גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סנדרס מנצח בגדול בנבאדה, והממסד הדמוקרטי מרים ידיים

ממסד המפלגה הדמוקרטית משלים עם האפשרות שלא ניתן עוד לבלום את סנדרס ומשתדל למנוע פילוג במפלגה ● תרחיש סביר: אף מועמד לא יצבור רוב צירים לוועידה הארצית – ואז יתבטלו כל תוצאות הבחירות המקדימות, והכאוס ישתלט: האם מישל אובמה תיבחר?

ברני סנדרס, לאחר שהוכרז כמנצח בבחירות המקדימות בנבאדה / צילום: מייק סגר, רויטרס
ברני סנדרס, לאחר שהוכרז כמנצח בבחירות המקדימות בנבאדה / צילום: מייק סגר, רויטרס

הסנאטור ברני סנדרס נחל אתמול (שבת) ניצחון גדול בבחירות המקדימות של המפלגה הדמוקרטית בנבאדה, שנערכו במתכונת של הצבעות בכנסים קהילתיים (caucuses) ברחבי המדינה. בשני הסבבים הקודמים של הבחירות המקדימות נאלץ סנדרס להסתפק בהישגים צנועים. בניו המפשיר הוא זכה במקום הראשון ברוב זעום על פני פיט בוטג'ג' שהוצב במקום השני. באיווה נדחק סנדרס למקום השני, בהפרש זעיר לעומת בוטג'ג' במקום הראשון.

אך בנבאדה נהפך סנדרס למתמודד הדמוקרטי המוביל. על-פי תוצאות ראשוניות, הוא זכה בכ-46.6% מכלל נציגי המדינה לוועידה הארצית של המפלגה, שתיערך במילווקי, וויסקונסין, ב-16 ביולי, ושבה ייבחר המועמד הדמוקרטי לנשיאות. ג'ו ביידן, סגן הנשיא לשעבר, שספג מפלות קשות בשני הסבבים הקודמים, הגיע למקום השני עם 19.2% מכלל הנציגים; פיט בוטג'ג' קיבל 15.4%; הסנאטורית אליזבת וורן - -10.3%; הסנאטורית איימי קלובאצ'ר - 4.5%; המיליארדר טום סטאייר, שמממן את הקמפיין שלו מכיסו - כ-3.5% (נתוני אמת על-פי דיווחים ממחצית מחוזות הבחירה). המיליארדר האחר בנבחרת הדמוקרטית, מייקל בלומברג, לא התמודד בנבאדה.

בנאום ניצחון בסאן אנטוניו, טקסס, אמר סאנדרס: "טראמפ וחבריו סבורים כי הם יזכו בבחירות בנובמבר. הם חושבים שיעלה בידם לזכות בבחירות באמצעות פילוג הבוחרים על-פי צבע עורם, מקום הולדתם, דתם או מגדרם. אך אנו נזכה מפני שאנו מתנהלים בדיוק ההפך. אנו מאחדים את העם".

"בנבאדה הצלחנו להרכיב קואליציה רב-דורית ורב-גזעית, קואליציה שתזכה בארה"ב כולה, לא רק בנבאדה", אמר סנדרס. "היא תסחף את המדינה. אין קמפיין שמבוסס על תנועה שורשית כמו שלנו, וזו סיבה נוספת לניצחון שלנו בנבאדה".

"כאשר אני מסתבל על הקהל הזה, אני מבחין במגוונות שלו, ביופיו... אני משוכנע ללא שמץ של ספק שנוכל להקים ממשלה שתהיה מושתתת על חמלה, על אהבה, על אמת - בניגוד לממשלה הנוכחית שמבוססת על תאוות-בצע, שחיתות ושקרים", אמר סנדרס. "לעם נמאס מהשקרים של טראמפ". הקהל הריע ממושכות.

ואכן, פילוח הנתונים הראשוניים מראה שסנדרס קיבל דחיפה חזקה מהיספנים וצעירים. קצת יותר מ-50% מהבוחרים ההיספנים הצביעו בעדו, כמעט פי ארבעה משיעור ההיספנים שבחרו בביידן. סנדרס זכה בתמיכת 56% בקרב בני פחות מ-29. מזווית אחרת: יותר ממחצית בני 45 ומטה הצביעו בעדו. רק 20% בקבוצת גיל זו הצביעו בעד מתמודדים אחרים. כפי שאפשר היה לצפות, יותר מ-25% מהבוחרים שהגדירו עצמם כ"ליברליים מאוד" נתנו קולם לסנדרס.

