גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מליאת הכנסת אישרה את בקשת החסינות של ח"כ חיים כץ

(עדכון) - לפני כשבועיים קיבלה ועדת הכנסת את בקשתו של ח"כ כץ להעניק לו חסינות, וכעת הבקשה אושרה גם במליאה ● ח"כ גדעון סער: "כל הרטוריקה של 'עיר מקלט' לא מתאימה כאן" ● משמר הדמוקרטיה לבג"ץ: לבטל את הענקת החסינות לח"כ כץ

ח"כ חיים כץ בדיון במליאת הכנסת / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
ח"כ חיים כץ בדיון במליאת הכנסת / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

מליאת הכנסת החליטה היום (ב') להותיר את חסינותו של ח"כ חיים כץ בעילה הראשונה - עילת החסינות המהותית. ההחלטה התקבלה ברוב של 62 חברי כנסת מול 43 מתנגדים.  

מוקדם יותר היום התכנסה מליאת הכנסת לכינוס פגרה כדי לדון בבקשת החסינות של כץ. ח"כ כץ התפטר מתפקידו כשר הרווחה בחודש אוגוסט 2019, אחרי שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע על הגשת כתב האישום נגדו. כץ טען כי האישומים בבסיס כתב האישום נגדו קשורים בעבודתו כחבר כנסת, כלומר היו חלק מעבודת החקיקה, ולכן עומדת לו חסינות מהותית, ואין לאפשר להעמידו לדין. 

במהלך הדיון בכנסת עלה לדבר ח"כ גדעון סער. לדבריו, "חסינות חברי הכנסת היא גם למען מילוי התפקיד, והחסינות הזו קיימת במקרה הזה, והיא ממשיכה להתקיים גם לאחר שחבר כנסת חדל מלכהן כחבר כנסת, ולכן כל הרטוריקה של 'עיר מקלט' לא מתאימה למקרה. זו לא הגנה אישית על חבר הכנסת אלא הגנה על בית המחוקקים". 

סער ידוע כחבר אישי וכתומך פוליטי של ח"כ כץ. הוא ציין במהלך דבריו: "היום אני בפעם הראשונה אני מצביע נגד הסרת חסינות. זו פעם ראשונה שידוע לי ב-20 שנים שהוגש כתב אישום ובו עבירת הפרת אמונים בלבד (כלומר שלא בליווי שוחד, או עבירות אחרות). אני בלב שלם מצביע בעד החסינות של כץ, כי זה מקרה מובהק של תחולת החסינות המהותית, והכנסת איננה רשאית להסיר לו את החסינות המהותית". 

ח"כ יאיר לפיד, מקום 2 בכחול לבן, אמר במהלך הדיון: "אנחנו שוב מתכנסים לדבר על חבר קואליציה שאמור ללכת לבית המשפט, והוא יחזור לקואליציה כדי להמשיך תחת ראש הממשלה שיש לו שלושה כתבי אישום. בשביל זה אנחנו כאן? בשביל ראש ממשלה שמעדיף מיטה אחת במטוס שלו על פני מיטות אשפוז בבתי החולים".

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ מיקי זוהר, השיב ללפיד: "הצדקנות שלך כה צבועה. אצלך במפלגה יושבים אנשים שפורסם עליהם תחקיר בחדשות 13, תחקיר שהיה מעורב בו רטמכ"ל בצה"ל וגם היועץ המשפטי, זה נקי? זה מסודר? אתם הצדקנים הגדולים והטהורים".

במהלך הדברים התלהטו הרוחות. ח"כ זוהר צעק לעבר ח"כ גנץ: "כמה כסף אתה לקחת באמצעות המימד החמישי? אתם כולכם טהרנים, חשודים בשחיתות. תתביישו לכם. אנחנו לא טהרנים כמוכם, ובונים על הקולות של הבוחרים".

גנץ הגיב בצעקות מכיסאו במליאה תוך שהוא מסמן בידו את המספר אפס. "לקחתי אפס, אפס", צעק גנץ.

בהמשך עלה גנץ לדוכן הנואמים והציע להקים ועדה חיצונית לכנסת, שתעסוק בשכר חברי הכנסת וכן תטפל בנושא החסינות, במקום להותיר את הדבר בידי חברי הכנסת כפי המצב כיום. "אנחנו צריכים להשאיר את עצמנו נקיים מכל הדבר הזה, כי הדיון הזה הוא פוליטי. הקפדנו בכחול לבן לא להגיד לאף אחד מה להצביע". 

כץ: "שקל אחד לא נכנס לכיסי מהחוק הזה" 

ח"כ חיים כץ היה הדובר האחרון במליאה. הוא סיפר לחברי הכנסת על עיסוקו בתחום הפנסיוני במשך שנים ארוכות ועל בקשתו להיות יו"ר ועדת העבודה והרווחה, מקום אותו העדיף על פני תפקיד שר מטעם הליכוד. "זכיתי לעסוק בנושאים חשובים ללבי", אמר. "הייתי יו"ר ועדה בכנסות ה-18 וה-19 ועסקתי בחקיקת 180 חוקים מגוונים, ביניהם חוקים בתחום הפנסיה". 

עוד סיפר כץ כי "מוטי בן ארי, 'מסי של שוק האג"חים בישראל', הוא חבר אישי קרוב שלי". לדבריו, אמיר חרמוני, איש התעשייה האווירית שגלגל את התיק נגדו, רודף אותו מעל ל-20 שנה. "הוא הגיש נגדי עשרות תלונות מאז 1999, עד שח"כ אורון (ג'ומס) הודיע שהוא לא דן יותר בתלונות נגד כץ".

כץ סיפר על חקיקה שהוא הוביל - פנסיה בניהול עצמי, מסלקה פנסיונית לטובת הציבור. "הבאתי את בן ארי להיות יועץ בתעשייה האווירית, כי היה לי ברור שהוא יכול לתרום מזמנו ומהידע שלו לציבור", אמר. 

כץ התייחס גם לתיקון 44 לחוק ניירות ערך העומד בלב כתב האישום. "התקופה שהחוק עבר בה הייתה אחרי משבר הסאב-פריים ב-2008, שוק ההון היה במשבר ענק, וחברות רבות לא עמדו בהסדרי התשלומים, 'התספורות' היו מחזה שכיח".

"הטריגר שלי, למיטב זיכרוני, היה נושא שפיר - מזרח אירופה. שפיר גייסה מהציבור 150 מיליון שקל, וכנראה שההשקעות לא צלחו. החברה הודיעה שהיא מוכנה להחזיר 4.5 מיליון שקל או 3% מגובה ההשקעה, ובתמורה היא מבקשת דחיית תשלומים וויתור על כל הטענות נגד בעלות החברה. חשבתי שזו שערורייה. חשבתי שצריך לקבוע בחוק תמרור אזהרה שיהיה לכל בעלי השליטה, שבמקרה שהם לא ישלמו את התחייבויותיהם, הם ייצאו ניזוקים. 

"פניתי לחברי מוטי בן ארי. שראיתי בו מבין גדול, ואמרתי, בוא נשב ונראה איך אנחנו מונעים את התופעה שבעלי שליטה לא יחזירו את ההלוואות שהם לוקחים מהציבור. נפגשנו עם מומחים שונים בתחום, ובהם עו"ד יוסי כהן - עורך דין נחשב בדיני חברות. העלינו בפניו את הרעיון, והוא ניסח את החוק. מאז ינואר 2011 ועד היום החוק הזה גרם לכך שלא נוצר מצב שבעל שליטה לא הגיע להסדר חוב.

"החוק הזה כמובן לא נועד לחול רטרואקטיבית, והוא לא חל רטרואקטיבית. שקל אחד לא נכנס לכיסי מהחוק הזה. גם לא לכיסו של מוטי. אני עומד בפני כתב אישום על עבודתי בכנסת, כשפעלתי כפי שנהוג ומקובל בכנסת, וכפי שפעלתי ב-180 חוקים ממשלתיים ואישיים, של אחרים ושלי". 

באשר לשאלה מדוע לא חשף בפני ועדת העבודה והרווחה את העובדה שמוטי בן ארי הוא חבר אישי שלו, אמר כץ: "הכללים שחלים על חברי הכנסת קובעים כי כאשר חבר כנסת פועל ומחוקק למען קבוצה רחבה, הוא אינו מצוי בניגוד עניינים, ולכן הוא גם אינו חייב בגילוי כלשהו. אני מקבל שטעיתי, כפי שקבעה ועדת האתיקה של הכנסת, שהיה טעם לפגם מטעמי נראות, בכך שלא אמרתי שמוטי חבר שלי, ואני מצטער על כך. ועדת האתיקה דנה בענייני, והיא קבעה שלא נעברה עבירה אתית, אך יחד עם זאת היה טעם לפגם במעשיי". 

"אם לא חלה במקרה זה חסינות מהותית, משמעות הדבר היא למעשה ריקון מתוכן של מוסד החסינות", אמר כץ. 

כאמור, בתום הדיון אישרה המליאה את בקשת החסינות של כץ. 

ועדת הכנסת אישרה

לפני כשבועיים קיבלה ועדת הכנסת בראשות ח"כ אבי ניסנקורן את בקשתו של ח"כ כץ להעניק לו חסינות. יצוין כי החסינות עומדת לכץ במהלך הכנסת ה-22, שתוקפה יפקע בעוד כמה שבועות. לאחר השבעת הכנסת ה-23, עשוי היועץ המשפטי לממשלה להגיש את כתב האישום מהתחלה, וגם אז יצטרך כץ לבקש מוועדת הכנסת שתעניק לו חסינות, ויהיה עליו לעבור את כל התהליך מחדש.

יחד עם זאת, ההרכב האנושי והמפלגתי של הכנסת ה-23 עדיין לא ידוע, וגם זה דבר שעשוי להשפיע על אישור או דחיית בקשת החסינות.

כץ הואשם במרמה והפרת אמונים על כך שלכאורה קידם חוק שהיה עשוי להיטיב עמו אישית בזמן שהיה בניגוד עניינים, וכי הציג מצג-שווא בנושא בפני ועדת הרווחה והעבודה של הכנסת.

כץ ביקש חסינות לפי שלוש מתוך ארבע העילות הקבועות בחוק החסינות. הוועדה אישרה לו שתיים מן העילות, כלומר שפעולותיו בוצעו כחלק מתפקיד חבר הכנסת. בנוסף קבעה ועדת הכנסת כי ועדת האתיקה של הכנסת עסקה בעניינו, כיוון שהעבירה לכאורה בוצעה בתוך משכן הכנסת.

במהלך הדיון בוועדת הכנסת לפני כשבועיים השתתף היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט ואמר אז כי מעשיו של כץ עלו כמעט עד כדי עבירת השוחד. לדבריו, "מדובר במרמה והפרת אמונים ברף הגבוה ביותר".

החקיקה המדוברת היא בחוק ניירות ערך, והאירוע המדובר הוא החזקת מניות (אג"ח) על-ידי חיים כץ, מוטי בן ארי וחברת אקויטל. החוק שתוקן בהליך החקיקה, אשר כץ היה מעורב בו, איפשר להעניק קדימות גביית ערך לבעלי אג"ח על פני בעלי השליטה בחברות נסחרות הנתונות בקשיים פיננסיים. לפי כתב האישום, כץ קידם את הצעת החוק לבקשת בן ארי, ואף הביא אותו להשתתף בדיוני ועדת הרווחה כמומחה בלתי תלוי, ולא חשף בפני ועדת הרווחה את הקשר האישי ביניהם. 

משמר הדמוקרטיה לבג"ץ: לבטל את הענקת החסינות לח"כ כץ

משמר הדמוקרטיה הישראלי עתר היום לבג"ץ, זמן קצר לאחר החלטת מליאת הכנסת להעניק חסינות מפני העמדה לדין פלילי לח"כ חיים כץ. בעתירה דורש משמר הדמוקרטיה לבטל את ההחלטה, נוכח פסיקתו העקבית של בית המשפט כי עבירות של טוהר המידות אינן חוסות תחת החסינות המהותית ואינן יכולות להיחשב פעולות במילוי תפקידו של חבר כנסת. 

עוד נטען בעתירה כי חברי הכנסת אינם רשאים לבחון את החלטותיו של היועמ"ש בתחום הפלילי, למשל האם כתב האישום מגלה עבירה או אם יש ראיות מספיקות להרשעה, אלא האם מתקיימות עילות החסינות הדיונית בלבד. לפי העתירה, בית המשפט התבקש לקבוע כי לח"כ כץ לא עומדת חסינות, עוד בטרם תסיים הכנסת הנוכחית את כהונתה.

*** חזקת חפות: גם לאחר ההחלטה על הגשת כתב אישום, חיים כץ לא הורשע בעבירה, ועומדת לו חזקת החפות. 

עוד כתבות

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים