גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא עוד מהמורה בדרך; הקורונה מגבירה את הסיכוי להפחתת הריבית"

דריכות לקראת החלטת הריבית של בנק ישראל מחר ● כלכלני פועלים מעריכים כי "השווקים הפיננסיים עוברים לגלם בהדרגה תרחיש בו וירוס הקורונה זה לא עוד מהמורה בדרך" ● ומה יקרה לצמיחה בשוק המקומי בעקבות השלכות הקורונה? ● התחזית השבועית של "גלובס"

קורונה / צילום: רויטרס Heo Ran
קורונה / צילום: רויטרס Heo Ran

שבוע המסחר מעבר לים צפוי להיפתח מחר (ב') בסימן בהלת התפשטות נגיף הקרונה מחוץ לגבולותיה של סין, כאשר התפשטות הנגיף במדינות שמחוץ לסין, כמו: דרום קוריאה איראן ואיטליה - צוברת תאוצה. התגברות החששות בעולם הביאו לעלייה במחיר הזהב לרמתו הגבוהה מזה 7 השנים ולירידה חדה בתשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-30 שנה לרמת שפל של כל הזמנים (1.9%). הירידות בשווקים שנרשמו בסוף השבוע האחרון בוול סטריט התגלגלו גם לבורסה המקומית, בהובלת מניות השורה השנייה, כאשר מדד ת"א 90 צונח ביותר מ-3%. 

אלו האירועים שיירכזו עניין בשבוע הקרוב:

1. בהלת הקורונה

איטליה הפכה בסוף השבוע למוקד התפרצות מדאיג של נגיף הקורונה ורשמה לראשונה צעדי חירום הכוללים סגר עירוני, בידוד וביטול אירועים המוניים, בלב אירופה. כ-100 נשאים של הנגיף אובחנו עד כה במדינה, ונראה שרובם קשורים לכמה חולים בודדים שנרשמו בה בחודש שעבר, מה שמעלה את החשש מפני התממשות פוטנציאל ההדבקה של הנגיף.

"השווקים הפיננסיים עוברים לגלם בהדרגה תרחיש בו וירוס הקורונה זה לא עוד מהמורה בדרך, וגם אם ההתפשטות תיבלם, יהיה קשה לפצות על הפגיעה בהכנסות של ענפי משק רבים", כך כותבים כלכלני בנק פועלים בסקירתם השבועית. "עדיין השווקים לא מגלמים את האפשרות שהווירוס יתפשט ולא יחלוף עד הקיץ. המאמצים שנוקטות מדינות רבות בעולם על מנת לבלום את התפשטות וירוס הקורונה פוגעים בביקושים הגלובליים, בעיקר לשירותי תעופה ותיירות, אך גם לענפים נוספים. העלייה במספר מקרי המוות וההידבקויות מווירוס הקורונה נמשכת, והיא התרחבה מחוץ לסין. דרום קוריאה היא כעת מוקד ההתפרצות החמור ביותר מחוץ לסין, אחרי שמספר הנדבקים במדינה עלה ל-556 ומספר המתים עלה לחמישה. ממשלת איטליה, בה התגלו כ-100 נדבקים בווירוס הקורונה, מתוכם שניים נפטרו, הודיעה כי היא אוסרת על כניסה ויציאה מאזורי ההדבקה הנמצאים בשני מחוזות דרומית למילאנו. בשני המחוזות בוטלו כל הפעילויות הציבוריות, בהם משחקי כדורגל, כמו גם פעילויות מערכת החינוך".

עוד כותבים בפועלים, כי "הפעילות הכלכלית ברחבי סין טרם שבה לשגרה, הצריכה הפרטית קטנה באופן ניכר, וברור שאין תנועת תיירים ואנשי עסקים. ענפי התיירות והתעופה, ועסקים קטנים ובינוניים מאופיינים במצוקה כספית הולכת וגוברת. במקרים מסוימים, עסקים לא היו מסוגלים לשלם משכורות בחודש-חודשיים האחרונים. ממשלת סין והבנק המרכזי ממשיכים לנקוט צעדי תמיכה בפעילות ובתעסוקה. הבנק המרכזי הפחית את הריביות הקצרות והבינוניות ואף הרחיב את קווי האשראי לבנקים המסחריים. הממשלה קבעה סובסידיות והקלות מסוימות לחלק מהעסקים שנפגעו מהשיתוק בפעילות. חברות התעופה הסיניות נקלעו לקשיי נזילות, ובמקרים מסוימים תישקל הלאמה ע"י הממשלה".

ומה ההשפעה על השוק המקומי? 

"הצמיחה בישראל צפויה להיפגע גם אם הקורונה לא תתפשט בארץ", קובעים בפועלים. "נתוני הפעילות הכלכלית שפורסמו עד כה אינם משקפים את ההשפעות של וירוס הקורונה. אפילו נתוני הסקרים, כמו מדד אמון הצרכנים ומדד מנהלי הרכש, שהם צופי פני עתיד, הם לחודש ינואר, טרם התפשטות הווירוס מחוץ לסין. סביר להניח שנראה את ההשפעות לכשיתפרסמו נתוני פברואר ומרץ, כלומר במהלך חודש אפריל".

2. מאקרו

בארה"ב פורסם בשבוע החולף האומדן הראשון למדד המשולב לפעילות השירותים והתעשייה, המתפרסם על ידי חברת IHS Markit וירד בחודש פברואר לרמה של 49.6 נקודות. מדובר ברמה המצביעה על התכווצות הפעילות הכלכלית לראשונה מאז אוקטובר 2013. הירידה במדד המשולב היא בעיקר על רקע ירידה במדד תפוקת ענפי השירותים, מרמה של 53.4 נקודות בינואר ל- 49.4 בפברואר, בעוד מדד התעשייה עדיין מצביע על התרחבות ברמה של 50.8 נקודות. "השיתוק של מרבית הפעילות היצרנית בסין בחודש האחרון פגע בשרשרת האספקה הגלובלית. כמו כן, נרשמה ירידה בביקושים הגלובליים לשירותים שונים, ובייחוד לענפי התעופה והתיירות", מסבירים בפועלים.

כלכלני לידר שוקי הון כותבים כי "מרבית הנתונים הכלכליים עדיין לא משקפים את השלכות התפשטות ווירוס הקורונה על הכלכלה הריאלית, לפחות לא באופן מלא. שורה בעולם פורסמו ביום שישי האחרון, אך הם נערכו בתחילת חודש פברואר. המדדים באירופה הפתיעו לטובה, בניגוד PMI של מדדי מנהלי הרכש בארה"ב".

נתוני מאקרו שיפורסמו השבוע בארה"ב, הם מדד האמון הצרכני לחודש פברואר (יפורסם ביום שלישי, ההזמנות של מוצרי בני PC קיימא לינואר (יפורסמו בחמישי, ונתוני הצריכה הפרטית, ההכנסה הפנויה ואינפלציית הליבה בינואר (ביום שישי).

3. בשוק המקומי: ריבית בנק ישראל

בנק ישראל צפוי לפרסם מחר את גובה הריבית במשק. כלכלני פועלים כותבים בהקשר זה כי "הקורונה מגבירה את הסיכויים להפחתת ריבית באחת מההחלטות הקרובות. בנק ישראל העביר אמנם מסר לשווקים שהמדיניות תתמקד ברכישות מט"ח, אולם המציאות עתה היא שונה. ההסתברות להפחתת ריבית בארה"ב ובמדינות אסיה עלתה, וככל שיחלוף זמן סביר שנראה נתונים שליליים והפחתת תחזיות צמיחה.

"מבחינת הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, כל אחד מהגורמים שהוזכרו עשוי להיות תנאי מספק להפחתת ריבית. הריבית אולי לא מסייעת לבלימת הייסוף, אבל החשש מפגיעה בצמיחה של המשק עשוי להיות שיקול מכריע. בתרחיש הבסיסי אנו עדיין מעריכים כי בנק ישראל יעדיף להמתין לחודש אפריל עד להתבהרות תמונת הקורונה, ובחינת הסיכונים הפוליטיים לאחר הבחירות. שוק האג"ח מגלם עתה הפחתת ריבית בטווח בקרוב והתייצבות ברמת ריבית של 0.1% עד סוף 2021", כתבו בפועלים.

"עדיין לא רע מספיק"

מנגד, לדברי אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות: "כשלוקחים בחשבון את העובדה שאין אינפלציה בישראל, השקל חזק באופן עקבי וכל הסימנים מראים על האטה בכלכלה הישראלית, נראה כי הרגע לצעד מרחיב מכיוון בנק ישראל הולך ומתקרב. למרות זאת, אנו מעריכים שהסיכוי שבבנק ישראל יפעלו כבר מחר ויבצעו הרחבה, אם דרך הפחתת ריבית או אם דרך הרחבה כמותית (רכישות מט"ח לא מעוקרות), היא נמוכה מאוד וזאת מהסיבה הפשוטה שעדיין לא רע מספיק. כמו בסצנה שמופיעה בלא מעט סרטי פעולה, כשהגיבור נשאר עם מעט מאוד כדורים במחסנית הוא בוחר בזהירות את ההזדמנות הטובה ביותר לירות ולא סתם יורה באוויר בלי להסתכל כדי לאיים. באנלוגיה זו בנק ישראל מוצא את עצמו כיום עם שני כדורים במחסנית כאשר אחר מהם עלול להתברר בכלל ככדור סרק. לכן, על אף שאנו מעריכים שהיום שבו בבנק ישראל יצטרכו לכוון ולירות הולך וקרב אנו ממש בספק אם היום הזה הוא מחר. ההסתברות להערכתנו לפעולה כלשהי מחר היא לכל היותר 10% וגם זה כשאנחנו מפרגנים לכושר השכנוע של חבר הוועדה שלוחץ להפחתת ריבית כבר זמן רב".

לפי כלכלני לידר שוקי הון, "למרות שהשוק לא צופה זאת, מחר קיים סיכוי לא מבוטל להורדת ריבית ו/או הודעה על תוכנית רכישת מט"ח לא מעוקרת, אם לא מחר אז בהחלטה הבאה. הסיכונים הגלובליים עלו בשל ההשפעה הממותנת של ווירוס הקורונה. יחד עם זאת, גורם זה עשוי לעכב את הורדת הריבית, כאשר בנק ישראל יעדיף לבחון את התפתחות הווירוס ומיגורו. יתכן שבמקום הודעה על הורדת ריבית, בנק ישראל יעדיף להודיע על תוכנית רכישת מט"ח לא מעוקרת. תוכנית מסוג זה משמעותה לחץ להורדת ריבית אפקטיבית, אך בלי להודיע על הורדה בריבית הרשמית".

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

חיילי צה''ל מפעילים רחפנים בח'אן יונס / צילום: דובר צה''ל

מסירה ראשונה למערכת הביטחונית הישראלית המסקרנת ועסקת הענק של הסעודים

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות קלות ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן