גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ביהמ"ש יחייב את קרן הגשמה להשיב למשקיעים כמיליארד שקל?

בקשה לייצוגית שהוגשה נגד קרן הגשמה ומייסדיה צפויה להכריע בשאלה התקדימית האם הצעה לציבור שנעשתה ללא תשקיף בטלה ומחייבת את השבת כל הסכום שגויס למשקיעים ● התובעים טוענים כי הקרן כשלה מלקיים את הבטחתה לקבלת תשואות ללא סיכון ● הגשמה: "מדובר בתובעת סדרתית"

אבי כץ ועו"ד חנן שמש / צילומים: אמיר מאירי, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
אבי כץ ועו"ד חנן שמש / צילומים: אמיר מאירי, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם גם בית המשפט בישראל ילך בדרכו של המחוקק בארה"ב ויכיר בכך שהצעה לציבור שנעשתה ללא תשקיף בטלה מעיקרה ומחייבת השבת כל הסכום שגויס למשקיעים? זו השאלה העיקרית הניצבת במרכזה של בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה השבוע לבית המשפט הכלכלי בתל-אביב נגד קרן הגשמה ומייסדיה. מי שצפויה להכריע בשאלה התקדימית, שעשויה לחייב את הגשמה להחזיר למשקיעיה מעל מיליארד שקל, היא השופטת רות רונן, שכבר דנה בעבר בבקשה דומה שנמחקה מטעמים פרוצדורליים.

לטענת עו"ד חגי הלוי ממשרד בעז בן-צור ועו"ד מעין פלטר, אף שמנהלי קרן הגשמה שיווקו את פעילותה תוך הבטחה כי הקרן תגשים את חלומם של משקיעים קטנים ותאפשר להם לקבל תשואות טובות ללא סיכון ניכר, בחלוף עשור מתחילת פעילותה כשלה הקרן מלעמוד ביעדיה, ואלפי משקיעים איבדו את כספם בהשקעות.

הבקשה התקדימית ורחבת-ההיקף מתמקדת בכ-250 מיזמים ששווקו בידי הגשמה מאז הקמתה, שלא באמצעות תשקיף, אך למעשה מבקשת לתקוף את השיטה שבאמצעותה פעלה הקרן ואת המודל שעליה היא מושתתת.

מדובר בפרויקטים ששיווקה הקרן עד שנת 2017, ובמסגרתם היא גייסה כ-2.5 מיליארד שקל. מודל ההשקעה הקבוע של הקרן היה לאגד יחד קבוצה של כ־35 משקיעים (המספר המקסימלי של אנשים להם ניתן להציע ניירות ערך ללא תשקיף), שהשקיעו כל אחד החל מ־100 אלף שקל. הכספים שגויסו, ששימשו להשלמת הון עצמי עבור יזמי נדל"ן בארץ ובחו"ל, הוצגו כהשקעה לטווח קצר לתקופה של שנתיים וחצי עד שלוש שנים, אשר בסופה אמור סכום קרן ההשקעה, בצירוף התשואה, לשוב לידי המשקיע.

בשנת 2017 נכנסה רשות ניירות ערך לתמונה וחייבה את הגשמה למכור את ניירות הערך שהוצעו לציבור הרחב באמצעות תשקיף. עם זאת, נטען בבקשה, הרשות מעולם לא הכשירה את התנהלותה של הגשמה קודם לשנת 2017, אז הפרה לטענת המבקשים הגשמה את חובת פרסום התשקיף, שהיא אחת מחובות הליבה של חוק ניירות ערך.

הטענה המרכזית של המבקשים, כאמור, היא כי הגיעה העת שגם בישראל ילכו בדרכו של החוק האמריקאי ויכירו בכך שעצם הפרת חובת פרסום התשקיף מזכה את הרוכשים בביטול ובהשבת קרן השקעתם. זאת, הם טוענים, ניתן להסיק הן באמצעות הוראות חוק ניירות ערך והן הודות להוראות חוק החוזים הקובעות מפורשות כי חוזה בלתי חוקי בטל מעיקרו ומקים חובת השבה.

לטענת המבקשים, כל אותם 250 מיזמים שעליהם נסובה הבקשה היו אמורים להסתיים זה מכבר בהתאם למצגים וללוחות הזמנים שהציגה הקרן בעת שיווקם, שעה שהבטיחה כי כל הפרויקטים יסתיימו לכל היותר תוך שלוש שנים, וחלקם אף פחות מכך. אלא שמתברר, נטען בבקשה, כי מתוך 250 מיזמים שאמורים היו להסתיים כבר לפני זמן רב, נותרו עדיין 100 מיזמים המצויים באיחור ניכר ביחס למה שהוצג למשקיעים. השווי של הכסף שהושקע במיזמים אלה מוערך בכמיליארד שקל.

בעת שהגשמה הציעה ומכרה מיזמים אלה ללא תשקיף, נטען בבקשה, היא הסתירה מהמשקיעים נתוני יסוד. בין היתר, נטען, היא הסתירה את הנתונים הקריטיים הנוגעים למינוף ועלויות המימון של המיזמים, ולא הבהירה את זכויותיו העדיפות של הגורם המממן. "המשקיעים באותם 100 מיזמים שמצויים באיחור נכבד, הפסידו בפועל או צפויים להפסיד את קרן השקעתם, וזאת מאחר שמדובר במיזמים ממונפים", נטען בבקשה.

עוד נטען כי מכיוון שהחלק המכריע של ההשקעה במיזמים אלה מומן בהלוואות של גורמים מממנים שאותם יש לפצות על העיכוב בהשבת ההלוואה, ואילו משקיעי הגשמה היו אלה שהשלימו את ההון העצמי הדרוש ליזם - ברור כבר עכשיו מה יעלה בגורלם. "המשקיעים במיזמים אלה יפסידו את קרן השקעתם ולכל היותר, במקרה הטוב, מימוש המיזם יספיק לפירעון ההלוואה לגורם המממן", נכתב בבקשה.

הבקשה מופנית גם נגד מי שבשנת 2009 ייסדו את קרן הגשמה: אנשי העסקים אבי כץ (מי שלימים הקים את רשת קופיקס), חנן שמש והדסה רוזנברג. לאחרונה נמכרה הקרן לאנשי העסקים מוטי פלד ואליהו קנופלר (שאינם נזכרים בבקשה).

ממד חדשני נוסף בבקשה נוגע לגורם המממן אותה - קרן השקעות "ביאקטיב 1", המשקיעה בתביעות ייצוגיות ונגזרות שעלותן גבוהה במיוחד ודורשת מומחיות מיוחדת. הקרן שייכת לחברת "ביאקטיב מובילים שינוי", שהיא חלק מקבוצת "הדסטארט".

מקרן הגשמה נמסר בתגובה: "טרם התקבל לידינו כתב התביעה, ולכן לא נוכל להגיב בנושא. נציין כי עו"ד מעין פלטר היא תובעת סדרתית, אשר שני ניסיונותיה הקודמים לתבוע את הגשמה נמחקו על הסף. בקשתה לתביעה ייצוגית, אשר הוגשה באוקטובר 2018, נמחקה בחודש אפריל האחרון, ונפסק נגדה תשלום בגין הוצאות משפט בסך 45,000 שקל לטובת הגשמה. תביעה נוספת שהגישה לפני כחודש למתן חשבונות וסעדים זמניים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, נמחקה לפני יומיים עם קיומו של הדיון הראשון. תמוהים בעינינו ניסיונותיה החוזרים ונשנים של עו"ד פלטר, שכן שמונת השקעותיה בהגשמה הסתיימו ברווח ובתשואה נאה".

הקרן טוענת לתשואה של 12% לשנה - אך מתרבים הדיווחים על השקעותיה הכושלות

בתשקיף המדף שפרסמה קרן הגשמה במאי 2019 נכתב כי מאז הקמתה השלימה הקרן 107 פרויקטים בתשואה ממוצעת של 12.2% בשנה, וכי החזירה למעלה מ-1.4 מיליארד שקל למשקיעיה.

לצד זאת, מתרבים הדיווחים על השקעות כושלות של הקרן. כך, למשל, בשלהי שנת 2019 עדכנה קרן הגשמה את משקיעיה בפרויקט בדנוור, קולורדו, שבארה"ב כי היזם של הנכס שבו השקיעו את מיטב כספם נכנס תחת חקירות פליליות, וכחלק מכך מונה מנהל מיוחד לנכסיו אשר מכר את הנכס במחיר נמוך במיוחד, שלא הותיר ולו שקל אחד למשקיעים לאחר ניכוי מס והחזרת חובות לגורם המממן של הפרויקט.

בתחילת החודש נאלצה הגשמה לשלוח דיווח מצער נוסף למשקיעיה, הפעם בקשר לפרויקט לונדון קילבורן. הקרן דיווחה כי נאלצה להרחיב את מסגרת האשראי לפרויקט הכולל בניית מבנה מגורים משולב במסחר, שנמצא בקשיי נזילות קשים, וכי מועד פירעון ההלוואה יידחה. ההפסד למשקיעים בפרויקט זה צפוי לעמוד על כ-30%.

לאחרונה נאלצה הקרן להתמודד גם עם זרועה הארוכה של רשות ניירות ערך, שהחליטה להטיל עליה קנס מינהלי בגובה 300 אלף שקל, בעקבות הצעה לציבור מצד החברה שבוצעה באמצעות אפליקציה ללא תשקיף בחודש יולי 2017.

בנוסף לכך מתמודדת קרן הגשמה עם מספר הליכים משפטיים, אך בניגוד לבקשת האישור שהוגשה השבוע למחוזי בתל-אביב שנוגעת לעצם המודל של הקרן, כולם עוסקים בפרויקטים ספציפיים של הקרן שכשלו. התביעה האחרונה נגד הגשמה, שהוגשה לפני כשלושה חודשים, נוגעת לטענות של עשרות משקיעים בפרויקט במנהטן שתבעו כ-8.7 מיליון שקל. לטענת אותם משקיעים, כספם שימש ל"השקעה רשלנית, ממונפת, נטולת ביטחונות ממשיים ועתירת סיכון, שבעקבותיה אבדו ונמחקו לבלי שוב 92% מכספי קרן השקעתם של התובעים, בעוד שקרן הגשמה מצויה בניגוד עניינים, גובה עמלות עתק מהתובעים ומתעשרת ממנגנון גיוס כספי הציבור ההמוני והמטעה שיצרה". 

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

תשעה חודשים של ציפייה: האירוע שכל הכלכלה העולמית מחכה לו מגיע

בשוק מעריכים בהסתברות של 96% שהפד יוריד את הריבית הערב ב-0.25% - לראשונה השנה ואחרי חמש החלטות רצופות ללא שינוי ● ב-CNBC סימנו מספר מניות שצפויות להרוויח מהורדת הריבית המסתמנת

הכנסת / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

אושרה פריצת תקציב המדינה ל-2025 בוועדת הכספים

כעת, יועבר התקציב המתוקן לאישור סופי, בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ● יתכן שזו לא תהיה פריצת התקציב האחרונה ל-2025, שכן עלות המבצע לכיבוש העיר עזה לא נכללת בה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: Shutterstock, Alexandros Michailidis

דיווח: בריטניה תכיר במדינה פלסטינית בסוף השבוע

שר הביטחון ישראל כ"ץ: "עם תחילת התמרון הקרקעי, הושמדו בעזה 25 מגדלי טרור" ● ישראל העבירה לסוריה הצעה להסכם ביטחוני חדש בגבול ●  במערכת הביטחון נערכים לניסיון חטיפה של חיילים באזור הלחימה בעיר עזה ● גורמים מדיניים: הסיכוי לעסקה בזמן הקרוב - אפסי ● 48 חטופים - 712 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

אמיר ירון וג'רום פאוול / צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ישראל בדרך לפער ריביות היסטורי מול ארה"ב: כך זה ישפיע על המשק

בצל חוסר הוודאות הביטחונית ורמת האינפלציה, ישראל מתקשה להצטרף למגמה הגלובלית של הורדות הריבית - ועל פי ההערכות, לאחר הורדת ריבית הפד אתמול, הפער ביחס לארה"ב צפוי להתרחב אף יותר בהמשך השנה ● ההשלכות עשויות להיות דרמטיות: מהשקל ועד לאג"ח ונוטלי המשכנתאות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ויו''ר ה־SEC פול אטקינס / צילום: Reuters, Kevin Lamarque

טראמפ רוצה לבטל את הדיווחים הרבעוניים. וול סטריט לא תיתן לו

נשיא ארה"ב קרא השבוע לבטל את הדוחות הכספיים הרבעוניים וטען: "פעם בשישה חודשים זה אמור להספיק". ברשות ני"ע החלו לקדם את השינוי ● אלא שירידה בדיווחים עלולה להוביל לתנודתיות במחירי המניות וייתכן שחברות ימשיכו בתדירות הנוכחית כדי לזכות באמון השוק

כבד שומני | אילוסטרציה: shutterstock

חברת ביומד ישראלית שהוקמה ע"י יוצאי טבע נרכשת בעד 3.5 מיליארד דולר

תאגיד רוש ירכוש את חברת 89bio תמורת 2.4 מיליארד דולר מיידית, עם אופציה להכנסות נוספות עד סכום כולל לעסקה של 3.5 מיליארד דולר ● 89bio פועלת בשוק הענק של כבד שומני, אך רוש מתעניינת לא פחות במוצר של החברה לטיפול גם במחלות נוספות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תמר מצפי

נתניהו הסביר את "נאום ספרטה", ולא כל הנתונים היו מדויקים

אחרי הנאום שחולל סערה, ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקש להרגיע את הציבור והשווקים ● הוא רצה לגבות את דבריו בנתונים וגרפים, לא תמיד זה עזר ● האיחוד האירופי לא עד כדי כך חסר משמעות, וכשמסתכלים על התוצר צריך להתחשב בעוד גורמים ● אבל יש גם נתון שהוא אכן חיובי, אם כי גם אותו יש לשים בהקשר הנכון ● המשרוקית של גלובס

מתוך ההגרלה של נגה / צילום: צילום מסך

לוטו גרסת נגה: הדרך החריגה שבה החליטו מי יזכה להתחבר לחשמל

בצל ביקוש אדיר לחיבור לרשת המתח העליון, בקבוצת נגה נאלצו לערוך הגרלה כדי לקבוע אילו פרויקטים יעברו סקירה ● שיכון ובינוי זכו ב־57% מההספק שנכנס לסקירה - כל ארבעת הפרויקטים שהגישו עברו ● אנלייט, שהגישה את ההספק הגדול ביותר, נאלצת להמתין לתורה ● בשוק מותחים ביקורת על חוסר הוגנות בהליך

איך להשקיע? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המומחים מנתחים: האם הראלי בתל אביב מתקרב לסופו?

הנאום של ראש הממשלה נתניהו הציף חששות של משקיעים רבים מפני בידוד המשק הישראלי ● אומנם תגובת השוק לנאום הייתה זמנית, אך היא מצטרפת לדעיכה של העליות בת"א בתקופה האחרונה ● האם הראלי מתקרב לסיומו, ואילו שינויים כדאי לבצע בתיק ההשקעות כבר עכשיו?

האם הורדת הריבית תכניס כסף חדש לוול סטריט? / צילום: Shutterstock

ההיסטוריה מלמדת: לא תמיד השווקים עולים אחרי הורדות ריבית

וול סטריט מחכה להורדות ריבית מתחילת השנה, אבל ההיסטוריה מלמדת שלא תמיד הקלה מוניטרית משמעותה עליות בבורסה, במיוחד בטווח הקצר ● בזמן שבשוק מצפים שטריליוני דולרים יזרמו מהקרנות הכספיות לשוק המניות, יש מי שמצננים את ההתלהבות: "הכסף הזה לא יזוז"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח איבד 4%, הבנקים 3%

מדד ת"א 35 ירד ב-2% ● איי.בי.איי: "הירידות נובעות יותר מההבנה שהצעדים מהעולם, הם אולי לא ברמה של סנקציות, אבל כן מוציאים לנו כרטיס צהוב" ● נקודות אור היום הן מניות נייס וארית שעולות בכ-2% ● פסגות מעלים את מחיר היעד של שופרסל ב-40% ● הערב תתקיים בארה"ב החלטת הריבית שהשוק מחכה לה

פרופ' רוני גמזו / צילום: כדיה לוי

בכירים ברשות שוק ההון: גמזו מתנהל בכוחנות ולא מתאים לתפקיד יו"ר חברת ביטוח

דירקטוריון מגדל אחזקות החליט למנות את פרופ' רוני גמזו לדירקטור במגדל ביטוח, בדרך למינוי אפשרי שלו כיו"ר החברה, בעוד שהדירקטור אבי דותן צפוי לסיים את תפקידו ● המהלך מנוגד לעמדת הממונה על שוק ההון, עמית גל, שהתריע מפני פגיעה בעצמאות מגדל

השותפים בגלילות קפיטל. מימין: אריק קליינשטיין, ליאור ליטבק, נופר עמיקם, קובי סמבורסקי / צילום: בן יצחקי

קרן הסייבר הוותיקה מגייסת חצי מיליארד דולר להשקעה בחברות ישראליות. מה היא מחפשת?

קרן ההון סיכון הישראלית גלילות קפיטל תקים קרן סיד חמישית להשקעה בשלבים ראשונים וקרן צמיחה שנייה ● בתוך כך, רינת רמלר מצטרפת כשותפה

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

רכישות האונליין באוגוסט: האתרים הבינלאומיים בעלייה, הישראליים בירידה

רכישות הישראלים באונליין בחודש אוגוסט הסתכמו בהיקף דומה לזה של יולי ● באתרים הישראליים נרשמה ירידה של 6%, ובאתרים הבינלאומיים נרשמה עלייה של 3% ● בתמהיל האתרים המובילים בולטת נוכחות אתרים מתחום התיירות והאירוח ● "בגזרה הבינלאומית, הטריו הסיני - עליאקספרס, שיין וטמו - שומר על ההגמוניה" ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

לאחר שאיבדה 31% משוויה, מאנדיי תרכוש מניות של עצמה ב-870 מיליון דולר

הרכישה נועדה להצביע על אמון הדירקטוריון וההנהלה בכיוון החברה ולאותת לשוק שבחברה מאמינים שמחיר המניה מוערך בחסר ● החברה עורכת היום מפגש עם משקיעים בניו יורק, בו היא צפויה לספק מידע על החזון לעתיד על רקע ה-AI, על האסטרטגיה ועל יעדיה הפיננסיים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות שערים באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט קופצים

הדאקס מתקדם בכ-1.2% ● הניקיי קפץ בכ-1.2% ● הפדרל ריזרב הוריד אמש את הריבית בארה"ב לרמה של 4.25%, תוך שהוא צופה שתי הורדות נוספות עד סוף השנה VJU● ירידות קלות במחירי הנפט ● הזהב יורד ומתרחק מהשיא ששבר מוקדם יותר השבוע ● הביטקוין קיבל רוח גבית מהורדת הריבית, ונסחר סביב 117 אלף דולר

ג'רי גרינפילד (מימין) ובן כהן, מייסדי בן אנד ג'ריס / צילום: ap, Eric Kayne

מייסד בן אנד ג'ריס מתפטר: "משתיקים את משימתנו החברתית"

ג'רי גרינפילד, אחד משני המייסדים של מותג הגלידות הפופולרי בן אנד ג'ריס, עוזב את החברה בטענה כי היא איבדה את עצמאותה - ומאשים את חברת-האם יוניליוור ב"השתקת משימתה החברתית" ● חלק מהמחלוקות קשורות גם לביקורת על המדיניות של הנשיא טראמפ ויחסו למלחמה בעזה

מימין: נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין ושרת מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קאיה קאלאס, בריסל / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

הסנקציות של האיחוד האירופי: השפל ביחסים ומי עדיין תומך בישראל?

הנציבות האירופית הכריזה על תוכנית חסרת תקדים לסנקציות חריפות על ישראל, וחלק מהצעדים כבר יצאו לדרך ● מה יהיו השלבים הבאים, כמה כסף נפסיד ואילו מדינות מובילות את המהלך? ● שאלות ותשובות

דן להב (מימין) ועומר נבו, מייסדי Irregular / צילום: בן חכים

הסטארט-אפ הישראלי שמגן על ChatGPT נחשף

חברת הסייבר Irregular מודיעה על גיוס של 80 מיליון דולר בהובלה משותפת של קרן ההון סיכון סקויה, אחת המשקיעות הפעילות בשנים האחרונות בהייטק הישראלי, ושל קרן רד פוינט ● לפי החברה, המערכת מאפשרת לספקיות מודלי השפה להעריך את סיכוני הסייבר במודלים עוד לפני השקתם לתעשייה