גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סנדרס מנצח בגדול בנבאדה, והממסד הדמוקרטי מרים ידיים

ממסד המפלגה הדמוקרטית משלים עם האפשרות שלא ניתן עוד לבלום את סנדרס ומשתדל למנוע פילוג במפלגה ● תרחיש סביר: אף מועמד לא יצבור רוב צירים לוועידה הארצית – ואז יתבטלו כל תוצאות הבחירות המקדימות, והכאוס ישתלט: האם מישל אובמה תיבחר?

ברני סנדרס, לאחר שהוכרז כמנצח בבחירות המקדימות בנבאדה / צילום: מייק סגר, רויטרס
ברני סנדרס, לאחר שהוכרז כמנצח בבחירות המקדימות בנבאדה / צילום: מייק סגר, רויטרס

הסנאטור ברני סנדרס נחל אתמול (שבת) ניצחון גדול בבחירות המקדימות של המפלגה הדמוקרטית בנבאדה, שנערכו במתכונת של הצבעות בכנסים קהילתיים (caucuses) ברחבי המדינה. בשני הסבבים הקודמים של הבחירות המקדימות נאלץ סנדרס להסתפק בהישגים צנועים. בניו המפשיר הוא זכה במקום הראשון ברוב זעום על פני פיט בוטג'ג' שהוצב במקום השני. באיווה נדחק סנדרס למקום השני, בהפרש זעיר לעומת בוטג'ג' במקום הראשון.

אך בנבאדה נהפך סנדרס למתמודד הדמוקרטי המוביל. על-פי תוצאות ראשוניות, הוא זכה בכ-46.6% מכלל נציגי המדינה לוועידה הארצית של המפלגה, שתיערך במילווקי, וויסקונסין, ב-16 ביולי, ושבה ייבחר המועמד הדמוקרטי לנשיאות. ג'ו ביידן, סגן הנשיא לשעבר, שספג מפלות קשות בשני הסבבים הקודמים, הגיע למקום השני עם 19.2% מכלל הנציגים; פיט בוטג'ג' קיבל 15.4%; הסנאטורית אליזבת וורן - -10.3%; הסנאטורית איימי קלובאצ'ר - 4.5%; המיליארדר טום סטאייר, שמממן את הקמפיין שלו מכיסו - כ-3.5% (נתוני אמת על-פי דיווחים ממחצית מחוזות הבחירה). המיליארדר האחר בנבחרת הדמוקרטית, מייקל בלומברג, לא התמודד בנבאדה.

בנאום ניצחון בסאן אנטוניו, טקסס, אמר סאנדרס: "טראמפ וחבריו סבורים כי הם יזכו בבחירות בנובמבר. הם חושבים שיעלה בידם לזכות בבחירות באמצעות פילוג הבוחרים על-פי צבע עורם, מקום הולדתם, דתם או מגדרם. אך אנו נזכה מפני שאנו מתנהלים בדיוק ההפך. אנו מאחדים את העם".

"בנבאדה הצלחנו להרכיב קואליציה רב-דורית ורב-גזעית, קואליציה שתזכה בארה"ב כולה, לא רק בנבאדה", אמר סנדרס. "היא תסחף את המדינה. אין קמפיין שמבוסס על תנועה שורשית כמו שלנו, וזו סיבה נוספת לניצחון שלנו בנבאדה".

"כאשר אני מסתבל על הקהל הזה, אני מבחין במגוונות שלו, ביופיו... אני משוכנע ללא שמץ של ספק שנוכל להקים ממשלה שתהיה מושתתת על חמלה, על אהבה, על אמת - בניגוד לממשלה הנוכחית שמבוססת על תאוות-בצע, שחיתות ושקרים", אמר סנדרס. "לעם נמאס מהשקרים של טראמפ". הקהל הריע ממושכות.

ואכן, פילוח הנתונים הראשוניים מראה שסנדרס קיבל דחיפה חזקה מהיספנים וצעירים. קצת יותר מ-50% מהבוחרים ההיספנים הצביעו בעדו, כמעט פי ארבעה משיעור ההיספנים שבחרו בביידן. סנדרס זכה בתמיכת 56% בקרב בני פחות מ-29. מזווית אחרת: יותר ממחצית בני 45 ומטה הצביעו בעדו. רק 20% בקבוצת גיל זו הצביעו בעד מתמודדים אחרים. כפי שאפשר היה לצפות, יותר מ-25% מהבוחרים שהגדירו עצמם כ"ליברליים מאוד" נתנו קולם לסנדרס.

ולנתונים האלה יש חשיבות בגלל האופי הדמוגרפי של נבאדה. מדינה זו היא אחת מארבע המדינות בארה"ב שבהן הרוב הלבן נשחק כמעט לחלוטין. על-פי תחזיות של משרד המסחר האמריקאי, שאחראי על עריכת סקרי האוכלוסין הכלל-ארציים, רוב תושבי ארה"ב ב-2045 יהיו לא לבנים.

כיום מורכבת אוכלוסיית נבאדה מ-48% לבנים, 29% היספנים, 10% שחורים וכ-7% אסייאנים. משרד המסחר מעריך שזה יהיה, פחות או יותר, ההרכב הדמוגרפי של ארה"ב כולה בעוד 25 שנה. בהתחשב בשיעור הילודה הגדול יחסית בקרב היספנים, הרוב הלבן בעשורים הקרובים יהיה נחלת העבר. וכך, ב-2000 וב-2004 הצביעה נבאדה בעד ג'ורג' בוש, אך בשלושת סבבי הבחירות הבאים היא בחרה בברק אובמה ובהילארי קלינטון.

אנליסטים מסוימים חוזים כי ניצחונו של סנדרס טומן את הזרעים לתוהו ובוהו פוטנציאלי בוועידה הארצית הדמוקרטית.

הניצחון בנבאדה מעניק לסנדרס רוח גבית חזקה לקראת הסבבים הבאים של הבחירות המקדימות ומחזק הערכות שהוא יצבור את מספר הצירים הגדול ביותר לקראת הוועידה הארצית. יחד עם זאת, אין כל ודאות שהוא יצליח להגיע למספר הקסם שיעניק לו את המועמדות הדמוקרטית - 1991 צירים (מחצית ממספר הצירים ועוד אחד). במילים אחרות: סנדרס עלול לזכות ברוב יחסי, אך רוב כזה לא יזניק אותו מעל רף מינימום הצירים שנדרש לזכייה במועמדות לנשיאות.

במקרה כזה, ועידת המפלגה תוכרז כ"ועידה במחלוקת" (contested convention). על-פי תקנון המפלגה, יתבטלו תוצאות כל הבחירות המקדימות, הצירים ישוחררו מהמחויבויות שלהם להצביע בעד מתמודד זה או אחר, וכלל הצירים (ועוד 700 צירי-על שמייצגים את ממסד המפלגה) יצטרכו למנות מועמד כלשהו לנשיאות - מישהו מבציר המתמודדים בבחירות המקדימות או מישהו מבחוץ. כבר מדברים על מועמדות אפשרית של מישל אובמה, אופרה ווינפרי וגם - איך לא - הילארי קלינטון.

כבר היו דברים מעולם. ועידות במחלוקת הן מתכון לכאוס, שיציג את המפלגה כגוף מפורר ומפולג, במיוחד עתה, לנוכח האחדות ההומוגנית שמפגינה המפלגה הרפובליקאית תחת יד הברזל של דונלד טראמפ. אך דיה לצרה בשעתה, וחסידיו של סנדרס, שקולם נשמע עתה ברמה, טוענים כי נבואות הזעם על ועידה במחלוקת הן תכסיס בזוי של הממסד הדמוקרטי, שמנסה להפחיד את חברי המפלגה שהצבעה בעד סנדרס היא הצבעה עקיפה בעד טראמפ.

תומכי סנדרס אומרים כי מועמדם נתקל תמיד ברוח נגדית של הממסד הדמוקרטי, שמניף תמיד את האיום, שסנדרס מצליח בקרב הבייס הדמוקרטי, אך הוא יספוג תבוסה קשה בבחירות הכלליות. באיום זה אין ממש, לדעתם, לנוכח השינויים הדמוגרפיים והדוריים שמתרחשים בארה"ב. לדבריהם, הממסד הדמוקרטי אינו מניח ידו על הדופק של החברה האמריקאית.

למעשה, סנדרס עצמו מכריז מלחמה לא רק על המפלגה הרפובליקאית אלא גם על הממסד הדמוקרטי. "יש לי חדשות לממסד הרפובליקאי", הוא צייץ בסוף השבוע. "ויש לי חדשות גם לממסד הדמוקרטי. אתם לא תצליחו לבלום אותנו".

הציוץ יצא בתגובה על דיווח, שלפיו מאמין המודיעין האמריקאי שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין תומך לא רק בבחירתו מחדש של דונלד טראמפ, אלא גם דוחף את הקמפיין של ברני סנדרס. בדיווח לא פורט כיצד באה לידי ביטוי התמיכה הרוסית. סנדרס אישר כי אכן קיבל תדרוך על כך. ברמז לעיתוי החשוד של הדיווח רמז סנדרס כי הקמפיין של טראמפ הדליף את הידיעה לתקשורת.

כמובן, הסאב-טקסט הוא שפוטין מקווה שסנדרס יהיה המועמד הדמוקרטי. השליט הרוסי כנראה מאמין שטראמפ ירמוס את המועמד סנדרס בלי להתאמץ, ולמען האמת זה גם החשש הגדול של חלק מהדמוקרטים.

בכל זאת, למרות חששות הממסד הדמוקרטי ממועמדות של סנדרס - המונולוג הכמעט קבוע של המתנגדים הוא שטראמפ יכתים את סנדרס בתואר "קומוניסט" ו"יטרוף אותו בעודו בחיים" - הממסד פשוט החליט להרים ידיים. על-פי ניתוח ב"ושינגטון פוסט", הממסד והתורמים הגדולים החליטו כי אין ביכולתם לעצור את התנופה של סנדרס. כל מאמץ לארגון קמפיין גדול נגדו בשלב זה עלול להביא לפילוג במפלגה. אפילו "דמוקרטים למען ישראל", גוף לאיסוף תרומות שמימן קמפיין נגד סנדרס, הודיע כי יחדל.

כמובן, לא כל המתנגדים הרימו דגל לבן. למשל, תורמת גדולה בשם סוזי טומפיקנס ביול אמרה באחרונה: "זה פשוט לא ריאלי שסנדרס יהיה המועמד שלנו. הוא יגרור את כולנו להפסד". החששות גדולים בייחוד בקרב דמוקרטים במדינות מתנודדות, שבהן מועמדים דמוקרטים גברו על רפובליקאים וסייעו בהשגת רוב דמוקרטי בבית הנבחרים. הדמוקרטים האלה זכו בתמיכת רפובליקאים מתונים שמאסו בטראמפ. אבל האם הרפובליקאים המתונים ירצו להצביע בעד מועמד שמכריז בגאווה שהוא "סוציאליסט"?

אריזונה היא דוגמה מובהקת. האסטרונאוט לשעבר מארק קלי, דמוקרט, ששואף לרשת את כסאה של הסנאטורית הרפובליקאית מרתה מקסאלי ממדינה זו, הכריז זה לא מכבר כי יתמוך במועמד הדמוקרטי לנשיאות, יהיה זה מי שיהיה. בתוך ימים ספורים העלתה מקסאלי תשדיר בחירות, שמקדיש יותר זמן לתקיפת "הסוציאליסט מוורמונט, שיעלה את המסים לכולנו", מאשר ליריב הדמוקרטי שלה באריזונה.

וזה הפחד הגדול של הממסד הדמוקרטי: האם ייתכן מצב שבו סנדרס לא רק יפסיד במרוץ לבית הלבן, אלא גם יחזיר את בית הנבחרים לרפובליקאים? פוליטיקאים מקצועיים מודעים היטב לתבוסה המשפילה של ג'ורג' מקגאוורן, המועמד הדמוקרטי לנשיאות ב-1972, שניגף לפני ריצ'ארד ניקסון. מקגאוורן, שהיה התגלמות הליברל האמריקאי בתקופת מלחמת וייטנאם, רץ על מצע שקרא לנסיגה מוחלטת מווייטנאם תמורת החזרתם של שבויי הממלחמה האמריקאים. הוא הפסיד בכל מדינות ארה"ב, למעט מסצ'וסטס ומחוז קולומביה (וושינגטון הבירה). טראמפ אמנם הרבה פחות פופולרי מניקסון, אבל לעולם אי אפשר לדעת...

בכל זאת, אם סנדרס יגרוף ניצחון גם בסבב הבא של הבחירות המקדימות, בקרוליינה הדרומית, סביר להניח כי ההתנגדות נגדו בתוך המפלגה הדמוקרטית תלך ותיחלש. 

עוד כתבות

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

השבבים, האופציות ושער הדולר: ההשקעות של שיאניות התשואה בגמל

חברות הביטוח כלל ומנורה התברגו בצמרת טבלת התשואות מתחילת השנה, בעיקר בשל חשיפה גבוהה לישראל ו"פוזיציה לא גדולה על שבבים מאסיה" ● נובמבר נראה בינתיים חיובי בארץ, אבל וול סטריט צבועה באדום בוהק ובשוק מנסים להעריך: האם החשש מבועה טכנולוגית מוצדק

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מצביע על ההשלכות הבלתי צפויות של ירידה במשקל בגיל מבוגר

באוניברסיטת בן גוריון גילו כי הירידה במשקל בגיל מבוגר עלולה לעורר דלקת במוח ● מודולייט מגייסת 12 מיליון דולר לטיפול נוירולוגי באור ● הסטארט-אפ סליגנוסטיקס מירושלים החל לשווק בדיקת הריון ראשונה מסוגה, המבוססת על דגימת רוק ● ניטינוטס מקבלת אישור לפרוצדורה חלופית ולא פולשנית לניתוחי קיצורי קיבה ● וגם: המדע הישראלי זוכה לבמה מרכזית בכנס יוקרתי בברלין ● השבוע בביומד

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באירופה; בורסת דרום קוריאה מזנקת ב-2%

מניות התיירות ביפן צנחו על רקע העימות הדיפלומטי עם סין ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● הביטקוין ירד ב-9% בשבוע, מייקל סיילור אופטימי, "המחיר יזנק" ● משקיעי העל חשפו את ההשקעות שלהם: הרוכשים והמוכרים של גוגל, אלו שרכשו אמזון, וזה שחתך את אינטל רבעון אחרי שרכש אותה

הטלגרף: "גרמניה ניסתה להשמיד את היהודים, והיום ביטחונה תלוי בהם"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האיומים של איראן חושפים את חולשתה, בטלגרף תוהים איך ישראל מחמשת את גרמניה, "המדינה שהשמידה את אבותיה", ולמה ההגנה האמריקאית על ישראל בזמן המתקפה האיראנית היא "מופת לכל הצבאות" • כותרות העיתונים בעולם 

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

תמורת 2.1 מיליארד שקל: פלאפון חתמה על מזכר עקרונות לרכישת הוט מובייל

פלאפון חתמה על מזכר עקרונות בלתי מחייב לרכישת 100% מניות הוט מובייל מידי הוט ● כעת יעמדו לצדדים עד 60 יום להגיע להסכמות סופיות ● השלמת העסקה דורשת את אישור משרד התקשורת ורשות התחרות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האב החליט להוריש את נכסיו רק לבן אחד. האם הצוואה תקפה?

רו"ח דרש שכר־טרחה עבור סגירה פיננסית בפרויקט של חברה לה ייעץ כמה שנים קודם לכן, אך לבסוף חויב לשלם את הוצאות המשפט ● אישה שביקשה מחצית מנכסי בן זוגה לשעבר נדחתה משום שלא הוכיחה שיתוף כלכלי, מעבר להכנסות מסחר בסמים קלים ● וגם: צוואה שנישלה את רוב הילדים נותרה על כנה ● 3 פסקי דין בשבוע 

3 תובנות על השינויים בתיק של באפט / צילום: Shutterstock

טביעת אצבע של היורש והשקעה מפתיעה: 3 תובנות על השינויים בתיק של באפט

המשקיע האגדי חשף בסוף השבוע האחרון שורה של שינויים בפורטפוליו של ברקשייר האת'ווי ברבעון השלישי של השנה ● השקעת ענק בגוגל, מכירות עקביות בבנק אוף אמריקה ואפל והגדלת החזקות בדומינו'ס: מה אפשר ללמוד מהמהלכים האחרונים של האורקל מאומהה?

אייל פסו, דניאל שרייבר, עופר דרוקר / צילום: יח''צ גאוזי, שלומי יוסף, ענבל מרמרי

ענקית ההשקעות שחיסלה את רוב ההחזקות בלמונייד, והמניה הישראלית שצללה ב־30% ביום

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● גאוזי צנחה במעל 30% לשפל של כל הזמנים, לאחר שביהמ"ש המסחרי בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון במדינה זו בנוגע לשלוש חברות בנות שלה ● נקסן הורידה תחזיות ל-2025 והמניה נחכתה בשיעור דו־ספרתי ● וסופטבנק מכרה ברבעון השלישי 40% ממניות למונייד

קניות בקניון / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

הצריכה הפרטית בריבאונד משמעותי ברבעון השלישי - קצב של 5.3%

התוצר רשם ברבעון השלישי של 2025 עלייה של 12.4% לעומת הרבעון הקודם - כך עולה מאומדן ראשון שמפרסמת היום הלמ"ס ● בהשוואת הרבעון השלישי למקבילו אשתקד, העלייה בתוצר מתונה יותר ועומדת על 3.5%, אך עדיין מדובר בקצב צמיחה שעולה על תחזיות הכלכלן הראשי באוצר

דירה במגדל בר''ג נמכרה ב־15% מעל מחיר השוק / צילום: Shutterstock

בכמה נמכרה דירת שני חדרים במגדל סיטי טאואר ברמת גן?

המגדל היוקרתי מציע מבחר גדול של דגמי דירות, ורמת המחירים בו יציבה בשנתיים האחרונות ● הדירה, עם שני חדרים בשטח של 51 מ"ר, נמכרה ב-2.23 מיליון שקל

סל התרופות / צילום: Shutterstock, Quality Stock Arts

אושרה הצעת המחליטים: תקציב סל הבריאות יישאר 650 מיליון שקל

באין שר בריאות, הרכב ועדת סל הבריאות עלה להצעת מחליטים בממשלה ● ההרכב דומה לזה שדן בסל של 2025 ● הוועדה צפויה להשלים את עבודתה בתחילת 2026 ● בין התרופות שייבחנו ע"י ועדת הסל השנה נמצאות תרופות לטיפול בסכיזופרניה, באלצהיימר, בסוכרת וכתמיד תרופות לטיפול בסרטן, תרופות לדלקות עור ומעי וחיסונים רבים, לצד רבות נוספות

פטריק דרהי - הוט HOT / צילום: איל יצהר

המפץ הגדול בשוק הסלולר: מה הוביל למחיר השיא של הוט מובייל?

הוט מובייל נמצאת על המדף ומשכה מספר הצעות רכישה ממתחרות וממשקיעים חיצוניים ● התחרות על החברה הגיעה לאחר שחתמה על מזכר עקרונות עם פלאפון לפי שווי של מעל ל-2 מיליארד שקל ● איך אישור העסקה עשוי להשפיע על השוק ועל המחירים בישראל?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

"מנהלים שמארגנים לעצמם עסקאות יגלו שבעלי מניות בצים לא יאפשרו זאת"

קבוצה המחזיקה במעל 8% ממניות צים מבקשת להעלות להצבעה שלושה מועמדים מטעמה באסיפת בעלי המניות ● לדברי עו"ד אופיר נאור, שהגיש את הפנייה בשם הקבוצה, בקופת צים יש מעל 2.8 מיליארד דולר, עשרות אחוזים מעל שווי החברה - "מצב מעוות ולא הגיוני"

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כך ישנה הקמפוס של אנבידיה בקריית טבעון את המציאות במקום

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, הקמפוס החדש של אנבידיה צפוי להיבנות בקריית טבעון ● העיירה הקטנה והפסטורלית, שנבחרה בקפידה על ידי ענקית השבבים הבינלאומית, תשנה את אופייה - עם אלפי עובדים חדשים, שינויים בתשתיות ובתחבורה וביסוס מעמדה האזורי

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הרווח הנקי של הבנק הבינלאומי נשחק במעל 6% - זו הסיבה

הירידה ברווחיות נבעה מהפסד חד פעמי שהציגה חברת כאל ● למרות זאת, הגאות בבורסה הזניקה את היקף העמלות שנבעו בין היתר מפעילות זו ל-461 מיליון שקל, עליה של 16% ● יחלק דיבידנד נדיב באופן חריג

ביל ומלינדה גייטס / צילום: ap, Seth Wenig

קרן ביל ומלינדה גייטס קיצצה ב-65% את החזקותיה במיקרוסופט

רשות ניירות הערך האמריקאית דיווחה כי ברבעון האחרון קיצצה הקרן הפילנתרופית של ביל ומלינדה גייטס בעשרות אחוזים את ההחזקות שלה במיקרוסופט ● המהלך מעורר שאלות משום שמיקרוסופט שימשה זמן רב כנתח המרכזי של תיק ההשקעות של הקרן

מל''ט של חברת בלו בירד / צילום: 2.      WonderB UAS (קרדיט: BlueBird Aero Systems )

החברה הישראלית שהחלה לייצר מל"טים מתאבדים במרוקו

בלובירד, החברה הבת של התעשייה האווירית, חנכה מפעל לייצור מל"טים מתאבדים במרוקו ● במבט רחב יותר - בשנים האחרונות המדינה המוסלמית הפכה ליעד פעילות משמעותי של התעשיות הביטחוניות הישראליות ● ואיזו מדינה מפסידה מכל זה?

בנין בנק דיסקונט יהודה הלוי ת''א , רחוב יהודה הלוי 23 , תל אביב / צילום: איל יצהר

נותר באותה הרמה: הרווח הנקי של בנק דיסקונט 1.1 מיליארד שקל ברבעון

הבנק בניהולו של אבי לוי נמצא בהליכי מכירת שליטתו בחברת כרטיסי האשראי כאל ואף פתח במהלך חשבונאי להגדרת הפעילות שלה בהתאם בדוחות ● בנטרול רכיבים מסוימים, בעיקר המס המיוחד שהוטל על הבנקים וההפרשות שנבעו בשל השינוי בכאל, הרווח הנקי עלה ב-4.2% ביחס לשנה שעברה והסתכם ב-1.24 מיליארד שקל

Yoga Pro 9i Aura Edition של לנובו / צילום: יח''צ

האם המחשב החדש של לנובו שווה 13 אלף שקל? השורה התחתונה

המחשב החדש של לנובו, Yoga Pro 9i, מנסה לקרוא תיגר על אחד המחשבים הטובים ביותר בשוק, ה-MacBook Pro ● המסך מרהיב והעיצוב יוקרתי, אבל עם תג מחיר כזה אפשר היה לצפות ליותר

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: כדיה לוי

באוצר בוחנים הנפקת אג"ח באחת הכלכלות הגדולות במזרח

לגלובס נודע, כי אגף החשב הכללי במשרד האוצר, בוחן הנפקת איגרות חוב ממשלתיות של ישראל ביפן במטבע הין המקומי ● לצורך כך, בשבוע שעבר ביקר החשב הכללי, יהלי רוטנברג, בטוקיו עם אנשיו, שם נפגשו עם עשרות נציגי קרנות ומשקיעים