ולנתונים האלה יש חשיבות בגלל האופי הדמוגרפי של נבאדה. מדינה זו היא אחת מארבע המדינות בארה"ב שבהן הרוב הלבן נשחק כמעט לחלוטין. על-פי תחזיות של משרד המסחר האמריקאי, שאחראי על עריכת סקרי האוכלוסין הכלל-ארציים, רוב תושבי ארה"ב ב-2045 יהיו לא לבנים.

כיום מורכבת אוכלוסיית נבאדה מ-48% לבנים, 29% היספנים, 10% שחורים וכ-7% אסייאנים. משרד המסחר מעריך שזה יהיה, פחות או יותר, ההרכב הדמוגרפי של ארה"ב כולה בעוד 25 שנה. בהתחשב בשיעור הילודה הגדול יחסית בקרב היספנים, הרוב הלבן בעשורים הקרובים יהיה נחלת העבר. וכך, ב-2000 וב-2004 הצביעה נבאדה בעד ג'ורג' בוש, אך בשלושת סבבי הבחירות הבאים היא בחרה בברק אובמה ובהילארי קלינטון.

אנליסטים מסוימים חוזים כי ניצחונו של סנדרס טומן את הזרעים לתוהו ובוהו פוטנציאלי בוועידה הארצית הדמוקרטית.

הניצחון בנבאדה מעניק לסנדרס רוח גבית חזקה לקראת הסבבים הבאים של הבחירות המקדימות ומחזק הערכות שהוא יצבור את מספר הצירים הגדול ביותר לקראת הוועידה הארצית. יחד עם זאת, אין כל ודאות שהוא יצליח להגיע למספר הקסם שיעניק לו את המועמדות הדמוקרטית - 1991 צירים (מחצית ממספר הצירים ועוד אחד). במילים אחרות: סנדרס עלול לזכות ברוב יחסי, אך רוב כזה לא יזניק אותו מעל רף מינימום הצירים שנדרש לזכייה במועמדות לנשיאות.

במקרה כזה, ועידת המפלגה תוכרז כ"ועידה במחלוקת" (contested convention). על-פי תקנון המפלגה, יתבטלו תוצאות כל הבחירות המקדימות, הצירים ישוחררו מהמחויבויות שלהם להצביע בעד מתמודד זה או אחר, וכלל הצירים (ועוד 700 צירי-על שמייצגים את ממסד המפלגה) יצטרכו למנות מועמד כלשהו לנשיאות - מישהו מבציר המתמודדים בבחירות המקדימות או מישהו מבחוץ. כבר מדברים על מועמדות אפשרית של מישל אובמה, אופרה ווינפרי וגם - איך לא - הילארי קלינטון.

כבר היו דברים מעולם. ועידות במחלוקת הן מתכון לכאוס, שיציג את המפלגה כגוף מפורר ומפולג, במיוחד עתה, לנוכח האחדות ההומוגנית שמפגינה המפלגה הרפובליקאית תחת יד הברזל של דונלד טראמפ. אך דיה לצרה בשעתה, וחסידיו של סנדרס, שקולם נשמע עתה ברמה, טוענים כי נבואות הזעם על ועידה במחלוקת הן תכסיס בזוי של הממסד הדמוקרטי, שמנסה להפחיד את חברי המפלגה שהצבעה בעד סנדרס היא הצבעה עקיפה בעד טראמפ.

תומכי סנדרס אומרים כי מועמדם נתקל תמיד ברוח נגדית של הממסד הדמוקרטי, שמניף תמיד את האיום, שסנדרס מצליח בקרב הבייס הדמוקרטי, אך הוא יספוג תבוסה קשה בבחירות הכלליות. באיום זה אין ממש, לדעתם, לנוכח השינויים הדמוגרפיים והדוריים שמתרחשים בארה"ב. לדבריהם, הממסד הדמוקרטי אינו מניח ידו על הדופק של החברה האמריקאית.

למעשה, סנדרס עצמו מכריז מלחמה לא רק על המפלגה הרפובליקאית אלא גם על הממסד הדמוקרטי. "יש לי חדשות לממסד הרפובליקאי", הוא צייץ בסוף השבוע. "ויש לי חדשות גם לממסד הדמוקרטי. אתם לא תצליחו לבלום אותנו".

הציוץ יצא בתגובה על דיווח, שלפיו מאמין המודיעין האמריקאי שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין תומך לא רק בבחירתו מחדש של דונלד טראמפ, אלא גם דוחף את הקמפיין של ברני סנדרס. בדיווח לא פורט כיצד באה לידי ביטוי התמיכה הרוסית. סנדרס אישר כי אכן קיבל תדרוך על כך. ברמז לעיתוי החשוד של הדיווח רמז סנדרס כי הקמפיין של טראמפ הדליף את הידיעה לתקשורת.

כמובן, הסאב-טקסט הוא שפוטין מקווה שסנדרס יהיה המועמד הדמוקרטי. השליט הרוסי כנראה מאמין שטראמפ ירמוס את המועמד סנדרס בלי להתאמץ, ולמען האמת זה גם החשש הגדול של חלק מהדמוקרטים.

בכל זאת, למרות חששות הממסד הדמוקרטי ממועמדות של סנדרס - המונולוג הכמעט קבוע של המתנגדים הוא שטראמפ יכתים את סנדרס בתואר "קומוניסט" ו"יטרוף אותו בעודו בחיים" - הממסד פשוט החליט להרים ידיים. על-פי ניתוח ב"ושינגטון פוסט", הממסד והתורמים הגדולים החליטו כי אין ביכולתם לעצור את התנופה של סנדרס. כל מאמץ לארגון קמפיין גדול נגדו בשלב זה עלול להביא לפילוג במפלגה. אפילו "דמוקרטים למען ישראל", גוף לאיסוף תרומות שמימן קמפיין נגד סנדרס, הודיע כי יחדל.

כמובן, לא כל המתנגדים הרימו דגל לבן. למשל, תורמת גדולה בשם סוזי טומפיקנס ביול אמרה באחרונה: "זה פשוט לא ריאלי שסנדרס יהיה המועמד שלנו. הוא יגרור את כולנו להפסד". החששות גדולים בייחוד בקרב דמוקרטים במדינות מתנודדות, שבהן מועמדים דמוקרטים גברו על רפובליקאים וסייעו בהשגת רוב דמוקרטי בבית הנבחרים. הדמוקרטים האלה זכו בתמיכת רפובליקאים מתונים שמאסו בטראמפ. אבל האם הרפובליקאים המתונים ירצו להצביע בעד מועמד שמכריז בגאווה שהוא "סוציאליסט"?

אריזונה היא דוגמה מובהקת. האסטרונאוט לשעבר מארק קלי, דמוקרט, ששואף לרשת את כסאה של הסנאטורית הרפובליקאית מרתה מקסאלי ממדינה זו, הכריז זה לא מכבר כי יתמוך במועמד הדמוקרטי לנשיאות, יהיה זה מי שיהיה. בתוך ימים ספורים העלתה מקסאלי תשדיר בחירות, שמקדיש יותר זמן לתקיפת "הסוציאליסט מוורמונט, שיעלה את המסים לכולנו", מאשר ליריב הדמוקרטי שלה באריזונה.

וזה הפחד הגדול של הממסד הדמוקרטי: האם ייתכן מצב שבו סנדרס לא רק יפסיד במרוץ לבית הלבן, אלא גם יחזיר את בית הנבחרים לרפובליקאים? פוליטיקאים מקצועיים מודעים היטב לתבוסה המשפילה של ג'ורג' מקגאוורן, המועמד הדמוקרטי לנשיאות ב-1972, שניגף לפני ריצ'ארד ניקסון. מקגאוורן, שהיה התגלמות הליברל האמריקאי בתקופת מלחמת וייטנאם, רץ על מצע שקרא לנסיגה מוחלטת מווייטנאם תמורת החזרתם של שבויי הממלחמה האמריקאים. הוא הפסיד בכל מדינות ארה"ב, למעט מסצ'וסטס ומחוז קולומביה (וושינגטון הבירה). טראמפ אמנם הרבה פחות פופולרי מניקסון, אבל לעולם אי אפשר לדעת...

בכל זאת, אם סנדרס יגרוף ניצחון גם בסבב הבא של הבחירות המקדימות, בקרוליינה הדרומית, סביר להניח כי ההתנגדות נגדו בתוך המפלגה הדמוקרטית תלך ותיחלש. 

עוד כתבות

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

מרכז ביג אילת / צילום: ביג מרכזי קניות

צמיחה של 16%, לא רק בישראל: הרבעון החזק של קבוצת ביג

קבוצת ביג פרסמה דוחות לרבעון השלישי והציגה גידול בהכנסות וברוב הפרמטרים ● בתשעת החודשים הראשונים של השנה ההכנסות צמחו בסך הכל בכ-18% וגם הרווח מאמיר ● "זהו רבעון שיא בתוצאות, אבל אנחנו מאוד רחוקים מהשיא", אומר המנכ"ל חי גאליס

רכב ותחבורה / צילום: יח''צ

התערוכה בגואנגג'ואו החלה: הדגמים הסיניים והמערביים שעשויים להיות להיטים מקומיים

יצרני הרכב מציגים השבוע קצב התפתחות המהיר ואת התרחבותם לפלחי שוק מרכזיים בתערוכה בגואנגג’ואו, סין ● במרכז הבמה: דגמים חשמליים והיברידיים חדשים המכוונים גם לשוק בישראל ובאירופה, בעלי טכנולוגיות חדישות ובמחירים תחרותיים ● השבוע בענף הרכב 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

למרות ההתנגדות בקואליציה: נתניהו תומך ברפורמת החלב של סמוטריץ'

במשרד החקלאות כינו את התוכנית הזו "אובססיה", ארגוני הרפתנים תומכים בתכנון הריכוזי הקיים, וגם חלק ממפלגות הקואליציה והאופוזיציה מתנגדות ● אך כעת, הרפורמה בחלב של שר האוצר זוכה לתמיכתו של ראש הממשלה ● בינתיים, סמוטריץ' תוקף: "תנובה, טרה ושטראוס שופכים עכשיו מיליונים על מיליונים על מיליונים בקמפיין שקרי ודמגוגי נגדי"

אתר בנייה, ההשפעה של הרפורמות עדיין חלקית / צילום: Shutterstock

כך השפיעו הרפורמות הגדולות בתכנון ובבנייה על המצב בשטח

ארבע רפורמות גדולות שהיו אמורות להוביל לשינוי משמעותי בעולם התכנון והבנייה יצאו לדרך בסוף 2024 ● הן מחייבות הסתגלות מקצועית בענף ושינוי פרדיגמות מצד גורמים רבים, וההשפעה שלהן עדיין איטית

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

וויזאייר נסוגה: מעכבת את התוכנית שלה להקמת בסיס בישראל

במהלך שיחות בין החברה וגורמים בממשלה עלה חשש שהמודל הכלכלי שהיא פיתחה כבר לא רלוונטי ● ברקע נמצאת בקשת החברה ל"חופש תעופה שביעי", וניסיון להעביר את הבסיס לאילת

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

אקרו מוכרת הרבה פחות דירות, אך המחיר קפץ וגם הרווח

חברת דירות היוקרה מדווחת על צניחה של 84% במספר הדירות שמכרה ברבעון השלישי, לצד סימני התאוששות מאז הסכם הפסקת האש ● הרווח זינק, גם בזכות מכירת שטחי משרדים בת"א

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

לא יעילה לאלצהיימר: התרופה של נובו נורדיסק אכזבה את המשקיעים

הרכיב הפעיל בתרופה אוזמפיק של נובו נורדיסק לא הצליח להראות יעילות בניסוי לטיפול במחלת האלצהיימר ● למרות שהיא הודיעה מלכתחילה למשקיעים כי מדובר בהימור, מניית החברת צוללת במסחר בדנמרק, ובמסחר המוקדם בוול סטריט

מתנת הניחומים לישראל על אספקת F-35 לסעודיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארגונים פרו־פלסטינים ממשיכים לרדוף ספקיות אמצעי לחימה של ישראל, ערב הסעודיה תקבל מטוסי F-35 פחות מתקדמים מאלו של ישראל, ואיראן פונה לצעד חדש במאבק התודעה נגד ישראל: הקמת ערוץ טלוויזיה בעברית ● כותרות העיתונים בעולם

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

חזי חאלאויה בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

יו"ר נמלי ישראל: "ישראל צריכה להיות שער לאירופה. אסור לפספס את ההזדמנות"

חזי חאלאויה דיבר בועידת ישראל לעסקים של גלובס על ההזדמנות הטמונה במסדרון הכלכלי IMEC בין הודו לאירופה, שישראל טרם הצטרפה אליו ● "מדובר במצפן גיאו־אסטרטגי. אם נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה זכייה לדורות. ואם לא נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה בכייה לדורות"

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

קורנליוס קורנליו בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

שגריר קפריסין: "הביקורת על ישראל עצומה, אבל רק כאן מבינים את המציאות של המדינה"

שגריר קפריסין בישראל, קורנליוס קורנליו, אומר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי היחסים הכלכליים בין המדינות רחוקים ממיצוי - לא רק תיירות ונדל"ן אלא גם הייטק ואנרגיה ● עוד אמר: "אל תשכחו שיש לכם חברים באיחוד האירופי, חשוב לא לסגור דלת לאיחוד"

יבגני דיברוב בוועידת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ארמיס: "יש לנו עוד עבודה קשה כדי להגיע להנפקה"

דיברוב הציב בועידת ישראל לעסקים של גלובס את היעד של החברה להנפקה: "600 או 700 מיליון דולר בהכנסות" ● לשאלה אם מהפכת ה־AI תוביל לצמצום מקומות העבודה בחברה, השיב: "היא תהפוך את הארגון ליותר יעיל"

בית אבות עמל בשרון של הרשת עמל ומעבר / צילום: עפל גרופ, ויקיפדיה

הושלמה הנפקת רשת עמל ומעבר: אלו בעלי המניות שמכרו מניות ב-1.24 מיליארד שקל

עמל ומעבר השלימה את הנפקת המניות הראשונית שלה לציבור והיא תתחיל להיסחר בקרוב בבורסה תחת השם עמל הולדינגס ● הגופים שמכרו מניות הם קרן פימי של ישי דוידי, דליה קורקין, פועלים אקויטי ומגדל ביטוח ● מי שעומדת בראש הרשת ואחראית לצמיחתה, דליה קורקין, מכרה 10 מיליון מניות תמורת 185 מיליון שקל

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות חדות בוול סטריט, בהובלת מניות הטכנולוגיה; אלפאבית מזנקת בכ-5%

הנאסד"ק מזנק במעל 2% ● ההסבר של גולדמן סאקס לנפילות בוול סטריט - גידור סיכונים • הנפילה של אורקל ● בלומברג: מניות הקמעונאות זקוקות לנס כדי להציל את 2025 הקשה • במיטב מציעים את אסיה כאלטרנטיבה לשוק האמריקאי היקר

באי הוועידה / צילום: ראי כץ

המגזר העסקי בוועידת ישראל לעסקים: תמונות ורגעים מהמפגש

כ-250 מנכ"לים ויושבי-ראש של חברות במשק לקחו חלק בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים, שהתקיים במוצאי שבת במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב ● היום, בפעם ה-32 התקיימה ועידת ישראל לעסקים של גלובס, בסימן "חוסן מול האתגרים" ● אירועים ומינויים

אולם התצוגה החדש של טסלה בקריית אתא / צילום: יח''צ טסלה

הנתונים מגלים: הישראלים קונים פחות מכוניות חשמליות

הרכב החשמלי הוא הסגמנט החסכוני והירוק בשוק, אך ב־2025 נרשמה ירידה במכירות שלו ● הסיבות: שחיקת הטבות מיסוי והפופולריות של רכבי הפלאג־אין, בעיקר עבור ציי רכב ● למרות המגמה, בטסלה מרחיבים את ההשקעות בישראל, ורק לאחרונה חנכו אולם מכירות חדש בתל אביב ומרכז בקריית אתא

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות