גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא הבנו את הכעס של מחזיקי האג"ח על צעד שנועד למנוע תשלום ריבית"

איי.די.או פרעה באחרונה את מלוא החוב למחזיקי האג"ח, ולדברי המנכ"ל פלוריאן סיטה, היא אינה מתכוונת לשלם פיצויים נוספים שדורשים המחזיקים ● "לא יכול למנוע מהם מלפנות לבית המשפט, אבל אנו לא פוחדים מהתדיינות, וגם נגיש תביעה נגדית"

מחזיקי איגרות החוב של חברת איי.די.או גרופ מסדרות ו' ו-ח' החליטו אתמול ברוב גדול להורות לנאמן שתי הסדרות לנקוט הליכים משפטיים לשם תביעת מלוא הסכומים המגיעים להם, לטענתם, מעבר לתשלומי הקרן והריבית הצבורה שהעבירה להם החברה בשבוע שעבר. בהצעת ההחלטה תמכו 96.06% ממחזיקי אג"ח ו' ו-94.16% ממחזיקי אג"ח ח'.

כחלק מאישור ההחלטה, הסכימו מחזיקי האג"ח כי נאמן האג"ח ישמור בידיו סכום של 12 מיליון שקל מתוך הכספים ששילמה החברה לפירעון שתי סדרות האג"ח (1.165 מיליארד שקל), וזאת לצורך מימון ההליכים המשפטיים נגדה. לטענת המחזיקים, מגיעים להם פיצויים בגין העמדת החוב לפירעון מיידי, אף שהם אלה שהחליטו על כך, ובניגוד גמור לדעת החברה. 

את ההחלטה קיבלו מחזיקי האג"ח בעקבות שורה של אירועים, שגרמו להם לחשוש לגורלם של הכספים שהלוו בעבר לאיי.די.או גרופ. חברת ההחזקות איי.די.או גרופ מחזיקה ב-33.25% ממניות החברה הבת איי.די.או פרופרטיז (ADOP), שעוסקת בתחום הדירות להשכרה בברלין ונסחרת בבורסה של פרנקפורט לפי שווי של 1.35 מיליארד אירו. 

המחזיקים העדיפו לסכן 12 מיליון שקל

לפני חודשים אחדים רכשה חברת הנדל"ן הגרמנית אדלר את מלוא הבעלות באיי.די.או גרופ, ובאמצעותה הובילה להחלפת ההנהלה הבכירה של איי.די.או פרופרטיז ושל כמה מהדירקטורים בה. זמן קצר לאחר מכן, קיבלה איי.די.או פרופרטיז החלטה מפתיעה להגיש הצעת רכש מלאה לחברת אדלר, במסגרת עסקת מניות שהיתה הופכת את המניות שבידי איי.די.או גרופ למניות אוצר. ההחלטה נועדה כביכול לגוון את מקורות ההכנסה והפעילות של איי.די.או פרופרטיז, שפועלת רק בשוק השכרת הדירות של ברלין וחשופה מאוד לרגולציה המתהדקת שם. עם זאת, כמה ממחזיקי האג"ח התרעמו על ההחלטה, ייתכן כי עקב הערכה שהיא נובעת מקשיים כלכליים של אחת החברות.

בהמשך התחילו המחזיקים לפעול נגד החברה, ומאבקם החריף לאחר התפטרות שני הדח"צים של איי.די.או גרופ, בעקבות הסכמת החברה להלוות סכום של 89 מיליון אירו לחברה האם אדלר. באיי.די.או גרופ הציעו להעמיד ערבויות לאג"ח מטעם איי.די.או ופרופרטיז, ואף להגיש הצעת רכש וולונטרית לאג"ח, אבל המחזיקים מיהרו והחליטו ברוב גדול להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי.

אותם מחזיקים אולי ציפו לתחילתו של מאבק משפטי, אבל בתוך ימים בודדים שילמה איי.די.או את מלוא הערך ההתחייבותי (פארי) של האג"ח, והודיעה כי היא רואה עצמה משוחררת מכל התחייבות נוספת למחזיקים. עם זאת, אלה החליטו כאמור לסכן כעת סכום של 12 מיליון שקל מתוך הכספים ששולמו להם, לטובת מאבק משפטי - שבו הם עלולים להפסיד, או לחילופין לנצח ולזכות בפיצוי של עד כ-70 מיליון שקל.

"איך יכולנו להתכונן בהתראה של 3 ימים?"

לאורך כל התהליך, שנמשך כמה שבועות, לא הצליחה ההנהלה הגרמנית החדשה של איי.די.או גרופ לגשר על הפערים מול מחזיקי האג"ח, שדומה כי כללו גם פערים תרבותיים ופערים תפיסתיים של המציאות ושל התוכניות לעתיד. בתשובה לשאלה מדוע לא הגיע עד כה לישראל לצורך פגישות עם מחזיקי האג"ח ומתן הסברים על האירועים האחרונים, אומר מנכ"ל איי.די.או גרופ, פלוריאן סיטה, בראיון טלפוני ל"גלובס", כי הוא דווקא תכנן לעשות זאת - אבל קצב האירועים היה מהיר מדי.

"למעשה, תכננו לעשות זאת, אבל ההתפתחויות הסלימו מהר כל כך, שלא היה לנו סיכוי לארגן פגישה ראויה, שאליה נוכל להתכונן ושבה נוכל להסביר את כל המצב בצורה רגועה וסבירה", אמר סיטה. "אבל ראית את התגובות של מחזיקי האג"ח ונאמן האג"ח. הכל התקדם במהירות, אסיפות התכנסו בהתראה של שלושה ימים - אז איך יכולנו להתכונן ולהכין הסבר ראוי בהתראה של שלושה-ארבעה ימים, כשאנחנו צריכים גם לטוס בשביל זה לישראל. ניסינו להסביר את הדברים דרך הטלפון, אבל מסיבות מסוימות הטיעונים שלנו לא התקבלו".

מנקודת מבט חיצונית, זה היה נראה כאילו רכישת איי.די.או גרופ היוותה מבחינת אדלר צעד ראשון בתוכנית, שכללה את השגת השליטה בחברה הבת, איי.די.או פרופרטיז, כדי לקדם את הצעד השני של הצעת הרכש של איי.די.או פרופרטיז לאדלר.

נראה כאילו מדובר בצעד שחשבתם עליו עוד לפני שקניתם את איי.די.או גרופ. זה נכון?

סיטה: "איי.די.או פרופרטיז היא חברה ציבורית עצמאית, שיש לה מנדט מהמשקיעים שלה לעשות צעדים כאלה. אחרי שאדלר רכשה את איי.די.או גרופ, ואחרי שטיירי בולמונאר מונה למנכ"ל החדש של איי.די.או פרופרטיז כחלק מהחלפת השליטה, זה היה צעד הגיוני שאיי.די.או פרופרטיז תציע לרכוש את אדלר".

אבל האם מדובר בתוכנית שהכנתם עוד לפני שרכשתם את איי.די.או גרופ?

"לא. איי.די.או פרופרטיז קיבלה את ההחלטה הזאת, והדירקטוריון שלה אישר אותה על פי המנדט שיש לו מטעם בעלי המניות של החברה. זה משהו שהתפתח בידי איי.די.או פרופרטיז, ואני חושב שהוא הגיוני מאוד".

זה קרה מהר מאוד, אחרי שקיבלתם את השליטה בדירקטוריון, שאיי.די.או פרופרטיז החליטה לרכוש את אדלר.

"זה נכון שדירקטוריון איי.די.או פרופרטיז השתנה לאחר הרכישה של איי.די.או גרופ, אבל הוא עדיין מורכב ברובו מדירקטורים עצמאיים. הדירקטורים היחידים שאינם מוגדרים בו כעצמאיים, הם אני וד"ר בן אירלה. מעבר לכך, בן אירלה אינו מוגדר כדירקטור עצמאי, רק מכיוון שהוא מכהן גם כדירקטור באיי.די.או גרופ, אף שאין לו שום קשר אמיתי לאדלר".

הייתם מופתעים מהתגובה של מחזיקי האג"ח הישראלים לעסקה המתרקמת בין איי.די.או פרופרטיז לאדלר?

"בהחלט. כשידענו על הרכישה, התחלנו בשיחות גם עם מחזיקי האג"ח של אדלר, ובניגוד לתגובה של מחזיקי האג"ח בישראל, אפילו לא אירו אחד של אג"ח מתוך 2 מיליארד אירו של אג"ח התנגד לתנאים המוצעים בנוגע לאג"ח האלה, תוך שהתהליך היה רגוע והגיוני. משום כך, היינו מופתעים למדי מהתגובה של מחזיקי האג"ח בישראל. אני חושב שהם רצו לדעת מראש על ההצעה של איי.די.או פרופרטיז לרכוש את אדלר, או אפילו לאשר אותה מראש. אבל זה בבירור משהו שמנוגד לתקנות, העוסקות בהפרעה לפעילות השוק באירופה, ואני לא רואה איך זה בכלל היה אפשרי. בכל מקרה, זאת היתה, לדעתי, הסיבה לכעס שלהם".

איך הצלחתם לגייס במהירות כה רבה סכום כה גדול של כסף לצורך תשלום למחזיקי האג"ח בישראל, לאחר שהם החליטו להעמיד את החוב כלפיהם לפירעון מיידי?

"הם ביקשו פירעון מוקדם של האג"ח, ולכן נדרשנו לארגן במהירות את הכסף. אבל היתה עסקה אחת שהובילה לכעס נוסף אצל מחזיקי האג"ח, והיא עסקת ההלוואה שאדלר ואיי.די.או גרופ חשבו עליה, שבמסגרתה נקבע כי איי.די.או גרופ תלווה לאדלר 89 מיליון אירו כדי להימנע מריבית שלילית של 1.6% שהיא משלמת כיום על הסכום הזה בבנק. וכמו שאתה מבין, זה לא הגיוני לאפשר מצב שבו 90 מיליון אירו שוכבים בבנק בישראל וסופגים ריבית שלילית של 1.6%.

"לפיכך, כחלק מניהול הכספים והנזילות הראוי שלנו, היה הגיוני לחלוטין להעלות את אותו סכום של 89 מיליון אירו לאדלר (שהציעה ריבית של 4.3%; ע"כ). אבל מסיבות מסוימות אנשים בישראל כעסו מאוד על הצעד הזה, ושני הדח"צים של איי.די.או גרופ אפילו התפטרו, לפני שהספקנו לתת להם את המידע המבוקש על ידם בנוגע לסיבות לעסקה הזאת. אנחנו בכל מקרה לא הבנו את הכעס הזה, על צעד שנועד בסך הכל למנוע מצב של תשלום ריבית על כסף שלנו.

זה גם היה טבעי מאוד במונחים של ניהול פיננסי ראוי של יתרות הנזילות, לתת לחברות בקבוצה את המימון הדרוש לצורך עמידה בדרישות הפיננסיות שלהן. אז אני מצטער שמחזיקי האג"ח הופתעו מהיכולת של אדלר, אבל ככה ניהול פיננסי ראוי עובד. אני חושב שמחזיקי האג"ח בישראל פחדו שהכסף שיועלה מאיי.די.או לבעלת השליטה אדלר, לא יידע לעשות את הדרך חזרה מטה במועד. אבל ייתכן כי במקרה הנוכחי הם טעו, כי בבקשה לפירעון מיידי הם ויתרו על תשלומי ריבית עתידיים".

"אדלר יכולה לספק את כל המימון"

"כמו שאתה רואה, לא רק שלאדלר יש רצון, היא גם יכולה לספק את כל המימון הדרוש", אומר סיטה. "העלאת הקומה של ה-89 מיליון אירו היתה צעד של נזילות, לצורך שימוש בנזילות שלנו בדרך היעילה ביותר שניתן. כך פועל ניהול פיננסי של יתרות נזילות. אני חזרתי והסברתי את זה לכולם - לדירקטוריון, למחזיקי האג"ח - אבל מסיבה מסוימת אף אחד לא האמין לי בעניין זה, וכמו שאתה רואה, בפירעון המלא של האג"ח ביום רביעי שעבר, הראינו שאנחנו יכולים לספק את המימון המלא לחברות בקבוצה. מסיבה זו לא ראינו שום בעיה להעלות את הכסף למעלה לאדלר, כי בכל מקרה שהחברה היתה נדרשת לנזילות, היא מיד היתה מקבלת אותה מבעלת השליטה. זה גם מה שעשינו כדי לשלם למחזיקי האג"ח שלנו".

מחזיקי האג"ח החליטו לפנות לבית המשפט בתביעה לקבלת תשלומים נוספים מכם בקשר עם הפירעון המוקדם של האג"ח. מה דעתך על כך?

"יש לנו השקפה ברורה על כך, שמגובה משפטית, ואנחנו בדעה שלאחר שהעברנו את מלוא התשלום לפי שטר הנאמנות של האג"ח, אין תוקף לתביעת נזיקין כלשהי מצד מחזיקי האג"ח. לפיכך, אני לא יכול למנוע מהם מלפנות לבית המשפט, אבל אנחנו לא פוחדים מההתדיינות הזאת. בתגובה לכך, גם אנחנו נתבע מהם פיצויים בגין נזקים שאנחנו מאמינים שנגרמו לנו כתוצאה מההתנהגות של מחזיקי האג"ח, שהיתה לא הגיונית לחלוטין ומנוגדת לשטר הנאמנות". 

עוד כתבות

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?