת-הטווח ● אזורים ואאורה מקימות קרן ייעודית, נצבא בונה שכונה שלמה, ומגוריט רוכשת מקבצי דיור להשכרה ● "עשינו חשבון שאם אנחנו דוחים את מכירת חצי מהדירות ובתקופה הזו משכירים אותן, אנחנו עושים הכנסה יפה"

שכונת נצבא סיטי, ראש-העין החדשה / צילום: שלומי יוסף
שכונת נצבא סיטי, ראש-העין החדשה / צילום: שלומי יוסף

בשבוע שעבר הנפיקה חברת אזורים את קרן הריט שלה, "אזורים living", שמיועדת לייזום פרויקטים להשכרה ארוכת-טווח. החברה גייסה 400 מיליון שקל לאחר שנכשלה בניסיון הקודם לעשות זאת. גם חברת אאורה הודיעה על כוונתה להנפיק בקרוב קרן ריט למגורים להשכרה. הן מצטרפות למגוריט, קרן הריט שכבר פועלת בתחום המגורים, שיש לה כבר 330 דירות מושכרות ועוד מאות בתהליכי הקמה.

לצד קרנות הריט יש חברות גדולות שפועלות במסגרת "דירה להשכיר", בראשן אשטרום שיש לה יותר מ-1,400 דירות להשכרה בארבעה פרויקטים. ונוסף לאלה יש חברות נדל"ן גדולות וקטנות שמציעות דירות להשכרה תוך ניצול ההטבות של החוק לעידוד השקעות הון.

הן יודעות שיהיה לסחורה שלהן ביקוש. על פי הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), חיים כיום במדינת ישראל כ-730 אלף משקי בית גרים היום בדירה שכורה, הם מהווים כ-28% ממשקי הבית. מדובר בציבור מגוון שכולל סטודנטים, זוגות צעירים, פליטים, משפחות שידן אינה משגרת לרכוש דירה וגם משפחות שמתוך החלטה כלכלית בחרו לגור בשכירות או לגור בדירה שיותר מתאימה לצרכים שלהן. בחלק מהמקרים הן משכירות דירה אחרת שבבעלותן.

יו"ר דירקטוריון אשטרום, רמי נוסבאום וראש עיריית חיפה לשעבר, יונה יהב, בטקס חנוכת מתחם השכרה בשכונת נאות פרס בעיר   / צילום: פאול אורלייב

מסקירת גיאוקרטוגרפיה עולה כי לאורך השנים שיעור משקי הבית שגרים בשכירות נמצא במגמת עלייה קלה, לפני שני עשורים, שיעור משקי הבית שגרו בשכירות עמד על כ-24%. כלומר, קיים ביקוש קבוע ואף עולה לאפשרות המגורים בשכירות. מצד שני, הבנייה להשכרה עד לשנים האחרונות נעשתה בקצב נמוך מאוד: כמאות יחידות דיור בשנה בלבד. זאת בעוד שלפי הפרופורציות בין בעלי הדירות לבין שוכרי הדירות, סך התחלות הבנייה שאמור להיות מוקצה לדירות להשכרה אמור להגיע ל-15-20 אלף בשנה.

במשך השנים כוחות השוק גברו לעתים על כוחות החוק, והמחסור בדירות להשכרה התמלא בצורה של פיצולי דירות והסבת מרתפים ליחידות דיור. לא רק בתל אביב, אלא גם בערים הקטנות ובמושבים.

במחקר שנעשה לפני כמה שנים באשדוד על ידי גיאוקרטוגרפיה נאמדה תופעת פיצולי הדירות בעיר במאות יחידות. גם בקריית טבעון הקטנה (כ-20 אלף תושבים) עשרות ואולי מאות דירות נוצרו באופן פיראטי, ששוכרים אותן סטודנטים ומועסקים ביקנעם.

בשנים האחרונות ניכרת כאמור תזוזה בתחום הזה. הממשלה פועלת, לעתים במכוון ולעתים שלא, בכמה דרכים לתמרץ את התחום.

מסלול דירה להשכיר: "רק בזכות קרקע במחיר מופחת"

הצעד הבולט ביותר לעידוד הממשלתי של הבנייה להשכרה הוא "דירה להשכיר", החברה הממשלתית לשיווק פרויקטים להשכרה ארוכת-טווח, מפרסמת מכרזי קרקע במחיר מופחת, ליזמים שיבנו על הקרקע דירות להשכרה לטווח ארוך, ובסוף התקופה ימכרו אותן בשוק החופשי.

שיווק הקרקע במחיר מופחת הוא המפתח לריצה של התחום. "אני לא יכול להתחרות במכרזים על קרקעות נגד גופים שבאים למכור את הדירות", אומר רון אבידן, מנכ"ל אזורים. "אני יכול להתחרות רק כשמוגדר מראש שהשימוש בקרקע הוא להשכרה לטווח ארוך של 15-20 שנה. ככל שהמדיניות תיושם באופן אינטנסיבי יותר, יהיה מקום להעמקת התחום".

חלק מהפרויקטים של דירה להשכיר מוקמים על ידי קרנות ריט. חברת אזורים, שכבר יזמה שני פרויקטים במסגרת דירה להשכיר, תעביר אותם לניהול הקרן החדשה שהקימה. חוק הריטים החדש מעודד קרנות ריט להשקיע ברכישת מקבצי דיור באמצעות הטבות מס.

רון אבידן,  מנכ"ל אזורים / צילום: ליאת פדרמן

גם חברות רגילות מביעות עניין בדיור להשכרה. בחמש השנים האחרונות שווקו קרקעות לאלפי יחידות דיור להשכרה בחיפה, ברמת השרון, ברעננה, בהרצליה, בתל אביב, בירושלים ובראשון-לציון. בימים אלו משווקות דירות ברמלה, בחולון, בראשון-לציון וגם בשוהם. חברות גדולות כאפריקה ישראל, אשטרום, אזורים, צמח המרמן ושיכון ובינוי, פרשקובסקי, דונה, קבוצת אביב ואחרות נכנסו לפרויקטים לשכירות ארוכת-טווח.

מנכ"ל דירה להשכיר, יאיר טל, אומר כי "אני לא רוצה להישמע יומרני ולומר שרק בגלל דירה להשכיר כל השוק הזה התעורר, אבל לחברה יש ללא ספק חלק גדול בהתעוררות בעולם השכירות ארוכת-הטווח בכמה מובנים: קודם כול, השוק רואה שיש פרויקטים קיימים - כאלה שמאוכלסים וכאלה שבהקמה - והם כאן כדי להישאר, היזמים רואים את התפתחות השוק ורואים שיש ביקוש גדול לפרויקטים של דיור להשכרה. אנחנו משקיעים המון, אני אישית מסתובב בין החברות והיזמים בארץ; גם השוק מתפתח וכאסמכתה לכך אנו רואים שיש יותר עניין מבעבר מגופים מוסדיים במימון פרויקטים.

יאיר טל, מנכ"ל דירה להשכיר / צילום: ניר קידר

"אני חייב להזכיר כאן את הוותמ"ל, שהיא הצנרת המרכזית שמייצרת פרויקטים להשכרה. על פי חוק הוותמ"ל כ-30% מכלל יחידות הדיור בכל תוכנית שמוקדמת בוותמ"ל, ייועדו להשכרה ארוכת-טווח, השוק רואה את זה ונערך לזה. זה הצפי לעתיד, יש לנו היום מעל 65 אלף יחידות דיור בוותמ"ל שמוכרזות להשכרה ארוכת-טווח, בשלבים שונים של תכנון ושישווקו בשנים הבאות, זהו אוקיינוס כחול מבחינת היזמים". עניין אחר שעליו מדבר טל הוא שינוי הגישה הציבורית. כשמדברים על הגידול במספר השוכרים, יש למקד את הדברים: יש שינויים בהרגלי הצריכה בכלל ובפרט של דור ה-Y, שתפיסתם שונה, ויש מעבר מעולם של נכסים לעולם של שירותים - דירה שכורה היא בעצם שירות, מגורים בנכס שאינו בבעלות.

"הקושי לרכוש דירה עושה את שלו. אנחנו רואים כמה משכורות נדרשות כדי לרכוש דירה. הציבור מבין שחלום הדירה בבעלות הולך ומתרחק, אבל מבין שיש חלופה איכותית, שהיא בהחלט אלטרנטיבה לדירה בבעלות, המאפשרת יציבות וודאות לאורך זמן ללא צורך להתפשר", הוא אומר.

אבידן מעריך כי השינוי הזה שמתרחש אצל הדור הצעיר ילך ויתעצם. "ברור לנו שהדור הצעיר - קרא לו 'דור ה-Y' אם תרצה, שלא מעוניין לעשות את הפעולות המחייבות וארוכות-הטווח של רכישת הדירות, ומעוניין לשכור דירה. ואם אתה מסיר את התנאים של אי הוודאות ושל המצב הפיזי המאוד ירוד של הדירות שמוצעות להשכרה, והוא מקבל משהו שיש בו סטנדרטיזציה עם ניהול ואחזקה מקצועיים, הדור הזה פוגש מוצר שמעניין אותו יותר.

"בסופו של דבר הדיור להשכרה ייתפס פחות כדיור נחות ויותר כאלטרנטיבה לגיטימית. זה תהליך שייקח זמן, והביקושים ילכו ויגדלו".

המשקיעים הפרטיים נטשו את השוק בשנים האחרונות עקב המיסוי הגבוה. זו סיבה מבחינתכם להיכנס?

"לא. הם עזבו כי הכריזו עליהם מלחמה, ובהדרגה הם חוזרים ויחזרו. אבל כשאני בונה 200-300 דירות שמיועדות להשכרה, זו דירה שונה מהותית מדירה של משקיע בבניין בתל אביב או בבת ים. אני בונה בניין להשכרה או מתחם שלם להשכרה. זה שונה באופי, בניהול ובסביבה וברמת האחזקה. זה מוצר אחר לגמרי".

מסלול החוק לעידוד השקעות הון: "קופה יפה לחברה"

המסלול של ייזום פרויקטים להשכרה ארוכת-טווח באמצעות דירה להשכיר - אינו היחיד. אפשרות אחרת היא ליזום פרויקטים לטווחים קצרים יותר, תוך ניצול החוק לעידוד השקעות הון. זה מבטיח למי שמשכיר לפחות חצי מהפרויקט ושש דירות לתקופה של חמש שנים - הטבות מס הכנסה ומע"מ. מצד שני, שכר הדירה מפוקח ומוגבל.

"הפעילות בתחום הזה גדלה מ-2013 ל-2015 בעקבות פעולה הסברתית שלנו", מספר נחום איצקוביץ', מנהל הרשות להשקעות במשרד הכלכלה. "פעלנו עם רשות המסים ועם התאחדות בוני הארץ במפגשים ובכנסים לחשיפה של האפשרויות, וזה קלע בהתחלה לחברות קטנות וליחידים".

אחד ההבדלים בין המסלול של דירה להשכיר למסלול של החוק לעידוד השקעות הון הוא שהראשון שמסתכל לעתיד רחוק - כמעט שאינו מגלה עניין במצבי שוק משתנים; המסלול השני רגיש מאוד למצבי שוק, ובשנים האחרונות חלו לא מעט תנודות בענף. ב-2018 מספרן של הדירות שאושרו קפץ, ואילו בשנה שעברה שוב נרשמה התכווצות מסוימת במספרן.
"ב-2017, האוצר ורשות המסים ביקשו לשנות את החוק באופן מהותי.

"ההצעה הייתה לבטל את האפשרות של יחידים (כלומר מי שאינם חברות או תאגידים) להיכלל בזכאות להטבות מס, וכן להעלות את הסף המינימלי של דירות שמזכות בהטבות משש דירות ל-30. הדבר יצר גל של בקשות מצד אנשים שחשבו שהחוק עומד להשתנות, שבא לידי ביטוי באישורים של 2018; באותה תקופה קודם גם חוק מס הדירה השלישית, שהלחיץ מאוד אנשים שיש להם קרקעות למספר יחידות דיור. ואולם בחוק ההוא הייתה החרגה למי שכלול בחוק עידוד השקעות הון. זה יצר תנופה של בקשות בשנים 2016-2018", מסביר איצקוביץ. "ב-2019 מה שהשפיע הוא אי הוודאות בשוק, שנוצר בעקבות ריבוי מערכות הבחירות".

שרון תוסייה כהן, מנכ"ל משותף בנצבא / צילום: אייל פרידמן

אחת החברות הגדולות שנכנסו לענף הדיור להשכרה במסלול הזה היא נצבא, שמקצה כ-600 דירות בפרויקט שלה בראש-העין להשכרה. שרון תוסייה-כהן, מנכ"ל משותף בנצבא, אומר כי "הקטליזטור שלנו לכניסה לענף הדיור להשכרה היה ההטבות של המדינה. אנחנו חברה חזקה פיננסית וברגע שמדינת ישראל שמה הטבות להשכרה לחמש שנים, חוסר הוודאות לא מכניס אותנו לסיכונים גדולים, להבדיל מחוסר ודאות שיש במסלולים של השכרה ל-20 שנה, נוסח דירה להשכיר.

"עשינו חשבון שאם אנחנו דוחים את מכירת חצי מהדירות ובתקופה הזו משכירים אותן, אנחנו עושים הכנסה יפה לקופה של הקבוצה. ההטבות של המדינה להשכרה לחמש שנים הן הטבות טובות. וזה שזה רק חמש שנים, יש לך רמת ודאות וניהול סיכונים שאתה יכול לחיות איתן. בדקנו את דירה להשכיר לשכירות ל-20 שנה והרגשנו שאין לנו יכולת לנתח את הדברים".

איצקוביץ מעיר על כך שחלק מהחברות שנכנסות למסלול ההשכרה סבלו מהאטה גדולה במכירות, והסבו אותן להשכרה. "בעיקרון, מה שמושך הן הטבות המס, במיוחד כשיש האטה ברכישה וחברות נמצאות בשלבים מתקדמים של הבינוי וניצבת בפניהן האופציה שהדירות לא יימכרו והם לא יקבלו שום הטבות מס. אז הם בוחרים בזה כחלופה סבירה. זו הערכה שלי.

"בראש-העין, למשל, יש תנופה גדולה של בינוי, ואם הביקושים יורדים שם ודירות נמצאות בשלבים מתקדמים של בנייה, היזמים לא רוצים להשאיר אותן לא מאוכלסות. לא נשכח שההשכרה היא לחמש-שבע שנים, לא לדורי דורות".

החברות הקטנות: "המשקיעים יצאו, והשוק נפגע"

יש גם חברות שבונות במכוון להשכרה, ומאלף לשמוע על השיקולים של בעליהן בקבלת ההחלטה שלא לבנות דירות למכירה, אלא להשכרה בלבד. הנה חברת בבלי הירוקה, שבשליטת שמוליק סאלם, שבונה כיום בפתח-תקווה ברחוב הפלמ"ח 18 ו-20, ולה פרויקטים נוספים קטנים, בהיקף של עשרות דירות. "שיניתי את הקונספט בשנתיים האחרונות ואת כל הקרקעות שאני רוכש אני מסב להשכרה", אומר סאלם.

"ברגע שפגעו במשקיעים, והעלו את מס הרכישה לדירה שנייה ל-8%, זה גרם לזה שלא נכנסו דירות חדשות למלאי הדירות להשכרה, משקיעים הפסיקו לקנות דירות ופגעו בשוק. מחירי ההשכרה החלו לעלות. מצאתי שאין דירות להשכרה, אין פרויקטים, ויש מחסור בדירות של 3 ו-4 חדרים".

כל הדירות בפרויקטים שלו מיועדות להשכרה. "אני לא בונה דירות מיוחדות כמו לופטים או דירות גן, אלא רק דירות של 3 עד 5 חדרים, הרוב בנות 3 ו-4 חדרים, במקומות שהם לא יוקרתיים, אלא במרכזים העירוניים הישנים", אומר סאלם.

"המתמטיקה שלי בנויה משני פרמטרים: עליית השווי של המבנים, ופטור ממס שבח בעת המכירה של דירות ששימשו להשכרה. אם אתה עושה את זה כל עשר שנים, אתה חוסך הרבה. הוצאות התחזוקה של הבניין - הכול מוכר כהוצאה ומתקזזים על המע"מ בהתאם".

סאלם מסכם כי הפעילות נוצרה בגלל שינויי הרגולציה. "הרגולציה פגעה באנשים שלא יכלו לקנות דירה. אם מס הרכישה לא היה עולה - לא הייתי נכנס לענף, כי לא הייתי יכול להתחרות. כל כך הרבה דירות היו רוכשים, שזה לא היה הופך את זה לעסק".

הטבות שמתקבלות במסלול החוק לעידוד השקעות הון

ציון אוטמזגין, מנכ"ל חברת י.ד.ר שבבעלות אלי יוסימוב ותמיר רן, מקים מקים פרויקט תמ"א 38/1 ברחוב עמינדב בשכונת ביצרון בתל אביב, ואצלו החשיבה שונה לגמרי מזו של סאלם מבחינת תמהיל הדירות: 24 דירות מתוך הדירות שהוא יוסיף לפרויקט (שכולל שלושה מבנים) - יהיו להשכרה. בניגוד לסאלם, הדירות שיושכרו יהיו דווקא דירות גדולות של 4 ו-5 חדרים. "השארתי לעצמי אפילו 10 פנטהאוזים מתוך הפול של 24 דירות האלה. אמנם הם לא המוצר הכדאי ביותר להשכרה, אבל אם אני מסתכל לטווח יותר רחוק, אז פנטהאוז הוא דירה יקרה, ואם אני מקבל הטבת מס, עדיף לקבל אותה על הפנטהאוזים. אז אם אני יכול להשאיר אצלי את הדירות הללו, מבלי לפגוע ברווחיות של הפרויקט - אז המצב מצוין".

לדבריו, קשה היה לאשר את הפרויקט, אבל "בסופו של דבר הממשלה אישרה אותנו. מכיוון שזה פרויקט תמ"א, אין לך עלות השקעה כמו בפרויקט רגיל שבו אתה קונה את הקרקע ואתה צריך לשלם עליה מחיר גבוה ועד שאתה מקבל את האישורים ובנה את הבניין, הכסף ולא מנוצל. כאן הקרקע היא של בעלי הדירות ולי כיזם יש חוזק פיננסי גבוה יותר, שמאפשר לי להפשיר יותר דירות להשכרה". 

גם אחרי הקפיצה, קשה לעמוד בביקושים לדיור בשכירות

גם אם נחבר את שני המסלולים, של השכרות לטווח ארוך של 20 שנה ולטווח בינוני לחמש שנים, עדיין סך הדירות המוקמות להשכרה מוסדית רחוק מאוד מלעמוד בביקושים.

מחקר של המחלקה הכלכלית בחברת גיאוקרטוגרפיה מלמד כי 65% ממשקי הבית שגרים היום בשכירות ישקלו את האפשרות הזו אם תהיה זמינה לאזור מגוריהם. מהמחקר עולה כי גם כ-42% מי שרכשו דירה בעבר היו שוקלים את האפשרות לשכור דירה לטווח ארוך באופן ממוסד לפחות לזמן מסוים. כמובן שלא כל מי שבוחן את האלטרנטיבה הזו יבחר בה אך אם ההיצעים יהיו אטרקטיביים דיים ניתן יהיה למסד את השוק לאורך זמן.

העלייה נבלמה

ואולם בדומה לתוכנית מחיר למשתכן הממשלתית, שמציעה דירות רבות במקומות שבהם אין ביקושים, ודירות מעטות יחסית באזורי הביקוש, בגיאוקרטוגרפיה חוששים שגם בדירה להשכיר אין התאמה בין מיקומי הפרויקטים לביקושים. "שיווק של 300 יחידות דיור להשכרה ארוכת-טווח בירושלים, ששם כ-216 אלף יחידות דירות, איננה שקולה לשיווק של כ-450 דירות ברמלה לשכירות בנוסף לכ-100 דירות שנרכשו על ידי מגוריט שמהוות מעט יותר מ-10% מהדירות להשכרה היום בעיר", נכתב בדוח שהוציאה החברה.

"כמו כן יש לזכור כי שיווק דירות מואץ בערים מסוימות גורר הרבה משקיעים, חלקם משקיעים סמויים - צעירים שרוכשים דירה במחיר למשתכן בפריפריה, ימשיכו לגור במרכז וישכירו את הדירה שרכשו".

נראה כי מבחינה זו המדינה תצטרך לפתח כלים משוכללים יותר מאשר אלה הננקטים כיום, שאינם בוחנים כלל את כוחות השוק הפועלים בסביבות הפרויקטים להשכרה. 

עוד כתבות

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים