גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשביל לגוון צריך להתכוון: מי אשם במיעוט הנשים בהייטק?

נכון שמעט מדי נשים לומדות מקצועות טכנולוגיים, רבות נושרות בעקבות לידות וקרנות פחות משקיעות ביזמות ● אבל ההסברים האלה מתעלמים מהתנהלות החברות, שלא מגבשות אסטרטגיה של גיוון מגדרי ● זה מתחיל מגיוס עובדות ועובדים, עובר דרך התרבות הארגונית ושיטות ההערכה, ומגיע עד קידום ותגמול

משאבי אנוש  / הדמיה: אפרת לוי, גלובס
משאבי אנוש / הדמיה: אפרת לוי, גלובס

"עוד לא סיימתי את הדוקטורט והלכתי להתראיין, הגעתי לראיון, התיישבתי והוא אמר לי 'איך אישה יפה כמוך מתעניינת במדע'?", סיפרה ד"ר דנה לבנוני, חוקרת בינה מלאכותית ב -IBM, ל"גלובס". היא לא לבד - מראיינים לעבודה בתעשיית ההייטק, בדרך כלל גברים, שואלים על הריון וילדים, ויש כאלו שאף מטרידים מינית.

הדיון על מיעוט הנשים בתעשיית ההייטק מתמקד בצנרת הדולפת (Leaky Pipeline). לא פעם בכך מתחיל הדיון אך גם מסתיים. מדוע אין נשים בארגונים, בקרנות הון סיכון או בדירקטוריונים? בגלל הפייפליין. המשמעות של המילה הזאת היא שאם נשים לא לומדות מדעי המחשב בתיכון ובאקדמיה, ולכן לא מגיעות לתפקידים טכנולוגיים בתעשיית ההייטק, אז גם יש הרבה פחות יזמות או מנכ"ליות, ובהמשך מעט משקיעות וכך הלאה. "מה אתם רוצים? אנחנו מאוד רוצים לגייס נשים, אבל אין כמעט נשים בתפקידים טכנולוגיים", אומרים בארגונים.

הכל נכון - הפייפליין הוא אכן בעייתי ושיעור הנשים הולך וקטן בכל תחנה בדרך. אי אפשר להקל ראש בסיבות שנשים בוחרות שלא להמשיך ולהתקדם במסלול שמוביל למקצועות טכנולוגיים. אולם במקביל יש גם נתון נוסף שלא ניתן להתעלם ממנו - בגילאים 18-24 מספר הנשים ומספר הגברים בתעשיית ההייטק הוא זהה, ורק עם השנים היחס הולך ונהיה לרעת הנשים, עד שלקראת היציאה לפנסיה היחס עומד על שלושה גברים על כל אישה.

ראיונות העבודה בהייטק לא מותאמים לנשים / צילום: אנספלאש, unsplash

שוק העבודה בישראל לא שוויוני במיוחד, ויותר מדי אנשים עדיין חושבים שאישה צריכה לשאת יותר מהגבר בנטל גידול הילדים. אולם כל הנימוקים הללו מתעלמים מצד נוסף במשוואה - הארגונים עצמם, החברות העסקיות שאותן נשים עוזבות כשהן "נפלטות" החוצה מתעשיית ההייטק, או שהן בכלל לא מגיעות לעבוד בהן.

"ארגונים לא מגבשים אסטרטגיית גיוון משלבים התחלתיים, וזה קשה לייצר אווירה שוויונית כשיש בהם כבר מאות עובדים שהתרגלו לתרבות עבודה לא מכלילה", אומרת קשת בחן, מנהלת כוח אדם בעמק הסיליקון ויועצת בכירה לגיוס מגוון בהייטק. "הארגונים מנסים להעסיק אנשים מרקעים שונים, אבל אז אותם אנשים צריכים לתקן את התרבות הארגונית בדיעבד, כך שיזהו ויכירו ביכולות שלהם, ולא יקדמו, למשל, אנשים מרקע דומה. הבעיה היא שזה לא מצליח ואז אנשים עוזבים - רואים את זה גם בארגונים גדולים, כמו פייסבוק וגוגל. זה עלול גם ליצור נזק לשילוב עתידי, כי פעם אחר פעם עובדים עוזבים והמנהלים מתייאשים".

"מה שצריך לעשות זה לבנות תרבות שמעריכה סוגים שונים של כישרונות ושל סגנונות ניהוליים, וליצור דינמיקה שבה אנשים מרגישים בנוח עם אנשים מרקעים שונים. זה צריך להיות חלק מהדי-אן-איי של האופן שבו החברה מתנהלת, ואז הרבה יותר קל לצמוח נכון", מוסיפה בחן.

התאמה לתבנית קיימת

חשוב להגיד - חברות הייטק עושות מאמצים לגייס נשים ומבינות את החשיבות בכך. הבעיה היא שחברות רבות מטילות את האחריות על אי השוויון על האינדיבידואלים במקום לבחון את ההתנהגות שלהן עצמן - כך עולה ממחקר שפרסמה ד"ר אליסון ווין, חוקרת מאוניברסיטת סטנפורד, בסוף 2019. ווין עקבה במשך כשנה אחר חברת טכנולוגיה גדולה בעמק הסיליקון (ששמה לא נחשף במחקר), שבמהלכה קיימה 50 ראיונות עומק עם מנהלים בחברה וצפתה ב-80 פגישות שעסקו ביוזמות לקידום שוויון מגדרי בחברה. היוזמות כללו הדרכת עובדים ומנהלים למניעת הטיות בקבלת ההחלטות שלהם ותוכניות מנטורינג.

לפי ווין, היוזמות הללו מבוססות על אמונה שניתן לצמצם את אי השוויון באמצעות לימוד הגברים לשלוט בהטיות הלא-מודעות שלהם, במיוחד בגיוס ובקידום עובדים, ובמקביל לימוד הנשים להיות יותר אסרטיביות ולהפגין את כישוריהן. במילים אחרות, מנהלים דורשים מנשים (ומגברים) להתאים את עצמם לתבנית הקיימת במקום לשנות את התבנית.

"תוכניות כאלו בהחלט יכולות לעזור לעובדים לזהות הטיות ולשנות אותן, אך ארגונים לא יכולים לעצור שם", כותבת ווין במאמר שפרסמה בהרווארד ביזנס ריוויו (HBR), מגזין של בית הספר למנהל עסקים בהרווארד. "אינדיבידואלים לבדם לא יכולים להעלים את אי השוויון המבני שבא לידי ביטוי באופן שבו אנשים מתקבלים לעבודה, בשיטות הערכה, בקידום ובתגמול. סוכני שינוי בתעשיית ההייטק חייבים להתמקד במאמצים לגבש נורמות תרבותיות וחברתיות רחבות יותר, ושיתחילו בהפיכת הנהלים הארגוניים להוגנים ושווים".

שלב אחרון בשרשרת המזון

ווין לא מפרטת מי הם סוכני השינוי שיכולים להוביל אסטרטגיה של שוויון מגדרי. החשודים המיידיים - מלבד מייסדי החברה - אלו אנשי ה-HR (משאבי אנוש), שאחראים לגייס עובדים, לפתח די-אן-איי ארגוני, ליצור תהליכי פיתוח והכשרת מנהלים ועובדים וכו'. בישראל אנשי ה-HR הם בעיקר נשים, דבר שמעצים עוד יותר את השאלה - האם הן אכן מובילות שינוי, ואם לא, אז מה מונע מהן? התשובה, כמובן, מורכבת.

ראשית, יש לבחון - מתי ארגונים מכניסים פונקציה של HR? משיחות שערכנו, פונקציה ניהולית בתחום ה-HR משתלבת בחברות רבות רק לאחר שהן כבר מעסיקות 100 עובדים ויותר. חלק מהמרואיינות בכתבה ביקשו לא להיחשף בשמן, כדי שלא יזהו את הארגונים שעליהם הן מדברות.

"מנהלת HR זה משהו שנחשב מותרות בסטארט-אפים, שלב אחרון בשרשרת המזון", אומרת נועה מץ, פסיכולוגית, מייסדת TeamDiligent, שמייעצת לסטארט-אפים וקרנות הון סיכון, בין השאר בסוגיות של העצמת ההון האנושי ופיתוח מנהלים. "הכי דחוף למייסדים להביא אנשי שיווק ומכירות, פיתוח וכספים. אני לא מכירה אף HR ברמת C-level", היא אומרת . גם בחן מתייחסת לכך: "היה רגע שבו איש IT הפך לסמנכ"ל הטכנולוגיה (CTO) ואחראי השיווק הפך לסמנכ"ל מכירות (CMO) - כשזה יקרה גם ב-HR, אז יהיה השינוי".

סטארט-אפים כן מתחילים בשלבים מוקדמים לעבוד עם מגייסות, שהן סוג מסוים של HR. יש מקרים שבהם המגייסות הן אלו שצומחות ומתפתחות בחברה ותופסות את התפקיד הניהולי, אך עוד נגיע אליהן. במקרים אחרים, סטארט-אפים יכולים להיעזר ב -HR חיצונית ומנוסה כבר משלבים מוקדמים. הבעיה היא שהתקופה הנוכחית מאופיינת בתחרות עזה על עובדים ובצמיחה מהירה של סטארט-אפים, כך שלמייסדים חשוב בעיקר לשים דגש על הגיוס. "אי אפשר להגיד שממצים את הפוטנציאל של המגייסות. בדרך כלל מדובר בנשות מקצוע משכילות, עם תארים ראשונים ושניים במדעי החברה (פסיכולוגיה-סוציולוגיה), ובכל זאת הן נדרשות בעבודתן לנצל יכולת מאוד ספיציפית בסט הכלים שלהן. סטארט-אפים נמצאים במצב תמידי של הישרדות והם מתייחסים בלית ברירה למגייסות ככלי להביא עוד אנשים לארגון - כי זו הדרך המיידית שלהם לשרוד", אומרת מץ.

נשים בהייטק / אינפוגרפיק: אפרת לוי, גלובס

לדבריה, "עובדים אמנם באים ומשתפים אותן בבעיות, מכיוון שהן אלו שגייסו אותם ויש להן גישה מקצועית לאנשים, אבל מפה ועד שתהיה להן את היכולת להוביל שינוי אמיתי - יש דרך רחוקה, לצערי. יש ארגונים שבהם מגייסות נמצאות נמוך בהיררכיה, ואז קשה לצפות שאותן נשים, שמסוגלות לעשות הרבה מאוד דברים טובים, אפילו יחשבו לעצמן להוביל שינוי". "עם זאת", מדגישה מץ, "גם הן צריכות להתאמץ ללמוד את התחום ולהתפתח על מנת לבסס את מקומן כשותפות עסקיות ולהוכיח שהן ראויות".

לא משחררים שליטה

רעות, ששימשה כ-HR בכמה ארגונים בתעשייה וביקשה שלא להיחשף בשמה המלא, סבורה כי "בסוף זה תלוי מאוד בבן אדם עצמו. אם את מגייסת שבפוטנציאל שלך מסתכלת לעומק, אז המקום שלך להשפיע בתוך הארגון קודם כל תלוי בך". לדבריה, "אני חושבת שהפתיחות של המנכ"ל מאוד תלויה בבגרות של מי שעובד מולו. הבעיה שהיא שבהייטק לא לוקחים אנשים בשלים, והמנהלים נגררים במקום לנהל את זה. בשביל לא להיות עבד של הפייפליין, אתה צריך לגבש אסטרטגיה, אבל הארגונים מתחילים לבנות HR רק בשלב שהם מבינים שהם צריכים עזרה. אלו ארגונים מאוד צעירים שבתחילת הדרך חסר להם ניסיון ניהולי, ואז כל הקונסטלציה הזאת הופכת להיות מורכבת, והם מתעוררים במשברים".

רעות שמה את האצבע על נקודה חשובה: מייסדי החברות. הם אלו שהקימו אותן עוד משלב הרעיון, היו שם כדי לגייס כסף ועובדים ולהצמיח את החברה, והם גם מושקעים בה, רגשית וכלכלית, יותר מכולם. לכן גם קשה להם לשחרר את השליטה על תהליכים שקורים בה. "בסטארט-אפ שעבדתי בעבר כמגייסת, היזמים התעקשו לראיין את העובדים לבדם כי הם רצו לשלוט על הדי-אן-איי של החברה. יכולת ההשפעה שלי הייתה קטנה", מספרת שירן, מגייסת נוספת. "מה שקרה זה שלא הייתה אסטרטגיית כוח אדם והרבה עובדים עזבו".

רותם קציר, Head of People בקרן ההון סיכון פיטנגו ויועצת למנכ"לים בסטארט-אפים, מציינת כי "בסופו של דבר, ארגונים הם השתקפות של המנכ"ל שלהם". לדבריה, "השינוי עשוי להגיע משני כיוונים: ב-80% מהמקרים זה יגיע מהמנכ"ל עצמו, כהנחיה שנובעת מסט הערכים שלו, מהניסיון שלו, ומהחיבור שלו לנושאים, כמו גיוון מגדרי. בשאר המקרים זה יגיע אם המנכ"ל מספיק בטוח בעצמו ובאנשים סביבו כדי לקבל רעיונות ושיטות שחדשים לו. יהיה מאד קשה להוביל שינוי בחברה שלא מקבל גיבוי ותמיכה מלאה מהמנכ"ל. אותי גייסו ב-kenshoo לתפקיד VP HR כשהייתי בהריון בחודש שמיני, וזו אמירה משמעותית בחברה. זה מעביר מסר לכל העובדים.

"אבל אני טוענת שלפני הכל ארגונים צריכים להיות בריאים, בטוחים ומכילים, וכשמגוון סוגי העובדים, וביניהם נשים, ירגישו שייכים, הם פשוט יגיעו. ואם זה לא יקרה, הם לא יישארו בחברה. זה כולל תקשורת מכבדת, מודעות וקבלה. איתם מגיעים השינויים בתהליכי הגיוס, העבודה והקידום בארגון".

אווירה של מועדון אחווה

במקרה של הסטארט-אפ של שירן, המייסדים הדומיננטיים דווקא יצרו חברה שוויונית יחסית, אך הדרה של נשים מתהליך הגיוס יכולה להוביל לתוצאות הפוכות. כך, מחקר נוסף שערכה ד"ר ווין עם פרופ' שלי קורל, שתיהן מאוניברסיטת סטנפורד, בחן את תהליכי הגיוס בעמק הסיליקון של 66 חברות הייטק, באמצעות ניתוח אירועים שהן ערכו לצורך גיוס עובדים. השתיים גילו כי ההתנהלות באירועים האלו שמה במוקד אלמנטים גבריים והזכירה אווירה של מועדון אחווה (הדומה ל"שיח מילואימניקים" בישראל). כך, המציגים מטעם החברות היו כמעט ורק גברים, ואם נשים נכחו, הן דיברו בעיקר על התרבות הארגונית, או היו אחראיות על סידור האוכל באירוע. במהלך הצגת החברה היו רפרנסים לתרבות גיקית, כמו למשל ל"מסע בין כוכבים", או להיבטים טכנולוגיים מורכבים. בחלק מהאירועים אף הושמעו בדיחות הכוללות אלמנטים פורנוגרפיים.

החוקרות מציינות כי בחברות גדולות הבעיה קטנה יותר, מכיוון שהן יותר מסודרות, יש להן כבר מחלקות HR מבוססות ויותר נשים בתפקידים בכירים, אך גם שם המצב לא מספיק טוב. "בחברות מצביעים על הפייפליין ועל גורמים נוספים הקשורים לצד ההיצע כחסם הגדול ביותר שלהם להעסקת יותר נשים, אך המחקר שלנו מציע כי יש לחברות לפחות אחריות חלקית על ה'Leaky Pipeline' של נשים ('הפייפליין הדולף' - שיעור הנשים שפוחת והלך בכל תחנה, ע"ז) בקריירות טכנולוגיות", כותבות החוקרות במאמר.

קציר נותנת דוגמה להתנהלות נכונה: "ל-HR יש הרבה משקל בבניית תהליכי גיוס נכונים. אם תגיע מפתחת לראיון עבודה ותשב מול שני גברים מראיינים, למשל, היא עלולה להרגיש הרבה פחות בנוח, ויהיה לה יותר קשה להביא את עצמה, בהשוואה לראיון שמתבצע בשילוב (או רק) עם מראיינת. בנוסף, אם אותה מתכנתת תראה עוד מתכנתות בצוות, ועוד יותר מכך מנהלות, יהיה לה יותר קל לדמיין את עצמה מצליחה ומתקדמת בארגון. ההסקה הזו פחות מתרחשת עם גברים. גם אם אין אישה בתפקיד הרלוונטי שמתאימה לראיין מועמדות, יש ל -HR דרכים ליצור תהליך שיהיה נוח ונעים יותר למרואיינות ".

זה כמובן לא נגמר רק בראיונות, אבל זאת רק דוגמה. כל מי שדיברנו איתו סיפר על הרצון של ארגונים להשתנות ולגייס יותר נשים. עכשיו הגיע הזמן לשנות ולהפסיק להאשים את הפייפליין.

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים