גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמנכ"ל הכספים של טבע: "רואים רוח שמנשבת בכיוון של צמיחה והזדמנויות"

בנטרול הוצאות חשבונאיות, טבע סיימה את 2019 עם רווח נקי של 2.6 מיליארד דולר, וסמנכ"ל הכספים אלי כליף מאמין שהשנה הנוכחית יכולה להיות שנת הצמיחה הראשונה מאז 2017

האם השנה הנוכחית תהיה שנת צמיחה ראשונה של טבע מאז 2017? לאחר פרסום הדוחות היום, אמר ל"גלובס" סמנכ"ל הכספים החדש של טבע אלי כליף, שנכנס לתפקידו בצדמבר, כי "זה תלוי איך מודדים, שנה מול שנה או בטווח של 3-4 השנים האחרונות. קודם היינו ברמות של 22-23 מיליארד דולר וירדנו ל-17 מיליארד דולר - הדבר הזה נבלם. מוצרים חדשים יוצאים לשוק, ולפי התחזית יכולה להיות עלייה קלה מ-2019 ל-2020, בגובה 150-200 מיליון דולר - זה סוג של בלימה. אם מסתכלים על מה שנעשה מאז 2017 מבחינת החוב, ועל השיפור הצפוי ברווחיות הגולמית והתפעולית ב-4 השנים הקרובות, אז רואים רוח שמנשבת בכיוון של צמיחה והזדמנויות".

התכנון הוא למכור או לסגור עוד מפעלים או רק להתייעל במפעלים הקיימים?

"זה לא רק ברמת המפעלים - אנחנו מסתכלים על תהליכים חוצי ארגון, שרשרת אספקה, הסתכלות על טבע כחברה אחת ולא כחברות רבות שנרכשו וחלקן מתנהלות עדיין באופן עצמאי. ברגע שמשטחים את התהליכים מגיעים לאופטימיזציה וייעול ניכר. ייתכן שתהיה השלכה על מפעל כזה או אחר, אבל אנחנו לא עושים כרגע פעילות כזאת".

רווחיות תפעולית של 28% עד 2023

טבע דיווחה היום על הכנסות שנתיות של 16.9 מיליארד דולר, ירידה של 7.6% לעומת 2018, עם הפסד נקי חשבונאי (GAAP) של 999 מיליון דולר - צמצום לעומת הפסד של 2.4 מיליארד דולר ב-2018. על בסיס Non-GAAP, בנטרול הוצאות חשבונאיות שונות, טבע סיימה את 2019 עם רווח נקי של 2.6 מיליארד דולר. חשוב יותר, תזרים המזומנים החופשי הסתכם ב-2.1 מיליארד דולר, גבוה מהתחזית שמסרה טבע בעבר. מניית טבע  זינקה ב-8% במסחר בתל אביב וכעת המניה  מזנקת בכ-9% בוול סטריט.

ב-2020 טבע צופה הכנסות של 16.6-17 מיליארד דולר, רווח תפעולי Non-GAAP של 4-4.4 מיליארד דולר, EBITDA בגובה 4.5-4.9 מיליארד דולר, רווח נקי Non-GAAP של 2.3-2.55 למניה ותזרים חופשי של 1.8-2.2 מיליארד דולר. לפי אמצע טווח התחזית, המשמעות היא עלייה ברווח התפעולי וברווח הנקי למניה אך לא בהכנסות, ב-EBITDA ובתזרים החופשי.

טבע עם הפנים ל-2020

בשיחת הוועידה הציגה טבע יעדים שבכוונתה להשיג עד סוף 2023, ובהם רווחיות תפעולית (Non-GAAP) של 28% וירידת המינוף (יחס חוב ל-EBITDA) מתחת ל-3. התחזית ל-2020 משקפת רווחיות תפעולית של 25% באמצע טווח התחזית, וברף העליון של התחזית מדובר על קרוב ל-26%, שיפור לעומת 24.5% ב-2019. את היעד הזה התכנון הוא להשיג בין היתר על-ידי ייעול מערך הייצור של טבע. לדברי כליף, "מסוף 2017 עד סוף 2019, החברה נכנסה למוד של ארגון מחדש לבלימת אובדן המחזור על רקע אובדן הפטנט של הקופקסון. המטרה הייתה לייצב את החברה כדי שתוכל מצד אחד לשרת את החוב שלה ומצד שני תוכל להמשיך לייצר בקיבולת מלאה ותכניס יותר מוצרים לשוק, תוך תמיכה בתקציבי מו"פ. עכשיו, אחרי שיצאנו מ-23 אתרים (שנמכרו או נסגרו, ש.ח.ו), יש עוד כ-60-65 אתרים שצריכים אופטימיזציה. אנחנו משנים את התפעול הגלובלי ועוברים מהסתכלות גיאוגרפית להסתכלות טכנולוגית ברמה של אשכולות מפעלים. ההסתכלות היא על טכנולוגיות כדי לייעל את התהליכים, אופטימום למפעלים של ביולוגיה, גנריקה, ביוסימילר. מכאן לוקחים את זה לשרשרת האספקה. אני מרגיש עם זה בטוח ומכיר את זה מהעולמות שהגעתי מהם".

החוב של טבע עמד בסוף השנה על 26.9 מיליארד דולר. בנובמבר ביצעה החברה מהלך של מיחזור חוב כשגייסה אג"ח בהיקף 2.1 מיליארד דולר וכעת מעריכים בחברה שב-2020-2022 היא תוכל לעמוד בהחזרי החוב עם הנזילות הקיימת והתזרים החופשי שתייצר. התכנון הוא לעשות מהלך נוסף של מיחזור חוב באמצע 2022, משום שבשנת 2023 טבע תצטרך להחזיר כ-4.3 מיליארד דולר, וכך תוכל לדחות את ההחזר.

מחכה למזרק האוטומטי

אחד ממנועי הצמיחה החשובים של טבע לשנים הקרובות הוא המוצר אג'ובי, לטיפול במיגרנה. ב-2019 ההכנסות ממנו היו מאכזבות והסתכמו ב-96 מיליון דולר, והמוצר הזה היווה רק 13.4% מהשוק למוצרים למיגרנה ממשפחת ה-CRPG, בו פועלות גם חברות הענק אמג'ן ואלי לילי. אך ב-2020 הצפי הוא להכנסות של 250 מיליון דולר (לעומת 180 מיליון דולר, שהוא קונצנזוס האנליסטים על פי אתר חדשות תעשיית התרופות Fiercepharma). הצמיחה אמורה להגיע בזכות מעבר למזרק אוטומטי לתרופה, אשר אמור לשפר את הבידול והמיצוב שלה בשוק מול מתחרותיה הישירות. טבע הודיעה לאחרונה על קבלת אישור לשיווק המזרק האוטומטי בארה"ב, וכן על הצלחה בניסוי קליני בתרופה ביפן. במקביל משיקה החברה את התרופה במדינות אירופה.

לתרופה אוסטדו לטיפול במחלת הנטינגטון, צופה טבע הכנסות של 650 מיליון דולר ב-2020, לעומת 412 מיליון ב-2019. מספרים כאלה, אם אמנם ניתן יהיה להשיגם, אכן יכולים להוביל את טבע חזרה לצמיחה. טבע אף מצפה לתוצאות מניסויים נוספים במוצר האוסטדו, לטיפול במחלות טורט ודיסקינזיה עם שיתוק מוחין.

התייצבות בהכנסות מקופקסון 

הכול יכול להשתנות כתלות במשפטי האופיואידים. כרגע טבע מגבשת עסקה להציע 250 מיליון דולר במזומן ועוד 23 מיליארד דולר שווי מוצרים לטיפול בהתמכרות, כפיצוי על תפקידה בשיווק יתר של משככי הכאבים הממכרים. אולם העסקה עוד לא נחתמה, כך שיש כאן עדיין סיכון.

האנליסטים של בית ההשקעות קנטור פיצג'רלד העניקו למניית טבע המלצת "ניטרלי" במחיר של 15 דולר, 11% מעל מחיר הסגירה בנאסד"ק אתמול. "נראה כי לחברה יש תוכנית טובה לשוב לצמיחה, אך היינו רוצים לראות את המכירות והרווחים עולים בטרם נמליץ בלב שלם על המניה. כל שיפור בתמחור הכולל של תרופות גנריות או התקדמות של תרופות אינובטיביות בצנרת המוצרים, ידחפו את ההמלצה שלנו כלפי מעלה".

האנליסטים מציינים עוד שתי נקודות משיחת הוועידה שיש לשים אליהן לב: האחת, טבע אינה מתכננת לגייס עוד הון, והשנייה - התייצבות בהכנסות מהקופקסון במהלך 2019. בשנה הקרובה צפויה ירידה מתונה בלבד בהכנסות מתרופת הדגל לשעבר, לטרשת נפוצה.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות