גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינת ניו המפשייר מגישה: הסנאטורית איימי

נפלאות הפוליטיקה האמריקאית מעניקות לפעמים יותר חשיבות למקום השלישי מאשר לראשון או לשני. השלישית המפתיעה בניו המפשייר אתמול היתה סנאטורית בת 59 ממינסוטה, המנסה להציל את הדמוקרטים מפני פנייה חדה מדיי שמאלה

איימי קלובוצ'אר / צילום: פיית' ניניואגי, רויטרס
איימי קלובוצ'אר / צילום: פיית' ניניואגי, רויטרס

תהליך ההצבעה בבחירות המקדימות לנשיאות ארה"ב נמשך ארבעה חודשים: מתחילת פברואר עד תחילת יוני. במהלכו מצביעות 50 מדינות, ועוד כמה "טריטוריות" שאינן מדינות.

מה יכולה לעולל מדינה קטנטנה, המצביעה בשלב המוקדם מאוד של ההתמודדות? האם היא מסוגלת להכריע את הכף? לא, מובן שלא. האם היא מסוגלת לטרוף את הקלפים? לפעמים. האם היא מסוגלת להשפיע על מצב הרוח? קצת.

מה מייצגת בדיוק ניו המפשייר, בקצה הצפון־מזרחי של ארה"ב, עם אוכלוסייה המעמידה אותה במקום ה-40 בין 50 המדינות, עם פחות משני אחוזים של שחורים (לעומת שיעור ארצי של 12%), עם פחות מארבעה אחוזים של היספאנים (18%)? תשובה על השאלה הזו אין ברירה אלא לחפש בהיסטוריה.

ברני סנדרס, שנחל אתמול ניצחון דחוק בבחירות המקדימות של המפלגה הדמוקרטית בניו המפשייר, ניצח גם לפני ארבע שנים. לא סתם ניצח, אלא מחץ את הילרי קלינטון, בהפרש של 20% ויותר. לא עזר לו. היא זכתה במועמדות המפלגה לנשיאות. שמונה שנים קודם, הילרי קלינטון גברה על ברק אובמה, אם גם בהפרש קטנטן. אבל הוא זכה במועמדות המפלגה.

האסוציאציות של 1992

ניו המפשייר חשובה לאו דווקא מפני שהיא מניחה את הכתר על ראשו של המנצח. היא חשובה מפני שהיא מסוגלת להאריך את תוחלת החיים של מועמדים, או לחשוף את חולשותיהם.

ב-2008, הילרי קלינטון נחלה תבוסה מרה באיווה, ומכל רחבי המערכת הפוליטית נשמעו הערכות שהיא מחוסלת. ניצחונה בניו המפשייר הציל את מועמדותה, ובסופו של דבר היא כמעט גברה על אובמה.

ב־1992, מועמדותו של ביל קלינטון לנשיאות הייתה תלויה על בלימה. גילויים על אהבותיו ועל בגידותיו, וכן על התחמקותו מגיוס למלחמת וייטנאם, מילאו את התקשורת. הוא הגיע למקום השני בניו המפשייר, הכריז ניצחון, ונשאר בחיים. אני זוכר אותו עומד על הבמה ומכריז בקול צרוד מן הרגיל, שהוא יזכור לניו המפשייר את חסד נעוריה "עד שימות אחרון הכלבים".

מעניין להיזכר מה קרה למנצח של 1992. הוא היה סנאטור ממדינה שכנה. שמו היה פול סונגאס, והוא ייצג את מסצ'וסטס, שרוב תושבי ניו המפשייר מתגוררים סמוך לגבולה, קוראים את עיתוניה וצופים בטלוויזיה שלה. סונגאס גבר על קלינטון בהפרש של 8% ויותר, גדול בהרבה מהפרש ניצחונו של סנדרס אתמול. גם סנדרס חב את ניצחונו להיותו סנאטור של מדינה שכנה, ורמונט.

צריך להודות שהדמיון מוגבל. בניגוד לסנדרס, סונגאס לא עמד בראש תנועת המונים, עם רשת רחבה של תומכים בכל רחבי ארה"ב. הוא ניצח רק בשבע מדינות, ומועמדותו דעכה עד מהרה.

להרים מן הקרשים

אף על פי כן, חשיבותה הגדולה ביותר של ניו המפשייר היא התפקיד שהיא ממלאת במשחק הציפיות. כפי שהוכיח ביל קלינטון, המקום הראשון יכול להיות חשוב פחות מן ההפתעה שמנחיל המקום השני, או אפילו השלישי. ההפתעה היא המרימה מועמדים מן הקרשים, ומפיחה בהם רוח חיים.

זה פחות או יותר הסיבה שבגללה אני מציע לראות בסנאטורית איימי קלובוצ'אר את הנשכרת העיקרית מן ההצבעה בניו המפשייר. היא הגיעה למקום השלישי, עם 19.7% של הקולות. שבוע אחד קודם, רוב הסקרים חזו לה בין שליש לרבע השיעור הזה. הציפיות היו שהיא תעמוד היום בפני שוקת שבורה. תחת זאת היא יוצאת מניו המפשייר עם רוח גבית עזה.

קלובוצ'אר, בת 59, המייצגת את מדינת מינסוטה בסנאט בוושינגטון, חייבת את זינוקה להופעה מבריקה בוויכוח טלוויזיה בליל השבת שעבר. אני מתקשה להיזכר אימתי הצלחה בוויכוח שיפרה באופן כה דרמטי את מצבו של מועמד, שהיה שולי לחלוטין עד הוויכוח.

חשיבות הישגה של קלובוצ'אר אינה קשורה רק באישיותה, כי אם בתוכן מועמדותה: היא חותרת אל המרכז הפוליטי. היא הייתה היחידה בוויכוח שהרימה את ידה, כאשר המנחה שאל מי מן הנוכחים מוטרד מן התווית "סוציאליסט", שעונד הסנאטור סנדרס. "אינני חושבת שאנחנו נצליח להכות את טראמפ, אמן הפילוג, באמצעות פילוג... הסיוט הגדול ביותר של טראמפ הוא מועמד שימשוך מצביעים מן המרכז. מצביעים שקצה נפשם ברעש ובשטויות של ציוציו ושל שנאותיו".

את הדגל הזה הניף מלכתחילה ג'ו ביידן, סגן הנשיא בממשל אובמה. במשך חודשים ארוכים, סקרי דעת הקהל חזו לו ניצחון קל על יריביו במפלגה - ועל פני טראמפ עצמו. סימני החולשה ניכרו בביידן מלכתחילה. הופעתו בוויכוחי הטלוויזיה הייתה בדרך כלל חיוורת ועתירת מעידות. הוא גם נקלע לעמדת התגוננות בגלל החשדות (הלא מבוססים כשלעצמם) שהוא התערב כדי להעניק טובות הנאה פיננסיות לבנו האנטר, כאשר החזיק בתיק אוקראינה בממשל אובמה.

טקטיקה או רעיונות

המאבק על מועמדות המפלגה הדמוקרטית מתנהל בשני מישורים. אחד הוא המישור הטקטי: איך להוציא את דונלד טראמפ מן הבית הלבן; שני הוא המישור הרעיוני: מה יעשו הדמוקרטים אם יחזרו אל הבית הלבן.

סנדרס דיבר על "טרנספורמציה", ואפילו על "מהפכה", בעניינים כמו ביטוח בריאות כללי, חלוקה מחדש של המשאבים, "כלכלה ירוקה", חינוך גבוה חינם, קיצוץ דרסטי של תקציב הביטחון וכדומה.

אי הצלחתו של ביידן להציב משקל נגד התחוורה בשבוע שעבר באיווה. הוא הגיע למקום הרביעי. אתמול בניו המפשייר הוא הגיע למקום החמישי, עם 8%. גורלו תלוי עכשיו בהצבעה במדינת דרום קרוליינה, בעוד שבועיים. שם, 60% מן המצביעים הדמוקרטיים הם שחורים, והסקרים מראים שביידן הוא מועמדם המועדף.

השיא המוקדם של פיט

המנצח המפתיע באיווה היה פיט בוטג'ג', בן 38, לשעבר ראש עיר קטנה במדינת אינדיאנה. אתמול, הוא חזר ונחל הישג יוצא מגדר הרגיל בניו המפשייר, 24.4%, רק אחוז וחצי פחות מסנדרס. רק לפני חצי שנה הוא היה בחזקת בן בלי שם. גיחתו מאלמוניות לסף ניצחון תירשם בספרי דברי הימים.

בוטג'ג', כמו קלובוצ'אר, מחפש מקום טוב באמצע, ומזהיר מפני תפיסה מרובה אידיאולוגית בנוסח סנדרס. הוא עושה כן בכישרון ניכר: בליטוש לשוני, בהיגיון צרוף, באיפוק ובחן. אבל...

אבל הרושם הוא שניצחונותיו המבריקים בשבועיים האחרונים הביאו אותו אל שיא מוקדם. אמנם יש לו בסיס כספי איתן, והוא יוכל להמשיך לפחות עד סוף החודש הבא. אולם הסקרים מראים שאין לו שום תמיכה בין שחורים או היספאנים. ב"שום תמיכה" אנחנו מתכוונים בדיוק לזה: אפס. מכאן ואילך אי אפשר לסמוך רק על קולותיהם של לבנים בעלי הכנסות גבוהות, או גבוהות יחסית.

בלומברג, הנה הוא בא

אם לא ביידן ואם לא בוטג'ג', נשארו רק שניים: איימי קלובוצ'אר - ומייקל בלומברג, ראש עיריית ניו יורק, המיליארדר היוצק כמויות עצומות של הונו הפרטי אל תוך קופת הבחירות שלו.

בלומברג עדיין לא עמד בשום מבחן. הוא השתמט מן הבחירות של איווה ושל ניו המפשייר; הוא עומד להשתמט מן הבחירות בנוואדה (בשבוע הבא) ובדרום קרוליינה. הוא מטיל את יהבו על "יום שלישי הגדול": 15 מדינות שיצביעו ב־3 במרץ.

בלומברג ישתתף בוויכוח הטלוויזיוני הראשון שלו ביום ד' הבא. זה יהיה מבחן מעניין מאוד לכל הנוגעים בדבר. לנוכח סימני קריסתו של ביידן, הוויכוח הזה יהיה לא רק בין שמאל למרכז, אלא גם בין מרכז למרכז: בוטיג'יג', קלובוצ'אר ובלומברג ינסו לשכנע את הצופים שכל אחד מהם ראוי יותר לאסוף את שברי ביידן.

מוטב שייזהרו, כי אפשר שהם יסיימו בפיזור שבריה של המפלגה הדמוקרטית. כמות שהיא כרגע, היא ממלאת את רוב ציפיותיו של דונלד טראמפ.

____________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט